Test av LOfavør Mastercard Gold kredittkort

Kreditt­grense
150 000 kr
Rente­frihet
45 dager
Årsavgift
0 kr
Alders­grense
18 år
Kontakt­løshet
Ja
Smart­betaling
Fitbit og Garmin Pay
Vurdering
Låneeksempel:
Eff. rente 19,92 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1281. Totalt: 16.281
Kredittkortet LOfavør Mastercard Gold utstedes av velkjente SpareBank 1, og som navnet tilsier er dette et kort som retter seg inn mot personer tilknyttet et LO-forbund som også er medlemmer av fordelsprogrammet LOfavør.

Fordelsprogrammet har i underkant av én million medlemmer på landsbasis, og kan skilte med rabatter innenfor en rekke segmenter. LOfavør Mastercard Gold kan på sin side skilte med en unik billettforsikring, eksklusiv tilgang til kulturarrangement, gebyrfrie uttak i utlandet og en inkludert reiseforsikring med innbakt egenandelsdekning for leiebil. I denne sammenhengen er det særlig de to sistnevnte som er med på å trekke opp inntrykket vesentlig.

LOfavør Mastercard Gold kommer uten noen tilknyttet årsavgift og kan skilte med en rentefri kredittperiode på 45 dager. Utover dette har kortet en nominell rente på 18,3 % med en øvre kredittgrense på 150 000 kroner.

Gebyrfrie kontantuttak i utlandet

LOfavør Mastercard Gold er et av ytterst få norske kredittkort som kan skryte på seg å ha gratis kontantuttak i utlandet. For deg som reiser mye er dette et stort pluss, da man ikke trenger å bekymre seg for fordyrende gebyrer på steder der kontanter er en nødvendighet.

De fleste kredittkort på dagens marked opererer nemlig med en prosentvis eller fast sats når det kommer til uttak, og det sier seg nesten selv at dette kan bli en ganske så dyr affære i det lange løp. På den andre siden finnes det også en rekke kort som har fjernet gebyruttaket i sin helhet, men hos de fleste av disse løper likevel renten fra første stund. Denne praksisen har LOfavør Mastercard Gold heldigvis gått bort i ifra, som vil si at du helt og holdent slipper du å tenke på det.

Med det sagt, må du allikevel huske på å både ta ut kontanter i lokal valuta og ikke konvertere denne til norske kroner. Tar du ut penger med summen oppgitt i norske kroner, er du nemlig nødt til å betale samme gebyr som ved uttak i Norge, som er på 40 kroner pluss én prosent av uttakssummen. Da hjelper det lite å ha et kredittkort uten uttaksgebyr.

Billettforsikring: Dekker inntil 5000 kroner per billett

Som nevnt tidligere, har du også billettforsikring inkludert i ditt LOfavør Mastercard Gold-kort. Forsikringen dekker her prisen av inntil fem billetter per år om du er hindret fra å kunne delta på arrangementet med en dekningsgrad på inntil 5000 kroner per billett og maksimalt 10 000 kroner per år.

For at forsikringen skal være gyldig må du ha betalt for billettene i sin helhet med ditt kredittkort, i tillegg til at billettene må ha kostet minst 200 kroner per stykk. Forsikringen dekker alle typer kultur- og sportsarrangement, slik som konserter, teater, fotballkamp og lignende.

Det er samtidig verdt å merke seg at det må foreligge en reell grunn til at du er hindret fra å kunne møte opp til arrangementet, og i denne sammenhengen innebærer dette at du må kunne dokumentere at en ulykke, akutt sykdom eller vesentlig forsinkelse av offentlig transport fant sted for at forsikringen skal være gyldig.

LOfavør Mastercard Gold: Et kredittkort med nyttige forsikringer

I tillegg til gebyrfrie kontantuttak i utlandet og en fin-fin billettforsikring, kan LOfavør Mastercard Gold også skilte med en rekke nyttige funksjoner for deg som kunde. Du får full oversikt over kortet i egen app, hvor du kan sette på regionsperre, endre kredittgrense, se PIN-kode og reiseforsikringsbevis, sperre kortet og få oversikt over faktura.

