Test av Fana Sparebank Visa kredittkort

Fana Sparebank Visa kredittkort

Vurdering

terningkast

Spesielt anbefalt for

• Suverene rente-
og gebyrvilkår
• Gebyrfritt uttak i utlandet
• Reiseforsikring inkl.

Aldersgrense: 18 år

Maks kreditt: 100 000

Rentefrihet: 50 dager

Årsavgift: 0 kr

Vurdering

terningkast

Priseksempel: Eff. rente 14,65 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 848. Totalt 15.848

Fana Sparebank Visa – eller kredittkort som de selv har valgt å omtale det som – utstedes naturlig nok av sparebanken med samme navn, som faktisk har røtter helt tilbake til herrens år 1878. I dag er banken den tolvte største sparebanken her til lands målt etter gjennomsnittlig forvaltningskapital.

Selv om Fana Sparebank Visa er blant de aller ferskeste skuddene på landets kredittkortstamme, gjør den seg så absolutt ikke bort. På ingen måte. Kortet kan faktisk skilte med en av de aller beste rentesatsene på markedet, og når gebyrene i tillegg klarer å følge hakk i hæl, sitter man fort igjen med et meget positivt inntrykk. Utover dette har kortet også funnet plass til å inkludere en reise- og avbestillingsforsikring, og når denne i tillegg inkluderer egenandelsforsikring for leiebil, ja, da er vanskelig å komme utenom at Fana Sparebank ser ut til å være et riktig så verdig tilskudd.

Dernest kan kortet skilte med rentefri kreditt på inntil 50 dager, som er noe lengre enn de sedvanlige 45, en kredittramme på inntil 100 000 kroner og en effektiv rente på smått imponerende 14,65 %.

Blant markedets aller beste rentesatser

Så la oss første starte med kortets aller fremste salgsargument, nemlig rente- og gebyrsatsene. Banken reklamerer selv med markedets aller laveste effektive rente, og om man tar en rask kikk på Finansportalens oversikt, kan det faktisk se ut til at dette stemmer. Men en effektiv rentesats på 14,65 % blåser den nemlig de fleste konkurrenter av banen, noe som må sies å være riktig så imponerende av en nykommer.

Da er det dessuten ekstra hyggelig at gebyrvilkårene også klarer å holde på det gode inntrykket. Nå skal det sies at banken krever et ganske så skyhøyt gebyr ved uttak av kontanter innenfor landets grense – henholdsvis 40 kroner pluss 1 % av den totale summen – men på samme tid koster det null og niks i utlandet, som virkelig er med på å trekke opp poengsummen her.

Fordelsordninger gjennom Fana Sparebank

Blant de faktorene som virkelig skiller klinten fra hveten, er kortenes tilknyttede fordelsordninger. Fordeler er nemlig langt på vei det som gjør de fleste kortene attraktive, men dette er ikke nødvendigvis tilfelle med Fana Sparebank Visa. Kortet har absolutt en rabattordning, men her er det først og fremst de nevnte rente- og gebyrsatsene som gjør kortet verdt å eie.

Uansett. Kredittkortet kan i alle fall by på visse rabatter gjennom fordelsportalen DealPass, som gir deg opptil 25 % rabatt hos over 300 spisesteder og på hundrevis av butikker, hoteller, aktiviteter og kulturopplevelser. Denne ordningen er absolutt et pluss, men er etter vårt skjønn noe snever i det store og hele.

Forsikringer inkludert i kortet

En annen vesentlig fordel med Fana Sparebank Visa er at du får med to gunstige forsikringer på kjøpet, henholdsvis reise- og avbestillingsforsikring og ID-tyverisikring.

Så lenge du aktivt benytter deg av kortet har du til enhver tid en gyldig ID-tyverisikring, og denne er dessuten gjeldende over hele verden. Men denne polisen har du tilgang til telefonassistanse døgnet rundt, samt at den dekker inntil 100 000 kroner i juridisk assistanse per påviste skadetilfelle.

Reise- og avbestillingsforsikringen er derimot kun gjeldende om du betaler minimum halvparten av dine reisers totale transportkostnader med selve kortet. Så lenge dette er imøtekommet er forsikringen gjeldende for reiser i hele verden med en varighet på inntil 90 dager eller de 35 første dagene for reiser med åpen retur. Forsikringen dekker dessuten egenandel for leiebil, som tradisjonelt sett har vist seg å bli en ganske så dyr affære om man er nødt til å tegne den hos forhandleren.

