Test av American Express Green Card

American Express Green Card

Vurdering

terningkast

Spesielt anbefalt for

• Opptjening av EuroBonus
• Reiseforsikring inkl.
• FlexPay

Aldersgrense: 18 år

Rentefrihet: 45 dager

Årsavgift: 600 kr

Vurdering

terningkast

Låneeksempel: Eff. rente 25,94 %. 25.000 o/12 mnd. Kostnad: 5892. Totalt: 30.895

Frem til 1. november i fjor var det DNB som satt med rettigheten til å distribuere American Express sine kort i Norge, men nå som lisensen har utløpt, har Amex selv valgt å ta tilbake driften av sin egen portefølje. Først ut var de SAS-tilknyttede kortene, men nå som vi skriver april har også Green, Gold og Platinum kommet i helt ny drakt.

Overtakelsen bød naturlig nok på en rekke endringer, men den aller største er nok at kortene er gjort om til fakturerings- snarere enn kredittkort. Kort fortalt betyr dette at kortet ikke lenger har noen tilknyttet rentesats, samtidig som man heller ikke har muligheten til å nedbetale det utestående beløpet over tid. Den nye ordningen innebærer nemlig at man må tilbakebetale hele det utestående beløpet per måned, og senest 14 dager etter man mottar fakturaen.

Av de tre standardkortene må nok American Express Green Card absolutt anses som lillebroren i flokken, og som lillebrødre flest kommer den nok dessverre litt til kort. Årsavgiften er naturlig nok noe rimeligere enn de to andre, men den er samtidig ikke i nærheten av å ha et like omfattende bonusprogram, og selv om den kommer med en inkludert reiseforsikring, kommer også denne til kort. Noe skryt skal den dog ha, ikke minst at den kan by på den samme bonusopptjeningen som de andre standardkortene.

Membership Rewards-poeng på alle varekjøp

Det finnes mange bonusjegere der ute, og i denne sammenheng er det særlig bonuspoeng for fly som henger høyt. Felles for de tre Amex-kortene er at de lar deg tjene bonuspoeng på alle varekjøp, og her mottar man enkelt og greit ett Membership Rewards-poeng (MR) per brukte krone.

På overflaten kan denne ordningen virke noe begrenset, men den aller største fordelen er nok at disse enkelt kan konverteres til EuroBonus-poeng (EB). EB er flyselskapet SAS sitt fordelsprogram, og disse poengene kan altså benyttes til å enten kjøpe flybilletter til gunstige priser eller oppgradere klassen på dine eksisterende reiser. Alle kortene gir som sagt den samme poengopptjeningen, og konverteringsraten her er 20 EB-poeng per 100 MR-poeng.

Om du derimot ikke er av typen som liker å reise så ofte, er det greit å vite at man også kan benytte poengene på andre ting. Du kan for eksempel donere summen til Røde Kors, betale for hotellopphold eller veksle det inn i gavekort, samt at det bys på en egen nettbutikk (Membership Rewards Shop) med et bredt utvalg av produkter.

Reiseforsikring inkludert i kortet

Selv om overgangen til faktureringskort har bydd på visse endringer, har American Express i alle fall valgt å holde på sin inkluderte reise- og avbestillingsforsikring. Heldigvis skulle man anta, men forskjellen er dog at Amex nå krever at man betaler minimum 75 % av reisens totale kostnader – være seg utgifter knyttet til transport, så vel som losji – for at forsikringen skal være gyldig, noe som virker ganske så stivt.

Utover dette må også reisen startes og avsluttes på bostedsadressen, og så lenge dette er imøtekommet er den gjeldende for reiser på inntil 60 påfølgende dager, og maksimalt 240 dager i løpet av en 12-måndersperiode. Forsikringspolisen dekker kortholder og ektefelle/samboer, samt hjemmeværende barn som er under 25 år på dagen for avreise. Ulempen med endringen er at kortet nå kun dekker to poster, henholdsvis reisegodsforsinkelse og forsinkelsebeskyttelse, som vil si at man trenger en ekstra forsikring om man ønsker å verne seg mot ulykker og andre uforutsette forhold.

