Test av Nordea Direct Mastercard kredittkort

Kreditt­grense
100 000 kr
Rente­frihet
45 dager
Årsavgift
0 kr
Alders­grense
18 år
Kontakt­løshet
Ja
Smart­betaling
Nei
Vurdering
Låneeksempel:
Eff. rente 19,56 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1502. Totalt: 16.502
Kredittkortet Nordea Direct Mastercard gikk tidligere under navnet Gjensidige Bank Mastercard, men dette ble det selvfølgelig en slutt på da banken ble en del av Nordea i 2019. Utover selve navneendringen og avviklingen av medlemsnivåene Basis og Aktiv, var det i praksis ingen andre endringer, som vil si at både fordelene, ulempene, gebyrene og forsikringsordningene forble de samme. Nylig ble det også annonsert at Nordea og Nordea Direct Mastercard kommer til å slå seg sammen til én bank ved årsskiftet 2022/23, så det blir derfor spennende å se om dette kortet overlever denne overgangen.

Det var dog én annen vesentlig endring som tredde i kraft ved overtakelsen og det var avviklingen av det velkjente fordelsprogrammet DealPass. Her kunne man nemlig få opp mot 25 prosent rabatt hos en lang rekke aktører, men i og med at denne nå er borte, er det dessverre pent lite annet å rope hurra for på dette punktet. Ei heller kan Nordea Direct Mastercard by på noen inkluderte forsikringer, noe som fremstår som ganske så merkelig, all den tid kortet tidligere ble gitt ut av et av landets største forsikringsaktører. Man har unektelig muligheten til å tegne betalingsforsikring ved siden av, men dette hjelper ikke særlig på dessverre.

Nordea Direct Mastercard kan i alle fall by på inntil 45 dager med rentefri kreditt, etterfulgt av en nominell rente på 18 % og en øvre kredittgrense på 100 000 kroner.

Rabattordninger med Nordea Direct Mastercard

Rabatter og fordeler er som nevnt tidligere ikke Nordea Direct Mastercard sterkeste side. Kortet kunne tidligere by på flere interessante fordeler, men per i dag er det kun fordelsprogrammet Priceless Cities som gjenstår. Det er derfor vanskelig å kunne påstå noe annet enn at overtakelsen har gjort kortet langt dårligere for de aller fleste.

Priceless Cities er nemlig tilgjengelig for samtlige som holder i et kort tilknyttet Mastercard, som vil si at man ikke nødvendigvis trenger akkurat Nordea Direct Mastercard for å kunne nyte godt av tilbudet. Fordelsprogrammet gir deg uansett tilgang på opplevelser og kurs med mer over hele verden og egner seg slik sett best under reiser og utenlandsopphold.

Gunstig rente for YS- og Unio-medlemmer

Vi beveger oss dermed over til det som skal vise seg å være kortets eneste reelle fordel, nemlig at man kan oppnå en langt mer gunstig rente om man er medlem av enten YS eller Unio. For den som måtte lure er altså YS – eller Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund – hovedorganisasjonen for arbeidstakere, mens Unio er hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede).

Som medlem senkes nemlig den nominelle renten fra 18 % til 16,2 %, mens den effektive renten senkes fra 19,56 % til 17,52 %. Utover dette får du som medlem i en av disse organisasjonene også tilgang på en rekke andre fordeler, men det er i det store helt ganske så begrenset når det kommer til selve kredittkortdelen.

Testen av Nordea Direct Mastercard kredittkort er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2022-04-07

Vår vurdering (poengsum): 3/6

Karakterbegrunnelse

Alle kredittkortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

Rente og gebyrer har en vekting på 32,5 %
Fordeler har en vekting på 32,5 %
Brukeropplevelse har en vekting på 15 %
Helhetsvurdering har en vekting på 20 %
Rente og gebyrer

Nordea Direct Mastercard oppnår 52/100 poeng i kategorien rente og gebyrer. Det er egentlig ikke så mye mer å si her enn at kortet både kan skilte med middelmådige gebyr- og rentesatser, og da blir det fort en middelmådig poengsum.

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 26/100 poeng. Nordea Direct Mastercard har enkelt og greit et meget begrenset fordelsprogram. Ei heller har kortet noen inkluderte forsikringer, og selv om man kan tegne betalingsforsikring ved siden av, er ikke dette nok til å redde inntrykket. Noe som derimot er med på å rette opp inntrykket – i alle fall til en viss grad – er at du kan oppnå en ganske så kurant rentesats om du er organisert hos YS eller Unio.

Brukeropplevelse

Videre får Nordea Direct Mastercard 83/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. Selv om kortet skorter totalt på fordeler, scorer den imidlertid nesten full pott her. Det bys på en enkel søknadsprosess via nett i en moderne og lett tilgjengelig innpakning, de svarer raskt på henvendelser, er tilgjengelig på flere plattformer, har kontantløs betaling og en egen app-løsning. Det eneste den faktisk får trekk for her er mangel på valg av egen PIN-kode.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får kredittkortet 30/100 poeng. I bunn og grunn er dette et kort som dekker det aller mest grunnleggende, men utover det er det pent lite annet å trekke frem i lyset. Kanskje med unntak av gebyrscoren, men det er dessverre ikke nok til å redde helhetsinntrykket i noen nevneverdig grad.

