Foto: Santander
Apple Pay gir stor bankpågang
Santander og Nordea har begge opplevd stor kundetilstrømming etter at betalingstjenesten Apple Pay ble lansert i Norge. Sbanken følger opp.
Publisert: 16.08.2018
- Apple Pay er en betalingsapplikasjon for Apple-enheter som iPhone, iPad og Apple Watch. Dersom banken din støtter tjenesten, registrerer du kortinformasjonen din i iOS-appen Wallet, noe som betyr at du slipper å ta fram kortet hvis du skal betale hos brukersteder som aksepterer kontaktløs betaling. Per i dag støttes NFC-teknologi i 35 prosent av Nets’ betalingsterminaler
- Det er opp til hver enkelt bank om de ønsker å samarbeide med Apple Pay
– Det er mange tusen flere enn vanlig, og vi merket et taktskifte mot slutten av kvartalet. Vi tilskriver mye av dette til Apple Pay, sier kommunikasjon- og pressesjef i Nordea, Synne Ekrem til Dinero.no.
Også kommersiell direktør i Santander, Børge Liavik, melder om vedvarende stor pågang.
– Trøkket er fortsatt stort. Mange har skjønt at Apple Pay er tilgjengelig uten at du må gå den tungvinte veien om å bytte bank, det holder å bytte kredittkort, sier han til Dinero.no.
Snittbeløp på 400 kroner
– Vi oppgir ikke omsetningstall offentlig, men kan si at transaksjonene summerer seg til et betydelig antall millioner kroner, sier Liavik.
Sbanken kommer etter
– Det er en rekke tekniske biter som skal på plass i puslespillet før alt er klart, men vi nærmer oss. Hva eller hvor mye som gjenstår kan vi dessverre ikke kommentere, sier kommunikasjonsansvarlig i Sbanken, Geir Holen, til Dinero.no.
Før en bank kan hekte kortene sine på Apple Pays system, kreves det at kortene går gjennom en tokeniseringsprosess. Samtidig skal en rekke andre puslespillbiter falle på plass før den tid, i tillegg til at bankens avtale med betalingsnettverket i kortet også må være på plass.
Ifølge informasjon Dinero.no sitter på kan tokeniseringsprosessen i seg selv ta inntil et halvt år. Santander og Nordea er begge deler av internasjonale banknettverk, og disse har allerede vært gjennom den tekniske prosessen i forkant av lanseringen i andre land. De hadde med andre ord mye av det teknisk på plass allerede før Apple Pay gjorde sitt inntog i Norge, noe som kan være mye av forklaringen på hvorfor Sbanken ennå ikke er kompatible med tjenesten. En slik venteprosess kan ofte være ensbetydende med skuffede kunder som velger å skifte beite, men så har ikke vært tilfelle for Sbanken.
– Det er en enorm interesse fra kunder allerede før vi har lansert. Vi har flere titusener som står på venteliste for å holde seg oppdatert om når Apple Pay blir lansert hos oss, både kunder og ikke-kunder. Det er helt spesielt, sier Holen, som meddeler at Sbanken aldri før har opplevd en slik interesse i forkant av en produktlansering.
Les også: Hvordan vil Vipps imøtegå konkurransen fra Apple Pay?
Alle terminaler kontaktløse innen 2020
I tråd med Payment Card Industry (PCI) Security Standards Councils krav til terminalsikkerhet må alle brukersteder oppgradere sine kortterminaler innen henholdsvis 2019 og 2020. Med nye terminaler kommer også kontaktløs kompatibilitet, og det stilles krav til at alle fremtidige kort må utstedes med kontaktløs funksjonalitet.
– Det er gøy å se at stadig flere butikker åpner for kontaktløs betaling etter at kundene har etterspurt det. Vi tror at denne endringen vil gå enda raskere fremover etter hvert som butikkene ser at det blir enklere for kundene, raskere betaling og mindre kø i kassa, avslutter Børge Liavik.