Test av Eika Business Mastercard kredittkort

Eika Business Mastercard kredittkort

Vurdering

terningkast

Spesielt anbefalt for

• Forsikringer
• Forretningsreisende
• Utlegg for bedrift

Aldersgrense: 18 år

Maks kreditt: 100 000 kr

Rentefrihet: 45 dager

Årsavgift: 0 kr

Vurdering

terningkast

Låneeksempel: Eff. rente 25,11 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1564. Totalt: 16.564

Business er et kredittkort som utstedes av en rekke lokalbanker omkring i landet, og bak kortet finner vi Eika Gruppen AS. Eika gikk tidligere under navnet Terra-Gruppen, og er i dag et finanskonsern bestående av 69 selvstendige lokalbanker, Aktiv Eiendomsmegling og Eika Forsikring, Boligkreditt og Kredittbank.

Som navnet bærer preg av er kortet først og fremst myntet på forretningsmenn og -kvinner med hyppige utlegg på vegne av arbeidsplassen. Med Business kan man nemlig enkelt skille mellom jobbrelaterte og private transaksjoner, som skal gjøre det enklere for arbeidsplassen å holde oversikten over dine utlegg. Kortet gir deg også tilgang til en egen bilagsadministrasjon i nettbanken, og her kan man blant annet skrive reiseregninger og registrere momsrefusjon.

Utover dette har man også tilgang til et større fordelsprogram, flyplasslounger og forsikringer, for å nevne noe. Kortet har 45 dagers rentefrihet, og en ganske så kurant effektiv rente på toppen av dette.

Kredittkort med bedrifts- og privatansvar

Eika Business kommer i to forskjellige varianter, et med bedrifts- og et med privatansvar. Forskjellen på disse er at du med sistnevnte, selv har ansvaret for transaksjoner og saldo.

Dersom du har et Eika Business-kort med bedriftsansvar, er det bedriften du jobber i som eier kontoen, og derfor er ansvarlig for bruk og utestående saldo. For å kunne få kort med bedriftsansvar, må bedriften du jobber i ha et kundeforhold til Eika.

En annen forskjell er renten på kortene. Kredittkort med privatansvar har en effektiv rente på 25,11 %, mens kredittkort med bedriftsansvar har en effektiv rente på 39,63 %. Følgelig har kortet med bedriftsansvar en årspris per konto på 395 kroner, og en årspris per kort på 100 kroner. I denne testen har vi vurdert kredittkortet med privatansvar, og det er dette kortet som er representert i prislisten nedenfor.

Fordeler via Eika Fordel med Business MasterCard

Eika kan også skilte med fordeler gjennom fordelsportalen Eika Fordel, noe som også er gjeldende for kortet med bedriftsansvar.

Fordelsprogrammet kan i tillegg til en rekke nyttige korttjenester, også skilte med 10 % rabatt på leiebil og beste tilgjengelige pris på hoteller rundt om i verden gjennom ordningene Eika Leiebil og Eika Hoteller. Utover dette er de fleste av fordelene nokså sesongavhengige, og i det hele ganske så begrensede. Det er med andre ord penger å spare med dette kortet, selv om det finnes langt bedre alternativer til fordelskort på markedet.

Eika Business – tilgang til Priority Pass og VIP-lounger

Har du Eika Business-kredittkort har du også tilgang til Priority Pass. Dette er et eget kort som gir tilgang til over 900 flyplasslounger i over 120 land. For deg som reiser mye gjennom jobb er dette en praktisk og komfortabel tilleggstjeneste som gir deg innpass i lounge før og mellom flyreiser.

Gratis reiseforsikring inkludert i kortet

Med Eika Business har du også reise- og avbestillingsforsikring inkludert i kortet uten ekstra kostnad. Det eneste du trenger å gjøre er å betale 50 % eller mer av reisens totale transportkostnader med kredittkortet, og er i så måte hendig dersom du reiser en del. Reiser du med jobb får du også transportutgiften registrert på kortet. Forsikringen gjelder for reiser på inntil 90 dager.

Du får også ID-tyveriforsikring med på kjøpet

Som eier av et Eika Business-kredittkort har du også ID-tyveriforsikring inkludert i kortet, og denne gir deg økonomisk dekning dersom du blir utsatt for identitetstyveri. Det eneste kravet for at denne skal være gyldig er at du har brukt kortet i løpet av de siste 45 dagene, eller at du til enhver tid har en rentebærende kreditt.

Polisen dekker inntil 50 000 kroner i juridisk bistand dersom du blir utsatt for identitetstyveri.

Testen av Eika Business Mastercard kredittkort er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2020-06-15
Vår vurdering (poengscore): 5 av mulige 6.

