Test av Helgeland Gull Mastercard kredittkort

Helgeland Gull Mastercard kredittkort

Vurdering

terningkast

Spesielt anbefalt for

• Opptil 25 % cashback
i mer enn 200 nettbutikker
• Reiseforsikring inkl.
• Støtte for kontaktløshet

Aldersgrense: 18 år

Maks kreditt: 100 000 kr

Rentefrihet: 45 dager

Årsavgift: 0 kr

Vurdering

terningkast

Låneeksempel: Eff. rente 25,37 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1466. Totalt 16.466

Helgeland Sparebank ble grunnlagt i 1977, og er den ellevte største sparebanken i landet. Banken tilbyr det meste innenfor bank- og finansprodukter, og i denne testen har vi tatt for oss kredittkortet deres, Helgeland Gull.

Helgeland Gull utstedes av EnterCard Norge, som er Norges største tilbyder av kredittkort. EnterCard utsteder nemlig også en rekke andre kredittkort og forbrukslån, deriblant gjennom deres egen merkevare re:member. Helgeland Gull kan skilte med en god cashback-ordning, samt en inkludert reise- og avbestillingsforsikring.

Kortet har en nominell rente på 21,62 % og en effektiv rente på 25,37 %. Det har en kredittramme på 100 000 kroner, og en rentefri periode på inntil 45 dager.

Cashback med Helgeland Gull

Med kredittkortet Helgeland Gull får du opptil 25 % cashback i over 200 nettbutikker. Cashback, ofte også kalt penger tilbake eller kickback, er en ordning hvor du som kjøper får tilbake penger i etterkant av kjøpet. Philips, Björn Borg og Royal Design er bare tre eksempler på nettbutikker hvor du kan få cashback med kredittkortet. En fullstendig oversikt over utsalgssteder hvor du kan få rabatt finner du på Helgeland Sparebank sine hjemmesider.

Betalingsfri måned

Dersom du skulle ha behov for å utsette en betaling, kan du søke om en betalingsfri måned. Dette kan gjøres via nettbanken eller EnterCards kundeservice. For å få en betalingsfri måned er du nødt til å ha hatt kortet i minimum seks måneder. Dersom beløpet allerede er forfalt, eller kredittgrensen er overtrukket, vil ikke søknaden innvilges.

Helgeland Gull: Reise- og avbestillingsforsikring

Helgeland Gull kommer med en inkludert reise- og avbestillingsforsikring. For at forsikringen skal være gyldig er det dog et par krav som må imøtekommes, ikke minst at minst femti prosent av reisens totale kostnader (transport og losji) må være betalt med kortet.

I tillegg er reisen nødt til å startes og avsluttes i Norden. Mer om hvilke krav som må oppfylles for at polisen skal være gyldig, og hvem som er dekket av den, kan du lese om lenger ned på siden.

Hvordan får jeg Helgeland Gull?

For å søke om Helgeland Gull er du nødt til å ha et kundeforhold til Helgeland Sparebank. I tillegg er du nødt til å være over 18 år gammel og ha en årlig inntekt på minst 150 000 kroner. Du kan heller ikke ha noen betalingsanmerkninger.

Som kunde i Helgeland Sparebank vil du også ha et Visa debetkort, noe som vil si at du har tilgang til to av verdens største betalingsnettverk. Dette vil gi deg stor mobilitet, særlig på utenlandsreiser.

Testen av Helgeland Gull Mastercard kredittkort er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2021-01-13
Vår vurdering (poengscore): 4 av mulige 6.

Karakterbegrunnelse

Alle kredittkortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

  Rente og gebyrer har en vekting på 32,5 %

  Fordeler har en vekting på 32,5 %

  Brukeropplevelse har en vekting på 15 %

  Helhetsvurdering har en vekting på 20 %

Rente og gebyrer

Helgeland Gull oppnår 52/100 poeng i kategorien rente og gebyrer. Kortet har hverken de beste eller dårligste satsene når det kommer til både renter og gebyrer, noe poengsummen også langt på vei reflekterer

