5 tips for deg som sliter med kredittkortgjeld
Hva kjennetegner et fornuftig bruk av kredittkort? Vi gir våre fem beste tips for deg som sliter med kredittkortgjeld.
- 4delinger
- 3
Publisert: 28.06.2017 Oppdatert: 05.09.2019
Det er et velkjent fenomen at kredittkort er et betalingsinstrument som gir goder til den som bruker det. Kredittkjøp gir rettigheter lovfestet i Finansavtaleloven, og i tillegg til dette har du tilgang til rentefri kreditt. Mange kort på markedet har også bonuser, forsikringer og andre fordeler. Betaler du det du skylder ved forfall, er disse godene som gratis å regne.
Har du derimot som vane å utsette betalingen over lang tid, kan det fort bli dyrt.
Er din personlige økonomi vesentlig på minussiden grunnet kredittkortbruk kan det lønne seg å refinansiere kredittkortgjelden din [markedsføring], men før den tid kan du ta flere forhåndsregler for å unngå at gjelden vokser seg større.
Slik får du kontroll over gjelden
Statistikken over nordmenns gjeldsgrad viser at nordmenn til sammen har 117 milliarder kroner i usikret gjeld (mot 90 milliarder i 2017). Kredittkortgjeld utgjør 43 prosent av den forbruksgjelden (mot 55 prosent i 2017). Det er anslått at 66 prosent av denne kredittkortgjelden er rentebærende.
For å unngå og havne i gjeld er det viktig å forvalte privatøkonomien sin på best mulig måte. Nedenfor presenterer vi fem gode tips for hva du kan gjøre dersom kredittkortbruken din har spunnet litt ut av kontroll.
1. Ikke bruk mer penger enn du har
– Ikke bruk kredittkortet dersom du ikke vet når du kan betale regningen. Det kan fort bli dyrt, sier daglig leder i Dinero.no, Anders Fagereng.
Det å bruke kredittkortet når du ikke vet når du får penger kan beskrives som et risikospill. Istedenfor å bruke kredittkortet til å dekke daglig forbruk burde du derfor heller frigi midler og kutte forbruket slik at du har råd til å leve på de pengene du tjener.
Vet du imidlertid at du har penger til å innbetale kredittbeløpet ved forfallsdato, eller får inn penger i nær fremtid, er situasjonen en annen. For eksempel dersom du får inn penger i forbindelse med skatteoppgjør eller feriepenger kan det være uproblematisk å utsette tilbakebetalingen. Men gjør du det er det viktig å være bevisst på at renter begynner å påløpe og gjelden din blir dyrere.
Les også: 4 tips for å unngå kortsvindel
2. Finn løsninger for tilbakebetaling
For å ikke bruke mer penger enn du faktisk kan tilbakebetale, er det viktig å vite hva du bruker penger på. Slik får du en bedre oversikt over hva du trenger og hva du klarer deg uten. Dersom du har høy gjeld som vekster seg stadig større, er det viktig å finne løsninger for tilbakebetaling så fort som mulig.
Neste tips blir derfor å skrive budsjett og kutte forbruket til beinet, frem til du kommer à jour. Dette kan være vanskelig for mange, ettersom det kan være lettere å legge seg til en høyere livsstil enn å redusere den.
Du kan vurdere om du kan ta deg en ekstrajobb for å få inn midler du kan bruke til nedbetaling av den dyre gjelden din. Du kan også ta en runde på loft og i kjeller og se om det er noe du kan selge for å få inn ekstra kontanter. Kvitt deg samtidig med unødvendige abonnement, og innfør en handlerutine der du går i butikken en gang i uken.
Sett denne? Dette koster det å ta ut penger med kredittkort
3. Ikke ha kredittkortet i lommeboken
– Unngå å falle for fristelsen til å bruke kredittkortet ved å oppbevare det på et trygt sted hjemme, fremfor i lommeboken.
Har du handlet på kreditt over en lengre periode og begynt å miste kontrollen på kredittkortgjelden din, er det viktig å ta tak i problemene sine med en gang.
Dinero.no anbefaler at man i så stor grad som mulig begrenser kredittkortbruk til tilfeller hvor man får noe igjen for det. Eksempler på dette kan være ved kjøp av reise på kredittkort som inkluderer reiseforsikring, eller ved kjøp av større kjøp av elektronikk og lignende, med påfølgende rabatter og rettigheter på kredittkortet. Da er det imidlertid viktig å overføre beløpet fra konto så fort som mulig, slik at du ikke mister oversikt. Særlig om du sliter med å få endene til å møtes når kredittkortfakturaen ender opp i innboksen.
4. Flere kredittkort = flere regninger
Mister du kontrollen over eget forbruk skal det ikke mye til før du havner på feil side av budsjettet. For å unngå dette kan du med fordel gjøre deg selv en tjeneste.
– Ha kun ett kredittkort. På denne måten unngår du å falle for fristelsen til å bruke flere kreditter, noe som kan føre til at du mister oversikten over gjelden din, sier Fagereng.
På utenlandsferie i sommer? 6 tips for bruk av kredittkort i utlandet
Det ene kortet ditt bør imidlertid bare brukes når du vet at du har råd til det. I tillegg er det viktig å unngå impulskjøp. Ved å forholde deg til budsjettet ditt vil det bli lettere å styre unna unødvendige kjøp.
5. Renten på kredittkort et høyere enn på andre lån
– Prioriter nedbetaling av kredittkortgjeld, da det er ett av de dyreste lånene du har.
Det vil alltid være hensiktsmessig å betale ned den dyreste gjelden man har først, for å unngå store renteutgifter over lang tid. Fordi renten på kredittkortet ofte er høyere enn på andre lån, bør du prioritere å nedbetale kredittkortgjelden din først. Den nominelle renten på kredittkort kan fort ligge på 20-30 prosent, med mindre du har kredittkort med lav rente.
Dersom du sliter ekstra økonomisk en måned kan en løsning være å eksempelvis utsette betalingen til Lånekassen, og heller betale ned på kredittkortgjelden dersom du har studielån. Lånekassen har vesentlig lavere rente enn andre lån og tåler derfor å løpe lenger.