Karakterbegrunnelse

Alle kredittkortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

  Rente og gebyrer har en vekting på 32,5 %

  Fordeler har en vekting på 32,5 %

  Brukeropplevelse har en vekting på 15 %

  Helhetsvurdering har en vekting på 20 %

Rente og gebyrer

Eika Business Mastercard oppnår 60/100 poeng i kategorien rente og gebyrer. Kortet har ikke den beste renten på markedet, men har til gjengjeld ganske så gode gebyrvilkår. Satt opp mot hverandre lander man derfor ganske så midt på treet.

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 55/100 poeng. Gjennom Eikas Fordelsprogram har Business en snever, men brukbar rabattordning, som både byr på periodevise og faste rabatter. Men det største plusset her er forsikringspakken, som både byr på en rekke tilleggsforsikringer og ikke minst inkluderingen av ID-tyveri- og reise- og avbestillingsforsikring. Tilgang til flyplasslounger er også et meget stort pluss.

Brukeropplevelse

Videre får Eika Business Mastercard 80/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. Gjennom Eika byr kortet på en enkel søknadsprosess via nett i en moderne og lett tilgjengelig innpakning. De svarer også raskt på henvendelser, og er tilgjengelig på flere plattformer. Kortet byr i tillegg på kontaktløs betaling og egen app-løsning, og det eneste å plukke på her er egentlig mangelen på valg av egen PIN-kode, selv om det er et pluss at man får tildelt samme PIN som man allerede har på debetkortet.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får kredittkortet 70/100 poeng. Totalt sett scorer Business veldig høyt på vilkår og fordeler, i tillegg til at den disker opp med både forsikringer og tilgang til plyplasslounger. Sånn sett vil nok dette kortet først og fremst appellere til forretningsfolk. Derav navnet business.

Fordeler med Eika Business Mastercard kredittkort

 • Hendig for organisering av reiseregninger og momsrefusjon
 • Gebyrfri kontantuttak i minibank i utlandet
 • ID-tyveriforsikring inkludert
 • Reise- og avbestillingsforsikring inkludert
 • Tilgang til Priority Pass og flyplasslounger
 • Støtte for Google, Fitbit og Garmin Pay

Ulemper

 • Noe begrenset fordelsprogram
 • Høye gebyrer for kontantuttak
 • Krever et kundeforhold til Eika

Rabatter og bonusordninger

Business MasterCard byr på et lite utvalg rabatter og bonusordninger, og under kan du se en oversikt over samtlige fordeler man oppnår ved å benytte kortet:

 • Tilgang på de beste prisene fra de største reisenettsidene gjennom Eika Hoteller
 • Lave priser og 10 % ekstra rabatt på leiebiler gjennom Eika Leiebil
 • Tilbud på egenandelsforsikring for leiebil til 199 kroner i året
 • Tilbud på utvidet reise- og avbestillingsforsikring til 249 kroner i året

Rente og gebyrer

Generelt
Årsavgift
0 kr
Kredittramme
5000 – 100.000 kr
Rentefrihet
45 dager
Kontaktløshet
Ja
Smartbetaling
Google, Fitbit og Garmin Pay
Grenser for varekjøp og uttak
Varekjøp i inn- og utland
Inntil disponibelt beløp av kredittgrense
Kontantuttak i inn- og utland
10.000 kr/døgn og 30 dager
Bruk i Norge
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
39 kr + 1 % av sum
Kontantuttak over skranke
75 kr + 1 % av sum
Bruk av posttjenester
75 kr + 1 % av sum
Bruk i utlandet
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak av utenlandsk valuta i minibank
0 kr
Kontantuttak av norske kroner i minibank
39 kr + 1 % av sum
Kontantuttak over skranke
75 kr + 1 % av sum
Valutapåslag
1,95 %
Renter
Månedlig nominell rente
1,83 %
Årlig nominell rente
21,96 %
Årlig effektiv rente
25,11 %
Øvrige gebyrer
Erstatningskort
95 kr
Elektronisk faktura
0 kr/mnd
Papirfaktura
40 kr/mnd
Kopi av faktura
20 kr
SMS-varsling
3 kr/SMS
Regningsbetaling
50 kr¹
Overføring mellom kontoer
50 kr¹
Innfrielse kreditt andre kortselskaper f.o.m. 3. overføring fra samme konto innenfor 12 mnd
500 kr¹
Overtrekksgebyr
125 kr
Purregebyr (1. varsel)
35 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
35 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
105 kr
Forsinkelsesrente
8 %
Minimumsinnbetaling per måned
3,5 % (min. 250 kr)
Låneeksempel
Eff. rente 25,11 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1564. Totalt: 16.564
Rente løper fra uttaks-/bruksdato

Forsikring

Trykk på de ulike forsikringene for å lese mer om hver enkelt:

Den inkluderte reise- og avbestillingsforsikring er gjeldende for alle reiser, så lenge man betaler minimum halvparten eller mer av reisens totale transportkostnader med Eika Business Mastercard. Denne er altså uavhengig av transportmiddel, selv om dagsreiser uten overnatting kun dekkes når man benytter seg av fly.

