Test av Nordea Direct Mastercard kredittkort

Nordea Direct Mastercard kredittkort

Vurdering

terningkast

Spesielt anbefalt for

• Lav effektiv rente
for medlemmer av
YS og Unio

Aldersgrense: 18 år

Maks kreditt: 100 000 kr

Rentefrihet: 45 dager

Årsavgift: 0 kr

Vurdering

terningkast

Låneeksempel: Eff. rente 19,56 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1502. Totalt: 16.502

Kredittkortet Nordea Direct Mastercard lød tidligere navnet Gjensidige Bank Mastercard, men etter at Gjensidige i 2019 ble en del av Nordea, har også banken valgt å endre sitt navn fra Gjensidige Bank til Nordea Direct. Utover selve navneendringen er det i praksis ingen andre endringer, som vil si at både fordelene, ulempene, gebyrene og forsikringsordninger er de samme.

Nordea Direct Mastercard har et samarbeid med YS (Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund), Unio og NAL, i tillegg til å ha egne bedriftsavtaler og priser for landbruk. Spesifikt for kredittkortet, innebærer noen av samarbeidene eksempelvis en mer fordelaktig effektiv rente.

Kredittkortet ga tidligere opp mot 25 % rabatt hos hundrevis av spisesteder, aktiviteter, hotell og mer i hele Norge gjennom fordelsprogrammet DealPass, men etter at denne har blitt faset ut, er pent lite å rope hurra for på dette punktet. Man får heller ingen forsikringer inkludert i kortet, og man har ikke mulighet til å velge noen interessante tilleggsforsikringer. Dette framstår merkelig, siden et av landets største forsikringsselskaper Gjensidige Forsikring opprinnelig sto bak kredittkortet.

Nordea Direct Mastercard byr i alle fall på inntil 45 dager med rentefri kreditt, og en kredittramme på inntil 100 000 kroner med en effektiv rente på 19,56 %. Etter at Nordea har tatt over Gjensidiges banktjenester, har medlemsnivåene Basis og Aktiv tilsynelatende blitt avviklet.

Rabattordninger: Nordea Direct Mastercard og Mastercard Priceless Cities

Rabatter og fordeler er ikke Nordea Direct Mastercard-kortets sterkeste side. Kortet hadde tidligere flere fordeler, men nå er det i hovedsak rabatter via Mastercard Priceless Cities som står på agendaen. Sett i lys av dette har kortet for mange blitt dårligere. Tidligere kunne man i det minste få rabatter via rabattprogrammet DealPass, men dette samarbeidet ble avviklet ved overtagelsen og navneendringen.

Mastercard Priceless Cities er tilgjengelig for samtlige Mastercard-kunder. Det betyr at du ikke nødvendigvis spesifikt trenger et kredittkort fra Nordea Direct Mastercard for å benytte det. Fordelsprogrammet gir tilgang på opplevelser, kurs og lignende i hele verden, og egner seg således til reise og utenlandsopplevelser. Priceless Cities tilbyr også digitale opplevelser. Noen fordeler er begrenset til Mastercards World Elite-, World- og Platinum-brukere.

Bedre rente for YS- og Unio-medlemmer

Som medlem av Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) eller Unio får du visse fordeler med kredittkortet Nordea Direct Mastercard.

Hovedfordelen er lavere rente på kredittkortet. Den årlige effektive renten blir da på 17,52 % i stedet for 19,56 %. Du mottar også andre fordeler i banken som medlem av disse organisasjonene.

Testen av Nordea Direct Mastercard kredittkort er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2020-06-23
Vår vurdering (poengscore): 3 av mulige 6.

Karakterbegrunnelse

Alle kredittkortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

  Rente og gebyrer har en vekting på 32,5 %

  Fordeler har en vekting på 32,5 %

  Brukeropplevelse har en vekting på 15 %

  Helhetsvurdering har en vekting på 20 %

Rente og gebyrer

Nordea Direct Mastercard oppnår 64/100 poeng i kategorien rente og gebyrer. Det er egentlig ikke så mye mer å si her enn at kortet både kan skilte med middelmådige gebyr- og rentesatser, og da blir det fort en middelmådig poengsum.

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 12/100 poeng. Nordea Direct Mastercard har enkelt og greit et meget begrenset fordelsprogram. Ei heller har kortet noen inkluderte forsikringer, og selv om man kan tegne betalingsforsikring ved siden av, er ikke dette nok til å redde inntrykket. På noen som helst måte.

Brukeropplevelse

Videre får Nordea Direct Mastercard 83/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. Selv om kortet skorter totalt på fordeler, scorer den imidlertid nesten full pott her. Det bys på en enkel søknadsprosess via nett i en moderne og lett tilgjengelig innpakning, de svarer raskt på henvendelser, er tilgjengelig på flere plattformer, har kontantløs betaling og en egen app-løsning. Det eneste den faktisk får trekk for her er mangel på valg av egen PIN-kode.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får kredittkortet 30/100 poeng. I bunn og grunn er dette et kort som dekker det aller mest grunnleggende, men utover det er det pent lite annet å trekke frem i lyset. Kanskje med unntak av gebyrscoren, men det er dessverre ikke nok til å redde helhetsinntrykket i noen nevneverdig grad.