Samtidig har man også reise- og avbestillingsforsikring inkludert i kortet, så lenge man betaler minst halvparten eller mer av din utenlandsreises totale transportkostnader med kredittkortet. Blant de fremste fordelene med denne er at den også har egenandelsdekning for leiebil i pakken, som er med på å gjøre leie av bil betraktelig rimeligere, da dette er en relativt dyr forsikring om du er nødt til å tegne denne på stedet hos utleiefirmaet.

Det som trekker ned snittet noe, er at kortet har få inkluderte fordeler som ikke har noe med forsikringer å gjøre. Kortet har et veldig stort medlemsnettverk, og da burde man kunne forvente et mer solid fordelsprogram.

Testen av LOfavør Mastercard Gold kredittkort er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2023-09-05

Vår vurdering (poengsum): 4/6

Karakterbegrunnelse

Alle kredittkortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

Rente og gebyrer har en vekting på 32,5 %
Fordeler har en vekting på 32,5 %
Brukeropplevelse har en vekting på 15 %
Helhetsvurdering har en vekting på 20 %
Rente og gebyrer

LOfavør Mastercard Gold oppnår 72/100 poeng i kategorien rente og gebyrer. Foruten om det skyhøye gebyret ved kontantuttak er det pent lite andre gebyrer å spore her, og når man i tillegg kan diske opp med en ganske så kurant rentesats, ender man fort på den øvre halvdelen av tabellen.

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 40/100 poeng. Vel, kortet har strengt tatt ingen inkluderte fordeler eller bonusprogrammer, men den har i alle fall en rekke solide forsikringer. Her bys det både på en inkludert billettavbestillingsforsikring og reise- og avbestillingsforsikring med egenandel for leiebil, og begge disse er egentlig med på å heve inntrykket vesentlig.

Brukeropplevelse

Videre får LOfavør Mastercard Gold 95/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. Dette er i bunn og grunn så nærme man kan komme full potte, og det eneste reelle minuset her er den tidligere nevnte mangelen på noen form for fordeler. Utover dette bys det på en enkel søknadsprosess via nett i en moderne og lett tilgjengelig innpakning, kontaktløs betaling og ikke bare én, men to apper. På toppen av dette har man også tilgang til kundeservice via en rekke plattformer, samt muligheten til å endre PIN-koden til det man måtte ønske.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får kredittkortet 35/100 poeng. LOfavør Mastercard Gold er generelt et ganske så gunstig kort, og det er nok først og fremst de gode forsikringene og tilgangen til gebyrfrie uttak av kontanter i utlandet som er med på å trekke lasset her. Det mest negative med kortet er dermed den nevnte mangelen på noen form for fordelsprogram, og hadde dette vært på plass, skal man ikke se bort ifra at kortet kunne vært oppe å nikke med de aller beste kortene der ute.

Fordeler

 • Gebyrfrie uttak i utlandet
 • Reise- og avbestillingsforsikring inkludert i kortet
 • Egenandelsdekning for leiebil inkludert i reiseforsikringen
 • Billettavbestillingsforsikring inkludert i kortet
 • Støtte for Fitbit og Garmin Pay

Ulemper

 • Skyhøye gebyrer ved uttak av kontanter i Norge
 • Ingen inkluderte fordels- eller bonusprogrammer

Rabatter og bonusordninger

 • LOfavør Mastercard Gold har i seg selv ingen inkluderte fordelsprogrammer, men i og med at kortet forutsetter medlemskap i et LO-forbund, har du tilgang på visse fordeler gjennom fordelsprogrammet LOfavør

