Apple Pay: Disse bankene støtter betalingstjenesten
På dette tidspunktet kan man nok med rette si at mobile betalingsløsninger er kommet for å bli, og så langt har ti – snart elleve – banker åpnet opp for støtte til Apple Pay.
Publisert: 21.06.2018 | Oppdatert: 11.08.2020
Apple Pay
- Apple Pay er en betalingsapplikasjon for Apple-enheter som iPhone, iPad og Apple Watch. Dersom banken din støtter tjenesten, registrerer du kortinformasjonen din i iOS-appen Wallet, noe som betyr at du slipper å ta fram kortet hvis du skal betale hos brukersteder som aksepterer kontaktløs betaling. Per i dag støttes NFC-teknologi i 35 prosent av Nets’ betalingsterminaler
- Det er opp til hver enkelt bank om de ønsker å samarbeide med Apple Pay
Apple Pay ble lansert 20. juni 2018, og bankene som først støttet mobilbetalingstjenesten var Santander og Nordea, hvorpå Sbanken følgte opp noen måneder senere. Nå har også BRAbank, St1, Storebrand, Danske Bank, Komplett Bank, OBOS-banken, American Express og Fana Sparebank kastet seg på lasset, samt at de internasjonale aktørene Monese og Revolut tilbyr kort med Apple Pay-tilgang til sine norske kunder.
Tips: I Dinero.no sin test av beste kredittkort kan du enkelt se hvilke kort som tilbyr Apple Pay
I korte trekk er det tre ting du trenger for å kunne betale med Apple Pay. I første omgang trenger du en kompatibel eple-enhet med oppdatert operativsystem og Apple-ID pålogget iCloud. Hvis du har det, trenger du kun et av de nevnte bankenes kort for å kunne bruke tjenesten.
Butikker og andre brukersteder kan ta imot betaling via Apple Pay dersom de har terminaler som støtter kontaktløs betaling, noe det kommer stadig flere av. Nets anslår at rundt 35 % av deres terminaler allerede er kompatible med Apple Pay.
Nedenfor har vi laget en oversikt over hvilke banker som tilbyr Apple Pay med sine kort i Norge. Listen vil oppdateres fortløpende ved bekreftelse om flere kompatible banker og/eller kort.
American Express er verdens største kort- og reiseselskap, og har – som navnet tilsier – sitt opphav i USA. I Norge tilbyr AmEx en rekke faktureringskort med ulike fordeler.
BRAbank er i dag en heldigital forbruksbank med hovedsete i Bergen, og tilbyr foruten om kredittkort også forbrukslån og høyrentekonto. Bankens nåværende form er et resultat av fusjonen mellom Monobank og BRAbank, som offisielt fant sted den 9. mai i år.
Danske Bank er som navnet kanskje bærer preg av, Danmarks største bank- og finanskonsern. Banken så dagens lys helt tilbake i 1871, og har i dag sitt hovedsete i København. Banken kan i dag skryte på seg å være Norges tredje største bank, og foruten om de 24 filialene som finnes her til lands, finnes det ytterligere 638 filialer fordelt over 14 land.
Monese er en estisk-britisk bank som tilbyr debetkort i britisk sone med pund som valuta og i EU-sonen med euro som valuta. Via EØS har også Norge tilgang til en euro-basert debetkort.
Nordea er et nordisk finanskonsern som tilbyr banktjenester i de nordiske landene i tillegg til Baltikum. Banken har eksistert siden 2000, og har hovedkontor i Stockholm.
N26 er en tysk digitalbank som gir eurokonto. Siden 2013 har banken levert sin tjeneste hvor all kontroll skjer vi bankens app.
OBOS-banken har eksistert siden 2013, og er eid av OBOS, boligbyggelagkonsernet som igjen er eid av sine kunder. Hele OBOS-bankens overskudd går tilbake til OBOS.
Revolut er relativt ferskt innslag i Norge, men har allerede rukket å få fotfeste i Europa. Nykommeren sikter seg primært inn mot kryptovalutamarkedet, og tilbyr blant annet forhåndsbetalte debetkort og valutatransaksjoner. Revolut har per dags dato over to millioner brukere.
Santander Bank er en del av verdens største finanskonsern, Banco Santander. I Norge er banken en forbruksbank, som tilbyr kredittkort, forbrukslån og billån, for å nevne noe.
Sbanken ble en selvstendig norsk bank i 2015, og byttet navn fra Skandiabanken i november 2017. Banken – som har eksistert siden 2000 – er kjent som første nettbank uten fysiske filialer i Norge. Banken tilbyr lån, usikret kreditt, sparealternativer og lignende.
St1 Mastercard kommer via finske St1 Oy, som utover nevnte kredittkort, også drifter en rekke bensinstasjoner rundt omkring i Norge, Sverige, Finland og Polen. For den nysgjerrige kan det nevnes at kortet byr på en rekke Shell-relaterte rabatter, noe som kan virke noe snodig, men det har en ganske naturlig forklaring. St1 tok nemlig over samtlige av Shells stasjoner i Sverige og Finland i 2010.
Storebrand Bank ble etablert i 1996, men har røtter helt tilbake til 1767. Storebrand tilbyr bank- og forsikringstjenester som pensjonssparing, privatforsikringer, lån og kortprodukter. Banken har hovedkontor i Oslo.
Komplett Bank ble opprettet så sent som i 2014, og har sitt utspring fra den mer kjente netthandelsaktøren med samme navn. I 2018 valgte derimot Komplett å selge seg helt ut av Komplett Bank, og banken driftes i dag av Canica Invest, som for øvrig også er majoritetseieren i Komplett Group. Foruten om kredittkort, kan banken også by på en rekke andre finansielle produkter innen lån, refinansiering, handlekontoer og sparing.
Curve er en britisk digitalbank etablert i 2015. De har lansert et digitalt kort som lar deg benytte hvilket som helst bankkort i sin app, noe som gjør Apple Pay tilgjengelig for flere.
iCard er en fintech-bedrift som totalt har distribuert nærmere 2,5 millioner kort i verden. Banken tilbyr fysiske kort til norske kunder.
TransferWise er en finansiell tjeneste som pryder seg med å bokstavelig talt være grenseløs. Kortet TransferWise skal gjøre det både enklere og billigere å overføre penger og handle i andre valutaer enn din egen ved å utelate konverterings- og uttaksgebyrer, for å nevne noe.
Handelsbanken er en norsk bank, men er eid av Svenska Handelsbanken. Institusjonen har siden 1986 levert banktjenester til norske kunder, deriblant pensjonsprodukter, brukskonto, sparekonto, samt diverse lån- og kortløsninger, for å nevne noe.