Test av Ikano Bank forbrukslån

Ikano Bank forbrukslån

Vurdering

terningkast

Spesielt anbefalt for

• Enestående
brukeropplevelse
• God betalingsfleksibilitet
• Suveren responstid

Aldersgrense: 25 år

Beløp: 50 000 - 400 000 kr

Løpetid: 1-5 år

Refinans: Inntil 12 år

Etablering: 950 kr

Vurdering

terningkast

Ikano er banken startet av mannen bak Ikea, Ingvar Kamprad. Banken har etter hvert etablert seg godt i Norge, med et svært populært kredittkort, samt dette forbrukslånet og refinansieringslånet. Forbrukslånet er av oss vurdert som et bra forbrukslån, så lenge ditt behov treffer innenfor de litt snevre lånebeløpsgrensene på 25.000 til 300.000 kroner. Renten fra Ikano strekker seg fra 7,9 % til 15,9 %.

Suveren brukeropplevelse

Ikano Bank bød på den soleklart beste brukeropplevelsen i vår test, og her var enkelt og greit alt man forventer på stell. Banken hadde en oversiktlig søknadsprosess i en moderne og lett tilgjengelig innpakning med muligheter for digital signering, samtidig som det var særs enkelt å oppdrive fullstendig prisinformasjon og avtalevilkår. Oppfølgningen var dessuten akkurat så sømløst som den burde være. Her er det bare å bøye seg i støvet.

Ingen krav til sikkerhet

Ikanos forbrukslån stiller, som flere av konkurrentene, ikke krav til sikkerhet. Dette vil si at du slipper å stille bolig, eller annen eiendom i sikkerhet for lånet. Dette gir deg som låntaker mindre risiko, og det tar kortere tid å skaffe seg lånet.

Det eneste banken krever av deg er at du er fylt 23 år, og du må ha bodd i Norge i minst tre år. Følgelig må du ha minimum 200 000 kroner i årlig inntekt, og ingen betalingsanmerkninger eller løpende inkassosaker. Dette er ganske likt som andre aktører.

Slik avgjøres renten på Ikano forbrukslån

For Ikano forbrukslån settes renten et sted mellom 7,9 % og 15,9 %. Renten settes avhengig av lånebeløp, nedbetalingstid og din økonomiske situasjon – sett opp mot bankens risiko ved å låne penger til deg. Banken foretar også en kredittsjekk av deg. Ved å gjennomføre en uforpliktende søknad mottar du et uforpliktende lånetilbud hvor renten er tydelig presentert. Slik kan du se kostnaden ved å låne penger av Ikano, og eventuelt velge en mer fordelaktig aktør.


Testen av Ikano Bank forbrukslån er utført av og er sist oppdatert .

Vår vurdering (Poengscore): 4 av mulige 6.

Karakterbegrunnelse

Alle forbrukslån vi tester gis en karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

  Rente og gebyrer har en vekting på 50 %

  Tilbud har en vekting på 25 %

  Brukeropplevelse har en vekting på 10 %

  Helhetsvurdering har en vekting på 15 %

Rente og gebyrer

Ikano Bank oppnår 58/100 poeng i kategorien rente og gebyrer. Som scoren kanskje indikerer plasserer Ikano seg midt på treet, både hva gjelder rente- og gebyrvilkår.

Tilbud

I kategorien tilbud noterer lånet seg for 73/100 poeng. Ikano Bank leverer helt på det jevne innenfor flere kategorier her, blant annet på kredittramme, krav til aldersgrense og forsikringsordninger. Der banken derimot skiller seg ut i positive retning er den gode betalingsfleksibiliteten og den overlegne responstiden (som er den totale behandlingstiden).

Brukeropplevelse

Videre får Ikano Bank 100/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. Her er kort og godt alt på stell, og det er ikke uten grunn at Ikano noterer seg for toppkarakter på dette punktet. Det bys på en oversiktlig søknadsprosess i en moderne og lett tilgjengelig innpakning med muligheter for digital signering, det er enkelt å oppdrive fullstendig prisinformasjon og avtalevilkår og oppfølgningen var akkurat så sømløst som den burde være. Det er bare å ta av seg hatten.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får Ikano Bank 80/100 poeng. Lånet må dessverre se seg nødt til å få betydelig trekk for de samlede kostnadene, som i stor grad påvirkes av de dyre gebyrene. I tillegg er heller ikke forsikringen all verden å skryte av. Der Ikano Bank virkelig skinner derimot er den eksepsjonelt gode brukeropplevelsen, som virkelig er med på å dra opp helhetsinntrykket.

