Tradisjonen tro kårer Dinero.no årets beste kredittkort innenfor ulike kategorier ved hjelp av vår til enhver tid oppdaterte test. Vi har vurdert kredittkort for reise, drivstoff, beste rente, dagligvarerabatter, EuroBonus, generelle rabatter og loungetilgang.
- 8delinger
- 8
Publisert: 10.01.2020
Ved kontinuerlig overvåkning av det norske kredittkortmarkedet sørger vi for å holde en test av kredittkort som alltid er oppdatert. Det er denne ekspertisen vi legger til grunne når vi rangerer kort innenfor de ulike kategoriene.
Det kom flere kredittkort på det norske markedet i året som gikk, men vår kåring av beste kredittkort har ikke forandret seg så veldig mye av den grunn. Noen ørsmå endringer her og der har vi derimot foretatt, samtidig har vi en nykommerkategori i kåringen av beste kredittkort med loungetilgang.
Innstramminger i det norske kredittmarkedet har gjort det desto viktigere å være trygg på at du har akkurat det kortet som svarer til dine behov, særlig om forskrifter og gjeldsregistre hindrer deg i å ha mer enn ett kredittkort.
Det er årsaken til at vi har plukket ut de beste alternativene i disse kategoriene:
- Overlegent reise- og kredittkort
- Gebyrfritt uttak i utlandet
- 0,5 % Cashback på alle varekjøp og 3-5 % CashPoints på flybilletter hos Norwegian
Årsaken er at kredittkortet har inkludert reiseforsikring, gratis kontantuttak i utlandet, egenandelsforsikring for leiebil som tilleggsforsikring, rentefri betalingsutsettelse på flybilletter og muligheter til å samle bonuspoeng i form av CashPoints. CashPoints brukes deretter til å kjøpe flybilletter hos Norwegian, og med kredittkortet får du samtidig en CashPoint-boost dersom du betaler for billettene med kortet.
I så måte er dette et kort du får bruk for både forut for og underveis i reisen din.
De siste årene har flere kredittkort fått reiserelaterte forsikringer som egenandelsforsikring i tillegg til gebyrfrie kontantuttak i utlandet. Likevel er det ingen av disse som greier å nå opp til Bank Norwegians standard.
Samtidig er det verdt å merke seg at til tross for at kortet i praksis er gebyrfritt, vil du få et valutapåslag på 1,75 prosent av transaksjonssummen på fremmed valuta. Dette er noe alle debet- og kredittkort har, og de fleste konkurrenters valutapåslag ligger på 2 prosent.
Santander Flexi Visa kredittkort
365Privat Mastercard kredittkort
Et kredittkort med drivstoffrabatt er for deg som ønsker å spare penger når du tanker opp doningen. Og det viser seg at det kan være litt å spare på dette dersom du velger riktig kort.
Santander Flexi Visa er med i kåringen av beste «bensinkort» 2020 på grunn av at det gir en flat rabatt på 4 prosent uansett hvor du fyller drivstoff. 365Privat gir den høyeste rabatten – 92 øre per liter drivstoff (34 øre per liter + 3,65 % cashback) med en pumpepris på 16 kroner – men bare hos Esso. Hos andre stasjoner får du 3,65 prosent i rabatt.
365Privat: Betal drivstoff med kredittkort og spar penger
MARKEDSFØRING
Når det er sagt har 365Privat få fordeler utenfor drivstoffsegmentet. Det har høye gebyrer på uttak og er generelt et noe kjedelig kort. Du kan på maksimalt opptjene 2000 kroner i bensinbonus i løpet av et år. Dette gjelder også for Santander Flexi Visa, men dette kortet utpeker seg ved at man kan velge kategori man vil ha rabatt på fra måned til måned, samt at det gir tilgang til et større rabattnettverk. Slik kan du bestemme selv når du vil ha rabatt på bensin og diesel, og spare desto mer på andre områder.
Det er ikke noe vi direkte anbefaler, men dersom du skal benytte kredittkortet som et lån er det anbefalt å finne et kort med så lav rente som mulig.
Siden fjorårets kåring, har en aktør blitt ydmykt skubbet ned fra pallen. Sbanken rykker ned, og Fana Sparebank utpeker seg som en særdeles god aktør når det kommer til å ha lavest kredittkortrente på grunn av renteendringer hos begge bankers leirer. Santander Red beholder samtidig plassen i kåringen – kortet har vært på listen siden 2017.
