Test av OBOS Visa kredittkort

OBOS Visa kredittkort

Vurdering

terningkast

Spesielt anbefalt for

• Medlemsrabatt på
kulturopplevelser
• Reiseforsikring inkl.
• Støtte for Apple og
Google Pay

Aldersgrense: 18 år

Maks kreditt: 50 000 kr

Rentefrihet: 45 dager

Årsavgift: 0 kr

Vurdering

terningkast

Låneeksempel: Eff. rente 23,45 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1600. Totalt 16.600

OBOS Visa er per dags dato boligbyggelaget OBOS sitt eneste kort på det norske markedet. Tidligere hadde de også OBOS Mastercard via Eika Kredittbank, men nå har de altså valgt å kutte strengen og stå på sine egne ben.

Det vil si at OBOS Visa nå utstedes av OBOS-Banken, som har ble opprettet i 2013. OBOS har drevet utlånsvirksomhet mye lenger, men gikk tidligere under navnet OBOS lån- og spar, og hadde ikke status som ordinær bank. OBOS Visa er myntet på de kultur- og sportsinteresserte, da det gir saftige rabatter på en rekke kulturarrangementer.

OBOS Visa er dessuten et kombinert kreditt- og medlemskort med reise- og avbestillingsforsikring inkludert, med en nominell rente på 19,2 % og en effektiv rente på 23,45 %. Den øvre kredittgrensen er satt til 50 000 kroner med en rentefri periode på sedvanlige 45 dager.

Kredittkort for OBOS-medlemmer

For å kunne søke på OBOS Visa er du nødt til å være medlem i OBOS. Du er også nødt til å ha fylt 18 år, og ikke ha noen betalingsanmerkninger.

Dersom du ikke er medlem i OBOS, er det noe som kan ordnes raskt. På deres hjemmesider finner du en kort og intuitiv søknadsprosess. Selve kredittkortet er uten årsavgift, men det koster 300 kroner å tegne medlemskap hos OBOS, i tillegg til en årlig medlemsavgift på 200 kroner. Siden OBOS-medlemskapet er nødvendig for å få kredittkortet, har vi laget en liten oversikt over hva du får gjennom medlemskapet:

Forkjøpsrett
OBOS-medlemmer har forkjøpsrett på mer enn 90 000 boliger, brukte og nye
Faste rabattavtaler og ekstra kampanjetilbud
Med medlemskap i OBOS får du tilgang på over 60 faste rabatter. På deres hjemmesider viser OBOS til at deres kunder i 2018 til sammen sparte 50 millioner kroner på rabattordningen
Bolig og interiør
OBOS har samarbeidsordninger med flere av de største norske kjedene innen bygg, bolig og interiør
Kultur og fritid
Opptil 25 % rabatt på kultur- og sportsarrangementer
Ferie og reise
Rabatt på et stort utvalg reise- og ferieprodukter. Alt fra sydenferie til feriehus på Vestlandet til leiebil
Banktjenester
Gode betingelser på dagligbank, boliglån, sparing og BSU
Rabatt på forsikring
Med medlemskap i OBOS får du mulighet til å kjøpe OBOS’ forsikringspakke til rabattert pris. I tillegg til reise- og ulykkesforsikring og familieulykkesforsikring inneholder pakken en av markedets beste innboforsikringer, samt en rekke fordeler og rabatter

Du kan med andre ord raskt spare inn de 300 kronene det koster å melde seg inn, samt den årlige andelsavgiften pålydende 300 kroner. Kredittkortet gjelder for øvrig også som medlemskort i OBOS. Du kan dermed vise frem kortet der det skulle være nødvendig, for eksempel for å få medlemsrabatter, registrere deg på salgsmøter eller melde forkjøp.

Kulturrabatt med OBOS Visa

OBOS er Norges største boligbyggelag, og da var det kanskje bare naturlig at de valgte å utstyre det gamle kortet – altså OBOS Mastercard – med 4 % rabatt på møbler og interiør. Dette har de imidlertid gått bort ifra med OBOS Visa, og heller valgt å satse på en rekke kulturrelaterte rabatter og frynsegoder.

Alle OBOS-medlemmer kan få inntil 25 % medlemsrabatt på en rekke kulturarrangementer. Med OBOS Visa kan du hente deg ytterligere en rabatt, i form av 10 % tilbakebetaling ved kjøp av billetter til tusenvis av kultur- og sportsarrangementer. Samtidig er det verdt å merke seg man maksimalt kan få tilbakebetalt 2500 kroner per kalenderår.

Testen av OBOS Visa kredittkort er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2020-06-15
Vår vurdering (poengscore): 4 av mulige 6.