Rente og gebyrer

Generelt
Aldersgrense
18 år
Årsavgift
0 kr
Kredittramme
5000 – 150 000 kr
Rentefrihet
45 dager
Kortutsteder
SpareBank 1
Betalingsnettverk
Mastercard
Kontaktløshet
Ja
Smartbetaling
Fitbit og Garmin Pay
Grenser for varekjøp og uttak
Varekjøp i inn- og utland
Inntil disponibelt beløp av kredittgrense
Kontantuttak i inn- og utland
20.000 kr/uke
Bruk i Norge
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
40 kr + 1 % av sum
Kontantuttak over skranke
40 kr + 1 % av sum
Bruk av posttjenester
40 kr + 1 % av sum
Bruk i utlandet
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
0 kr
Kontantuttak over skranke
0 kr
Valutapåslag
2 %
Renter
Månedlig nominell rente
1,53 %
Årlig nominell rente
18,3 %
Årlig effektiv rente
19,92 %
Øvrige gebyrer
Erstatningskort
0 kr
Elektronisk faktura
0 kr/mnd
Papirfaktura
45 kr/mnd¹
Kopi av faktura
0 kr
Overføring fra kredittkort til konto
25 kr + 1 % av sum
Innfrielse av annen kreditt
0 kr
Overtrekksgebyr
125 kr
Purregebyr (1. varsel)
35 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
35 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
105 kr
Forsinkelsesrente
8 %
Minimumsinnbetaling per måned
3,2 % (min. 250 kr)
Låneeksempel
Eff. rente 19,92 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1281. Totalt: 16.281
Belastes også om du har AvtaleGiro uten eFaktura

Forsikringer

Den inkluderte reise- og avbestillingsforsikring er gjeldende for alle reiser, så lenge man betaler minst halvparten eller mer av reisens totale transportkostnader med ditt LOfavør Mastercard Gold-kort. Denne er altså uavhengig av transportmiddel, selv om dagsreiser uten overnatting kun dekkes når man benytter seg av fly.

Utover dette stilles det også krav til at man er medlem av Norsk Folketrygd og har en fast bostedsadresse i Folkeregisteret. Så lenge disse kravene er innfridd gjelder den for reiser på inntil 90 dager for deg og din husstand – som i denne sammenheng er definert som ektefelle, registrert partner eller samboer og barn, stebarn og adoptivbarn eller fosterbarn under 20 år med felles adresse – eller inntil tre andre medreisende.

Samtidig er det verdt å merke seg at samtlige satser er oppgitt i norske kroner, samt at dekningsgraden for avbestilling, reisesyke, hjemtransport og ulykke opphører i det man fyller 75 år. Ved siden av dette vil det også tilkomme en egenandel på 500 kroner for reisegods og ved behandlingsutgifter i Norge.

Dekning
Pr. pers
Pr. skade
Avbestilling
15 000
50 000
Reisegods
15 000
30 000
Verdigjenstander
15 000
20 000
Øvrige gjenstander
10 000
Forsinket reisegods (4 timer)
3000
Forsinket fremmøte
10 000
25 000
Forsinket avgang
1500
4000
Avbrutt reise
1000/døgn
25 000
Innhenting av fastlagt reiserute
20 000
Reisesyke og hjemtransport
Ubegrenset
Ubegrenset
Evakuering
35 000
100 000
Egenandelsdekning for leiebil
12 000
Ulykke invaliditet barn og voksen (0-70 år)
400 000
Ulykke invaliditet voksen (70-75 år)
100 000
Dødsfall barn og voksen (0-70 år)
400 000
Dødsfall voksen (70-75 år)
100 000
Avtaletype
Inkludert forsikring
Forsikringsselskap
Fremtind Forsikring

Inkludert i reiseforsikringen har du også egenandelsdekning for leiebil. Dette er noe du har pålagt å ha om du ønsker å leie bil i utlandet, så denne kan raskt spare deg for store summer i det lange løp. For at reiseforsikringen skal være gyldig må du som sagt ha betalt minst halvparten av reisens transportkostnader med ditt LOfavør Mastercard Gold-kort, men på toppen av dette må du også betale for leiebilen i sin helhet med kortet for at denne skal tre i kraft.

Så lenge dette er på plass dekker den egenandelen ved tyveri og kaskoskade med inntil 12 000 kroner per skadetilfelle, med forbehold om at bilen er leid fra et registrert utleiefirma.

Avtaletype
Inkludert i reiseforsikringen
Forsikringsselskap
Fremtind Forsikring

Med LOfavør Mastercard Gold har du også billettavbestillingsforsikring inkludert i kortet, og denne dekker kjøp av billetter til personlig bruk, uavhengig av om denne er kjøpt i inn- eller utland. For at forsikringen skal være gyldig forutsettes det av billetten kostet minst 200 kroner per stykk, samt at denne er betalt i sin helhet med LOfavør Mastercard Gold.

