Foto: Visa
Tolv banker har så langt hoppet på det norske Google Pay-toget. Følgende banker og finansielle institusjoner og deres kort er kompatible med den mobile betalingstjenesten.
Publisert: 08.11.2018 | Oppdatert: 11.08.2020
Per dags dato har følgende banker og aktører åpnet opp for støtte av Google Pay: BRAbank (tidligere Monobank), Danske Bank, DNB, Fana Sparebank, Komplett Bank, Nordea, OBOS-banken, Revolut, Sbanken, Sparebanken Sør, Monese, N26, Eika, TransferWise, Storebrand, Bank Norwegian, Sparebanken Sogn og Fjordane, Lunar, Moorwand, og Paysafe.
Google Pay ble lansert i Norge den 30. oktober, og ble med det det 25. landet i verden til å trykke mobilbetalingsløsningen til sitt bryst.
Apple-bruker? Disse bankene støtter Apple Pay i Norge
For å kunne betale med Google Pay trenger du to ting. Det første er en Android-enhet med operativsystemet 5.0 (også kjent som Lollipop) eller senere, og det andre er et kundeforhold til en av de kompatible bankene.Deretter forutsettes det også at brukerstedet du handler hos har en aktivert kontaktløs betalingsterminal. Ifølge Nets – som tilbyr betalingskort og betalingsløsninger i Norge – er rundt 35 prosent av deres betalingsterminaler her til lands kontaktløse.
For å betale på nett med Google Pay trenger du kun et kompatibelt betalingskort utstedt av en av de fem bankene – her er tjenesten nemlig plattformuavhengig. Google Pays vennebetalingstjeneste er foreløpig ikke tilgjengelig i Norge, ei heller har det kommet noen indikasjoner på når den vil bli det.
For å kunne benytte deg av Google Pay er du nødt til å ha spesifikke betalingskort. Det fordrer med andre ord at du er kunde hos en av de nevnte bankene som har et samarbeid med Google Pay, og at du har et kort som er kompatibelt med tjenesten.
Som du kan lese ut ifra oversikten over, opererer også enkelte banker med begrensninger knyttet til kort og betalingsnettverk. Har du eksempelvis et Visa-kort fra Revolut, og ikke et Mastercard, vil ikke dette virke med Google Pay. Det samme gjelder Visa Electron-kunder hos Storebrand.
Bank Norwegian er norges største forbruksbank, og tilbyr produkter som kredittkort, forbrukslån og sparekonto. Kredittkortet er kåret til det beste kredittkortet hos oss i Dinero.no, og kortet kommer også som mikrokort fra og med juli 2020.
BRAbank er i dag en heldigital forbruksbank med hovedsete i Bergen, og tilbyr foruten om kredittkort også forbrukslån og høyrentekonto. Bankens nåværende form er et resultat av fusjonen mellom Monobank og BRAbank, som offisielt fant sted den 9. mai i år. Monobank – som var primus motor for begge kort og Google Pay – ble etablert i 2015, og hadde per november 2018 en markedsverdi på 570,66 millioner kroner.
Danske Bank er som navnet kanskje bærer preg av, Danmarks største bank- og finanskonsern. Banken så dagens lys helt tilbake i 1871, og har i dag sitt hovedsete i København. Banken kan i dag skryte på seg å være Norges tredje største bank, og foruten om de 24 filialene som finnes her til lands, finnes det ytterligere 638 filialer fordelt over 14 land.
DNB er Norges største bank, og tilbyr det meste av bank- og forsikringsprodukter, inkludert forbrukslån, forsikringer, kredittkort, sparekonto, debetkort og boliglån.
Fana Sparebank har naturlig nok sin tilhørighet på vestlandet, og ble etablert tilbake i 1878. Banken er i dag den 12. største sparebanken målt etter gjennomsnittlig forvaltningskapital. Foruten om debet- og kredittkort, tilbyr banken også en rekke produkter innen lån, sparing, forsikring og pensjon.