Fordeler med Nordea Direct Mastercard kredittkort

  • Relativt lav effektiv rente for medlemmer av YS, Unio eller NAL

Ulemper

  • Snevert fordelsprogram
  • Ingen inkluderte forsikringer
  • Høyt gebyr ved uttak av kontanter, samt at renten løper fra første stund
  • Selv om det tidligere Gjensidige-kortet har blitt en del av Nordea – som både støtter Apple, Google, Fitbit og Garmin Pay – har ikke Nordea Direct noen former for digitale betalingsløsninger

Rabatter og bonusordninger

Det er ikke mange fordelene å spore her, men under kan du se en oversikt over samtlige fordeler man oppnår ved å benytte kortet:

  • Tilgang til Mastercard Priceless Cities, som alle Mastercard-brukere har tilgang til. Dette gir mulighet til å delta på opplevelser verden over, både fysisk og digitalt.

Rente og gebyrer

Generelt
Årsavgift
0 kr
Kredittramme
5000 – 100.000 kr
Rentefrihet
45 dager
Kontaktløshet
Ja
Smartbetaling
Nei
Grenser for varekjøp og uttak
Varekjøp i inn- og utland
100.000 kr/4 dager
Kontantuttak innlands
15.000 kr/4 dager
Kontantuttak utlands
15.000 kr/døgn og 3 dager
Bruk i Norge
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 40 kr)
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 40 kr)
Bruk av posttjenester
4 % (min. 40 kr)
Bruk i utlandet
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 40 kr)
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 40 kr)
Valutapåslag
2 %
Renter
Månedlig nominell rente
1,5 %
Månedlig nominell rente for YS og Unio
1,35 %
Årlig nominell rente
18 %
Årlig nominell rente for YS og Unio
16,2 %
Årlig effektiv rente
19,56 %
Årlig effektiv rente for YS og Unio
17,52 %
Øvrige gebyrer
Erstatningskort
100 kr
Elektronisk faktura
0 kr/mnd
Papirfaktura
45 kr/mnd
Kopi av bilag
75 kr/kopi
Nødkort/-kontanter
Fra 850 kr
Overføring mellom egne kontoer i Nordea Direct
50 kr
Betaling til annen konto (annen kontoeier)
75 kr
Regningsbetaling
4 % (min. 40 kr)¹
Overføring fra kort til konto
4 % (min. 40 kr)¹
Overtrekksgebyr
125 kr
Overtrekksrente
20,15 %
Purregebyr (1. varsel)
35 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
35 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
105 kr
Forsinkelsesrente
8 %
Minimumsinnbetaling per måned
3,5 % (min. 350 kr)
Låneeksempel
Standard
Eff. rente 19,56 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1502. Totalt: 16.502
YS og Unio
Eff. rente 17,52 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1353. Totalt: 16.353
Rente løper fra uttaks-/bruksdato

Forsikringer

Med betalingsforsikring fra Nordea Direct Mastercard dekkes avdrag og renter på utestående saldo per måned ved tilfeller som langvarig sykmelding, arbeidsledighet og permisjon. Ved kritisk sykdom eller tap av liv, innfris inntil 100 000 kroner av saldoen.

Ved sykemelding, arbeidsledighet eller sykehusinnleggelse erstattes 1/30-del av månedlig ytelse, begrenset til 5000 kroner per måned i inntil 12 måneder. Ved kritisk sykdom erstattes inntil 100 000 kroner,

For å kunne oppnå denne forsikringen kreves det at du er mellom 18 og 65 år, er fast ansatt (minimum 50 % stilling) eller selvstendig næringsdrivende, er frisk og ved god helse og ikke er kjent med, eller ha grunn til å regne med, forestående arbeidsledighet eller permittering. Så lenge disse punktene er møtt dekker forsikringen alle punktene som ble nevnt innledningsvis.

Avtaletype: Betalt tilleggsforsikring
Forsikringsselskap: AmTrust International Underwriters Limited
Pris: 0,7 % av din månedlige utestående saldo

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kredittkortet innvilget.

  • Du må ha fylt 18 år
  • Du kan ikke ha betalingsanmerkninger
  • Din samlede gjeld kan ikke overstige fem ganger brutto inntekt Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt
  • Du må kunne håndtere en tenkt renteøkning på inntil fem prosentpoeng Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt

Kontakt­informasjon

Kort­utsteder
Nordea Direct Bank ASA
Org. nummer
990 323 429
Kreditt­giver
Nordea Direct Bank ASA
Org. nummer
990 323 429
Besøks­­adresse
Essendrops gate 7, 0368 Oslo
Post­­adresse
Postboks 33 Sentrum, 0101 Oslo
Telefon
(+47) 23 20 60 70
Sperre kort
(+47) 23 20 60 70
E-post
bank@nordeadirect.no

Hva er din erfaring med Nordea Direct Mastercard kredittkort?