Begge foto: Norges Bank
50- og 500-kronersedlene snart ugyldige
Fra og med 18. oktober kan du ikke lenger bruke de gamle 50- og 500-lappene. Du har likevel ti år på deg til å bytte de ut.
Publisert: 08.10.2019
Nå er det snart ett år siden de 50- og 500-kronersedlene fikk ny drakt. Det innebærer at utfasingen av de tidligere sedlene snart er over, og at disse tas helt ut av sirkulasjon. Fra og med 18. oktober i år kan du med andre ord ikke betale for deg med de gamle sedlene.
Direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank, Leif Veggum, anbefaler at du bruker de gamle sedlene eller setter de inn på bankkonto før 18. oktober.
– Selv om enkelte banker fortsatt vil akseptere dem, er det bare Norges Bank som er pliktig til å ta imot gamle sedler etter denne datoen, sier han til Dinero.no.
Skal du låne penger?: Se vår oversikt over beste forbrukslån
Sedlene kan veksles inn i ti år
Det betyr at du ikke taper noe dersom du ikke får brukt opp pengene før angitt dato. Norges Bank er pliktig til å ta imot de utfasede sedlene i ti år fram i tid. Du kan veksle inn sedlene hos Norges Banks depoter i de største norske byene, eller du kan sende sedlene via post og få de satt inn på konto.
Det er også en mulighet for at banken din kan ta imot sedlene og veksle de for deg i denne tiårsperioden, men som tidligere nevnt er det kun Norges Bank som er pliktig til å ta imot de gamle 50- og 500-lappene i denne perioden.
Har du lest denne? Stadig flere gebyrfrie kredittkort
Av de utgående sedlene er rundt 12,4 millioner 50-kronesedler og 8,1 millioner 500-kronesedler fremdeles i omløp. Det betyr at 42,2 prosent av dagens 50-kronesedler og 72,9 prosent av dagens 500-kronesedler er byttet ut med den nye utgaven.
Prisvinnende seddeldesign
Kun 89 tilfeller av falskmyntneri, også kalt pengefalsk, ble anmeldt i 2018, mot 346 tilfeller i 2017. Til tross for lave tall har økt sikkerhet vært hovedårsaken til at sedlene nå byttes ut.
Iriserende designelement, lundefugl som vannmerke, bevegende kjetting og mikroskrift er blant de nye sikkerhetstiltakene som skal sørge for trygg identifisering og høyere terskel for forfalskninger. Samtidig er den nye seddelserien den første som bryter tradisjonen med å ha portretter av kjente nordmenn på sedlene.
Les også: Vipps med butikkbetaling før jul – satser på QR-koder
50-lappen, som hittil har vært prydet av eventyrsamleren Peter Christen Asbjørnsen, får Utvær fyr som hovedmotiv. Baksiden får en mer moderne framtoning i form av fyrtårnslys i pikselform.
500-lappens Sigrid Undset erstattes av redningsskøyta RS 14 «Stavanger», hvorpå baksiden prydes av en pikselert oljeplattform. Forsidene på de nye sedlene er designet av The Metric System, hvorpå sedlenes pikselbaksider er designet av Snøhetta Design. Designet og sikkerhetselementene gjorde at Norges Bank vant prisen «Banknote and Currency Manager of the Year» for sedlene.
– Vårt inntrykk er at de nye sedlene er blitt svært godt mottatt, både blant publikum, presse og i designmiljøet.
Stadig færre betaler med kontanter
I 2018 minket uttaket fra minibanker med 13 prosent sammenlignet med året før, hvorpå cashback-uttak i butikker sank med 18 prosent. Samtidig som kontantbruken avtar, øker bruken av kort som betalingsmiddel. I 2018 ble det gjennomført 2,5 milliarder transaksjoner med kort, ifølge Norges Banks memo «Kunderetta betalingsformidling 2018».
– Det er brukerne som velger om de ønsker å bruke kontanter, kort eller andre betalingsløsninger. Så lenge det finnes noen som ønsker å bruke kontanter, er det Norges Banks oppgave å dekke etterspørselen med sedler som er sikre i bruk, forteller Veggum i Norges Bank til Dinero.no.
Sett denne? 13 prosent økning i netthandel
Veggum sier at kontanter er en viktig løsning dersom elektroniske systemer for betalinger svikter. Kontanter har derfor en viktig funksjon utover daglig bruk.
Samtidig har mengden kontanter i sirkulasjon ligget på rundt 50 milliarder kroner de siste ti årene, mens summen kontanter i omløp ved utgangen av 2018 lå på 41,7 milliarder.
– Selv om etterspørselen etter kontanter er redusert, synes bruken fortsatt å være så stor at det trolig er et godt stykke fram til det kontantløse samfunnet.