Test av Fana Sparebank Visa kredittkort

Kreditt­grense
100 000 kr
Rente­frihet
50 dager
Årsavgift
0 kr
Alders­grense
18 år
Kontakt­løshet
Ja
Smart­betaling
Apple, Google, Fitbit og Garmin Pay
Vurdering
Låneeksempel:
Eff. rente 16,82 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1347. Totalt 16.287
Vi har ikke et samarbeid med den aktuelle banken, men Zensum lar deg søke og sammenligne kort hos 5 banker samtidig
Gå videre til Zensum
Eff. rente 22,69 %. 25.000 o/12 mnd. Kostnad: 3.337. Totalt: 28.337. Ulike kort har ulike renter.
Annonselenke
Kredittkortet Fana Sparebank Visa utstedes naturlig nok av sparebanken med samme navn, som har røtter helt tilbake til det herrens år 1878. Banken er i dag landets tolvte største sparebanken målt i gjennomsnittlig forvaltningskapital.

Selv om Fana Sparebank Visa er blant de aller ferskeste skuddene på landets kredittkortstamme, gjør den seg så absolutt ikke bort. På ingen måte. Kortet kan faktisk skilte med en av de aller beste rentesatsene på markedet, og når gebyrene i tillegg klarer å følge hakk i hæl, sitter man fort igjen med et meget positivt inntrykk.

Utover dette har kortet også funnet plass til å inkludere en reise- og avbestillingsforsikring, og når denne i tillegg inkluderer egenandelsforsikring for leiebil, ja, da er vanskelig å komme utenom at Fana Sparebank ser ut til å være et riktig så verdig tilskudd.

Fana Sparebank Visa: Blant markedets aller beste rentesatser

Så la oss første starte med kortets aller fremste salgsargument, nemlig rente- og gebyrsatsene. Banken reklamerer selv med markedets aller laveste effektive rente, og om man tar en rask kikk på Finansportalens oversikt, kan det faktisk se ut til at dette stemmer. Men en effektiv rente på smått imponerende 16,82 % blåser den nemlig de fleste konkurrenter av banen, noe som må sies å være riktig så imponerende av en nykommer.

Da er det dessuten ekstra hyggelig at gebyrvilkårene også klarer å holde på det gode inntrykket. Nå skal det sies at banken krever et ganske så skyhøyt gebyr ved uttak av kontanter innenfor landets grense – henholdsvis 40 kroner pluss 1 prosent av den totale summen – men på samme tid koster det null og niks i utlandet, som virkelig er med på å trekke opp poengsummen her.

Fordelsordninger gjennom Fana Sparebank

Blant de faktorene som virkelig skiller klinten fra hveten, er kortenes tilknyttede fordelsordninger. Fordeler er nemlig langt på vei det som gjør de fleste kortene attraktive, men dette er ikke nødvendigvis tilfelle med Fana Sparebank Visa. Kortet har absolutt en rabattordning, men her er det først og fremst de nevnte rente- og gebyrsatsene som gjør kortet verdt å eie.

Uansett. Kredittkortet kan i alle fall by på visse rabatter gjennom fordelsportalen DealPass, som gir deg inntil 25 prosent rabatt hos over 300 spisesteder og på hundrevis av butikker, hoteller, aktiviteter og kulturopplevelser. Denne ordningen er absolutt et pluss, men er etter vårt skjønn noe snever i det store og hele.

Forsikringer inkludert i kortet

En annen vesentlig fordel med Fana Sparebank Visa er at du får med to gunstige forsikringer på kjøpet, henholdsvis reise- og avbestillingsforsikring og ID-tyverisikring.

Så lenge du aktivt benytter deg av kortet har du til enhver tid en gyldig ID-tyverisikring, og denne er dessuten gjeldende over hele verden. Men denne polisen har du tilgang til telefonassistanse døgnet rundt, samt at den dekker inntil 100 000 kroner i juridisk assistanse per påviste skadetilfelle.

