Test av SpareBank 1 SR-bank forbrukslån

SpareBank 1 SR-bank forbrukslån

Vurdering

terningkast

Spesielt anbefalt for

• Testens laveste
nominelle rentesats
• God
betalingsfleksibilitet

Aldersgrense: 23 år

Beløp: 20 000 – 200 000 kr

Løpetid: 1 – 5 år

Refinans: Inntil 8 år

Etablering: 950 kr

Vurdering

terningkast

Låneeksempel: Eff. rente: 15,14 %. Etabl. geb: 950. 100.000 o/5 år. Kostnad: 40.161. Tot: 140.161.

Selv om tittelen etterhvert har blitt noe kronglete, har SpareBank 1 SR-bank faktisk røtter helt tilbake til 1839. Den gang gikk de under det langt enklere navnet Sparebanken Egersund, helt frem til 1976 da 22 sparebanker slo seg sammen for å danne Sparebanken Rogaland – derav navnet SR. I dag har banken hovedsete i Stavanger, og er den største banken tilknyttet SpareBank 1 Gruppen.

Hos SpareBank 1 SR-bank kan du søke om forbrukslån med en ramme på mellom 20 000 og 200 000 med en nominell rente fra 6,9 %. Dette er faktisk blant de laveste nominelle satsene på markedet, men den effektive renten klarer dessverre ikke å stå til denne forventningen.

Refinansiering med SpareBank 1 SR-bank

Refinansiering kan være en gunstig løsning om du har vansker med å tilbakebetale dyre smålån og avbetalinger eller innehar kredittkortgjeld med høye renter. Om du velger å gå for SR-bank kan du i alle fall slå deg til ro med at du har en trygg og solid bank i rygggen.

Fordelen med refinansiering er at man får samlet alle gjeldsposter på et sted. På denne måten unngår man flere termingebyr av gangen, samtidig som med all sannsynlighet ender opp med bedre rentevilkår enn tidligere. Samtidig bør man også være oppmerksom på at man må ha fylt 23 år for å kunne søke om refinansiering, og at den maksimale nedbetalingstiden er satt til åtte år, som er langt mindre enn de fleste andre aktører på markedet.

Forbrukslån med forsikring

Betalings- eller låneforsikring er ment som en økonomisk sikring om noe skulle oppstå som fører til at du ikke kan nedbetale dine månedlige utgifter. Dette kan være hendelser som arbeidsledighet og -uførhet, kritisk sykdom, sykehusinnleggelse og i verste konsekvens dødsfall.

Betalingsforsikring fra SpareBank 1 SR-bank koster 8,75 % av dine månedlige ytelser, og legges i likhet med termingebyret til fakturaen. Betalingsforsikring kan enten kjøpes samtidig som man søker om lån, eller knyttes til et allerede eksisterende lån.

Forbrukslån til ditt behov

SpareBank 1 SR-bank er ikke av typen som legger på skjul på at usikrede lån – som forbrukslån klassifiserer under – er langt dyrere enn sikrede lån – slik som bil- og boliglån. Grunnen til dette er at banken påtar seg en større risiko ved å låne ut penger uten sikkerhet, og for å kompensere for dette er rentesatsen desto høyere.

SR-bank tilbyr derfor tips og rådgivning til kunder som er usikre på om forbrukslån er det riktige for dem. Før du vurderer å ta opp et forbrukslån er det derfor lurt å danne seg en oversikt over hvor mye det vil koste å nedbetale lånet, slik at du er sikker på at du har råd til å tilbakebetale det du skylder.

Kundereisen

Vi har søkt om forbrukslån fra samtlige aktører på markedet, og for å kunne by på et helhetlig inntrykk av hver enkelt har vi sett nærmere på selve søknadsprosessen, den effektive renten vi endte opp med og de totale kostnadene for lånet.

Hos SpareBank 1 SR-bank søkte vi om et lån på 100 000 kroner med en nedbetalingstid på 5 år. Aktøren byr på et enkelt og intuitivt søknadsskjema, hvor man først fyller inn all nødvendig informasjon, og dernest avslutter med å signere med enten BankID eller BankID på mobil.

SpareBank 1 SR-bank avslo søknaden etter 2 timer og 40 minutter, og vi har derfor hentet ut relevante tall og data fra Finansportalen.


Testen av SpareBank 1 SR-bank forbrukslån er utført av og er sist oppdatert .

Vår vurdering (Poengscore): 1 av mulige 6.