Reiseforsikringen dekker i alle fall kortholder, ektefelle/samboer og ugifte barn under 23 år, eller inntil tre andre medreisende. Sikrede må også være bosatt i Norge og medlem av norsk folketrygd, samt at reisen må startes og avsluttes på din folkeregistrerte adresse.

Begge forsikringer leveres av Gouda, som er en del av mer kjente Gjensidige Forsikring.

Fana Sparebank Visa: En verdig nykommer

Totalt sett kan man si at Fana Sparebank har fått til mye rett på sitt første forsøk. Gebyrfrie uttak av kontanter i utlandet er et gode av de sjeldne, samt at du skal lete ganske så lenge etter bedre rente- og gebyrsatser. Når både reise- og avbestillingsforsikring og ID-tyverisikring også er på plass, ligger det meste til rette for at dette burde være et ypperlig kort for de aller fleste. Så hva er det som egentlig trekker ned inntrykket?

Det mest prekære i denne sammenhengen er det tilknyttede fordelsprogrammet, som fremstår ganske så snevert om man sammenligner det med det øvrige kredittkortmarkedet. I alle fall når man prøver å skille seg ut helt i toppen. Utover dette er det også tilknyttet et skyhøyt gebyr ved uttak av kontanter innenfor landets grenser, og ved overføring av kontanter fra kredittkortet.

Med det sagt er kortet allikevel ganske så rimelig i drift om man ikke har noe utpreget behov for å overføre eller heve kontanter i innlandet, og som et reisekort er det ytterst få kort på markedet som klarer å matche det. Med andre ord, en høyst verdig nykommer.


Testen av Fana Sparebank Visa kredittkort er utført av og er sist oppdatert .

Vår vurdering (Poengscore): 5 av mulige 6.

Karakterbegrunnelse

Alle kredittkortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

  Rente og gebyrer har en vekting på 32,5 %

  Fordeler har en vekting på 32,5 %

  Brukeropplevelse har en vekting på 15 %

  Helhetsvurdering har en vekting på 20 %

Rente og gebyrer

Fana Sparebank Visa oppnår 96/100 poeng i kategorien rente og gebyrer. Her er det som godt som full pott på begge punkter, og det eneste som faktisk trekker ned her er det skyhøye gebyret ved uttak av kontanter innenfor landets grenser.

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 51/100 poeng. Fana Sparebank Visa kan by på rabatter gjennom fordelsportalen DealPass, og selv om det er en del å hente her, fremstår den allikevel som ganske så snever. Noe som derimot er med å rette opp inntrykket vesentlig, er de inkluderte forsikringene, som også har funnet plass til å inkludere egenandelsdekning ved leiebilforhold.

Brukeropplevelse

Videre får Fana Sparebank Visa 75/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. Fana Sparebank byr på en enkel søknadsprosess via nett i en moderne og intuitiv innpakning med muligheter for å benytte seg av BankID underveis i prosessen. Videre er de tilgjengelig på flere plattformer om du trenger å ta kontakt med kundeservice, samt at det også bys på kontaktløs betaling og egen app. Det eneste som virkelig trekker ned her er dermed at man ikke har muligheten til å velge sin egen PIN-kode, men utover dette gjør den det altså ganske så skarpt på flere punkter.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får kredittkortet 70/100 poeng. Det kan se ut til at Fana Sparebank har fått til det meste riktig på sitt første forsøk. Her bys det blant annet på overlegne rente- og gebyrvilkår, gebyrfrie uttak i utlandet og reise- og avbestillingsforsikring med engenandelsdekning på leiebil inkluderi kortet. Kort og godt ganske så imponerende. Det som derimot ikke er så allverden er det tilknyttede fordelsprogrammet, som langt på vei virker som ganske så snevert om man sammenligner det med tungvekterne på markedet. Med det sagt er kortet allikevel ganske så rimelig i drift om man ikke har noe utpreget behov for å overføre eller heve kontanter i innlandet, og som et reisekort er det ytterst få kort på markedet som klarer å matche det.

Fordeler med Fana Sparebank Visa kredittkort

 • Suverene rente- og gebyrvilkår
 • Gebyrfritt uttak i utlandet
 • Solid kredittramme
 • Reiseforsikring inkludert
 • ID-tyveriforsikring inkludert
 • Støtte for Google, Fitbit og Garmin Pay

Ulemper

 • Høyt gebyr ved uttak av kontanter i innland
 • Høyt gebyr ved overføring av kontanter fra kredittkort
 • Noe snevert rabatt- og fordelsprogram

Rabatter og bonusordninger

Nå er det ikke først og fremst rabattene som gjør Fana Sparebank Visa til et attraktivt kort, men den kan i alle fall skilte med noe, som absolutt er bedre enn ingenting. Med dette kortet kan man få inntil 25 % rabatt på hundrevis av spisesteder, butikker, nettbutikker, kulturarrangementer, aktiviteter og ferier gjennom fordelsportalen DealPass.