Fordeler med Ikano Bank forbrukslån

 • Testens desidert beste brukeropplevelse
 • Mulighet for lån og refinansiering uten sikkerhet
 • Inntil 12 års nedbetaling
 • Mulighet for 23 % skattefradag på utgifter knyttet til renter og etableringsgebyr

Ulemper

 • Høyt minstebeløp og lavt maksbeløp
 • Ingen avdragsfrihet
 • Høyt etableringsgebyr

Rente og gebyrer

Renter

 • Nominell rente: Fra Fra 7,9 til 15,9 %
 • Effektiv rente: Fra 9,59 til 39,68 %

 

Etableringsgebyr

 • Etableringsgebyr: 900 kr

 

Generelle gebyrer

 • Termingebyr: 50 kr
 • Elektronisk faktura: 0 kr
 • Purregebyr: 70 kr

 

Låneeksempel

 • Eff.rente 13,82 %. Etabl.geb. 900 kr. 65 000 kr o/5 år. Totalt 88 772 kr

Avdragsfrihet

Med Ikano Bank har du muligheter til å utsette betalingen, og i denne perioden betaler du ingen renter på lånet. Innfrir du saldoen innen forfall er hele lånet rentefritt, med unntak av utsettelsesgebyret, som er på henholdsvis 99 kroner for to måneder, 275 kroner for fire måneder, 350 kroner for seks måneder og 450 kroner for ni måneder.

Betalingsutsettelse velger du enkelt under «Finansiering» på Min Side, og etter utsettelsen gjelder ordinære Ikano Visa betingelser.

Betalingsforsikring

Betalingsforsikring for forbrukslån er noe de fleste banker tilbyr, og er en forsikring som hjelper deg økonomisk ved uforutsette hendelser. Vi anbefaler alle som vurderer denne forsikringen å aktivt sette seg inn i gjeldende regler og vilkår.

Trykk på de ulike punktene for mer informasjon:

Hos Ikano Bank kalles denne forsikringen for Lånebeskyttelse, og er med på å dekke dine månedlige utgifter (renter og avdrag) ved mer enn 30 dager med 100% sykemelding, arbeidsledighet eller permittering. Dekning ved arbeidsledighet og permittering gjelder ikke for selvstendig næringsdrivende, men selvstendig næringsdrivende har en ekstra dekning for sykehusinnleggelse i over 7 dager.

Om du skulle falle fra eller pådra deg en kritisk sykdom kan forsikringen dekke ditt gjenværende lån, og dersom man er flere enn en lånetaker kan medlånetaker også tegne forsikringen, da forutsatt at også hovedlåntaker har tegnet forsikring.

I likhet med andre tilsvarende forsikringer har lånebeskyttelsen visse unntak og begrensninger. Dette gjelder blant annet ved avslutting av tidsbestemte kontrakter etter avtalt tid eller om du sier opp jobben på eget initiativ, i tillegg til at visse sykdommer heller ikke er dekket.

Ikano Lånebeskyttelse koster 8 % av månedlig avdrag for hovedsøker. Ved månedlige avdrag på eksempelvis 1000 kroner vil forsikringspremien komme på 80 kroner totalt, og denne faktureres sammen med terminbeløpet.

Du har muligheten til å tegne Lånebeskyttelse samtidig som du søker om lån hos Ikano Bank, og denne vil da tre i kraft med umiddelbar virkning.

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette lånet innvilget:

 • 25 års aldersgrense
 • Årlig inntekt på minimum 200 000 kroner
 • Sammenhengende opphold i Norge de siste tre årene
 • Ingen betalingsanmerkninger

Brukererfaring med Ikano Bank forbrukslån

Hva er din erfaring med Ikano Bank forbrukslån?