Er gresset grønnere på den andre siden?

Så hva sitter man egentlig igjen med? Selv om American Express Green Card er langt rimeligere i drift enn sine storebrødre, har den allikevel en såpass lav dekningsgrad på sin reiseforsikring at det kan lønne seg å gå for et av de andre kortene i porteføljen. Ei heller byr kortet på tilgang til flyplasslounger eller noen andre former for insentiver.

Det kortet derimot kan rutte med er sin Membership Rewars-ordning, som igjen kan konverteres til flybonuspoeng. Dette er langt på vei blant de få tingene som virkelig trekker opp i denne sammenhengen, faktisk såpass at kortet totalt sett gjør det ganske så greit.


Testen av American Express Green Card er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2021-08-05
Vår vurdering (poengscore): 3 av mulige 6.

Karakterbegrunnelse

Alle faktureringskortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

  Fordeler har en vekting på 35 %

  Gebyrer har en vekting på 30 %

  Helhetsvurdering har en vekting på 20 %

  Brukeropplevelse har en vekting på 15 %

Gebyrer

American Express Green Card oppnår 10/100 poeng i kategorien gebyrer. Amex har aldri vært kjent for sine enestående gebyrsatser, og overgangen til faktureringskort har på ingen måte endret dette inntrykket. For det første hjelper ikke årsprisen noe særlig på, og når man i tillegg slenger på markedets høyeste valutapåslag og dyre gebyrer ved kontantuttak, ender man fort opp i det lite flatterende bunnsjiktet.

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 39/100 poeng. Selv om American Express Green Card har et nokså begrenset fordelsprogram, er Membership Rewards-programmet såpass habilt at det til en viss grad veier opp for dens mange mangler. Inkludert i kortet har man også reiseforsikring, og selv om den ikke er i nærheten av de beste på markedet, er det likevel noe som uansett er kjekt å ha når man skal ut på tur.

Brukeropplevelse

Videre får American Express Green Card 94/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. Her er egentlig det aller meste at det man burde kunne forvente på plass. Amex byr på digital søknadsprosess i en moderne og lett tilgjengelig innpakning, rask responstid på henvendelser, muligheten for egen PIN-kode, kontaktløs betaling og ikke bare én, men to, apper. Rett og slett ganske så imponerende. Det eneste minuset her er strengt tatt at alle priser for samtlige kort er listet i samme dokument, snarere enn hver for seg, som gjør det noe uoversiktlig å vite hva som faktisk er gjeldende for akkurat ditt kort.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får faktureringskortet 50/100 poeng. Det er egentlig lite å verken utsette på eller fremheve med American Express Green Card. På den ene siden har ikke kortet all verdens med fordeler, samtidig som gebyrene er av det mer ugunstige slaget. Det kortet derimot kan slå i bordet mer er Membership Rewards-ordningen, som langt på vei er med på å rette opp mye av inntrykket her.

Fordeler med American Express Green Card

  • Ett Membership Rewards-poeng per brukte krone, som enten kan benyttes i en egen fordelsbutikk eller konverteres til EuroBonus-poeng (20 EuroBonus-poeng per 100 kroner)
  • Enkel reiseforsikring inkludert
  • Støtte for Apple Pay

Ulemper

  • Årsavgift
  • Ufordelaktige gebyrsatser

Rabatter og bonusordninger

American Express Green Card lener seg i all hovedsak på sin Membership Rewards-ordning, men kan også by på invitasjoner til arrangementer gjennom appen Amex NÅ. Denne kan også skilte med adgang til forkjøp, reserverte og premiumbilletter, samt sjansen til å kjøpe «i siste liten»-billetter til konserter og arrangementer