Utover dette stilles det også krav til at man er medlem av Norsk Folketrygd og har en fast bostedsadresse i Folkeregisteret. Så lenge disse kravene er innfridd gjelder den for reiser på inntil 90 dager overalt i verden, med unntak av i hjemmet og på arbeidssted eller skole, samt reiser mellom disse innad i egen kommune. Med unntak av forsinkelse og invaliditet eller død forekommer det også en egenandel på 500 kroner eller 1000 kroner ved behandlingsutgifter i Norge etter ulykkesskade.

Utover deg selv er også forsikringen gjeldende for hele din husstand, som i denne sammenheng er definert som ektefelle, registrert partner eller samboer og barn under 21 år med felles adresse, eller inntil tre andre medreisende, og dekker da:

Reisegods
Inntil 15 000 kroner per person eller inntil 40 000 kroner per skadetilfelle om man er et større reisefølge
Reisesyke og hjemtransport
Ubegrenset dekningsgrad
Forsinkelse utover 2 timer
Inntil 20 000 kroner per skadetilfelle
Avbestilling
Inntil 20 000 kroner per person eller inntil 40 000 kroner per skadetilfelle om man er et større reisefølge
Reiseulykke
Voksne – altså de som er fylte 21 år – er dekket for inntil 200 000 kroner per skadetilfelle som følge av medisinsk invaliditet eller død, mens denne satsen halveres ved fylte 75 år og opphører i det man fyller 80. Barn – altså under fylte 21 år – er dekket for inntil 500 000 kroner per skadetilfelle som følge av medisinsk invaliditet, mens dødsfall har et øvre tak på 30 000 kroner per skadetilfelle

Avtaletype: Inkludert forsikring
Forsikringsselskap: Eika Forsikring

Som kunde hos Eika Kredittbank har du også egenandelsforsikring for leiebil inkludert i din reise- og avbestillingsforsikring. For at polisen skal være gyldig må leiebilavtalen i sin helhet være betalt med ditt Eika Business Mastercard kredittkort hos et offentlig registrert bilutleiefirma, samt at den aktuelle leiebilen må ha en tilknyttet kaskoforsikring. Så lenge dette er på plass dekker den de første 14 dagene av leiebilforholdet.

Forsikringen dekker i alle fall egenandelen med inntil 20 000 kroner per skadetilfelle med et øvre tak på 40 000 kroner per år ved kaskoskader og tyveri av kjøretøy. Samtidig er det også verdt å merke seg at det maksimalt gis erstatning for to skader per kortholder per år på biler med en verdi under 700 000 kroner i Norden eller 500 000 kroner i utlandet, og på biler som er eldre enn 20 år.

Avtaletype: Inkludert i reise- og avbestillingsforsikringen
Forsikringsselskap: Eika Forsikring

Eika Business Mastercard sin ID-tyveriforsikring dekker juridiske kostnader på inntil 50 000 kroner dersom din identitet blir misbrukt. Eika Kredittbank vil også bistå med hjelp for å sammen med deg bestemme hvilke grep som skal tas for å forhindre identitetsmisbruk dersom sensitive opplysninger har blitt stjålet fra deg.

For at forsikringen skal være gyldig, må du ha brukt kortet de siste 45 dagene. Eventuelt må du ha et utestående, rentebærende beløp på kortet ditt. Det er samtidig verdt å merke seg at egenandelen ligger på 4000 kroner.

Avtaletype: Inkludert forsikring
Forsikringsselskap: Eika Forsikring

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kortet innvilget:

 • Du må ha fylt 18 år
 • Du må ha en årlig inntekt over 50 000 kroner
 • Du kan ikke ha betalingsanmerkninger
 • Din samlede gjeld kan ikke overstige fem ganger brutto inntekt Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt
 • Du må kunne håndtere en tenkt renteøkning på inntil fem prosentpoeng Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt

Kontakt­informasjon

Kort­utsteder
Eika Kredittbank AS
Org. nummer
989 997 254
Kreditt­giver
Eika Kredittbank AS
Org. nummer
989 997 254
Besøks­­adresse
Parkveien 61, 0254 Oslo
Post­­adresse
Postboks 2349 Solli, 0201 Oslo
Telefon
(+47) 915 03 850
Sperre kort
(+47) 915 03 850
E-post
kundesenter@eika.no

Brukererfaring med Eika Business Mastercard kredittkort

Hva er din erfaring med Eika Business Mastercard kredittkort?