Utenlandsbetaling tryggere enn noen gang
Selv om det er tryggere enn noen gang å betale i utlandet, bør man ifølge Forbrukerrådet allikevel ta sine forholdsregler.
Publisert: 28.06.2019
– Muligheten til å klage til noen hjemme, som kredittyter, er en sikkerhet når du bestiller flybilletter og hotell langt unna med andre lover og regler, sier juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen til Dinero.no.
Lovverket statuerer nemlig at du kan kreve å få igjen pengene fra banken du har kortet i dersom du ikke mottar riktig vare eller om for eksempel flyselskapet slås konkurs før du rekker å legge ut på reise.
– I dag er det tryggere enn noen gang å betale i utlandet, påpeker Iversen.
Mobilbetaling: Også trygt
Sett denne? Flere betalingsløsninger til flere banker
– Når du gjelder kjøp gjennom Apple Pay og Google Pay så vil du kunne klage til kortselskapet som et knyttet til kontoen, så lenge det er snakk om et kredittkort eller et debetkort med tilknytning til Mastercard eller Visa, sier han.
De nevnte aktørene stiller nemlig særs høye krav til sikkerhet, og samtlige transaksjoner krypteres i den grad at mange faktisk anser mobilbetaling som et tryggere alternativ enn kortbetaling. Derfor skal det i utgangspunktet mye til før teknologien kan misbrukes av uvedkommende.
Velg lokal valuta, ikke norske kroner
Les mer: Skal jeg betale i lokal valuta eller norske kroner i utlandet?
Tjenesten lar deg velge om du vil gjennomføre transaksjonen ferdigkonvertert til norske kroner, eller om du ønsker å la kortet gjøre omregningen for deg.
– Blir du spurt om å velge valuta så ikke velg norsk, men lokal valuta, sier Iversen.
Årsaken til dette er at den forhåndsvalgte valutaomregningen gir deg en langt mer ufordelaktig kurs enn kortets betalingsnettverk. Du kan spare hundrevis av kroner ved å la kortet velge for deg, for brukerstedene eller bankene tjener store summer dersom du velger norske kroner – da kan de nemlig mer eller mindre sette sin egen valutakurs.
Dersom kortet ditt i utgangspunktet skilter med gratis kontantuttak i utlandet, men ikke i Norge, vil du også risikere å måtte punge ut med et uttaksgebyr om du velger å gjennomføre transaksjonen i norske kroner.