Komplett Bank ble opprettet så sent som i 2014, og har sitt utspring fra den mer kjente netthandelsaktøren med samme navn. I 2018 valgte derimot Komplett å selge seg helt ut av Komplett Bank, og banken driftes i dag av Canica Invest, som for øvrig også er majoritetseieren i Komplett Group. Foruten om kredittkort, kan banken også by på en rekke andre finansielle produkter innen lån, refinansiering, handlekontoer og sparing.
Les også: Apple Pay gir stor bankpågang
Nordea er et nordisk finanskonsern, og en av de større bankene i Norge. Banken tilbyr tradisjonelle bankprodukter som boliglån og brukskonto, men også forbrukslån og kredittkort. Banken har over ti millioner kunder, hvorpå rundt 600 000 av disse er bedriftskunder.
OBOS-banken har eksistert siden 2013, og er eid av OBOS, boligbyggelagkonsernet som igjen er eid av sine kunder. Hele OBOS-bankens overskudd går tilbake til OBOS.
Revolut er relativt ferskt innslag i Norge, men har allerede rukket å få fotfeste i Europa. Nykommeren sikter seg primært inn mot kryptovalutamarkedet, og tilbyr blant annet forhåndsbetalte debetkort og valutatransaksjoner. Revolut har per dags dato over to millioner brukere.
Sbanken gikk frem til 2015 under navnet Skandiabanken, men da banken valgte å skille seg ut fra det svenske Skandia-konsernet, falt valget i stedet på Sbanken. Banken er i dag en heldigital bank med hovedsete i Bergen – ikke ulikt BRAbank – og kan foruten om debet- og kredittkort, også skilte med produkter som forbrukslån, brukskonto, boliglån, sparekonto og lignende.
Sparebanken Sør har – som navnet tilsier – opphav på Sørlandet, og nærmere bestemt Kristiansand. Banken så dagens lys i 1824, og har i dag totalt 34 kontorer. Sparebanken Sør tilbyr bankprodukter som lån, debet- og kredittkort, sparekonti, forsikringer og lignende.
Storebrand er en norsk bank som har eksistert i over 250 år. Banken har fokus på sparing og forsikring, og er en av de mest utbredte tilbyderne av pensjonssparing i Norge. I tillegg tilbyr banken forbrukstjenester som kredittkort og forbrukslån.
Monese er en estisk-britisk bank som tilbyr debetkort i britisk sone med pund som valuta og i EU-sonen med euro som valuta. Via EØS har også Norge tilgang til en euro-basert debetkort.
N26 er en tysk digitalbank som gir eurokonto. Siden 2013 har banken levert sin tjeneste hvor all kontroll skjer vi bankens app.
Eika er en bankallianse som består av over 70 frittstående banker. Konsernet, som tidligere gikk under navnet Terra Gruppen, tilbyr tradisjonelle bankprodukter i tillegg til forbrukslån og kredittkort.
TransferWise er en finansiell tjeneste som pryder seg med å bokstavelig talt være grenseløs. Kortet TransferWise skal gjøre det både enklere og billigere å overføre penger og handle i andre valutaer enn din egen ved å utelate konverterings- og uttaksgebyrer, for å nevne noe.
Sparebanken Sogn og Fjordane er Sogn og Fjordanes største bank. Banken har operert siden 1988, men har røtter så langt tilbake som til 1842. Sparebanken Sogn og Fjordane tilbyr ulike produkter til både private kunder og bedriftskunder, som eksempelvis bank- og kredittkort, i tillegg til lån-, spare- og forsikringsprodukter.
Lunar baserer seg på forhåndsbetalte debetkort fra Mastercard, som innbærer at du selv overfører penger til kortet fra din bankkonto. Cluet ligger i Lunars app, som lar deg skreddersy din egen økonomi ved å legge opp spareplaner, kartlegge hva du bruker penger på og lignende.
Moorwand Limited er en digital løsning som blant annet tilbyr såkalte end-to-end payments. Moorwand tilbyr et forhåndsbetalt Mastercard-kort som er kompatibelt med Google Pay.
Paysafe Financial Services Limited er nok en leverandør som opererer med forhåndsbetalte debetkort – med 20 års erfaring. Paysafe benytter Visa som leverandør her, og kortene funker med Google Pay.