I artikkelserien Kredittnytt oppsummerer vi nyheter og endringer som har skjedd i det norske kreditt- og betalingsmarkedet i løpet av den siste måneden. Vi fortsetter vår månedlige portefølje, og oppsummerer hva som har skjedd med kredittkort, forbrukslån og betalingsløsninger generelt i februar.
Publisert: 04.03.2019
Vipps vil papirfakturaen – med sine evinnelige KID-numre – til livs, og det er strengt tatt kanskje på tide. Ikke bare for miljøets skyld, men også for å kunne fjerne et vedvarende irritasjonsmoment i tusenvis av nordmenns hverdag.
Les også: Hvordan vil Vipps imøtegå konkurransen fra Apple Pay?
Den gledelige nyheten er at teknologien allerede er på plass, selv om den foreløpig kun er tilgjengelig for bedrifter. Privatpersoner har dog muligheten til å «skanne» papirfakturaene de mottar med mobiltelefonen, og dernest betale regningen via Vipps.
– Jeg tror papirfakturaer blir veldig upopulære veldig snart. Dette er en høy belastning for kundene og krever mye jobb for selskapene å sende ut, sier Vipps-sjef Rune Garborg.
Retningslinjene for utlån av usikret kreditt har nå blitt til forskrift, og denne er bankene pålagt å henstille seg til fra og med 15. mai i år.
Forskriften er i stor grad basert på de allerede etablerte retningslinjene, men foruten om dette har Finanstilsynet også funnet plass til en egen fleksibilitetskvote.
– De retningslinjene som har vært gjeldende frem til nå har ikke gitt tilsynet tilstrekkelig muligheter til å gå etter dem som ikke følger regelverket. Når vi nå fastsetter dette gjennom forskrift, så får Finanstilsynet mer muskler til å gå etter dem som ikke følger reglene, sier finansminister Siv Jensen til NRK .
Vi har tidligere skrevet om hvordan forbrukslånsveksten har avtatt, samtidig som misligholdet har økt. Andelen betalingsanmerkninger har vært stabil de siste årene, men de som skylder penger skylder nå mer.
I underkant av 300 000 nordmenn har betalingsanmerkninger til en sum på rundt 46 milliarder kroner. Totalt har vi rundt 115 milliarder kroner i forbruksgjeld, mens de norske husholdninger samlede gjeldsnivå ligger på rundt 3646 milliarder kroner.
– Det er nok en andel som i teorien ikke skal ha mulighet til å låne opp mer. Hvis du mister muligheten til å refinansiere og samtidig øke beløpet da, så er det naturlig å anta at misligholdet vil øke, sier Morten Trasti i inkassoselskapet Lindorff til E24 .
PayPal er på trappene til å lansere en ny vennebetalingstjeneste her til lands, og vil inneholde mye av de samme funksjonalitetene som Vipps innehar dag. Den store forskjellen er at PayPal kan benyttes til overføring mellom totalt 25 forskjellige land, samt at tjenesten ikke vil ha noen tilknyttede gebyrer. Til sammenligning fungerer Vipps kun mellom norske brukere, samt at de krever et gebyr på 1 % av overføringssummen for transaksjoner over 5000 kroner.
Les også: PayPal + iZettle = sant
Per i dag har Vipps rundt tre millioner brukere i Norge, så det blir meget interessant å se om PayPal greier å slå rot i dette segmentet.
Rasmus Figenschou, konserndirektør for New Business i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal/DNB
På samme tid vil det nå bli enklere for personkunder av Vipps-eide DNB å benytte seg av nettopp PayPal, annonserte DNB under konferansen FutureBank 2019, som gikk av stabelen den 12. februar i år.
– Planen er å utvikle flere nye funksjoner som vil gjøre det enklere for DNB-kunder å administrere PayPal-kontoen sin i bankens mobilbank. Funksjonene skal også gjøre det lettere for kundene å bruke bankens tjenester i PayPals digitale lommebok online eller i app, forklarer konserndirektør for New Business i DNB, Rasmus Figenschou.
Samarbeidet betyr at PayPal vil bli inkludert i DNBs nye mobilbank, hvor man kan administrere brukeren sin.
Tidligere denne måneden annonserte storbanken Goldman Sachs at de slår hodet sammen med teknologigiganten Apple for å gi ut eget kredittkort sammen. Kortet skal fungere gjennom Apples Wallet-app, og støtter følgelig de ulike epleproduktene som kan benytte seg av denne.
Når brukere benytter andre bankkort tjener Apple veldig lite per transaksjon, men nå som de samarbeider med Goldman Sachs er det spådd at de kan dra inn mer penger på Apple Pay-transaksjoner.
Ifølge CNN Business vil kortet lanseres i løpet av inneværende år, selv om det på nåværende tidspunkt er uklart om kortet – eller et tilsvarende kort – vil bli tilgjengelig for det norske markedet.
Fra og med 6. februar ble BankID utstedt av forbruksbanken yA Bank ubrukelige. Årsaken er at bankens samarbeid med Eika har utløpt.Hvorvidt dette henger sammen med at yA Bank er blitt en del av Resurs Bank eller ikke er vanskelig å si.
Det er uansett rimelig å anta at de fleste yA Bank-kunder har et kundeforhold til en dagligbank i tillegg, og det vil derfor være mulig for deres kunder å få utstedt ny BankID fra denne banken.
Det er fremdeles mulig å logge inn via BankID i yA Banks nettbank.
Fana Sparebank – den eneste lokalbanken i Bergen – har lansert kredittkort. Kortet har en årlig nominell rente på 14,65 prosent, og er derfor et av kredittkortene i Norge med lavest rente. Den effektive renten er ifølge Finansportalen på 16,53 prosent.
– Vi vet at kundene våre er opptatt av lav rente, ingen gebyrer, forsikring og enkel oversikt over forbruket i nett- og mobilbank. Kortet vil også ha et konkurransedyktig fordelsprogram. Nå gir vi kundene det de vil ha, skriver banken i en pressemelding.