Fordeler

  • Relativt lav effektiv rente for medlemmer av YS, Unio eller NAL

Ulemper

  • Snevert fordelsprogram
  • Ingen inkluderte forsikringer
  • Høyt gebyr ved uttak av kontanter, samt at renten løper fra første stund
  • Selv om det tidligere Gjensidige-kortet har blitt en del av Nordea – som både støtter Apple, Google, Fitbit og Garmin Pay – har ikke Nordea Direct noen former for digitale betalingsløsninger

Rabatter og bonusordninger

  • Tilgang til Mastercard Priceless Cities, som alle Mastercard-brukere har tilgang til. Dette gir mulighet til å delta på opplevelser verden over, både fysisk og digitalt

Rente og gebyrer

Generelt
Aldersgrense
18 år
Årsavgift
0 kr
Kredittramme
5000 – 100 000 kr
Rentefrihet
45 dager
Kortutsteder
Nordea Direct
Betalingsnettverk
Mastercard
Kontaktløshet
Ja
Smartbetaling
Nei
Grenser for varekjøp og uttak
Varekjøp i inn- og utland
100 000 kr/4 dager
Kontantuttak innlands
15 000 kr/4 dager
Kontantuttak utlands
15 000 kr/døgn og 3 dager
Bruk i Norge
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 40 kr)
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 40 kr)
Bruk av posttjenester
4 % (min. 40 kr)
Bruk i utlandet
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 40 kr)
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 40 kr)
Valutapåslag
2 %
Renter
Månedlig nominell rente
1,5 %
Månedlig nominell rente for YS og Unio
1,35 %
Årlig nominell rente
18 %
Årlig nominell rente for YS og Unio
16,2 %
Årlig effektiv rente
19,56 %
Årlig effektiv rente for YS og Unio
17,52 %
Øvrige gebyrer
Erstatningskort
100 kr
Elektronisk faktura
0 kr/mnd
Papirfaktura
45 kr/mnd
Kopi av bilag
75 kr/kopi
Nødkort/-kontanter
Fra 850 kr
Overføring mellom egne kontoer i Nordea Direct
50 kr
Betaling til annen konto (annen kontoeier)
75 kr
Regningsbetaling
4 % (min. 40 kr)¹
Overføring fra kort til konto
4 % (min. 40 kr)¹
Overtrekksgebyr
125 kr
Overtrekksrente
20,15 %
Purregebyr (1. varsel)
35 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
35 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
105 kr
Forsinkelsesrente
8 %
Minimumsinnbetaling per måned
3,5 % (min. 350 kr)
Låneeksempel
Standard
Eff. rente 19,56 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1502. Totalt: 16.502
YS og Unio
Eff. rente 17,52 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1353. Totalt: 16.353
Rente løper fra uttaks-/bruksdato

Forsikringer

Betalingsforsikringen hos Nordea Direct dekker hele eller deler av ditt månedlige terminbeløp ved uforutsette hendelser som sykdom og arbeidsledighet. For å kunne tegne denne må du være mellom 18 og 65 år, samt være selvstendig næringsdrivende eller fast ansatt i minst 50 prosent stilling. Utover dette må du også være registrert i folkeregisteret, medlem av norsk folketrygd og bosatt i Norge.

Erstatning er her det maksimale beløpet du kan motta per skadetilfelle, mens varigheten er hvor lenge du kan motta erstatning for ett og samme skadetilfelle. Dersom varighet ikke er oppgitt, utbetales erstatningen som et engangsbeløp.

Karensperiode er tidsrommet fra du kjøpte forsikringen til du er berettiget til å søke om erstatning, mens kvalifiseringstiden er perioden fra hendelsen inntraff frem til man kan motta erstatning.

Dekning
Erstatning
Varighet
Karens
Kvalifisering
Arbeids­ledighet (100 %)
5000 kr/mnd
12 mnd¹
30 dg
30 dg
Sykdom (100 %)
5000 kr/mnd
12 mnd¹
30 dg
30 dg
Sykehus­innleggelse²
5000 kr/mnd
12 mnd¹
3 dg
30 dg
Kritisk sykdom
100 000 kr
0 dg
30 dg
Dødsfall
100 000 kr
0 dg
0 dg
Totalt 36 måneder i forsikringstiden
Gjelder kun for selvstendig næringsdrivende
Avtaletype
Betalt tilleggsforsikring
Forsikringsselskap
AmTrust International Underwriters Limited
Pris
0,7 % av månedlig utestående saldo

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kortet innvilget:

  • Du må ha fylt 18 år
  • Du kan ikke ha betalingsanmerkninger
  • Din samlede gjeld kan ikke overstige fem ganger brutto inntekt Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt
  • Du må kunne håndtere en tenkt renteøkning på inntil fem prosentpoeng Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt

Kontakt­informasjon

Kortutsteder
Nordea Direct Bank ASA
Org. nummer
990 323 429
Besøksadresse
Essendrops gate 7, 0368 Oslo
Postadresse
Postboks 33 Sentrum, 0101 Oslo
Telefon
(+47) 23 20 60 70
Sperre kort
(+47) 23 20 60 70
E-post
bank@ nordeadirect.no

Brukererfaring med Nordea Direct Mastercard kredittkort

Hva er din erfaring med Nordea Direct Mastercard kredittkort?