I år som i fjor kårer Dinero.no de beste kredittkortene innenfor en lang rekke kategorier. For 2021 har vi vurdert kredittkort for reise, drivstoff, dagligvarerabatter, beste rente, EuroBonus, generelle rabatter og loungetilgang.
- 8delinger
- 8
Vurderingen er basert på vår omfattende – og til enhver tid oppdaterte – sammenligning av kredittkort. Bank Norwegian er fremdeles det eneste kortet i vår sammenligning som noterer seg for seks øyne på terningen, samtidig som det er vanskelig å komme utenom at kortet ikke har vært like verdifullt i år som tidligere med tanke på at kortet primært er myntet på reisende – noe det som kjent har vært svært lite av i 2020.
Korona-året har utvilsomt endret nordmenns vaner og forbruksmønster – kanskje for alltid. Med den økte netthandelen er det nærliggende å tro at flere har fått øynene opp for viktigheten ved trygg handel og påfølgende vettugt kortbruk. Som en konsekvens i økningen av covid-relaterte avlysninger, er det også sannsynlig at stadig fler ser fordelen av å handle med et kredittkort.
Som vanlig har det både kommet noen nye kredittkort på markedet det siste året, samtidig som andre igjen har falt fra. Flere kort har dessuten fått et par nye fjær i hatten, uten at det har endret vår rangering i nevneverdig grad. Det er allikevel kjærkomment å se at flere aktører begynner å nærme seg toppsjiktet.
De siste årene har vært preget av innstramminger i form av forskrifter og innføringen av gjeldsregistre, noe som har ført til at det har blitt langt vanskeligere å få innvilget kreditt. Nå som all kredittramme teller som gjeld i gjeldsregisteret, er det desto viktigere at man ikke går til anskaffelse av en rekke forskjellige kredittkort, men heller fokuserer på finne det eller de få kortene som svarer til ens behov.
For å gjøre jobben enklere for deg har vi plukket ut det vi mener er de beste kortene innenfor følgende kategorier:
- Overlegent reise- og kredittkort
- Gebyrfritt uttak i utlandet
- 0,5 % Cashback på alle varekjøp og 3-5 % CashPoints på flybilletter hos Norwegian
Santander Flexi Visa kredittkort
365Privat Mastercard kredittkort
Santander Flexi Visa gir en rabatt på 4 prosent som gjelder på alle norske bensinstasjoner. For en gjennomsnittsforbruker vil dette utgjøre rundt 900 kroner i året. Kortet har en maksimal besparelse på 2000 kroner årlig.
365Privat Mastercard gir en noe høyere rabatt – 3,65 prosent + 34 øre per liter. For en gjennomsnittsforbruker vil dette utgjøre rundt 1300 kroner i året. Også på dette kortet er den maksimale besparelsen på 2000 kroner årlig. Ulempen med 365Privat Mastercard er at den kun gir drivstoffrabatt når du fyller hos Esso, mens Santander Flexi Visa som tidligere nevnt gir rabatt hos alle bensinstasjoner.
365Privat: Betal drivstoff med kredittkort og spar penger
MARKEDSFØRING
I tillegg vurderer vi Santander Flexi Visa til å være et bedre kredittkort totalt sett, da kortet gir tilgang til et større rabattnettverk enn 365Privat Mastercard gjør. I tillegg har sistnevnte relativt høye gebyrer på uttak. 365Privat Mastercard passer nok derfor best til deg som bruker kredittkort utelukkende for å spare penger på drivstoff, og stort sett alltid fyller hos Esso.
Vi ønsker å påpeke at vi ikke anbefaler noen å bruke kredittkort som lån, da det ikke finnes et kredittkort på det norske markedet som tilbyr en lav rente sammenlignet med den du får på andre typer lån.
Dersom du likevel har planer om å bruke kredittkortet som lån, anbefaler vi deg selvfølgelig å se etter et kort med lavest mulig rente.
- Suverene rente- og gebyrvilkår
- Gebyrfrie uttak i minibank i utlandet
- Reise- og avbestillingsforsikring inkl.
Fana Sparebank Visa kredittkort
- Suverene rente- og gebyrvilkår
- Gebyrfrie uttak i minibank i utlandet
- Reise- og avbestillingsforsikring inkl.
