Test av OBOS Visa kredittkort

Kreditt­grense
50 000 kr
Rente­frihet
45 dager
Årsavgift
0 kr
Alders­grense
18 år
Kontakt­løshet
Ja
Smart­betaling
Apple og Google Pay
Vurdering
Låneeksempel:
Eff. rente 23,45 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1600. Totalt 16.600
Oslo og omegn Bolig- og Sparelag så dagens lys i 1929, og selv om det stort sett bare har blitt kalt OBOS siden, tredde ikke den offisielle navneendringen i kraft før i 2014. OBOS Visa ble i sin spede start utgitt av Eika Kredittbank, men med opprettelsen av OBOS-Banken i 2013, valgte de å kutte navlestrengen for å stå på egne ben.

OBOS har faktisk drevet med utlånsvirksomhet i en årrekke, men da under navnet OBOS lån- og spar og uten status som en ordinær bank. Den tiden er i alle fall forbi, og OBOS Visa kan i dag skilte med en rekke tilbud for kultur- og sportsinteresserte med saftige rabatter på en rekke kulturarrangementer. Utover dette kan kortet også skilte med en inkludert reise- og avbestillingsforsikring, som på toppen av det hele har egenandelsdekning for leiebil bakt inn i prisen. Særlig sistnevnte er blant de mer gjeve postene på markedet, og grunnen til dette skal vi komme tilbake til litt senere.

OBOS Visa er dessuten et kombinert kreditt- og medlemskort, som vil si at den slår sammen to behov i et og samme jafs. Utover dette kan kortet skilte med en rentefri periode på de sedvanlige 45 dagene, etterfulgt av en nominell rente på drøye 19,2 % og en øvre kredittgrense på 50 000 kroner.

Kredittkort for OBOS-medlemmer

For å kunne søke om OBOS Visa må du være medlem av OBOS, men om du ikke er dette, kan det raskt ordnes. På deres hjemmesider finner du en kort og intuitiv søknadsprosess.

Selve kredittkortet har ingen tilknyttet årsavgift, men det koster imidlertid 300 kroner å tegne medlemskapet og dernest en årlig medlemsavgift på 200 kroner. Siden OBOS-medlemskapet er nødvendig for å få kredittkortet, kan det i alle fall nevnes at det bys på en rekke goder her. Den fremste av disse er nok den velkjente forkjøpsrett på mer enn 90 000 brukte og nye boliger, samt faste rabattavtaler og ekstra kampanjetilbud hos en rekke aktører. Utover dette får man også inntil 25 prosent rabatt på kultur- og sportsarrangementer, samt en rekke gunstige fordeler innen ferier og reiser.

Du kan med andre ord raskt spare inn de 300 kronene det koster å melde seg inn og de ytterligere 200 kronene du må ut med årlig. I og med at kortet også fungerer som et medlemskort, holder det med å vise det frem for å oppnå de aktuelle medlemsrabattene, registrere seg på salgsmøter eller melde forkjøp om det skulle bli aktuelt.

Reiseforsikring med leiebilsdekning

Selv om mange av fordelene her i stor grad er knyttet til medlemskapet i OBOS, og ikke nødvendigvis til OBOS Visa i seg selv, finnes det allikevel noen spesifikke godbiter å spore her. Den gjeveste blant disse kan fort vise seg å være den inkluderte reiseforsikringen, da den også har egenandelsdekning for leiebil med på lasset. Grunnen til at sistnevnte er så pass ettertraktet som det er, er at denne er lovpålagt ved leie av bil i utlandet. Alternativet er nemlig å tegne denne på stedet hos utleier, som raskt kan vise seg å bli langt dyrere enn det hadde trengt å være. Forsikringen dekker både tyveri av kjøretøy og kaskoskader med en dekningsgrad på inntil 10 000 kroner per skadetilfelle.

Selv om reiseforsikringen er inkludert i kortet, stilles det allikevel krav om at minst halvparten av reisenes totale transportkostnader er betalt med ditt OBOS Visa-kort. Når du først har gjort dette, må du også betale for leiebilforholdet i sin helhet med kortet for at egenandelsdekningen for leiebil skal være gyldig.

Men så lenge du har imøtekommet disse kravene er begge gyldige på samtlige reiser du foretar deg, samtidig som den både dekker deg og din husstand, som her er definert som ektefelle eller samboer og hjemmeboende barn under 21 år.

Kulturrabatt med OBOS Visa

OBOS er Norges største boligbyggelag, og da var det kanskje bare naturlig at de valgte å utstyre det gamle kortet – altså OBOS Mastercard – med fire prosent rabatt på møbler og interiør. Dette har de imidlertid gått bort ifra med OBOS Visa, og heller valgt å satse på en rekke kulturrelaterte rabatter og frynsegoder.

Alle OBOS-medlemmer får som sagt inntil 25 prosent rabatt på en rekke kulturarrangementer. Med OBOS Visa kan du hente deg ytterligere en rabatt, i form av 10 prosent tilbakebetaling ved kjøp av billetter til tusenvis av kultur- og sportsarrangementer. Samtidig er det verdt å merke seg man maksimalt kan få tilbakebetalt 2500 kroner per kalenderår.

