Foto: Nordea
Google Pay entrer det norske markedet knappe fire måneder etter Apple Pays ankomst. Med det ble Norge offisielt det 25. landet som tar i bruk Google Pay. I denne artikkelen beskriver vi hvordan tjenesten virker og hva den kan brukes til.
- 6delinger
- 6
Publisert: 02.11.2018 Oppdatert: 09.09.2019
- Fikk sitt offisielle navn den 8. januar i år etter sammenslåingen av tjenestene Android Pay og Google Wallet
- Tok samtidig over nettleseren Google Chrome sin automatiske utfyllingsfunksjon for betalingskort (som vil si at den teknisk sett har vært tilgjengelig i Norge siden da, dog kun via nett)
- Offisielt lansert i Norge den 30. oktober (med støtte for kontaktløse terminaler)
Ifølge tall fra Statcounter har de to amerikanske teknologiselskapene et godt grep om de norske brukerne, med en markedsandel på henholdsvis 39,47 prosent for Google og deres operativsystem Android og 59,91 prosent for Apple og iOS (ved opprinnelig publiseringsdato for artikkelen). At Google nå ser sitt snitt til å ta opp kampen med Apple virker derfor som en logisk strategi for å holde på sine brukere.
Teknologien bak betalingstjenesten har eksistert i flere former siden september 2015, men det var først i starten av 2018 – da Android Pay og Google Wallet ble slått sammen – at Google Pay så dagens lys.
Per dags dato fungerer tjenesten på samme måte som Apple og deres betalingstjeneste – man kan betale for varer og tjenester hos brukersteder som har terminaler som støtter kontaktløs betaling. Et annet fellestrekk er at begge løsninger er låst til sine respektive operativsystemer, som vil si at Google Pay kun er tilgjengelig på enheter med Android.
Samtidig spekuleres det i at vennebetalingstjenesten Apple Pay Cash nærmer seg en norsk lansering med stormskritt. I og med at Google også har en lignende tjeneste tilgjengelig på det amerikanske markedet, kan man heller ikke utelukke at Google også vil ta opp denne kampen.
Selv om konkurransen unektelig vil tilspisse seg mellom de to gigantene fremover, kan norske brukere i alle fall trøste seg med at så og si alle nå har tilgang til telefonen som betalingsmiddel.
I første omgang trenger du en enhet med Android 5.0 – også kjent som Lollipop – eller høyere. Dette kan enten være smarttelefoner eller nettbrett, eller enheter som benytter seg av Wear OS, som er Googles operativsystem for «wearables» som smartklokker, betalingsarmbånd og lignende.
Dernest må du ha et bankkort som er kompatibelt med tjenesten, og enn så lenge er det følgende banker som støtter Google Pay:
- BRAbank
- Danske Bank
- DNB
- Fana Sparebank
- Komplett Bank
- Storebrand
- Nordea
- OBOS-banken
- Revolut
- Sbanken
- Sparebanken Sør
Som nevnt tidligere må også brukerstedet du handler hos ha terminaler som støtter kontaktløs betaling. Per i dag begrenser antall brukersteder med kontaktløshet seg til rundt 30-40 prosent, men alle brukersteder er pliktige til å oppgradere sine terminaler i løpet av de to neste årene som en følge av Payment Card Industry (PCI) Security Standards Councils krav til terminalsikkerhet. I praksis vil dette si at samtlige terminaler skal ha støtte for mobil og kontaktløs betaling innen utgangen av 2020.
Android-brukere kan laste ned Google Pay via Google Play, og når denne er lastet ned er det bare å følge instruksene i appen. Om du allerede har en Google-konto, skal dette være gjort i en håndvending.
I appen legger du enkelt inn ditt kompatible bankkort, og deretter er det fritt fram å betale med tjenesten hos brukersteder som støtter kontaktløs betaling. For å betale trenger du enkelt og greit bare å holde telefonen over terminalen – og for beløp på inntil 200 kroner trenger du ikke åpne telefonen engang. Vent til du ser haken som bekrefter at betalingen har blitt gjennomført, og du kan ta det du har kjøpt og rusle din vei.
Les også: Hvordan vil Vipps imøtegå konkurransen fra Apple Pay?
På lik linje med kontaktløse kort og andre mobile betalingstjenester, benytter også Google Pay seg av NFC-teknologi. Dette er en forkortelse for Near Field Communication – eller nærfeltskommunikasjon på norsk – og indikerer at du kan betale trådløst så lenge denne er nær nok terminalen; derav navnet.
Maksimal distanse for denne kommunikasjonen er anslått til å være rundt 20 centimeter, hvorav inntil 10 centimeter er anslått til å være den mest «praktiske distansen». Det skal med andre ord mye til for å betale ved en tilfeldighet.
Så lenge du handler for beløp under 200 kroner, trenger du heller ikke låse opp telefonen din eller på andre måter autorisere kjøpet; akkurat som med kontaktløse kort. Dette gjør tjenesten om mulig raskere enn konkurrenten Apple Pay så lenge du holder deg under denne grensen.
Handler du derimot for over 200 kroner, er du nødt til å identifisere deg ved hjelp av fingeravtrykk, ansiktsgjenkjenning eller lignende.
Tjenesten krypterer alt av betalingsinformasjon, og anses av den grunn for å være meget sikkert. Rent teknisk «tokeniseres» kortet så raskt du legger det inn i appen, som vil si at din kortinformasjon verken lagres på telefonen eller der du handler.
I praksis innebærer dette at samtlige transaksjoner tilskrives et nytt og unikt «kryptoram», som betalingsnettverket så validerer og knytter opp mot ditt faktiske kortnummer.
Til tross for at betalingsløsningen tidligere i år proklamerte at man også kunne benytte seg av Google Pay på Apple-enheter, ser det dessverre ikke ut til at denne fungerer i fysiske butikker. Den er dog tilgjengelig via App Store, men slik tjenesten selv beskriver det kan du kun benytte den til vennebetaling og «Buy with G Pay»-kompatible nettbutikker.
Som vi nevnte innledningsvis er vennebetaling fremdeles ikke tilgjengelig her til lands, men det er ikke ensbetydende at den ikke vil dukke opp i anskuelig fremtid. En medvirkende årsak til at butikkbetaling mest sannsynlig ikke vil bli tilgjengelig for Apple-brukere, er at selskapet har valgt å gjøre sin NFC-teknologi utilgjengelig for alle andre enn seg selv.
For å omgå dette problemet har en rekke internasjonale betalingsløsninger heller gått over til å benytte seg av QR-koder i stedet. Det ryktes at Vipps også spekulerer i hvordan de skal komme seg utenom denne restriksjonen for å kunne komme seg inn på betalingsmarkedet, men hvordan de skal gå fram for å få til dette eller hvor langt de er i løypa er fremdeles uklart.