Én av fem nordmenn vil ta opp lån i sommer
Oppussing er på topp av årsaker til at nordmenn ønsker å ta opp lån i sommer.
Publisert: 01.06.2018
Av nordmenn og svensker viser undersøkelsen at henholdsvis 21 og 22 prosent av de spurte i Norge og Sverige planlegger å ta opp lån i sommer, i motsetning til 14 prosent i Finland.
Lån til forbruk
– Forbrukslån bør bare brukes som nødløsninger i husholdningsøkonomien, og ikke som kilde til lån for investeringer.
Det sier Elisabeth Realfsen, avdelingsdirektør i Finansportalen til Dinero.no. Den offentlige nettjenesten Finansportalen har som hensikt å gi forbrukeren makt ved valg av finansielle tjenester.
Les også: Frivillig kredittsperre – hvordan og hvorfor
– Rent forbruk bør ikke finansieres med lån, legger hun til.
I Sverige er det sommerferie og bil/motorsykkel som har blitt oppgitt flest ganger, med respektive 20 prosent hver. I Finland er også reise samt kjøp av bil og motorsykkel den største motivasjonen for å ta opp forbrukslån, her representert med 19 prosent hver.
Rentenivå viktigste faktor
– For at en investering skal være lønnsom må den årlige avkastningen være større enn lånerenten, og med slike renter blir lønnsomhet umulig, mener Realfsen, som legger til at renten på forbrukslån gjerne ligger på mellom 11 og 25 prosent.
Les også: Betale ned forbrukslån tidligere
For nordmenn er også bankens omdømme og kundeservice avgjørende. Henholdsvis 38 og 39 prosent av låntakerne oppga at dette er veldig viktig. Forsinkelsesgebyr – altså gebyret man pålegges dersom man betaler avdrag for sent – er det minst viktige når nordmenn tar opp lån. Kun 21 prosent mener dette er en viktig faktor.
Halvparten tar opp lån hos sin dagligbank
Les også: Angrerett på forbrukslån – dette er dine rettigheter
– Skal du gjøre det dyrt, bør du i alle fall gjøre det billigst mulig. Rentene på et forbrukslån på 50 000 kroner ligger med få unntak mellom 11 og 25 prosent. Med så store prisvariasjoner bør du på ingen måte ta for gitt at tilbudet fra banken din er konkurransedyktig, sier Realfsen.
Usikret gjeld i vekst
Til sammenligning har vi rundt 3000 milliarder kroner i boliggjeld. Selve forbruksgjelden utgjør rundt tre prosent av den totale gjeldsgraden for norske husstander. For å sette det i perspektiv utgjør usikret gjeld derimot 14 prosent av de samlede renteutgiftene.
– Den usikrede gjeldsveksten er både uheldig og uforståelig, og skjer i en tid da vi som samfunn har hatt både full sysselsetting og reallønnsvekst, og i det helte tatt har hatt bedre råd enn noen sinne. For meg er det et mysterium hvordan vi da ender opp med å ta opp stadig mer i lån uten sikkerhet, sier Realfsen i Finansportalen.