Forbrukertilsynet: Husk dette før du bestiller ferie på kreditt
Skal du bruke kreditt til å finansiere årets sommerferie? Da er det et par ting du bør være klar over, melder Forbruketilsynet.
Publisert: 17.07.2020
Fellesferien er godt i gang, og rekordmange nordmenn har valgt å legge årets sommerferietur innenlands. Nylig åpnet regjeringen også for reise til en rekke land i Europa, deriblant Danmark, Spania, Tyskland, og Hellas.
Det er ikke bare smittevern man må ha i bakhodet om man skal reise i sommer. Samme hvor du legger ferien er det også et par ting som er viktige å huske på dersom du velger å betale ferieutgiftene med kredittkort eller forbrukslån.
Av de om lag 300 000 som valgte å betale fjorårets ferie med kreditt, er det fortsatt 180 000 som ikke har nedbetalt utgiftene i sin helhet, melder Forbrukertilsynet . Det koster dyrt.
Forbruketilsynet har tre råd for bruk av kreditt på ferie:
- Sjekk effektiv rente og totalpris
- Undersøk gebyrer – med mange kredittkort koster det penger å ta ut i minibank og/eller i butikk, samt overføre fra kredittkort til brukskonto
- Vær oppmerksom på gebyr i butikker – noen butikker tar gebyr ved betaling med bestemte kort i utlandet
Ferien kan bli dyrere
– Husk at om du kun betaler minstebeløpet, vil renta løpe i forhold til resten av skyldnaden, sier Elisabeth Lier Haugseth, direktør i Forbrukertilsynet, i en pressemelding.
Det kan være lurt å tenke seg om to ganger før man utsetter kredittkortbetalingene etter årets ferie. Hvis du ikke betaler inn det du har brukt innen den rentefrie perioden på kredittkortet ditt er over, risikerer ferien å bli langt dyrere enn nødvendig. Betaler du minstebeløpet på fakturaen, vil renta fortsette å løpe på resten du har brukt på kortet. Det kan over tid koste deg hundrevis, om ikke tusenvis av kroner.
Å betale ferien med kredittkort kan imidlertid også ha mange fordeler. De fleste kredittkort på det norske markedet har inkludert reise- og avbestillingsforsikring. Mange kort har gebyrfritt uttak i inn- og utland. I tillegg vil du gjennom finansavtaleloven alltid være beskyttet mot svindel dersom du betaler med kredittkort.
På grunn av den ekstra tryggheten kredittkort gir vil vi anbefale deg å bruke kredittkort hvis du er ute på reise, særlig hvis reisen er lagt utenlands. Det er dog viktig å at du setter deg godt inn i kortets regler og vilkår, bruker kortet riktig, og i størst mulig grad betaler ned det som har blitt brukt før renta begynner å løpe.
Gjeldsregisteret: – Kredittramme tolkes som gjeld
Den 1. juli 2019 ble gjeldsregisteret innført, og det førte med seg at alt du har av kreditt ble oppført som gjeld – også det du ikke har brukt. Hvis du skal finansiere ferien med kreditt er det med andre ord viktig å huske på at alt du har av tilgjengelig kreditt i ditt navn blir oppført som en del av din personlige gjeld.
– Vær oppmerksam på at dersom du kjøper flyreise, hotell og iskrem på kreditt vil det også bli tatt med i vurderinga ved søk av boliglån, sier Haugseth i Forbrukertilsynet.
Hvorvidt du har brukt kredittkortet eller ei, har ingenting å si for om det fanges opp som gjeld i registrene. Kredittrammen blir oppført som personlig gjeld, selv om du kanskje ikke har brukt ett øre på kortet. Hvis du for eksempel har et kredittkort med en kredittramme på 20 000, vil dette alltid stå oppført som gjeld på 20 000 i gjeldsregisteret.