Hvordan fungerer kontaktløs betaling?
Kontaktløs betaling virker å være fremtidens betalingsløsning, men hvor raskt, enkelt og sikkert er det egentlig?
Publisert: 03.07.2017
Du har kanskje stått i kø på kafé og lagt merke til hvordan personen foran deg i køen legger kortet uanstrengt mot betalingsterminalen, og vips så var kaffen hans betalt? Så enkelt har det altså blitt med kontaktløs betaling. Vi forklarer deg nærmere hvordan kontaktløs betaling fungerer og hvilke begrensninger som er pålagt bruken av dette.
Kontaktløs betaling på 1-2-3
Med kontaktløs betaling trenger du ikke lenger bruke chip eller magnetstripe for å gjennomføre en betaling. Du trenger ikke engang taste PIN-koden din. Du betaler istedenfor ved å plassere kortet ditt mot betalingsterminalen, frem til en pipelyd bekrefter den godkjente transaksjonen. Dette skal ta deg i underkant av et halvt sekund.
Alle kort og betalingsterminaler med denne funksjonen er merket med symbolet for kontaktløs betaling, og kan benyttes både i inn- og utland. I Norge er Sbanken, Sparebank1, DNB, Danske Bank og Nordea blant bankene som tilbyr kort med kontaktløs betaling.
Les også: Fingersensor på betalingskort: MasterCard er først ut
Beløpsgrense knyttet til bruk
Bruk av kontaktløse betalinger er begrenset til en sum på 200 kroner. Du kan med andre ord kun benytte deg av kontaktløs betaling dersom beløpet ikke overskrider 200 kroner. Dette gjelder for alle kort med denne funksjonen. Handler du for mer enn dette må du taste inn PIN-koden din.
PIN-koden din må også benyttes når du aktiverer kortet ditt. Dette gjør du ved å holde kortet ditt inntil betalingsterminalen, for deretter å sette inn kortet på gamlemåten og taste PIN-kode.
Spar tid med kontaktløs betaling
Den mest åpenbare fordelen med kontaktløs betaling er at det er tidsbesparende. Den effektive betalingsmåten kan bidra til raskere service og kortere køer, noe som resulterer i en vinn-vinn-situasjon både for betjeningen og deg som kunde.
Beløpsgrensen gjør kontaktløs betaling mest egnet for brukersteder hvor man handler for mindre beløp. Eksempelvis på kafeer, i matbutikken, på hurtigmatrestauranter og på apoteket. For betaling av kinobillett eller billett til kollektivtrafikk kan det også være praktisk å benytte seg av kontaktløs betaling. Det samme gjelder for parkeringsautomater.
Like sikkert som å sette kortet i betalingsterminalen
Kontaktløs betaling er åpenbart praktisk, men er det en sikker betalingsmåte, selv uten bruk av PIN-kode?
Ifølge bankene er kontaktløs betaling like sikkert som å sette kortet i betalingsterminalen. Kontaktløse betalinger følger internasjonale standarder og strenge sikkerhetskrav.
Som eier av et bankkort vil det likevel alltid være en risiko for at kortet kan komme i feil hender. Ettersom kontaktløs betaling ikke krever PIN-kode, trenger du ikke lenger bekymre deg for at andre skal få tilgang på koden din. Skulle du miste kortet ditt er det imidlertid en risiko for at uvedkommende bruker kortet til kontaktløse transaksjoner.
Skulle uhellet først være ute vil banken erstatte beløpet, med forutsetning om at du sperrer kortet så fort du merker at det er borte. Som ren sikkerhetsrutine vil du også innimellom bli bedt om å taste PIN-koden din, for å bekrefte at du er kortets rettmessige eier.