Forsikringen er gjeldende for forsikringshaver og dens nærmeste familie, og dekker inntil fem billetter over en periode på tolv måneder med en øvre grense på 5000 kroner per billett, og inntil totalt 10 000 kroner over en periode på tolv måneder. Dersom du har billetter til et arrangement med varighet på inntil fire dager, vil erstatningen bli avregnet i forhold til antall dager man ikke kan være tilstede.

Med denne polisen er følgende hendelser dekket:

 • Akutt sykdom eller uventet akutt forverring av kronisk lidelse
 • Ulykkesskade
 • Skade på din bolig, kontor eller forretning som er inntruffet etter at billetten er betalt, og som nødvendiggjør ditt nærvær
 • Innkalling til militærtjeneste (som ikke kan endres) eller innkalling til rettssak som lekdommer
 • Stjålet ID-kort inntil 48 timer før arrangementet hvor ID-kortet er eneste gyldige legitimasjon
 • Ulykkesskade på- eller tyveri av kjøretøy inntil 48 timer før arrangementet som umuliggjør transport til arrangementet
 • Forsinkelse på offentlig kommunikasjon/øvrig kommunikasjon (f.eks. fly) på minimum 4 timer som gjør at du ikke rekker frem til arrangementet
 • Kansellering på offentlig kommunikasjon/øvrig kommunikasjon (f.eks. fly) som gjør at du ikke rekker frem til arrangementet
 • Kollisjon/utforkjøring på vei til arrangementet som krever berging når du benytter privat bil
 • DødsfallSamtidig er det også verdt å merke seg at polisen ikke dekker sesongbilletter av noe som helst slag, årsabonnementer, reisebilletter eller billetter innkjøpt for videresalg.
Avtaletype
Inkludert forsikring
Forsikrings­selskap
BNP Paribas Cardif

Betalingsforsikringen hos SpareBank 1 dekker hele eller deler av ditt månedlige terminbeløp ved uforutsette hendelser som sykdom og arbeidsledighet. For å kunne tegne denne må du være mellom 18 og 65 år, registrert i folkeregisteret, medlem av norsk folketrygd og bosatt i Norge.

Erstatning er her det maksimale beløpet du kan motta per skadetilfelle, mens varigheten er hvor lenge du kan motta erstatning for ett og samme skadetilfelle. Dersom varighet ikke er oppgitt, utbetales erstatningen som et engangsbeløp.

Karensperiode er tidsrommet fra du kjøpte forsikringen til du er berettiget til å søke om erstatning, mens kvalifiseringstiden er perioden fra hendelsen inntraff frem til man kan motta erstatning.

Dekning
Erstatning
Varighet
Karens
Kvalifisering
Arbeids­ledighet (100 %)
10 000 kr/mnd
10 mnd¹
30 dg
90 dg
Sykdom (100 %)
10 000 kr/mnd
10 mnd¹
30 dg
30 dg
Sykehus­innleggelse²
10 000 kr/mnd
30 dg³
7 dg
30 dg
Kritisk sykdom
150 000 kr
0 dg
30 dg
Dødsfall
150 000 kr
0 dg
0 dg
Totalt 30 måneder i løpet av låneperioden
Gjelder kun for selvstendig næringsdrivende
Totalt 90 dager i løpet av låneperioden
Avtaletype
Betalt tilleggsforsikring
Forsikringsselskap
BNP Paribas Cardif
Pris
0,6 % av månedlig utestående saldo

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kortet innvilget:

 • Du må ha fylt 18 år
 • Du må være medlem i et LO-forbund
 • Din samlede gjeld kan ikke overstige fem ganger brutto inntekt Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt
 • Du må kunne håndtere en tenkt renteøkning på inntil fem prosentpoeng Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt

Kontakt­informasjon

Kortutsteder
SpareBank 1 Kreditt AS
Org. nummer
975 966 453
Besøksadresse
Søndre gate 4, 7011 Trondheim
Postadresse
Postboks 4794 Torgarden, 7467 Trondheim
Telefon
(+47) 416 06 600
Sperre kort
(+47) 915 07 040
E-post
kreditt@ sparebank1.no

Brukererfaring med LOfavør Mastercard Gold kredittkort

Hva er din erfaring med LOfavør Mastercard Gold kredittkort?