Test av SAS EuroBonus World Mastercard kredittkort

SAS EuroBonus World Mastercard kredittkort

Vurdering

terningkast

Spesielt anbefalt for

• Reisende
• Bonusjegere
• Forsikringer

Aldersgrense: 18 år

Maks kreditt: 100 000 kr

Rentefrihet: 50 dager

Årsavgift: 345 kr

Vurdering

terningkast

Låneeksempel: Eff. rente 28,62 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 2033. Totalt: 17.033

SAS EuroBonus World utstedes av det nordiske finanskonsernet SEB Kort, og er i likhet med American Express kortene Classic, Premium og Elite, sentrert rundt SAS sitt fordelsprogram EuroBonus.

Kortet er det enkleste av de to SAS-relaterte kortene SEB Kort har på markedet, og selv om den ikke har like gode bonusmuligheter som sin storebror Premium, byr den i alle fall på en inkludert reiseforsikring og opptjening på alle kjøp. Dersom du foretrekker å reise med SAS, kan det med andre ord være en del å hente her.

Årsavgiften

Før vi setter oss inn i hvordan bonuspoengene fungerer, må vi først se litt nærmere på årsavgiften. Denne ligger på 345 kroner for henholdsvis medlem-, sølv- og gullnivå, mens den er gratis for brukere som har oppnådd diamantnivå.

Som navnene indikerer er dette et hierarkisk system, og medlem er følgelig nivået man begynner på og dernest følger henholdsvis sølv, gull og diamant. I den rekkefølgen. For å oppnå sølv må man opptjene minst 20 000 grunnpoeng eller ta minst ti enveisflygninger med SAS og/eller til utvalgte destinasjoner med Widerøe i løpet av en periode på tolv måneder. For gull er denne terskelen på 45 000 grunnpoeng eller minst 45 enveisflygninger, mens det for diamant kreves 90 000 grunnpoeng eller 90 enveisflygninger. Du må med andre ord ha reist en god del allerede for å kunne søke om diamantutgaven av SAS EuroBonus World.

Unn deg en ferie med opptjente bonuspoeng

La oss dermed se litt nærmere på selve bonuspoengene. Som nevnt ovenfor, mottar du bonuspoeng – såkalte Ekstrapoeng – på samtlige transaksjoner du gjennomfører med kortet, og når du har opptjent nok av disse kan de benyttes til kjøp av flybilletter gjennom SAS sine nettsider.

Ordningen fungerer slik at mottar 10 Ekstrapoeng per hundrede brukte krone på kjøp i norske kroner, 15 Ekstrapoeng per hundrere brukte krone ved betaling i utenlandsk valuta og 20 Ekstrapoeng per hundrede brukte krone ved kjøp av flybilletter via sas.no. I tillegg til dette mottar du også 3000 Ekstrapoeng i velkomstbonus, som er en riktig så hyggelig start på poengsamlingen.

Hvor mange poeng man trenger for å kunne innvilge seg en bonusbillett avhenger i stor grad av hvor man ønsker å reise, men SAS operer med en fast starttakst på 10 000 Ekstrapoeng, mens de aller dyreste ligger på 80 000.

Flere frynsegoder

Men opptjeningsmulighetene stopper ikke der. For 95 kroner i året kan man nemlig også anskaffe seg tilleggskortet PointEarner, som først og fremst er myntet på øvrige medlemmer i husstanden. Fordelen her er at tilleggskortet er direkte knyttet til hovedkortet, slik at man samler alle poengene på samme konto.

PointEarner har den samme opptjeningssatsen som hovedkortet, i tillegg til at man også her mottar Ekstrapoeng i velkomstgave så lenge man gjør et kjøp innen de første tretti dagene. For SAS EuroBonus World er denne satsen på 1000 poeng, mens den for Premium-utgaven er det dobbelte, altså 2000 poeng.

Mange vil nok kanskje kunne si at de flyrelaterte bonusene er et godt nok salgsargument i seg, men her får du dessuten reise- og avbestillingsforsikring med på kjøpet. Ikke verst bare det. Denne er gyldig for reiser på inntil 90 dager, og er til enhver tid gyldig så lenge du betaler minimum halvparten av reisens totale transportkostnader med kortet.