- Suverene rente- og gebyrvilkår
- Gebyrfrie uttak i minibank i utlandet
- Reise- og avbestillingsforsikring inkl.
Fana Sparebank Visa kredittkort
- Suverene rente- og gebyrvilkår
- Gebyrfrie uttak i minibank i utlandet
- Reise- og avbestillingsforsikring inkl.
- Lav rentesats
- Rabatter i over 200 nettbutikker
- Støtter Apple, Fitbit og Garmin Pay
Riktignok økte Fana kredittkortrenten rett før årsskiftet – fra en effektiv rente på 14,65 prosent til dagens 16,82 – men de har fremdeles det beste rentetilbudet på det norske markedet. Samtidig har det forsikringer og fordelsprogram som gjør at kortet kommer godt ut i vår generelle vurdering av kredittkort.
Santander Red har en effektiv rente på 18,15 prosent, noe som er forholdsmessig lavt. En ting som trekker ned her og gjør Fana Sparebank til et bedre alternativ, er at renta løper fra bruksdato for hele beløpet dersom du ikke betaler inn hele summen ved fakturaforfall. Det betyr at dersom du har brukt 2000 og betaler 1500 ved forfall, vil det løpe renter på hele beløpet fram til det er betalt tilbake.
På tampen av 2019 lanserte også forbruksbanken Instabank kredittkortet Instapay Mastercard, som de markedsfører som et kredittkort med særdeles lav rente. «Mens de fleste andre kredittkort har en rente på rundt 22–24 %, har Instapay-kortet en rente på bare 14,9 %», skriver de selv på sin hjemmeside. Det ser fint ut på papiret, men ser man aktøren nærmere i kortene oppdager man at renten løper fra dag én uansett hvordan du benytter kortet – selv ved vanlig kjøp.
Det dytter Instabank langt ned på listen, og gir kortet en effektiv rente på 25,29 prosent. Vi anbefaler at du styrer unna dette korter dersom du ønsker å benytte kredittkortet som lån.
Det er trist å erkjenne seg det, men i 2020 er det i grunn ingen verdige alternativer i kategorien kredittkort for mat- og dagligvarer.
Kredittkortene til fordelsprogrammene Coop og Trumf duger dersom man handler hos de tilknyttede butikkene (kortene gir henholdsvis 1,5 og 2 prosent i bonus), men utover dette finnes det ingen allrounder-kort som gir gode rabatter på dagligvarer spesifikt.
Ikano Visa har en egen dagligvarespesifikk rabatt, men denne er kun på 1 prosent. Da kan man like gjerne velge seg et kredittkort som gir rabatt på absolutt alle kjøp, som eksempelvis Komplett Bank, Monocard og Bank Norwegian Visa, og bruke disse i kombinasjon med medlemskap i fordelsprogram som Coop, Rema 1000s Æ eller Norgesgruppens Trumf.
Av denne årsak kårer vi ingen vinner i denne kategorien i 2020. Vi håper dette er en tilstand som kan endre seg i løpet av året, men vi holder ikke pusten.
- Ubegrenset opptjening av EuroBonus
- Fly Premium: SAS Plus og Business til prisen av SAS Go
- 1000 nivåbyggende poeng per mnd.
SAS EuroBonus World Mastercard Premium kredittkort
- Ubegrenset opptjening av EuroBonus
- Fly Premium: SAS Plus og Business til prisen av SAS Go
- 1000 nivåbyggende poeng per mnd.
Shell Mastercard kredittkort
Shell Mastercard kredittkort
- Rabatt: 40 øre
- Besparelse: 560 kr/år*
- Maksimalt: Ubegrenset
- Stasjoner: Shell
Ønsker du en mer omstendelig innføring i hvilket kort som er best for å spare opp EuroBonus-poeng og hvilke snarveier du kan ta for å tjene de opp raskere, anbefaler vi at du leser denne artikkelen: Hvilket kredittkort er best for å tjene Eurobonus?
SAS EuroBonus Premium Mastercard gir en opptjening på 15 poeng per 100 kroner du bruker med kortet. Det er kanskje ikke så uhorvelig mye i seg selv, men kombinert med en velkomstbonus på 10 000 poeng, 1000 Grunnpoeng utdelt per måned og en ubegrenset opptjening er det nok til at kortet kommer seirende ut for andre år på rad.