Rente og gebyrer

Generelt
Årsavgift
600 kr (50 kr/mnd)
Kredittramme
Ingen forhåndsbestemt kredittgrense
Rentefrihet
45 dager
Kontaktløshet
Ja
Smartbetaling
Apple Pay
Grenser for varekjøp og uttak
Varekjøp
Ta kontakt med American Express om du skal handle for et vesentlig større beløp enn vanlig, grensen avhenger nemlig av kunderelasjonen du har bygget opp over tid
Kontantuttak
6000 kr/14 dager
Bruk i Norge
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 25 kr)¹
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 25 kr)¹
Bruk av posttjenester
4 % (min. 25 kr)¹
Bruk i utlandet
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 25 kr)¹
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 25 kr)¹
Valutapåslag
2,5 %
Øvrige gebyrer
Tilleggskort
300 kr/kort²
Nytt kort
0 kr
Elektronisk faktura
0 kr/mnd
Faktura
45 kr/mnd
Kopi av faktura
45 kr
Forsinkelsesgebyr
60 kr
Purregebyr (1. varsel)
35 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
35 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
105 kr
Forsinkelsesrente
8 %
Låneeksempel
Eff. rente 25,94 %. 25.000 o/12 mnd. Kostnad: 5892. Totalt: 30.895
Seks måneder etter at kortet aktiveres vil du automatisk få tilgang til Express Cash Service, og da kan du foreta kontantuttak fra minibank eller hos enkelte brukersteder
Ett kort inkludert, ytterligere tre kan utstedes

Forsikring

Trykk på de ulike forsikringene for å lese mer om hver enkelt:

Med American Express Green Card har du til enhver tid reiseforsikring inkludert, så lenge du betaler minimum 75 % av reisens totale kostnader – herunder både reise og overnatting – med kredittkortet, og polisen dekker følgende poster:

Reisegods­forsinkelse (kollektiv­transport)
Dekker inntil 1500 kroner per person ved forsinkelse av bagasje i mer enn 6 timer, og ytterligere 2500 per person ved mer enn 48 timers forsinkelse
Forsinkelse­beskyttelse (kollektiv­transport)
Dekker merkostnader for kost og losji med inntil 1000 kroner per person om forsinkelsen leder til ventetid på mer enn 4 timer eller avgangen blir innstilt

Utover dette må også reisen startes og avsluttes på bostedsadressen, og for innenlandsreiser kreves det minimum én overnatting eller at man har benyttet fly som transportmiddel. Når disse kravene er imøtekommet er den gjeldende for reiser på inntil 60 påfølgende dager, og maksimalt 240 dager i løpet av en 12-måndersperiode.

Forsikringspolisen dekker kortholder og ektefelle/samboer, samt hjemmeværende barn som er under 25 år på dagen for avreise, samtidig som det er verdt å merke seg at medisinsk assistanse ikke dekker personer over fylte 80 år.

Avtaletype: Inkludert forsikring
Forsikringsselskap: Chubb European Group SE og Inter Partner Assistance

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kredittkortet innvilget.

  • Du må ha fylt 18 år
  • Du må ha regelmessig inntekt
  • Du kan ikke ha betalingsanmerkninger
  • Din samlede gjeld kan ikke overstige fem ganger brutto inntekt Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt
  • Du må kunne håndtere en tenkt renteøkning på inntil fem prosentpoeng Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt

Kontakt­informasjon

Kort­utsteder
American Express Europe S.A. (Norway Branch)
Org. nummer
920 854 346
Kreditt­giver
American Express Europe S.A. (Norway Branch)
Org. nummer
920 854 346
Besøks­­adresse
Tegeluddsvägen 21, Stockholm, Sverige
Post­­adresse
Postboks 472 Sentrum, 0104 Oslo
Telefon
(+47) 24 05 52 63
Sperre kort
(+47) 24 05 52 63
E-post
sac@aexp.com

Hva er din erfaring med American Express Green Card?