SAS EuroBonus World: Først og fremst for den reiselystne

Det er vanskelig å komme utenom at dette først og fremst er et nisjekort for den som reiser mye og foretrekker SAS som reisemiddel. For den gjennomsnittlige brukeren er nok gebyrene i det drøyeste laget, og da går nok vinninga raskt opp i spinninga. Men om du er på jakt etter et kort som gir deg flybonus og reiseforsikring uten å koste skjorta, kan dette derimot være et yndet alternativ.

Testen av SAS EuroBonus World Mastercard kredittkort er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2021-08-05
Vår vurdering (poengscore): 4 av mulige 6.

Karakterbegrunnelse

Alle kredittkortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

  Rente og gebyrer har en vekting på 32,5 %

  Fordeler har en vekting på 32,5 %

  Brukeropplevelse har en vekting på 15 %

  Helhetsvurdering har en vekting på 20 %

Rente og gebyrer

SAS EuroBonus World MasterCard oppnår 38/100 poeng i kategorien rente og gebyrer. Nå skal det sies at renten ikke er den aller verste her, men det samme kan dessverre ikke sies om gebyrene, og dermed sitter man igjen med et middels godt resultat.

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 70/100 poeng. Som navnet indikerer er SAS EuroBonus World MasterCard sentrert rundt fordelsprogrammet EuroBonus. Dette kan kanskje fremstå som noe snevert for enkelte, men i og med at dette faller inn under kategorien nisjekort, må det sies at den langt på vei leverer det den lover. Det eneste som trekker ned her er selve opptjeningssatsen, som er langt lavere enn sin storebror Premium.

Brukeropplevelse

Videre får SAS EuroBonus World MasterCard 93/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. SEB byr på en enkel søknadsprosess via nett i en moderne og intuitiv innpakning med mulighet for både kontaktløs betaling, egenutviklet app-løsning og valg av egen PIN-kode. Det eneste som trekker vesentlig ned her er kundeservicen, som kun er tilgjengelig via et begrenset antall plattformer og primært via telefon, som virker noe anakronistisk i disse tider.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får kredittkortet 60/100 poeng. Som nevnt tidligere er nok dette er kort som primært appellerer til den som foretrekker å reise mye og med SAS. Med det sagt, gjør den det meget godt innenfor sin nisje, og her er det særlig det gode bonussystemet og den inkluderte reiseforsikringen som trekker opp. Det som derimot trekker inntrykket vesentlig ned her er selve gebyrsatsene, som er blant de drøyeste man finner på markedet.

Fordeler med SAS EuroBonus World Mastercard kredittkort

  • Mulighet for opptjening av EuroBonus, som kan brukes på flybilletter hos SAS og den øvrige Star Alliance-flåten
  • Reise- og avbestillingsforsikring inkludert
  • Mulighet for tilleggskortet PointEarner, som kobles til kredittkortet og kan brukes av de øvrige medlemmene i husstanden
  • Støtte for Fitbit og Garmin Pay

Ulemper

  • Høye gebyrsatser
  • Begrenset opptjening – inntil 200 000 årlig
  • Egner seg kun om man reiser mye med SAS

Rabatter og bonusordninger

Som navnet indikerer er SAS EuroBonus World MasterCard sentrert rundt fordelsprogrammet EuroBonus, og appellerer nok dermed først og fremst til den reiselystne. Under kan du se en oversikt over samtlige fordeler man oppnår ved å benytte kortet:

  • Mulighet for oppsamling av EuroBonus-poeng, som kan benyttes på flybilletter hos SAS og den øvrige Star Alliance-flåten
  • 10 Ekstrapoeng per 100 brukte krone på alle kjøp i norske kroner
  • 15 Ekstrapoeng per 100 brukte krone på alle kjøp i utenlandsk valuta
  • 20 Ekstrapoeng per 100 brukte krone ved kjøp av flybilletter gjennom sas.no
  • 3000 Ekstrapoeng i velkomstgave
  • Tilgang til SAS EuroBonus shop
  • Tilgang til globalt restaurantprogram med mer enn 400 restauranter