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 59/100 poeng. Med Helgeland Gull kan man oppnå inntil 25 % cashback i over 200 nettbutikker. Man trenger kun å laste ned en plug-in og vipps, så vil rabattkoden automatisk dukke opp om du har en tilgjengelig. Det eneste minuset her må sies å være selve utvalget av butikker, som med fordel kunne vært litt mer varierte

Brukeropplevelse

Videre får Helgeland Gull 84/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. Helgeland Sparebank byr på en enkel søknadsprosess via nett i en moderne og lett tilgjengelig innpakning, samt at man har muligheten til å benytte seg av kontaktløs betaling der dette kan benyttes. Dernest svarer de også raskt på henvendelser, og er tilgjengelig via de fleste plattformer. På den negative siden må kortet derimot tåle å få noe trekk for å i stor grad benytte seg av EnterCards hjemmeside snarere enn sin egen, samt at man heller ikke har muligheten til å velge sin egen PIN-kode. Som et plaster på såret får man i alle fall samme PIN-kode på kredittkortet som debetkortet, og det er jo i det minste noe

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får kredittkortet 65/100 poeng. Det er i det hele tatt ganske så mye positivt å spore her. Først og fremst må man nok trekke frem cashback-ordningen, som både byr på rabatter i en rekke nettbutikker, samtidig som den byr på en av de mest sømløse løsningene på markedet. Det som derimot ikke er like positivt er gebyrene knyttet til uttak av kontanter, som enkelt og greit befinner seg i det nedre sjiktet på markedet. Totalt sett veier uansett de positive aspektene langt tyngre enn de negative, og dermed sitter man fort igjen med et ganske så habilt kort

Fordeler med Helgeland Gull Mastercard kredittkort

 • Opptil 25 % cashback i mer enn 200 nettbutikker
 • Reise- og avbestillingsforsikring inkludert
 • Støtte for kontaktløs betaling

Ulemper

 • Meget høyt gebyr ved uttak av kontanter i bank og hos Posten

Rabatter og bonusordninger

Med Helgeland Gull kan man oppnå inntil 25 % cashback i mer enn 200 velkjente nettbutikker. Det eneste man trenger å gjøre for å oppnå rabatten er å logge seg inn og laste ned en plug-in, så vil nettleseren automatisk varsle om du har en rabatt tilgjengelig. Vær dog oppmerksom på at programvareutvidelsen kun er tilgjengelig for nettleserene Google Chrome og Mozilla Firefox

Rente og gebyrer

Generelt
Årsavgift
0 kr
Kredittramme
Inntil 100.000 kr
Rentefrihet
45 dager
Kontaktløshet
Ja
Smartbetaling
Apple Pay
Bruk i Norge
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
35 kr + 1 % av sum
Kontantuttak over skranke
75 kr + 1 % av sum
Bruk av posttjenester
75 kr + 1 % av sum
Bruk i utlandet
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
35 kr + 1 % av sum
Kontantuttak over skranke
75 kr + 1 % av sum
Valutapåslag
1,75 %
Låneeksempel
Eff. rente 25,37 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1466. Totalt 16.466
Renter
Månedlig nominell rente
1,8 %
Årlig nominell rente
21,62 %
Årlig effektiv rente
25,37 %
Grenser for varekjøp og kontantuttak
Varekjøp i inn- og utland
Inntil disponibelt beløp av kredittgrense
Kontantuttak i inn- og utland
20.000 kr/uke
Øvrige gebyrer
Erstatningskort
0 kr
Tilleggskort
0 kr
Elektronisk faktura
0 kr/mnd
Papirfaktura
0 kr/mnd
Kopi av faktura
20 kr
Overtrekksgebyr
125 kr
Overføring fra kredittkort til konto
35 kr + 1 % av sum
Purregebyr (1. varsel)
35 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
35 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
105 kr
Forsinkelsesrente
8 %
Minimumsinnbetaling per måned
1/60-del (min. 150 kr)

Forsikring

AIG Europe S.A. kommer med en inkludert reise- og avbestillingsforsikring, og denne er gyldig så lenge halvparten eller mer av reisens totale transportkostnader er betalt med kredittkortet. Reisen må startes og avsluttes i Norden, og ved dagsreiser er forsikringen kun gyldig dersom fly er benyttet som transportmiddel. Utover dette stilles det også krav til at man er medlem av Norsk Folketrygd og har en fast bostedsadresse i Norge i henhold til Folkeregisteret.