Rente og gebyrer

Generelle gebyrer

 • Årsavgift: 0 kr
 • Varekjøp: 0 kr

 

Bruk i Norge

 • Kontantuttak i minibank: 40 kr + 1 % av totalsum
 • Kontantuttak bank: 40 kr + 1 % av totalsum
 • Bruk hos Posten/Post i Butikk: 40 kr + 1 % av totalsum

 

Bruk i utlandet

 • Varekjøp: 0 kr
 • Kontantuttak minibank: 0 kr
 • Kontantuttak bank: 0 kr
 • Valutapåslag: 2 %

Renter

 • Årlig nominell rente: 13,75 %
 • Årlig effektiv rente: 14,65 %
 • Nominell rente per måned: 1,14 %

 

Grenser for kontantuttak

 • Kontantuttak i innland: 9900 kr pr. 7 dager
 • Kontantuttak i utland: 25 000 kr pr. 4 dager, og maks 7 uttak pr. døgn

 

Øvrige gebyrer

 • Tilleggskort: 0 kr
 • Elektronisk faktura: 0 kr
 • Papirfaktura: 50 kr
 • Kopi av bilag: 100 kr
 • Kopi av standard kontoutskrift: 0 kr
 • Ekstra kopi over 6 mnd: Individuelt
 • Purregebyr: 70 kr
 • Inkassovarsel: 70 kr
 • Overføring til kredittkort: 0 kr
 • Overføring fra kredittkort: 40 + 1 %*
 • Forsinkelsesrente: 9,25 %
 • Minimumsinnbetaling per måned: 3 % av utestående beløp (min. 300 kr)
 • * Rente løper fra uttaks-/betalingsdato

Låneeksempel

 • Eff. rente 14,65 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 848. Totalt 15.848

Forsikring

Trykk på de ulike forsikringene for å lese mer om hver enkelt:

Med Fana Sparebank Visa har du reise- og avbestillingsforsikring inkludert, så lenge du betaler mer enn halvparten av reisenes totale transportkostnader med kortet. Forsikringen gjelder da for reiser med en varighet på inntil 90 dager eller de 35 første dagene for reiser med åpen retur.

Reiseforsikringen dekker kortholder, ektefelle/samboer og ugifte barn under 23 år, eller inntil tre andre medreisende. Sikrede må også være bosatt i Norge og medlem av norsk folketrygd, samt at reisen må startes og avsluttes på din folkeregistrerte adresse. Dersom man er et reisefølge på mer enn fire personer, er det de tre yngste i følget som er dekket. Dagsreiser uten overnatting dekkes kun om fly er benyttet som transportmiddel.

Forsikringen leveres av Gjensidige-eide Gouda og dekker poster som:

 • Reisegods
 • Reisesyke
 • Ulykke
 • Hjemtransport
 • Reiseavbrudd
 • Egenandel på leiebil
 • Rettshjelp
 • Forsinkelse
 • Evakuering
 • Avbestilling

Det er også verdt å merke seg at reisesyke, hjemtransport og ulykkes- og avbestillingsforsikringen ikke gjelder for personer som er fylt 75 år. For de det gjelder har man dog muligheten til å søke om utvidet reiseforsikring gjennom Gouda.

Type forsikring: Inkludert forsikring

Som navnet bærer preg av dekker ID-tyverisikringen fra Fana Sparebank mot tilfeller av nettopp ID-tyveri. Men denne polisen har du tilgang til telefonassistanse døgnet rundt, samt at den dekker inntil 100 000 kroner i juridisk assistanse per påviste skadetilfelle.

Også denne forsikringen leveres av Gjensidige-eide Gouda, og er i likhet med reiseforsikringen inkludert i kortet. Forsikringen er gyldig døgnet rundt, og over hele verden. Vær dog oppmerksom på at forsikringen har flere vilkår, og vi vil derfor anbefale deg å lese disse nøye så du vet hva som er dekt og ikke.

Type forsikring: Inkludert forsikring

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kortet innvilget:

 • 18 års aldersgrense
 • Ingen betalingsanmerkninger eller åpne inkassosaker

Kontakt­informasjon

Besøks­adresse:
Østre Nesttunvegen 1, 5221 Nesttun
Telefon:
(+47) 915 03 411
E-post:
Kontakt­skjema:

Brukererfaring med Fana Sparebank Visa kredittkort

Hva er din erfaring med Fana Sparebank Visa kredittkort?