Testen av OBOS Visa kredittkort er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2022-03-15

Vår vurdering (poengsum): 4/6

Karakterbegrunnelse

Alle kredittkortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

Rente og gebyrer har en vekting på 32,5 %
Fordeler har en vekting på 32,5 %
Brukeropplevelse har en vekting på 15 %
Helhetsvurdering har en vekting på 20 %
Rente og gebyrer

OBOS Visa oppnår 48/100 poeng i kategorien rente og gebyrer. Kortets fremste ankepunktet må nok sies å være gebyrene, og især de tilknyttet uttak av kontanter. På den andre siden kan den i alle fall skilte med relativt greie rentevilkår, som på alle måter er med på å trekke opp snittet her.

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 58/100 poeng. De som er kjent med OBOS vet at firmaet er ganske så rause når det kommer til ymse rabatter for sine kunder, og OBOS Visa er intet unntak fra regelen. Foruten rabattene man kan tilegne seg som OBOS-medlem generelt, kan også kortet skilte med en rekke rabatter på kulturrelaterte opplevelser. Noe som er veldig kjekt for den som er glad i den slags, men som kan oppleves som noe snevert for andre.

Brukeropplevelse

Videre får OBOS Visa 100/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. Her er kort og godt absolutt alt på stell. Det bys på en enkel søknadsprosess via nett i en moderne og lett tilgjengelig innpakning, samt at de svarer raskt på henvendelser og er tilgjengelig på de fleste plattformer. Den skal dessuten ha skryt for en meget intuitiv og stilren app, samt inkluderingen av kontaktløs betaling og muligheten for valg av egen PIN-kode. Kort og godt alt som skal til for å få full pott.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får kredittkortet 55/100 poeng. Foruten om den uovertrufne brukeropplevelsen, kan man trygt si at kortet i stor grad lener seg på sitt inkluderte fordelsprogram. Noe det i og for seg ikke er noe galt med, problemet er bare at denne utelukkende baserer seg på kulturopplevelser og pent lite annet. For enkelte er nok dette dessverre altfor snevert, mens det for andre nok er midt i blinken. Alt i alt lander man da på en middels pluss sluttsum.

Fordeler

 • Inntil 25 % medlemsrabatt på en rekke kulturopplevelser
 • Tilgang til øvrige rabatter gjennom OBOS-medlemsskap
 • Reise- og avbestillingsforsikring inkludert
 • Ingen årsavgift
 • Støtte for Apple og Google Pay

Ulemper

 • Høyt gebyr ved uttak av kontanter
 • Høyt gebyr ved overføring av kontanter fra kredittkort
 • Noe lav kredittramme

Rabatter og bonusordninger

Om det er et punkt OBOS-kortet skiller seg ut markant ut på, så er det bonusprogrammet. For denne er mildt sagt ganske så omfattende. Ikke bare kan det bys på en rekke rabatter i kraft av å være OBOS-medlem, men kortet i seg selv kommer også med en rekke kulturelle godbiter om man er glad i den slags. Under kan du se en oversikt over fordelene man oppnår ved å benytte kortet:

 • Ticketmaster: På nettsiden eller i billettluken
 • Eventim: På nettsiden
 • eBillett: På nettsiden
 • Tikkio: På nettsiden
 • Den Norske Opera & Ballett: På nettsiden eller i billettluken
 • Folketeateret: På nettsiden eller i billettluken
 • Nationaltheatret: På nettsiden eller i billettluken
 • Den Nationale Scene: På nettsiden eller i billettluken
 • Oslo Nye: På nettsiden eller i billettluken
 • Det Norske Teateret:På nettsiden eller i billettluken
 • Rogaland Teater: På nettsiden eller i billettluken
 • Oslo Filharmonien: På nettsiden
 • Teater Innlandet: På nettsiden
 • Nøtterøy Kulturhus: På nettsiden
 • Norsk Folkemuseum: På besøkssenteret
 • Flügger: Når du handler i Flügger-butikker får du tilbakeført 5 % av kjøpesummen, som kommer i tillegg til den ordinære medlemsrabatten – også inkludert rabatten på handledager

Samtidig er det også verdt å merke seg at man kan oppnå inntil 25 % OBOS-medlemsrabatt på mange av forestillingene som legges ut på ticketmaster.no, samt at du alltid får tilbakebetalt 10 % av kjøpesummen når du betaler med ditt OBOS Kredittkort hos ticketmaster.no og eventim.no. Husk samtidig at det maksimale beløpet som kan tilbakeføres hvert år er 2500 kroner.