Karakterbegrunnelse

Alle kredittkortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

  Rente og gebyrer har en vekting på 32,5 %

  Fordeler har en vekting på 32,5 %

  Brukeropplevelse har en vekting på 15 %

  Helhetsvurdering har en vekting på 20 %

Rente og gebyrer

OBOS Visa oppnår 48/100 poeng i kategorien rente og gebyrer. Kortets fremste ankepunktet må nok sies å være gebyrene, og især de tilknyttet uttak av kontanter. På den andre siden kan den i alle fall skilte med relativt greie rentevilkår, som på alle måter er med på å trekke opp snittet her.

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 53/100 poeng. De som er kjent med OBOS vet at firmaet er ganske så rause når det kommer til ymse rabatter for sine kunder, og OBOS Visa er intet unntak fra regelen. Foruten rabattene man kan tilegne seg som OBOS-medlem generelt, kan også kortet skilte med en rekke rabatter på kulturrelaterte opplevelser. Noe som er veldig kjekt for den som er glad i den slags, men som kan oppleves som noe snevert for andre.

Brukeropplevelse

Videre får OBOS Visa 100/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. Her er kort og godt absolutt alt på stell. Det bys på en enkel søknadsprosess via nett i en moderne og lett tilgjengelig innpakning, samt at de svarer raskt på henvendelser og er tilgjengelig på de fleste plattformer. Den skal dessuten ha skryt for en meget intuitiv og stilren app, samt inkluderingen av kontaktløs betaling og muligheten for valg av egen PIN-kode. Kort og godt alt som skal til for å få full pott.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får kredittkortet 55/100 poeng. Foruten om den uovertrufne brukeropplevelsen, kan man trygt si at kortet i stor grad lener seg på sitt inkluderte fordelsprogram. Noe det i og for seg ikke er noe galt med, problemet er bare at denne utelukkende baserer seg på kulturopplevelser og pent lite annet. For enkelte er nok dette dessverre altfor snevert, mens det for andre nok er midt i blinken. Alt i alt lander man da på en middels pluss sluttsum.

Fordeler med OBOS Visa kredittkort

 • Inntil 25 % medlemsrabatt på en rekke kulturopplevelser
 • Tilgang til øvrige rabatter gjennom OBOS-medlemsskap
 • Reise- og avbestillingsforsikring inkludert
 • Ingen årsavgift
 • Støtte for Apple og Google Pay

Ulemper

 • Høyt gebyr ved uttak av kontanter
 • Høyt gebyr ved overføring av kontanter fra kredittkort
 • Noe lav kredittramme

Rabatter og bonusordninger

Om det er et punkt OBOS-kortet skiller seg ut markant ut på, så er det bonusprogrammet. For denne er mildt sagt ganske så omfattende. Ikke bare kan det bys på en rekke rabatter i kraft av å være OBOS-medlem, men kortet i seg selv kommer også med en rekke kulturelle godbiter om man er glad i den slags. Under kan du se en oversikt over fordelene man oppnår ved å benytte kortet:

 • Ticketmaster: På nettsiden eller i billettluken
 • Eventim: På nettsiden
 • eBillett: På nettsiden
 • Tikkio: På nettsiden
 • Den Norske Opera & Ballett: På nettsiden eller i billettluken
 • Folketeateret: På nettsiden eller i billettluken
 • Nationaltheatret: På nettsiden eller i billettluken
 • Den Nationale Scene: På nettsiden eller i billettluken
 • Oslo Nye: På nettsiden eller i billettluken
 • Det Norske Teateret:På nettsiden eller i billettluken
 • Rogaland Teater: På nettsiden eller i billettluken
 • Oslo Filharmonien: På nettsiden
 • Teater Innlandet: På nettsiden
 • Nøtterøy Kulturhus: På nettsiden
 • Norsk Folkemuseum: På besøkssenteret
 • Flügger: Når du handler i Flügger-butikker får du tilbakeført 5 % av kjøpesummen, som kommer i tillegg til den ordinære medlemsrabatten – også inkludert rabatten på handledager

Samtidig er det også verdt å merke seg at man kan oppnå inntil 25 % OBOS-medlemsrabatt på mange av forestillingene som legges ut på ticketmaster.no, samt at du alltid får tilbakebetalt 10 % av kjøpesummen når du betaler med ditt OBOS Kredittkort hos ticketmaster.no og eventim.no. Husk samtidig at det maksimale beløpet som kan tilbakeføres hvert år er 2500 kroner