Reise- og avbestillingsforsikringen er derimot kun gjeldende om du betaler minimum halvparten av dine reisers totale transportkostnader med selve kortet. Så lenge dette er imøtekommet er forsikringen gjeldende for reiser i hele verden med en varighet på inntil 90 dager eller de 35 første dagene for reiser med åpen retur. Forsikringen dekker dessuten egenandel for leiebil, som tradisjonelt sett har vist seg å bli en ganske så dyr affære om man er nødt til å tegne den hos forhandleren.

Reiseforsikringen dekker foruten om kortholder også ektefelle eller samboer og ugifte barn under 23 år, alternativt inntil tre andre medreisende. Sikrede må også være bosatt i Norge og medlem av norsk folketrygd, samt at reisen må startes og avsluttes på din folkeregistrerte adresse.

Fana Sparebank Visa: En verdig nykommer

Totalt sett kan man si at Fana Sparebank har fått til mye rett på sitt første forsøk. Gebyrfrie uttak av kontanter i utlandet er et gode av de sjeldne, samt at du skal lete ganske så lenge etter bedre rente- og gebyrsatser. Når både reise- og avbestillingsforsikring og ID-tyverisikring også er på plass, ligger det meste til rette for at dette burde være et ypperlig kort for de aller fleste. Så hva er det som egentlig trekker ned inntrykket?

Det mest prekære i denne sammenhengen er det tilknyttede fordelsprogrammet, som fremstår ganske så snevert om man sammenligner det med det øvrige kredittkortmarkedet. I alle fall når man prøver å skille seg ut helt i toppen. Utover dette er det også tilknyttet et skyhøyt gebyr ved uttak av kontanter innenfor landets grenser, og ved overføring av kontanter fra kredittkortet.

Med det sagt er kortet allikevel ganske så rimelig i drift om man ikke har noe utpreget behov for å overføre eller heve kontanter i innlandet, og som et reisekort er det ytterst få kort på markedet som klarer å matche det. Med andre ord, en høyst verdig nykommer.

Testen av Fana Sparebank Visa kredittkort er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2023-09-04

Vår vurdering (poengsum): 5/6

Karakterbegrunnelse

Alle kredittkortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

Rente og gebyrer har en vekting på 32,5 %
Fordeler har en vekting på 32,5 %
Brukeropplevelse har en vekting på 15 %
Helhetsvurdering har en vekting på 20 %
Rente og gebyrer

Fana Sparebank oppnår 96/100 poeng i kategorien rente og gebyrer. Her er det som godt som full pott på begge punkter, og det eneste som faktisk trekker ned her er det skyhøye gebyret ved uttak av kontanter innenfor landets grenser.

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 51/100 poeng. Fana Sparebank kan by på rabatter gjennom fordelsportalen DealPass, og selv om det er en del å hente her, fremstår den allikevel som ganske så snever. Noe som derimot er med å rette opp inntrykket vesentlig, er de inkluderte forsikringene, som også har funnet plass til å inkludere egenandelsdekning ved leiebilforhold.

Brukeropplevelse

Videre får Fana Sparebank Visa 75/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. Fana Sparebank byr på en enkel søknadsprosess via nett i en moderne og intuitiv innpakning med muligheter for å benytte seg av BankID underveis i prosessen. Videre er de tilgjengelig på flere plattformer om du trenger å ta kontakt med kundeservice, samt at det også bys på kontaktløs betaling og egen app. Det eneste som virkelig trekker ned her er dermed at man ikke har muligheten til å velge sin egen PIN-kode, men utover dette gjør den det altså ganske så skarpt på flere punkter.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får kredittkortet 70/100 poeng. Det kan se ut til at Fana Sparebank har fått til det meste riktig på sitt første forsøk. Her bys det blant annet på overlegne rente- og gebyrvilkår, gebyrfrie uttak i utlandet og reise- og avbestillingsforsikring med engenandelsdekning på leiebil inkluderi kortet. Kort og godt ganske så imponerende. Det som derimot ikke er så allverden er det tilknyttede fordelsprogrammet, som langt på vei virker som ganske så snevert om man sammenligner det med tungvekterne på markedet. Med det sagt er kortet allikevel ganske så rimelig i drift om man ikke har noe utpreget behov for å overføre eller heve kontanter i innlandet, og som et reisekort er det ytterst få kort på markedet som klarer å matche det.