- Lav rentesats
- Rabatter i over 200 nettbutikker
- Støtter Apple, Fitbit og Garmin Pay
Helt på toppen er det ingenting som har endret seg fra i fjor. Fana Sparebank Visa er fortsatt kredittkortet med lavest rente – per januar 2021 er den effektive renten på 16,82 prosent. Hakk i hæl følger Santander Red Visa, som har en effektiv rente på 17,12 prosent.
Det forteller imidlertid ikke hele historien. Renten på Santander Red Visa løper fra bruksdato på hele beløpet, og den fortsetter å løpe dersom du ikke betaler hele summen ved forfall. Det vil si at dersom du har brukt 5000 kroner, og betaler inn 4000 ved forfall, vil det løpe renter på hele det originale beløpet frem til det er betalt tilbake. På grunn av dette vurderer vi Fana Sparebank Visa til å være det beste alternativet for deg som er ute etter et kredittkort med lav rente.
Ellers er det verdt å nevne at det nå er flere kredittkort på det norske markedet som har under 20 prosent i effektiv rente. Deriblant de relativt nye kortene re:member Gold og Instabank Instapay Mastercard, som har en effektiv rente på henholdsvis 18,39 og 18,13 prosent. Sistnevnte er myntet på deg som vil bruke kredittkort som lån, og har ikke stort annet enn en relativt lav rente å vise til. re:member Gold kommer på den annen side godt ut i vår sammenligning, og er et kredittkort som kan anbefales for flere ting enn den lave renten.
I 2020 valgte vi – grunnet mangel på gode kandidater – å ikke kåre en vinner i kategorien beste kredittkort for mat- og dagligvarerabatter.
I 2021 finner vi heller ingen kredittkort som stikker seg ekstra positivt ut. Vi kan imidlertid trekke frem Coop Mastercard kredittkort og Trumf Visa kredittkort, som gir henholdsvis 1,5 prosent og 2 prosent på kjøp i butikker tilknyttet de respektive kjedene.
Sent i desember kunne Bank Norwegian meddele at de innfører mat- og dagligvareforsikring for alle nåværende og fremtidige holdere av Bank Norwegian-kortet. Bank Norwegian ble dermed den første banken på det nordiske markedet med et kredittkort som har inkludert mat- og dagligvareforsikring. Forsikringen er riktignok ingen rabatt, men gjør likevel at vi mener kortet bør nevnes som et brukbart kredittkort innenfor kategorien mat- og dagligvarerabatt. Forsikringen dekker mat- og dagligvareutgiftene dine med et engangsbeløp på inntil 10 000 kroner, dersom du blir arbeidsledig, permittert, eller sykmeldt i minst 30 dager. Merk at summen som utbetales vil være et gjennomsnitt av summen du har brukt på mat- og dagligvarer med Bank Norwegian-kortet over de tre seneste månedene.
Ellers er det verdt å nevne at det er en rekke kredittkort som gir 1 prosent rabatt på alle kjøp, deriblant mat- og dagligvarer. Blant disse finner vi Komplett Bank, Monocard, og Ikano Visa, for å nevne noen. Disse kan igjen kobles opp til butikkenes egne fordelsprogram, som kan gi ytterligere besparelser.
Hvis det er en gruppe kredittkort er populære hos, så er det reisende. Og hvis det er en ting som er populært hos reisende, så er det muligheten til å samle flybonuspoeng. EuroBonus er en slik type poeng, og det er en rekke kredittkort på det norske markedet som lar deg samle EuroBonus-poeng.
I år fremhever vi to kort: SAS EuroBonus Premium Mastercard og Shell Mastercard. Vi velger disse to kortene fordi de er relativt rimelige, og lar deg samle store ubegrensede mengder EuroBonus-poeng.
- Ubegrenset opptjening av EuroBonus
- Fly Premium: SAS Plus og Business til prisen av SAS Go
- 1000 nivåbyggende poeng per mnd.
SAS EuroBonus World Mastercard Premium kredittkort
- Ubegrenset opptjening av EuroBonus
- Fly Premium: SAS Plus og Business til prisen av SAS Go
- 1000 nivåbyggende poeng per mnd.
Shell Mastercard kredittkort
Shell Mastercard kredittkort
- Rabatt: 40 øre
- Besparelse: 560 kr/år*
- Maksimalt: Ubegrenset
- Stasjoner: Shell
Med SAS EuroBonus Premium Mastercard samler du 15 EuroBonus-poeng per 100 brukte kroner. I tillegg får du en velkomstbonus på hele 10 000 poeng, samt 1000 poeng hver måned du bruker kortet. Da kortet gir ubegrenset opptjening vurderer vi det til å være det beste EuroBonus-kortet for tredje år på rad. Det er verdt å merke at du bør reise mye for å rettferdiggjøre årsavgiften på 1495 kroner.