Rente og gebyrer

Generelt
Årsavgift
345 kr
Kredittramme
10.000 – 100.000 kr
Rentefrihet
50 dager
Kontaktløshet
Ja
Smartbetaling
Fitbit og Garmin Pay
Grenser for varekjøp og uttak
Varekjøp i inn- og utland
Inntil disponibelt beløp av kredittgrense
Kontantuttak innlands
10.000 kr/døgn og 4 dager
Kontantuttak utlands
10.000 kr/døgn og 20.000 kr/4 dager
Vipps
4000 kr/gang¹
Bruk i Norge
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 40 kr)
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 40 kr)
Bruk av posttjenester
4 % (min. 40 kr)
Bruk i utlandet
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 40 kr)
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 40 kr)
Valutapåslag
2 %
Renter
Månedlig nominell rente
1,65 %
Årlig nominell rente
19,8 %
Årlig effektiv rente
28,62 %
Øvrige gebyrer
Erstatningskort
100 kr
Tilleggskort (PointEarner)
95 kr/år
Elektronisk faktura
0 kr/mnd
Papirfaktura
35 kr/mnd
Kopi av faktura
60 kr
Kopi av bilag fra brukersted
50 kr
Overføring til bankkonto
100 kr/gang
Overtrekksgebyr
50 kr
Purregebyr (1. varsel)
35 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
35 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
105 kr
Forsinkelsesrente
8 %
Minimumsinnbetaling per måned
5 % (min. 100 kr)
Låneeksempel
Eff. rente 28,62 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 2033. Totalt: 17.033
Registreres som kontantuttak, men uten det tilknyttede gebyret

Forsikringer

Den inkluderte reise- og avbestillingsforsikring er gjeldende for alle reiser, så lenge man betaler minimum halvparten eller mer av reisens totale transportkostnader med SAS EuroBonus World. Denne er altså uavhengig av transportmiddel, selv om dagsreiser uten overnatting kun dekkes når man benytter seg av fly, samtidig som reisen også må startes og avsluttes i Norge.

Utover dette stilles det også krav til at man er medlem av Norsk Folketrygd og har en fast bostedsadresse i Norge i henhold til Folkeregisteret. Så lenge disse kravene er innfridd gjelder den for reiser på inntil 90 dager for deg og din husstand – med en begrensning på inntil tre medreisende – og i denne sammenhengen er en husstand definert som ektefelle eller samboer og barn – være seg biologiske, foster, adopterte eller surrogat – under 23 år, så lenge disse har samme adresse som kortholder. Dersom man er et større følge enn dette, dekker forsikringen kun de tre yngste i reisefølge.

Samtidig er det også verdt å merke seg at det påløper en egenandel på 500 kroner for samtlige poster med unntak av forsinkelse, remplassering og utvidet ulykke.

Avbestilling
Inntil 20 000 kroner per person og inntil 40 000 per skadetilfelle
Forsinket bagasje
Inntil 2000 kroner per person og inntil 4000 per skadetilfelle
Forsinket fremmøte
Inntil 5000 per person og skadetilfelle
Forsinket ankomst
Inntil 1000 kroner per person og skadetilfelle
Reisegods
Inntil 20 000 kroner per person og inntil 30 000 per skadetilfelle
Enkeltgjenstander
Inntil 7500 kroner per skadetilfelle
Sjekker, billetter og pass, samt penger som blir stjålet fra safe
Inntil 3000 kroner per skadetilfelle
Tap av penger man bærer på seg
Inntil 1000 kroner per skadetilfelle
Tyveri av/skade på gjenstander fra/ved basseng
Inntil 2000 kroner per skadetilfelle
Verdigjenstander kjøpt på reise
Inntil 20 000 kroner per skadetilfelle
Reisesyke
Inntil 10 000 000 kroner per skadetilfelle, samtidig som denne reduseres til 300 000 etter fylte 75 år
Akutt tannsykdom eller skade
Inntil 1000 kroner per skadetilfelle
Tannlegebehandling som følge av ulykke
Inntil 5000 kroner per skadetilfelle
Merutgifter som følge av sengeleie etter ordre fra lege
Inntil 750 kroner per døgn
Tilkallelse, utsatt hjemreise eller endret reiserute
Inntil 10 000 kroner per person og skadetilfelle
Sykdom eller ulykke som rammer reisefølge
Inntil 1000 kroner per døgn og inntil 10 000 per skadetilfelle
Hjemtransport og hjemkallelse som følge av sykdom, skade eller dødsfall i nærmeste familie
Ubegrenset dekningsgrad, samtidig som denne reduseres til 300 000 kroner etter fylte 75 år
Hjemkallelse som følge av skade på bopel, forretning eller kontor
Inntil 25 000 kroner per skadetilfelle
Remplassering
Inntil 10 000 kroner per skadetilfelle
Reiseavbrudd
Inntil 750 kroner per døgn og 10 000 per person og skadetilfelle
Reiseansvar
Inntil 6 000 000 kroner per skadetilfelle
Reiseulykke
Voksne – altså de som er fylte 23 år – er dekket for inntil 600 000 kroner per skadetilfelle som følge av medisinsk invaliditet eller død, mens begge satser økes til 1 500 000 kroner om begge ektefeller eller samboer omkommer eller blir invalide i en og samme ulykke. Barn – altså under fylte 23 år – også er dekket for inntil 600 000 kroner per skadetilfelle som følge av medisinsk invaliditet, mens det ved dødsfall vil utbetales en engangssum på 60 000 kroner
Behandlingsutgifter
Inntil 30 000 kroner per skadetilfelle