Karakterbegrunnelse

Alle forbrukslån vi tester gis en karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

  Rente og gebyrer har en vekting på 50 %

  Tilbud har en vekting på 27,5 %

  Brukeropplevelse har en vekting på 10 %

  Helhetsvurdering har en vekting på 12,5 %

Rente og gebyrer

SpareBank 1 SR-bank oppnår 39/100 poeng i kategorien rente og gebyrer. Banken kan skilte med ganske så kurante rentevilkår, men det samme kan nok ikke sies om gebyrsatsene. Snarere tvert imot, og såpass dårlig at de står til strykkarakter i vår test. Totalt sett lander man dermed på en mindre god poengsum.

Tilbud

I kategorien tilbud noterer lånet seg for 26/100 poeng. Foruten om en meget habil betalingsfleksibilitet, er det lite annet positivt å spore med SpareBank 1 SR-bank. Blant de mindre gode punktene finner vi den snevre lånerammen, og ikke minst responstiden, som var langt tregere enn det man burde kunne forvente av en en bank av dette kaliberet.

Brukeropplevelse

Videre får SpareBank 1 SR-bank 69/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. Her er egentlig det meste av det man forventer på plass. Det bys på en oversiktlig søknadsprosess i en moderne og lett tilgjengelig innpakning, samtidig som det er enkelt å lete seg frem til fullstendig prisinformasjon. Det eneste virkelige negative her er strengt tatt at søknaden sendes videre til manuell behandling og at avtalevilkårene ikke dukker opp før man har mottatt selve tilbudet.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får SpareBank 1 SR-bank 32/100 poeng. På overflaten kan lånet vise til en nominell rente helt ned mot 6,9 %, og selv om dette kan virke svært lovende, slår fasadene fort sprekker når man ser på den effektive rente. Med det sagt ender man allikevel opp mot en kurant rente totalt sett, men utover dette er det dessverre ikke så mye annet positivt å trekke frem.

Fordeler med SpareBank 1 SR-bank forbrukslån

 • Testens laveste nominelle rentesats
 • God betalingsfleksibilitet

Ulemper

 • Forutsetter et eksisterende kundeforhold hos SpareBank 1, og at denne har vart i minimum seks måneder
 • Høyt etableringsgebyr
 • Meget snever låneramme

Rente og gebyrer

Renter

 • Nominell rente: Fra 6,9 til 15,9 %

 

Etableringsgebyr

 • Etableringsgebyr: 950 kr

 

Generelle gebyrer

 • Termingebyr: 70 kr
 • Purregebyr: 70 kr
 • Kopi av bilag: 125 kr
 • Betalingsutsettelse: 250 kr (pr. gang)

 

Låneeksempel

 • Eff. rente: 15,14 %. Etabl. geb: 950. 100.000 o/5 år. Kostnad: 40.161. Tot: 140.161.

Avdragsfrihet

Hos SpareBank 1 SR-bank kan du søke om inntil to betalingsfrie måneder per kalenderår mot et behandlingsgebyr på 250 kroner per innvilgede gang.

Betalingsforsikring

Betalingsforsikring for forbrukslån er noe de fleste banker tilbyr, og er en forsikring som hjelper deg økonomisk ved uforutsette hendelser. Vi anbefaler alle som vurderer denne forsikringen å aktivt sette seg inn i gjeldende regler og vilkår.

Trykk på de ulike punktene for mer informasjon:

Betalingsforsikringen fra SpareBank 1 SR-bank dekker det månedlige terminbeløpet dersom du skulle bli permittert, arbeidsledig eller sykemeldt på fulltid. Lånet innfris i sin helhet ved kritisk sykdom eller død.

SpareBank 1 SR-bank sin betalingsforsikring koster 8,75 % av det månedlige terminbeløp.

Du kan tegne forsikringen når du inngår låneavtalen med SpareBank 1 SR-bank eller knytte det til et allerede eksisterende lån.

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette lånet innvilget:

 • 23 års aldersgrense
 • Du må ha et eksisterende kundeforhold til banken
 • Ingen betalingsanmerkninger

Kontakt­informasjon

Besøks­adresse:
Bjergsted Terrasse 1, 4007 Stavanger
Post­adresse:
Sparebank 1 Sr-Bank ASA, PB 250, 4066 Stavanger
Telefon:
(+47) 915 02 002
Kunde­service:

Brukererfaring med SpareBank 1 SR-bank forbrukslån

Hva er din erfaring med SpareBank 1 SR-bank forbrukslån?