For deg som ikke reiser like mye, og helst ønsker å styre unna dyre årsavgifter, er Shell Mastercard et godt alternativ. Dette kortet har ingen årsavgift, men gir 13,5 EuroBonus-poeng per 100 brukte krone. Det skjer imidlertid kun hvis du har aktivert automatisk konvertering fra Trumf- til EuroBonus-poeng. Hvis du ikke har gjort det, får du kun 10 EuroBonus-poeng per 100 brukte krone. De resterende poengene vil da kasseres inn i Trumf-poeng istedenfor.
- 3 % rabatt på drivstoff
- 10 % rabatt på lading
- Reise- og avbestillingsforsikring inkl.
DNB Mastercard kredittkort
- 3 % rabatt på drivstoff
- 10 % rabatt på lading
- Reise- og avbestillingsforsikring inkl.
Det skyldes rabattene som tilbys gjennom rabattkampanjen «Supertilbud». Flere ganger i året kommer DNB med rabatter på mellom 20-25 prosent hos aktører som XXL, Power, Kitch’n og Skeidar, for å nevne noen.
Rabatten har ikke noe pristak, som vil si at du kan kjøpe en datamaskin til 50 000 kroner og spare 12 500 kroner ved å bruke DNB Mastercard. Selv om penger brukt ikke er penger spart, er det lurt å bruke dette kortet dersom du uansett hadde tenkt til å gå til innkjøp av noe.
De overlegne besparingsmulighetene DNB Mastercard gir sammenlignet med andre kredittkort gjør at vi kårer det til vinneren av beste rabattkort 2021.
Vi vil også trekke frem kredittkortet re:member black, som har et stort og gunstig rabattprogram. Gjennom fordelsprogrammet re:member reward får du tilgang på en rekke rabatter i form av cashback.
Fordelsprogrammet har opptil 25 prosent rabatt i over 200 nettbutikker. Med kredittkortet kan du få rabatterte priser på flybilletter, hotellopphold, leiebil, og mer.
Både re:member black og DNB Mastercard er for øvrig blant de beste kredittkortene på det norske markedet.
Kategorien beste kredittkort med loungetilgang er sannsynligvis den minst interessante for de fleste av dere, men vi inkluderer den for de få.
Når samfunnet etter hvert slipper opp igjen og det åpnes for reising, kan det være kjekt å ha et kredittkort som gir tilgang til lounger rundt om i Norden. Kredittkortene som gir tilgang til lounger koster imidlertid mye i årsavgift, for ikke å nevne at du må ha millioninntekt for å i det hele tatt få kortet innvilget.
Som i fjor vurderer vi Eurocard Platinum Mastercard og American Express Gold Card til å være de beste kredittkortene med loungetilgang. Kortene har riktignok en relativt høy årsavgift, med henholdsvis 1500 kroner for Amex-kortet, og 1650 kroner for Eurocard-kortet.
- Tilgang til VIP-lounger på en rekke flyplasser
- Flere gode forsikringer
- Støtter Fitbit og Garmin Pay
Eurocard Platinum Mastercard kredittkort
- Tilgang til VIP-lounger på en rekke flyplasser
- Flere gode forsikringer
- Støtter Fitbit og Garmin Pay
- Muligheten for opptjening av EuroBonus
- Reise- og egenandelsforsikring inkl.
- Støtter Apple Pay
American Express Gold Card
- Muligheten for opptjening av EuroBonus
- Reise- og egenandelsforsikring inkl.
- Støtter Apple Pay
Eurocard Platinum gir tilgang til mange Eurocard-lounger rundt om i Europa, deriblant på London Heathrow og Arlanda Stockholm, for å nevne noen. I tillegg får du tilgang til Priority Pass-lounger til en pris av 30 amerikanske dollar per gang. Priority Pass sine lounger i Europa har variable priser.
Begge kortene gir deg mulighetene til å ta med ekstra gjester inn i loungen. Eurocard Platinum gir i tillegg tilgang på concierge service, som er en butlertjeneste. Kortet har også flere tilleggsforsikringer. Amex-kortet har inkludert reise- og avbestillingsforsikring, samt EuroBonus-opptjening via Membership Rewards.