Dersom kravene møtes, er forsikringen gyldig i hele verden, med unntak av reiser mellom arbeid/skole, og innenfor kommunen der den sikrede bor, arbeider eller går på skole. Forsikringen gjelder på reiser inntil 90 dager. De som er dekket er kortholder, ektefelle/samboer, barn under 21 år med samme folkeregistrerte adresse som kortholder. Alternativt kan forsikringen gjelde for inntil tre andre medreisende, men dersom man er mer enn tre reisende, er det kun de tre yngste som er dekket. Dersom både familie og medreisende er med på samme reise, er det familien som dekkes først.

Reisegods
Inntil 15 000 kroner per person og inntil 40 000 per skadetilfelle om man er et større reisefølge
Verdigjenstander
Inntil 7500 kroner per skadetilfelle
Ran/tyveri av kontanter
Inntil 3000 kroner per skadetilfelle
Forsinket reisegods etter 4 timer
2000 kroner per person og inntil 3000 per skadetilfelle om man er et større reisefølge
Reisesyke og hjemtransport
Ubegrenset dekningsgrad
Avbestilling
Inntil 20 000 kroner per person og inntil 50 000 per skadetilfelle om man er et større reisefølge
Forsinket fremmøte i Norden
Inntil 20 000 kroner per skadetilfelle
Forsinkelse av reisearrangørs transportmiddel
Inntil 1000 kroner per skadetilfelle
Ulykker
Inntil 400 000 kroner per skadetilfelle eller inntil 1 G for personer under 21 år
Reiseansvar
Inntil 3 000 000 kroner per skadetilfelle

Det er også verdt å merke seg at reisesyke, hjemtransport og ulykkes- og avbestillingsforsikringen ikke gjelder for personer som er fylt 80 år, samt at satsene reduseres etter fylte 67 år.

Avtaletype: Inkludert forsikring
Forsikringsselskap: AIG Europe S.A.

Med Helgeland Gull har du også muligheten til å tegne deg Betalingsforsikring Plus, som er en forsikring som dekker deg dersom:

 • Blir minst 50 % sykemeldt i minimum 21 dager sammenhengende
 • Blir oppsagt av arbeidsgiver og er ufrivillig arbeidsledig i minst 30 dager sammenhengende (gjelder ikke selvstendig næringsdrivende)
 • Har et sykehusopphold på minst 3 dager (gjelder bare selvstendig næringsdrivende)
 • Får en alvorlig sykdom
 • Dør

Dersom du blir sykmeldt eller arbeidsledig dekker polisen det månedlige beløpet tilsvarende 12,5 % av din utestående gjeld idet skaden inntreffer. Ved sykdom eller arbeidsledighet kan du derimot motta erstatning fra første dag, mens sykehusopphold har et tak på inntil 90 dager. Ved alvorlig sykdom eller dødsfall kan forsikringen erstatte hele den utestående gjelden.

Avtaletype: Betalt tilleggsforsikring
Forsikringsselskap: AmTrust International Underwriters Limited DAC
Pris: 0,6 % av din månedlige utestående saldo

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kortet innvilget:

 • Du må ha fylt 18 år
 • Du kan ikke ha betalingsanmerkninger
 • Din samlede gjeld kan ikke overstige fem ganger brutto inntekt Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt
 • Du må kunne håndtere en tenkt renteøkning på inntil fem prosentpoeng Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt

Kontakt­informasjon

Kort­utsteder
EnterCard Norge, filial av EnterCard Group AB
Org. nummer
919 061 545
Kreditt­giver
Helgeland Sparebank
Org. nummer
937 904 029
Besøks­adresse
Jernbanegata 15, 8622 Mo i Rana
Post­adresse
Helgeland Sparebank c/o Regnskap, Postboks 700, 8654 Mosjøen
Telefon
(+47) 75 11 90 00
Sperre kort
(+47) 73 89 77 56
E-post
kundeservice@hsb.no

Brukererfaring med Helgeland Gull Mastercard kredittkort

Hva er din erfaring med Helgeland Gull Mastercard kredittkort?