Med en årspris på 1495 kroner (750 for Diamantmedlemmer) er det på den kostbare siden, men dersom det er EuroBonus du er ute etter, kan det antageligvis rettferdiggjøres.
Skal vi derimot gå enda mer lavterskel til verks er Shell Mastercard en sikker vinner. Dette kortet har nemlig ingen årsavgift, men gir 13,5 EuroBonus-poeng per 100 brukte krone. Dette forutsetter at du har aktivert automatisk konvertering fra Trumf- til EuroBonus-poeng. Har du ikke det, får du kun 10 EuroBonuspoeng per 100 kroner du bruker. Ikke dumt!
- 3 % rabatt på drivstoff
- 10 % rabatt på lading
- Reise- og avbestillingsforsikring inkl.
DNB Mastercard kredittkort
- 3 % rabatt på drivstoff
- 10 % rabatt på lading
- Reise- og avbestillingsforsikring inkl.
Kortet har stukket av med seieren siden 2018 på grunn av rabatter på 20-25 prosent hos aktører som Power, Skeidar, Kitch’n, XXL og lignende. Sammenlignet med alternative kredittkort med 1-8 prosent rabatt hos ulike samarbeidspartnere kan det være en del mer å spare på større kjøp med DNB Mastercard.
Se vår historiske oversikt over DNB Supertilbud-rabattene her
Kjøper du eksempelvis en sofa til en verdi av 11 000 kroner, betaler du 8250 med 25 prosent rabatt hos Skeidar. Eller om du har planer om å fleske til med å kjøpe en 16-tommers kraftpakke i MacBook Pro til 33 490 kroner, sparer du altså nærmere 7000 store på å betale med et DNB Mastercard.
I år er første gang vi inkluderer denne kategorien i vår kåring. Vi har finkjemmet det norske markedet for kredittkort som gir tilgang til flyplasslounger, og deretter funnet ut hvilket som er best for den jevne forbruker.
Optimalt sett hadde vi vurdert et gratiskort med gratis inngang til et bredt utvalg lounger som det beste loungekortet. Det er dessverre vanskelig, for majoriteten av kredittkortene med loungetilgang koster mye i årsavgift, krever gjerne betaling for innpass i lounge eller krever at du har millioninntekt for å få kortet innvilget.
Hadde det ikke vært for at Sparebanken Møre primært er en bank for deg tilknyttet Nordvestlandet, hadde deres kort Mastercard Ekstra trukket det lengste strået. På grunn av de geografiske begrensningene, kommer American Express Gold Card og Eurocard Platinum seirende ut.
- Tilgang til VIP-lounger på en rekke flyplasser
- Flere gode forsikringer
- Støtter Fitbit og Garmin Pay
Eurocard Platinum Mastercard kredittkort
- Tilgang til VIP-lounger på en rekke flyplasser
- Flere gode forsikringer
- Støtter Fitbit og Garmin Pay
- Muligheten for opptjening av EuroBonus
- Reise- og egenandelsforsikring inkl.
- Støtter Apple Pay
American Express Gold Card
- Muligheten for opptjening av EuroBonus
- Reise- og egenandelsforsikring inkl.
- Støtter Apple Pay
Begge kortene har relativt høye årsavgifter. Prislappen per år er henholdsvis 1500 kroner for Amex-kortet og 1650 for Eurocard-kortet. Disse prisene kan likevel rettferdiggjøres dersom det er en enkel loungeløsning du er ute etter.
Amex Gold-kortet gir deg gratis inngang via Priority Pass fire ganger i året. For besøk utover de fire gratisbesøkene betaler du 20 britiske pund. Det samme gjelder for øvrige besøkende i reisefølget.
Med Eurocard Platinum får du tilgang til egne Eurocard-lounger i tillegg til Priority Pass-lounger. Innpass hos Priority Pass koster 30 amerikanske dollar, deres egne lounger i Europa har variable priser avhengig av land.
Begge kortene gir mulighet til å ta med deg ekstra gjester inn i loungen. Eurocard Platinum gir også tilgang til både concierge service og gode forsikringer, hvorpå American Express-kortet gir mulighet til både reiseforsikring og EuroBonus-opptjening via Membership Rewards. Merk at begge kortene har noe høye avgifter ved bruk som kontantuttak og lignende.