Avtaletype: Inkludert forsikring
Forsikringsselskap: Tryg Forsikring

Med SAS EuroBonus World MasterCard kan du også velge å tegne deg ID-forsikring. Foruten om å dekke egenandelen for leiebil, dekker den også følgende poster:

  • Utgifter knyttet til ID-tyveri
  • Web clean-up ved ID-misbruk på nett
  • Tap av nøkler og papirer
  • Tyveri av veske og dokumentmappe
  • Misbruk av SIM-kort m.m.

Polisen dekker naturlig nok kortholder, men også ektefelle/samboer og hjemmeboende barn under 23 år. Forsikringen er gyldig døgnet rundt, både hjemme og på reise, og du betaler heller ingenting i egenandel.

Avtaletype: Betalt tilleggsforsikring
Forsikringsselskap: Codan Forsikring
Pris: 69 kr/mnd

Med ulykkesforsikring fra SAS EuroBonus World MasterCard kan du få erstatning ved både hverdagslige og alvorlige ulykkestilfeller.

Forsikringen gjelder for deg som er mellom 18 og 65 år og er gyldig inntil du fyller 75 år. Begge par-variantene gjelder naturlig nok for 2 voksne, mens singel kun dekker deg selv.

Forsikringen dekker blant annet arr og andre kosmetiske skader. Ved benbrudd får du 5000 kroner per ulykkestilfelle og ved sykehusinnleggelse får du 1000 kroner per døgn i opptil 90 døgn. Det vil si at du maksimalt kan motta 90 000 kroner.

Forsikret invaliditetsbeløp er på 1 000 000 kroner for standard-varianten, mens pluss dekker inntil 2 000 000 kroner.

Avtaletype: Betalt tilleggsforsikring
Forsikringsselskap: AXA France Vie
Pris singel standard: 100 kr/mnd
Pris par standard: 190 kr/mnd
Pris singel pluss: 190 kr/mnd
Pris par pluss: 355 kr/mnd

Med SAS EuroBonus World MasterCard kan du også søke om betalingsforsikring, som dekker det utestående beløpet på fakturaen din ved kritisk sykdom eller dødsfall.

Forsikringen sørger for dekning ved ufrivillig arbeidsledighet, permittering og sykemelding utover 30 dager. Ved arbeidsledighet og sykemelding kan du få utbetalt opptil 100 000 kroner per skadetilfelle, mens du ved kritisk sykdom eller dødsfall kan få utbetalt en engangserstatning på opptil 100 000 kroner.

Avtaletype: Betalt tilleggsforsikring
Forsikringsselskap: AXA France Vie
Pris: 0,85 % av din månedlige utestående saldo

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kortet innvilget:

  • Du må ha fylt 18 år
  • Du kan ikke ha betalingsanmerkninger
  • Din samlede gjeld kan ikke overstige fem ganger brutto inntekt Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt
  • Du må kunne håndtere en tenkt renteøkning på inntil fem prosentpoeng Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt

Kontakt­informasjon

Kort­utsteder
SEB Kort AB Oslofilialen NUF
Org. nummer
982 793 386
Kreditt­giver
SEB Kort AB Oslofilialen NUF
Org. nummer
982 793 386
Besøks­­adresse
Filipstad brygge 1, 0252 Oslo
Post­­adresse
Postboks 1373 Vika, 0114 Oslo
Telefon
(+47) 21 01 53 35
Sperre kort
(+47) 21 01 50 40
E-post
mastercard@sebkort.no

Brukererfaring med SAS EuroBonus World Mastercard kredittkort

Hva er din erfaring med SAS EuroBonus World Mastercard kredittkort?