MarkedsføringTesten baserer seg på en objektiv vurdering av produktet. «Søk nå»-knappen er en annonselenke som leder til finansinstitusjonene og testen merkes derfor med "Markedsføring".

Test av yA Bank forbrukslån

yA Bank forbrukslån

Vurdering

terningkast

Spesielt anbefalt for

• En av markedets
beste gebyrsatser
• Solid kredittramme
• Overlegen responstid

Aldersgrense: 20 år

Beløp: 25 000 - 500 000 kr

Løpetid: 1-5 år

Refinans: Inntil 15 år

Etablering: 900 kr

Vurdering

terningkast

yA Bank ble etablert tilbake i 2006, og har siden 2015 vært et heleid datterselskap av Resurs Bank AB. Banken er i dag en tilbyder av kredittkort og forbrukslån myntet på det norske markedet.

Hos yA Bank kan du søke om forbrukslån med inntil 500 000 kroner i kredittramme, mens den nedre grensen er satt til 25 000 kroner. Dette er en noe høyere grense enn de fleste andre på markedet, men takket være sin gode rente- og gebyrvilkår er lånet allikevel på høyde med de fleste andre seriøse aktører på markedet. For den som måtte undre ligger den nominelle renten mellom 7,9 og 24,9 %, og satsen du ender opp med avhenger i stor grad av hvor lenge og hvor mye du ønsker å låne.

Forbrukslån med avdragsfrihet

yA Bank tilbyr avdragsfrihet på inntil 3 år for sine forbrukslån, som i praksis innebærer at du kun betaler renter i den avtalte perioden og dermed unngår å måtte betale avdragene. Dette kan være en gunstig løsning om økonomien skulle bli noe trangere i en periode eller du plutselig står ovenfor en rekke uforutsette utgifter. Du bør samtidig være obs på at avdragsfrihet – i alle fall om du går for lengre perioder – kan være med på å gjøre lånet vesentlige dyrere i det lange løp.

Hvilke krav stiller ya Bank?

Som ved de fleste forbrukslån stiller ikke utlåner noen krav til bruksområde, selv om du i tråd med lovverket (hvitvaskingsloven) egentlig er pliktig til å oppgi årsak når du søker om lån. Dette gjelder for alle utlånere. Utover det stilles det ingen krav om sikkerhet, så du unngår med andre ord å måtte pantsette eiendeler eller få noen til å stille som kausjonist for å få innvilget lån. Forbrukslån uten sikkerhet fra yA Bank er derfor ikke like risikabelt for deg.

Du må være minimum 20 år, ha minimum 250 000 kroner i årlig inntekt og ingen betalingsanmerkninger for å få innvilget lån hos yA Bank.

Slik får du et tilbud fra yA Bank

Som forbrukslån flest, fastsetter også yA Bank den endelig effektive renten etter at du faktisk har søkt. Som nevnt tidligere er grunnen til dette at renten avhenger av flere faktorer, både ut ifra rammene på selve lånet og deg som søker. Det positive med denne anordningen er at det er uforpliktende å søke, som vil si at du ikke binder deg til noe som helst ved å søke om forbrukslån. Vi vil derfor anbefale deg å søke hos flere aktører av gangen, slik at du enklere kan sammenligne de ulike tilbudene og velge det lånet som er mest gunstig for deg.


Testen av yA Bank forbrukslån er utført av og er sist oppdatert .

Vår vurdering (Poengscore): 4 av mulige 6.

Karakterbegrunnelse

Alle forbrukslån vi tester gis en karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

  Rente og gebyrer har en vekting på 50 %

  Tilbud har en vekting på 25 %

  Brukeropplevelse har en vekting på 10 %

  Helhetsvurdering har en vekting på 15 %

Rente og gebyrer

yA Bank oppnår 78/100 poeng i kategorien rente og gebyrer. Banken er blant de beste på gebyrfronten, og selv om det samme ikke kan påstås for rentesatsen, lander man allikevel på en brukbar sluttsum.

Tilbud

I kategorien tilbud noterer lånet seg for 60/100 poeng. yA Bank gjør det bra på flere punkter her. Forsikringsordningene er blant de beste innenfor sitt markedssegment, og det samme kan også sies om aldersgrensen og betalingsfleksibiliteten. Kredittrammen er dog ikke blant de beste, selv om den er på den øvre delen av skalaen, men det det virkelig trekkes for her er responstiden (den totale behandlingstiden), som var et godt stykke unna det man burde kunne forvente av en bank av dette kaliberet.

