Test av Gjensidige Bank Mastercard kredittkort

Gjensidige Bank Mastercard kredittkort

Vurdering

terningkast

Spesielt anbefalt for

• Lav effektiv rente
for medlemmer av
NITO, Tekna eller YS

Aldersgrense: 18 år

Maks kreditt: 100 000 kr

Rentefrihet: 45 dager

Årsavgift: 100 kr

Vurdering

terningkast

Priseksempel: Eff. rente 23,86 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1598. Totalt: 16.598

Gjensidige Bank tilbød inntil nylig to forskjellige kredittkort, henholdsvis et tilknyttet Visa og et tilknyttet Mastercard, og den eneste forskjellen mellom disse var strengt tatt at de hadde forskjellige betalingsnettverk. Den 1. oktober i år valgte imidlertid banken å gå bort fra Visa, som vil si at det nå kun er mulig å få kredittkort tilknyttet Mastercard. Selv om Visa nok er det vanligste i Norge er begge aktørene jevnt over godt aksepterte betalingsmidler.

Gjensidige Bank var opprinnelig et datterselskap av mer kjente Gjensidige Forsikring, men ble anno 1. mars en del av Nordea. Enn så lenge beholder i alle fall banken sitt opprinnelige navn, selv om det på nåværende er vanskelig å si hva fremtiden vil bringe.

Gjensidige kan primært skilte med kurante rente- og gebyrvilkår, og særlig for NITO, Tekna og YS-medlemmer, samt opp mot 25 % rabatt hos hundrevis av spisesteder, aktiviteter, hotell og mer i hele Norge gjennom fordelsprogrammet DealPass. Utover dette er det derimot ikke så mye å rope hurra for. Ikke får man noen forsikringer med på kjøpet, som fremstår som noe snodig i og med at et av landets fremste forsikringsselskap står bak kortet, ei heller noen andre former for fordeler eller rabatter.

Gjensidige byr i alle fall på inntil 45 dager med rentefri kreditt, og en kredittramme på inntil 100 000 kr med en effektiv rente på 23,86 %. Det er samtidig verdt å merke seg at Gjensidige opererer med to forskjellige medlemskap, henholdsvis Basis og Aktiv, og det er førtnevnte vi har tatt utgangspunktet i her. Så la oss dermed se litt på forskjellen mellom de to.

Forskjell i rente på Basis- og Aktiv-medlemskap

Om Gjensidige er din primærbank har du allerede et medlemskap av typen Aktiv. I prinsippet innebærer dette at du har Gjensidige som hovedbank, og dermed også andre tjenester enn kun kredittkort.

Dersom du søker om kredittkort hos Gjensidige uten å ha banken som ditt foretrukne alternativ kvalifiserer du dog kun til et Basis-medlemskap. Hovedforskjellen mellom medlemskapene er at du med Basis må betale 100 kroner i årsavgift, samt at du ender opp med noe mer ugunstige rentevilkår. Den årlige effektive renten er nemlig noe høyere om du er Basis-medlem. For Aktiv er den årlige renten på 19,56 %, mens den for Basis ligger på nevnte 23,86 %.

Rabattordninger gjennom Gjensidige

Det er som sagt ikke all verdens med rabatter og fordeler å oppdrive med ditt Gjensidige-kort, men noe er det i alle fall. Som kunde har du blant annet muligheten til å melde deg inn Kinoklubb Norge, som gir deg to medlemskap til prisen av én, samt ti utvalgte kvalitetsfilmer til halv pris hvert år. Den eneste du må pass på for å oppnå denne rabatten, er å benytte deg av koden gjensidigebank når du melder deg inn.

Den andre rabattordningen du har tilgang til er fordelsportalen DealPass. Her kan du som kortkunde få rabatt på hundrevis av spisesteder, butikker, nettbutikker, kulturarrangementer, aktiviteter og ferier. Det er samtidig verdt å merke seg at denne ordningen skiftes ut hver måned, så her gjelder det å følge med for å den rabatten som passer for akkurat deg.

Samtidig bør det nok nevnes at begge disse er et stykke unna de beste ordningene på markedet. Så om du primært er på utkikk etter et kredittkort med vesentlige fordeler, vil vi absolutt anbefale deg å titte litt mere rundt.

Bedre rente for NITO-, Tekna- eller YS-medlemmer

Som medlem av Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO), teknisk-naturvitenskapelig forening (Tekna) eller Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) får du visse fordeler med Gjensidige MasterCard.

Hovedfordelen er lavere rente på kredittkortet. Den årlige effektive renten blir da på 17,52 % i stedet for 23,86 %. Du mottar også andre fordeler i banken som medlem av disse organisasjonene.

Testen av Gjensidige Bank Mastercard kredittkort er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2020-02-27
Vår vurdering (poengscore): 3 av mulige 6.

Karakterbegrunnelse

Alle kredittkortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

  Rente og gebyrer har en vekting på 32,5 %

  Fordeler har en vekting på 32,5 %

  Brukeropplevelse har en vekting på 15 %

  Helhetsvurdering har en vekting på 20 %

Rente og gebyrer

Gjensidige Bank oppnår 52/100 poeng i kategorien rente og gebyrer. Det er egentlig ikke så mye mer å si her enn at kortet både kan skilte med middelmådige gebyr- og rentesatser, og da blir det fort en middelmådig poengsum.