Rente og gebyrer

Generelt
Årsavgift
0 kr
Kredittramme
5000 – 50.000 kr
Rentefrihet
45 dager
Kontaktløshet
Ja
Smartbetaling
Apple og Google Pay
Bruk i Norge
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
35 kr + 1 % av sum*
Kontantuttak over skranke
35 kr + 1 % av sum*
Bruk av posttjenester
35 kr + 1 % av sum*
Bruk i utlandet
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
35 kr + 1 % av sum*
Kontantuttak over skranke
35 kr + 1 % av sum*
Valutapåslag
1,75 %
Låneeksempel
Eff. rente 23,45 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1600. Totalt 16.600
Renter
Månedlig nominell rente
1,6 %
Årlig nominell rente
19,2 %
Årlig effektiv rente
23,45 %
Grenser for varekjøp og kontantuttak
Varekjøp i inn- og utland
Inntil disponibelt beløp av kredittgrense
Kontantuttak i inn- og utland
25.000 kr/4 dager
Øvrige gebyrer
Erstatningskort
125 kr
Elektronisk faktura
0 kr/mnd
Papirfaktura
35 kr/mnd
Kopi av bilag
250 kr/kopi
Overføring og betaling fra kredittkort til annen konto
35 kr + 1 % av sum*
Manuell overføring til annen konto
75 kr
Betaling av giro
75 kr
Overføring til utlandet
200 kr + transaksjonskostnader
Overtrekksgebyr
125 kr
Purregebyr (1. varsel)
70 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
70 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
210 kr
Forsinkelsesrente
9,5 %
Minimumsinnbetaling per måned
3,65 % (min. 300 kr)

* Rente løper fra uttaks-/bruksdato

Forsikringer

For at den inkluderte reise- og avbestillingsforsikringen til OBOS Kredittkort skal være gyldig, er det et par krav som må oppfylles. For det første må minst 50 % av reisens totale kostnader (transport og losji) betales med kortet. Reisen må starte og slutte i Norge, og dagsreiser uten overnatting dekkes kun når det benyttes fly som transportmiddel. Dersom du bruker egen bil, må minst 50 % av reiseutgiftene tilknyttet bilen være betalt med kortet før en skade inntreffer.

De som dekkes av forsikringen er kortholder, ektefelle/samboer, og barn i husstanden under 21 år. Eventuelt kan polisen gjelde for kortholder og inntil 3 medreisende. Ved flere enn 3 medreisende, er det de yngste som er dekket. Dersom både husstandsmedlemmer og andre medreisende skal på samme reise, vil forsikringen først gjelde for medlemmene av husstanden, deretter de andre medreisende. Maksimalt 4 personer inkludert kortholder forsikres, så om antall husstandsmedlemmer er 3 eller flere, vil ingen av de andre medreisende være forsikret.

Forsikringen leveres gjennom Tryg Forsikring og dekker poster som:

 • Reisesyke: Ubegrenset sum
 • Hjemtransport: Ubegrenset sum
 • Reisegods: 15 000 kroner for en person eller 40 000 samlet om man er flere, og inntil 2000 kroner samlet ved forsinkelse
 • Avbestilling: 20 000 kroner for en person eller 40 000 samlet om man er flere
 • Ulykkesforsikring før fylte 20 år: Inntil 500 000 kroner ved invaliditet og 30 000 ved dødsfall
 • Ulykkesforsikring frem til fylte 67 år: Inntil 200 000 kroner ved invaliditet og dødsfall, så lenge man har etterlatte
 • Ulykkesforsikring frem til fylte 75 år: Inntil 100 000 kroner ved invaliditet og dødsfall, så lenge man har etterlatte

Det er også verdt å merke seg at reisesyke, hjemtransport og ulykkes- og avbestillingsforsikringen ikke gjelder for personer som er fylt 75 år. Ved skader påløper det samtidig en egenandel på 500 kroner, mens andelen på behandlingsutgifter er satt til 1000 kroner.

Avtaletype: Inkludert forsikring
Forsikringsselskap: Tryg Forsikring

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kortet innvilget:

 • Du må ha fylt 18 år
 • Du må være OBOS-medlem
 • Din samlede gjeld kan ikke overstige fem ganger brutto inntekt Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt
 • Du må kunne håndtere en tenkt renteøkning på inntil fem prosentpoeng Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt

Kontakt­informasjon

Kort­utsteder
Obos-Banken AS
Org. nummer
911 986 884
Kreditt­giver
Obos-Banken AS
Org. nummer
911 986 884
Besøks­adresse
Hammersborg torg 1, 0179 Oslo
Post­adresse
Postboks 6666 St. Olavs Plass, 0129 Oslo
Telefon
(+47) 22 86 58 00
Sperre kort
(+47) 22 86 58 00
E-post
obos@obos.no

Brukererfaring med OBOS Visa kredittkort

Hva er din erfaring med OBOS Visa kredittkort?