Brukeropplevelse

Videre får yA Bank 65/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. Selv om en av de mer sentrale aspektene svikter, er det meste av det man forventer på plass. Det bys på en oversiktlig søknadsprosess i en moderne og lett tilgjengelig innpakning med muligheter for digital signering. Videre er det enkelt å oppdrive fullstendig prisinformasjon, oppfølgingen er akkurat slik man forventer at det skal være og man kan ha med seg en medlåntaker om det skulle være behov for dette. Det den igjen trekkes vesentlig for er den nevnte responstiden.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får yA 28/100 poeng. Banken scorer jevnt over bra på flere punkter, og byr på solide og fleksible lånetilbud. Det som derimot taler veldig i mot er bankens policy til løpetid. Her ble vi tilbudt en lengre periode enn det vi søkte for, og ikke bare bryter dette med bankenes og Finans Norges egne retningslinjer, det gjør samtidig lånet dyrere fordi man får en lengre nedbetalingsperiode. Dette vil naturligvis også ha en innvirkning på responstiden om man ønsker å endre tilbake til den riktige løpetiden.

Annonselenke

Fordeler med yA Bank forbrukslån

 • Testens laveste nominelle rente
 • Låneramme på inntil 500 000 kroner
 • En av markedets beste forsikringsordninger
 • Avdragsfrihet i inntil 3 år
 • Mulighet for lån og refinansiering uten sikkerhet

 

I følgende artikler kan du lese mer om yA Bank forbrukslån:

Ulemper

 • Noe høyt etableringsgebyr, ei heller variabelt som hos mange av sine konkurrenter
 • Høyt fakturagebyr, også for elektronisk faktura

Rente og gebyrer

Renter

 • Nominell rente: Fra 8,95 til 19,9 %
 • Effektiv rente: Fra 9,52 til 31,64 %

 

Etableringsgebyr

 • Etableringsgebyr: 900 kr

 

Generelle gebyrer

 • Termingebyr: 30 kr
 • Fakturagebyr (både papir og elektronisk): 35 kr
 • Purregebyr: 70 kr
 • Legitimering med BankID: 0 kr
 • Manuelle bekreftelser: 200 kr
 • Manuelle overføringer/tilbakebetaling: 200 kr
 • Endring av lånetype (serie/anuitetslån, løpetid m.v.): 250 kr
 • Endring i etablert sikkerhet: 425 kr
 • Betalingsutsettelse: 300 kr per gang
 • Betalingsfri måned: 300 kr per gang
 • Gjenfinning/kopi av bilag: 200 kr

 

Låneeksempel

 • Eff.rente 16,7 %. Etabl.geb. 900 kr. 65 000 kr o/5 år. Totalt 93 908 kr
Annonselenke

Avdragsfrihet

yA Bank tilbyr avdragsfrihet i inntil 3 år i løpet av nedbetalingstiden. Tjenesten må søkes om på et månedlig basis og koster 250 kroner per gang.

Betalingsforsikring

Betalingsforsikring for forbrukslån er noe de fleste banker tilbyr, og er en forsikring som hjelper deg økonomisk ved uforutsette hendelser. Vi anbefaler alle som vurderer denne forsikringen å aktivt sette seg inn i gjeldende regler og vilkår.

Trykk på de ulike punktene for mer informasjon:

 • Sykemelding
 • Sykehusinnlegging
 • Ufrivillig arbeidsledighet/permittering
 • Dødsfall

yA Banks betalingsforsikring dekker terminbeløp på inntil 10 000 kroner per måned i inntil 12 måneder ved sykemelding, sykehusinnlegging og ufrivillig arbeidsledighet/permittering. Ved dødsfall slettes inntil 600 000 kroner av din utestående gjeld. yA Banks betalingsforsikring gjelder i maksimalt 36 måneder fra den er inngått.

yA Betalingsforskring koster 263,45 % av terminbeløpet på lånet, og beregnes som et engangsbeløp som legges på toppen av lånet. Eksempelvis vil forsikringen koste deg 4120 kroner (114 kroner per måned i forsikringsperioden) ved lån på 65 000 kroner over 5 år og med en nominell rente på 14 %.

Du kan bestille yA betalingsforsikring når du signerer lånepapirene. Eksisterende kunder kan bestille betalingsforsikring via skjema på bankens hjemmesider.

Annonselenke

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette lånet innvilget:

 • 20 års aldersgrense
 • Årlig inntekt på minimum 250 000 kroner
 • Ingen betalingsanmerkninger

Brukererfaring med yA Bank forbrukslån

Hva er din erfaring med yA Bank forbrukslån?

MarkedsføringTesten baserer seg på en objektiv vurdering av produktet. «Søk nå»-knappen er en annonselenke som leder til finansinstitusjonene og testen merkes derfor med "Markedsføring".