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 12/100 poeng. Gjensidige Bank har enkelt og greit et meget begrenset fordelsprogram. Ei heller har kortet noen inkluderte forsikringer, og selv om man kan tegne betalingsforsikring ved siden av, er ikke dette nok til å redde inntrykket. På noen som helst måte.

Brukeropplevelse

Videre får Gjensidige Bank 83/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. Selv om kortet skorter totalt på fordeler, scorer den imidlertid nesten full pott her. Det bys på en enkel søknadsprosess via nett i en moderne og lett tilgjengelig innpakning, de svarer raskt på henvendelser, er tilgjengelig på flere plattformer, har kontantløs betaling og en egen app-løsning. Det eneste den faktisk får trekk for her er mangel på valg av egen PIN-kode.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får kredittkortet 30/100 poeng. I bunn og grunn er dette et kort som dekker det aller mest grunnleggende, men utover det er det pent lite annet å trekke frem i lyset. Kanskje med unntak av gebyrscoren, men det er dessverre ikke nok til å redde helhetsinntrykket i noen nevneverdig grad.

Fordeler med Gjensidige Bank Mastercard kredittkort

 • Relativt lav effektiv rente for medlemmer av NITO, Tekna eller YS
 • Tilgang til enkelte rabatter og fordeler

Ulemper

 • Snevert fordelsprogram
 • Ingen inkluderte forsikringer
 • Høyt gebyr ved uttak av kontanter, samt at renten løper fra første stund
 • Selv om banken har blitt en del av Nordea – som både støtter Apple, Google, Fitbit og Garmin Pay – har ikke Gjensidige Bank noen former for digitale betalingsløsninger

Rabatter og bonusordninger

Det er ikke mange fordelene å spore her, men under kan du se en oversikt over samtlige fordeler man oppnår ved å benytte kortet:

 • Inntil 25 % rabatt på hundrevis av spisesteder, butikker, nettbutikker, kulturarrangementer, aktiviteter og ferier gjennom DealPass
 • To medlemsskap til prisen av én, samt ti kvalitetsfilmer til halv pris per år gjennom Kinoklubb Norge

Rente og gebyrer

Generelle gebyrer
Årsavgift for Basis
100 kr
Årsavgift for Aktiv
0 kr
Varekjøp
0 kr
Bruk i Norge
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 40 kr)*
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 40 kr)*
Bruk hos Posten/Post i Butikk
4 % (min. 40 kr)*
Bruk i utlandet
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 40 kr)*
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 40 kr)*
Valutapåslag
1,95 %
Renter
Månedlig nominell rente for Basis
1,63 %
Månedlig nominell rente for Aktiv
1,5 %
Årlig nominell rente for Basis
19,56 %
Årlig nominell rente for Aktiv
18 %
Årlig effektiv rente for Basis
23,86 %
Årlig effektiv rente for Aktiv
19,56 %
Grenser for varekjøp og kontantuttak
Varekjøp innlands
100 000 kr/4 dager
Varekjøp utlands
100 000 kr/3 dager
Kontantuttak innlands
15 000 kr/4 dager
Kontantuttak utlands
15 000 kr/døgn og 3 dager
Øvrige gebyrer
Erstatningskort
100 kr
Elektronisk faktura
0 kr/mnd
Papirfaktura
35 kr/mnd
Kopi av kontoutskrift/bilag
75 kr
Overføring mellom egne kontoer i Gjensidige Bank
50 kr
Nødkontanter
Fra 850 kr
Regningsbetaling
4 % (min. 40 kr)*
Overføring fra kort til konto
4 % (min. 40 kr)*
Overtrekksgebyr
125 kr
Overtrekksrente
20,15 %
Purregebyr (1. varsel)
70 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
70 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
210 kr
Forsinkelsesrente
9,5 %
Minimumsinnbetaling per måned
3,5 % (min. 300 kr)

* Rente løper fra uttaks-/bruksdato

Låneeksempel

 • Eff. rente 23,86 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1598. Totalt: 16.598

Forsikring

Trykk på de ulike forsikringene for å lese mer om hver enkelt:

Med betalingsforsikring fra Gjensidige dekkes avdrag og renter på utestående saldo med inntil 5 % per måned ved tilfeller som langvarig sykmelding, arbeidsledighet og permisjon. Ved kritisk sykdom eller tap av liv, innfris saldoen i sin helhet.

For å kunne oppnå denne forsikringen kreves det at du er mellom 18 og 65 år, er fast ansatt (minimum 50 % stilling) eller selvstendig næringsdrivende, er frisk og ved god helse og ikke er kjent med, eller ha grunn til å regne med, forestående arbeidsledighet eller permittering. Så lenge disse punktene er møtt dekker forsikringen alle punktene som ble nevnt innledningsvis.

Avtaletype: Betalt tilleggsforsikring
Forsikringsselskap: AmTrust International Underwriters Limited
Pris: 0,7 % av din månedlige utestående saldo

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kredittkortet innvilget.

 • Du må ha fylt 18 år
 • Du kan ikke ha betalingsanmerkninger

Kontakt­informasjon

Kort­utsteder:
Gjensidige Bank ASA
Org. nummer:
990 323 429
Kreditt­giver:
Gjensidige Bank ASA
Org. nummer:
990 323 429
Besøks­­adresse:
Schweigaards gate 14, 0185 Oslo
Post­­adresse:
Postboks 33, 0101 Oslo
Telefon:
(+47 915) 03 100
Sperring av kort:
(+47 915) 03 100
E-post:

Hva er din erfaring med Gjensidige Bank Mastercard kredittkort?