Frivillig kredittsperre innebærer at du sperrer deg selv mot kredittvurderinger, slik at du blant annet ikke kan søke om forbrukslån og kredittkort. Samtidig er det en ekstra trygghet om du utsettes for ID-tyveri.
Publisert: 09.04.2018 | Oppdatert: 09.09.2019
Tar gjelden overhånd, eller ønsker du å forhindre svindel knyttet til identitetstyveri? Da kan det lønne seg å aktivere kredittsperre i ditt navn. I denne artikkelen forklarer vi hvorfor mange velger denne løsningen, samt hvordan man selv går fram for å sperre for kredittvurdering.
Om du kun ønsker å vite hvordan du sperrer deg, kan du trykke her
Folk som «makser ut» kredittkort på kredittkort og tar opp stadig nye forbrukslån, er blant de som kan dra nytte av en frivillig kredittsperre.
Kredittsperre er aktuelt for personer som har utfordring med å ha kontroll på egen økonomi og derfor ønsker en effektiv sperre for opptak av mer lån og kreditter, sier pressekontakt i Evry, Geir Remman.
Når du tegner et nytt abonnement, søker om lån eller bestiller nytt kredittkort, benytter selskapet eller banken seg av et tredjeparts kredittvurderingsselskap for å undersøke om du er en betalingsdyktig kunde. Evry er et av disse selskapene. Frivillig kredittsperre er det samme som en selvvalgt sperre mot selve kredittvurderingen. Med det hindrer du disse foretakene kan hente ut kredittinformasjon om deg.
Les også: 4 tips for å unngå kortsvindel
Dersom du som sperret søker om forbrukslån, kredittkort eller lignende, vil du derfor få avslag, siden dette er søknader som krever en kredittvurdering. I så måte er en frivillig kredittsperre en slags prevensjon mot mer gjeld.
– I tillegg til en slik sperre, oppfordrer vi personer til å ta kontakt med banken eller annen långiver for å få råd om egen lånesituasjon og tilbakebetaling, sier Remman.
Man blir også anbefalt å opprette kredittsperre dersom man ønsker å unngå svindel i sammenheng med ID-tyveri. Dette hindrer andre i å ta opp lån i ditt navn uten samtykke.
Sett denne? Derfor får du avslag på søknad om kredittkort og lån
En kredittsperre forhindrer ikke ID-tyveri, men hindrer at kreditt blir innvilget dersom noen har blitt utsatt for ID-tyveri, forklarer administrerende direktør Eirik Gundersen i Bisnode, som gjør kredittsjekk i 18 europeiske land.
Ifølge en undersøkelse gjort av Respons Analyse på vegne av Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), har kun 3,3 % av de spurte blitt utsatt for ID-tyveri i løpet av de siste årene.
De fleste av disse hadde opplevd at en annen person har kjøpt varer eller tilsvarende i deres navn på internett. 6 % av respondentene har opplevd at noen har tatt opp lån eller kreditt i deres navn, og ytterligere 6 % har opplevd at noen har utgitt seg for å være dem med hensikt i å skaffe abonnementstjenester og lignende.
Til tross for at antall ID-tyveri har økt i de siste årene, er sannsynligheten lav for at identiteten misbrukes i tilfeller hvor en kredittvurdering er nødvendig. Med frivillig sperre for kredittvurdering kan du likevel være på den sikre siden.
– Dersom personinformasjon er kommet på avveie, forsøkt misbrukt ved å ta opp kreditt og personen som blir utsatt for dette har kredittsperre, vil det ved kredittsjekk hindre at kreditt blir innvilget da vedkommende er stengt for kredittsjekk. Dette forutsetter selvfølgelig at kredittsperre er opprettet og at kredittsjekk blir utført, sier Gundersen i Bisnode.
For å frivillig sperre sitt navn mot kredittvurderinger, må du selv ta kontakt med aktørene i Norge som har konsesjon fra Datatilsynet til å kredittvurdere privatpersoner. Disse er forpliktet til å tilby kredittsperre.
Les også: Hva er en betalingsanmerkning?
Mange virksomheter har konsesjon til å kredittvurdere i Norge, men bare fire av disse kredittvurderer privatpersoner. Disse er nevnte Bisnode og Evry, samt Creditsafe og Experian. For å være sikker på at du er blir sperret for kredittvurdering, må du sperre deg hos alle disse fire aktørene.
Bisnode, Experian, Evry og Creditsafe har alle egne portaler som lar deg administrere din kredittsperre. Du benytter BankID for å logge inn i disse portalene, hvor du kan administrere din kredittsperre.
- Bruk BankID for å logge deg inn på Bisnodes sperreside
- Velg «Frivillig kredittsperre» i menyen
- Trykk på «Aktiver kredittsperre»-knappen
- Bruk BankID for å logge deg inn på Creditsafes sperreside
- Under overskriften «Registrere kredittsperre» huker du av for å bekrefte godkjenning av at personnummeret ditt sperres for kredittvurderinger
- Trykk på knappen «Registrere sperre» for å få valget registrert
- Bruk BankID for å logge deg inn på Evrys sperreside
- Trykk deretter på «Aktiver sperre»
- Registrer deg på Experians side ved hjelp av BankID
- Etter å ha blitt videresendt til hjemmesiden, velger du «Kredittsperre» i menyen
- Huk av i boksen til venstre (ved siden av teksten «EXPERIAN AS»), trykk «Oppdater min kredittsperre» og godkjenn endringene med BankID