Rente og gebyrer

Generelt
Aldersgrense
18 år
Årsavgift
0 kr
Kredittramme
5000 – 50 000 kr
Rentefrihet
45 dager
Kortutsteder
OBOS-Banken
Betalingsnettverk
Visa
Kontaktløshet
Ja
Smartbetaling
Apple og Google Pay
Grenser for varekjøp og uttak
Varekjøp i inn- og utland
Inntil disponibelt beløp av kredittgrense
Kontantuttak i inn- og utland
25 000 kr/4 dager
Bruk i Norge
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
35 kr + 1 % av sum¹
Kontantuttak over skranke
35 kr + 1 % av sum¹
Bruk av posttjenester
35 kr + 1 % av sum¹
Bruk i utlandet
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
35 kr + 1 % av sum¹
Kontantuttak over skranke
35 kr + 1 % av sum¹
Valutapåslag
1,75 %
Renter
Månedlig nominell rente
1,6 %
Årlig nominell rente
19,2 %
Årlig effektiv rente
23,45 %
Øvrige gebyrer
Erstatningskort
125 kr
Elektronisk faktura
0 kr/mnd
Papirfaktura
35 kr/mnd
Kopi av bilag
250 kr/kopi
Overføring og betaling fra kredittkort til annen konto
35 kr + 1 % av sum¹
Manuell overføring til annen konto
75 kr
Betaling av giro
75 kr
Overføring til utlandet
200 kr + transaksjon­kostnader
Overtrekksgebyr
125 kr
Purregebyr (1. varsel)
35 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
35 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
105 kr
Forsinkelsesrente
8 %
Minimumsinnbetaling per måned
3,65 % (min. 300 kr)
Låneeksempel
Eff. rente 23,45 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1600. Totalt 16.600
Rente løper fra uttaks-/bruksdato

Forsikringer

Den inkluderte reise- og avbestillingsforsikring er gjeldende for alle reiser, så lenge man betaler minst halvparten eller mer av reisens totale transportkostnader med ditt OBOS Visa-kort. Denne er altså uavhengig av transportmiddel, selv om dagsreiser uten overnatting kun dekkes når man benytter seg av fly.

Utover dette stilles det også krav til at man er medlem av Norsk Folketrygd og har en fast bostedsadresse i Folkeregisteret. Så lenge disse kravene er innfridd gjelder den for reiser på inntil 90 dager for deg og din husstand – som i denne sammenheng er definert som ektefelle, registrert partner eller samboer og barn, stebarn og adoptivbarn eller fosterbarn under 21 år med felles adresse – eller inntil tre andre medreisende.

Samtidig er det verdt å merke seg at samtlige satser er oppgitt i norske kroner, samt at dekningsgraden for avbestilling, reisesyke, hjemtransport og ulykke opphører i det man fyller 75 år. Ved siden av dette vil det også tilkomme en egenandel på 500 kroner på samtlige poster med unntak av forsinkelse, mens behandlingsutgifter i Norge har en egenandel på 1000 kroner.

Dekning
Pr. pers
Pr. skade
Avbestilling
20 000
40 000
Reisegods
15 000
40 000
Verdigjenstander
7500
Billetter og pass
5000
Kontanter og verdipapirer
3000
Sykkel
2000
Forsinket reisegods
2000
Forsinket reisegods
20 000
Forsinket fremmøte
5000
10 000
Reiseansvar
3 000 000
3 000 000
Reisesyke, hjemtransport og evakuering
Ubegrenset
Ubegrenset
Egenandelsdekning for leiebil
10 000
Ulykke invaliditet barn (0-20 år)
500 000
Ulykke invaliditet voksen (20-67 år)
600 000
Ulykke invaliditet voksen (67-75 år)
100 000
Dødsfall barn (0-20 år)
500 000
Dødsfall voksen (20-67 år)
200 000
Dødsfall voksen (67-75 år)
100 000
Behandlingsutgifter
Inntil 5 % av sum
Inntil 5 % av sum
Avtaletype
Inkludert forsikring
Forsikringsselskap
Tryg Forsikring

Såfremt du har imøtekommet kravene til reiseforsikringen, har du også egenandelsdekning for leiebil inkludert. Denne er gyldig så lenge man leier bil fra et registrert bilutleiefirma og forholdet i sin helhet er betalt med ditt OBOS Visa-kort.

Forsikringen dekker egenandelen ved kaskoskader og tyveri av kjøretøy med inntil 10 000 kroner per skadetilfelle.

Avtaletype
Inkludert i reiseforsikringen
Forsikringsselskap
Tryg Forsikring

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kortet innvilget:

 • Du må ha fylt 18 år
 • Du må være OBOS-medlem
 • Din samlede gjeld kan ikke overstige fem ganger brutto inntekt Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt
 • Du må kunne håndtere en tenkt renteøkning på inntil fem prosentpoeng Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt

Kontakt­informasjon

Kortutsteder
Obos-Banken AS
Org. nummer
911 986 884
Besøksadresse
Hammersborg torg 1, 0179 Oslo
Postadresse
Postboks 6666 St. Olavs Plass, 0129 Oslo
Telefon
(+47) 22 86 58 00
Sperre kort
(+47) 22 86 58 00
E-post
obos@ obos.no

Brukererfaring med OBOS Visa kredittkort

Hva er din erfaring med OBOS Visa kredittkort?