Fordeler

 • Suverene rente- og gebyrvilkår
 • Gebyrfritt uttak i utlandet
 • Solid kredittramme
 • Reiseforsikring inkludert
 • ID-tyveriforsikring inkludert
 • Støtte for Apple, Google, Fitbit og Garmin Pay

Ulemper

 • Høyt gebyr ved uttak av kontanter i innland
 • Høyt gebyr ved overføring av kontanter fra kredittkort
 • Noe snevert rabatt- og fordelsprogram
Vi har ikke et samarbeid med den aktuelle banken, men Zensum lar deg søke og sammenligne kort hos 5 banker samtidig
Gå videre til Zensum
Eff. rente 22,69 %. 25.000 o/12 mnd. Kostnad: 3.337. Totalt: 28.337. Ulike kort har ulike renter.
Annonselenke

Rabatter og bonusordninger

 • Nå er det ikke først og fremst rabattene som gjør Fana Sparebank Visa til et attraktivt kort, men den kan i alle fall skilte med noe, som absolutt er bedre enn ingenting. Med dette kortet kan man få inntil 25 % rabatt på hundrevis av spisesteder, butikker, nettbutikker, kulturarrangementer, aktiviteter og ferier gjennom fordelsportalen DealPass

Rente og gebyrer

Generelt
Aldersgrense
18 år
Årsavgift
0 kr
Kredittramme
5000 – 100 000 kr
Rentefrihet
50 dager
Kortutsteder
Fana Sparebank
Betalingsnettverk
Visa
Kontaktløshet
Ja
Smartbetaling
Apple, Google, Fitbit og Garmin Pay
Grenser for varekjøp og uttak
Varekjøp i inn- og utland
Inntil disponibelt beløp av kredittgrense
Kontantuttak innlands
9900 kr/uke
Kontantuttak utlands
25 000 kr/4 dager (maks 7 uttak/døgn)
Bruk i Norge
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
40 kr + 1 % av sum
Kontantuttak over skranke
40 kr + 1 % av sum
Bruk av posttjenester
40 kr + 1 % av sum
Bruk i utlandet
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
0 kr
Kontantuttak over skranke
40 kr + 1 % av sum
Valutapåslag
2 %
Renter
Månedlig nominell rente
1,17 %
Årlig nominell rente
14 %
Årlig effektiv rente
16,82 %
Øvrige gebyrer
Tilleggskort
0 kr
Elektronisk faktura
0 kr/mnd
Papirfaktura
50 kr/mnd
Kopi av bilag
100 kr
Kopi av standard kontoutskrift
0 kr
Ekstra kopi over 6 mnd
Individuelt
Overføring til kredittkort
0 kr
Overføring fra kredittkort
40 kr + 1 % av sum¹
Purregebyr (1. varsel)
35 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
35 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
105 kr
Forsinkelsesrente
8 %
Minimumsinnbetaling per måned
3 %
Låneeksempel
Eff. rente 16,82 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1347. Totalt 16.287
Rente løper fra uttaks-/bruksdato
Vi har ikke et samarbeid med den aktuelle banken, men Zensum lar deg søke og sammenligne kort hos 5 banker samtidig
Gå videre til Zensum
Eff. rente 22,69 %. 25.000 o/12 mnd. Kostnad: 3.337. Totalt: 28.337. Ulike kort har ulike renter.
Annonselenke

Forsikringer

Den inkluderte reise- og avbestillingsforsikring er gjeldende for alle reiser, så lenge man betaler minst halvparten eller mer av reisens totale transportkostnader med ditt Fana Sparebank Visa-kort. Denne er altså uavhengig av transportmiddel, selv om dagsreiser uten overnatting kun dekkes når man benytter seg av fly.

Utover dette stilles det også krav til at man er medlem av Norsk Folketrygd og har en fast bostedsadresse i Folkeregisteret. Så lenge disse kravene er innfridd gjelder den for reiser på inntil 90 dager eller inntil 35 dager for reiser uten returbillett. Polisen gjelder både for deg og din husstand – som i denne sammenheng er definert som ektefelle, registrert partner eller samboer og barn, stebarn og adoptivbarn eller fosterbarn under 23 år med felles adresse – eller inntil tre andre medreisende.

