Bør du velge norske kroner eller lokal valuta i minibanken eller terminalen i utlandet? Svaret er at uttak overført til norske kroner kan koste deg dyrt i form av ufordelaktig valutakurs.
Publisert: 15.04.2016 | Oppdatert: 04.06.2020
NOK eller lokal valuta? Spørsmålet risikerer du å få dersom du tar ut penger i minibank eller betaler i terminal i utlandet, og feil svar kan koste deg dyrt. Lokal valuta er alltid det beste valget – enten du bruker vanlig bankkort eller kredittkort, og vi skal forklare hvorfor.
Valget mellom lokal valuta eller norske kroner stammer fra et system som kalles «dynamic currency conversions» (DCC), og kan oversettes til «dynamisk valutakonvertering». DCC lar brukeren få summen omgjort til sitt hjemlands valuta i stedet for fungerende valuta i landet de er i. Målet er tilsynelatende å gi deg en bedre oversikt over hva transaksjonen faktisk vil koste deg, men sannheten er at dette er en metode for banken eller brukerstedet å tjene penger på. Det er de selv som bestemmer konverteringraten når du velger norske kroner, og denne er vanligvis langt over dagens faktiske kurs.
Mellomlegget? Det havner i banken eller brukerstedets lommer.
Velger du norske kroner framfor lokal valuta er sannsynligheten stor for at du får ufordelaktig valutakurs. Nordmenn taper faktisk milliarder på ufordelaktig valutakurs hvert år. Til tross for at kortselskapene har et eget valutapåslag på all kortbruk i utlandet, vil vekslingskursen til betalingsnettverket du har i kortet ditt være betydelig bedre enn dersom du velger å betale i NOK.
De vanligste betalingsleverandørene på norske kort er VISA og MasterCard. Velger du å betale med lokal valuta framfor norske kroner er det VISA eller MasterCards valutakurser du ender opp med. Disse er svært konkurransedyktige når man sidestiller de med lokale selskaper når du er på ferie.
Les også: Skal du gjøre kontantuttak i utlandet? Velg riktig kredittkort
De eneste som tjener på at du velger norske kroner framfor lokal valuta er den eventuelle restauranten, butikkeieren eller banken som eier minibanken. Lommeboken din risikerer derimot å bli spinklere.
Du står fritt til å velge selv hvilket alternativ du ønsker, men ordlyden i minbankadvarselen kan være forvirrende. Du får gjerne spørsmål om du ønsker transaksjonen «with conversion» eller «withouth conversion» – med eller uten valutakonvertering. Du bør alltid velge sistnevnte.
Det vi også har registrert ved uttak, er at minibanken kan spørre om du ønsker å avbryte eller fortsette med valutakonverteringen når du får prisen oppgitt i norske kroner. Her er det lett å trå feil og velge å fortsette i frykt for at hele transaksjonen skal avbrytes, men det er ikke tilfelle – det er dette alternativet du må velge for å unngå den fordyrende valutakursen.
Husk: Minibanker og terminaler som benytter seg av dynamisk valutakonvertering skal alltid gi muligheten til å velge selv!
Sett denne? Disse kredittkortene krever ikke uttaksgebyr i utlandet
Betaler du med kredittkort i utlandet har du faktisk en større trygghet enn om du velger å betale med debetkort, altså et tradisjonelt bankkort. Med et kredittkort har du nemlig det norske lovverket i ryggen. Finansavtaleloven § 54b sier blant annet at du ved betaling med kredittkort har krav på erstatning dersom du blir svindlet eller om du ikke kommer noen vei i en reklamasjonssak der du har kjøpt en vare eller tjeneste.
Det er derfor anbefalt å ha med minst to kort på utenlandsferie – gjerne to kredittkort, eventuelt et kredittkort og et debetkort. Det ene kortet bør du oppbevare på et trygt sted som ekstra sikkerhet dersom du mister det andre.