Samtidig er det verdt å merke seg at samtlige satser er oppgitt i norske kroner, samt at dekningsgraden for avbestilling, reisesyke, hjemtransport og ulykke opphører i det man fyller 75 år.

Dekning
Pr. pers
Pr. skade
Avbestilling
200 000
300 000
Kontanter
5000
10 000
Reisedokumenter
20 000
20 000
Verdigjenstander
30 000
40 000
Enkeltgjenstander
25 000
30 000
Tyveri fra motorvogn
30 000
45 000
Sykkel
30 000
45 000
Forsinket bagasje
5000
25 000
Forsinket avgang
3000
6000
Forsinket ankomst
30 000
75 000
Tannbehandling (ulykke)
5000
5000
Tannbehandling (sykdom)
1000
1000
Reiseledsager
25 000
25 000
Veterinærutgifter
1000
Reisesyke, evakuering og hjemtrasport
Ubegrenset
Ubegrenset
Reiseavbrudd
100 000
100 000
Tilbakeholdelse
25 000
50 000
Privatansvar
15 000 000
15 000 000
Egenandel på leiebil
20 000
Rettshjelp
100 000
100 000
Ulykke invaliditet barn og voksen (0-75 år)
500 000
Dødsfall barn (0-23 år)
75 000
Dødsfall voksen (23-75 år)
300 000
Medisinske behandlingsutgifter etter hjemkomst
25 000
Avtaletype
Inkludert forsikring
Forsikringsselskap
Gouda Reiseforsikring (Gjensidige Forsikring)

Som navnet bærer preg av dekker ID-tyverisikringen fra Fana Sparebank mot tilfeller av nettopp ID-tyveri. Men denne polisen har du tilgang til telefonassistanse døgnet rundt, samt at den dekker inntil 100 000 kroner i juridisk assistanse per påviste skadetilfelle.

Også denne forsikringen leveres av Gjensidige-eide Gouda, og er i likhet med reiseforsikringen inkludert i kortet. Forsikringen er gyldig døgnet rundt, og over hele verden. Vær dog oppmerksom på at forsikringen har flere vilkår, og vi vil derfor anbefale deg å lese disse nøye så du vet hva som er dekt og ikke.

Avtaletype
Inkludert forsikring
Forsikrings­selskap
Gouda Reiseforsikring (Gjensidige Forsikring)

Med reiseforsikring fra Gouda Reiseforsikring (Gjensidige Forsikring) har man også tilgang på norsk legehjelp via mobilen når man er i utlandet. Tjenesten leveres i samarbeid med Eyr Medical som både kan hjelp deg med å skrive ut resepter og svare på generelle medisinske spørsmål og henvendelser.

Legetjenesten er tilgjengelig mellom 8 og 22 fra mandag til fredag og fra 10 til 22 i helgene, samtidig som det er verdt å merke seg at dette gjelder norsk tid. Utenfor åpningstiden kan du bestille time til påfølgende dag gjennom Eyr app-en.

Avtaletype
Inkludert forsikring
Forsikrings­selskap
Gouda Reiseforsikring (Gjensidige Forsikring)

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kortet innvilget:

 • Du må ha fylt 18 år
 • Du kan ikke ha betalingsanmerkninger
 • Din samlede gjeld kan ikke overstige fem ganger brutto inntekt Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt
 • Du må kunne håndtere en tenkt renteøkning på inntil fem prosentpoeng Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt

Kontakt­informasjon

Kortutsteder
Fana Sparebank
Org. nummer
937 896 859
Besøksadresse
Østre Nesttunvegen 1, 5221 Nesttun
Postadresse
Postboks 10 Nesttun, 5852 Bergen
Telefon
(+47) 915 03 411
Sperre kort
(+47) 915 03 411
E-post
post@ fanasparebank.no

Brukererfaring med Fana Sparebank Visa kredittkort

Hva er din erfaring med Fana Sparebank Visa kredittkort?