Flertallet av nordmenn får fradrag for gjeldsrenter, men hvilke krav må du egentlig imøtekomme for å få rentefradrag innvilget?
Publisert: 22.02.2018 | Oppdatert: 01.04.2020
Ifølge Skatteetaten får nærmere tre millioner nordmenn innvilget fradrag for gjeldsrenter på skattemeldingen.
For å ha krav på fradrag for gjeldsrenter – eller bare rentefradrag på folkemunne – må du har betalt renter på forbrukslån, nedbetalt rentebærende kredittkortgjeld eller betalt på boliglån og annen gjeld med renter. Skattesatsen for rentefradrag endres årlig, og for skatteåret 2019 – som du nå i 2020 har mottatt skattemelding for – er satsen på 22 prosent.
– For å vite om du har krav på fradrag for gjeldsrenter, trenger du en oversikt på det du har av lån med renter. Du får vanligvis fradrag for alle påløpte og betalte renter i løpet av et år, uttalte Lene Marie Ringså, seksjonssjef for personskatt i Skattedirektoratets rettsavdeling til Dinero.no første gang denne artikkelen stod på trykk.
Hun forteller at man finner beløp for renteutgifter på årsoppgavene man mottar fra banker og kredittinstitusjoner. På årsoppgaven framgår det hvilken post i skattemeldingen disse beløpene skal føres inn i. Vanligvis skal gjeldsrenter føres inn i skattemeldingens post 3.3.1 .
Les også: Derfor bør du betale ned forbrukslånet tidligere
Banker og kredittinstitusjoner sender informasjon til Skatteetaten om hvem som har betalt gjeldsrenter til de, og derfor er denne posten er som regel ferdig utfylt når du mottar skattemeldingen.
– Hvis lånet regnes som misligholdt, eller du har lån hos Statens Lånekasse, får du kun fradrag for de rentene som er påløpt og betalt i inntektsåret, legger hun til.
Mange blander fradrag for gjeldsrenter og skattelette. Sistnevnte får man dersom man for eksempel sparer i IPS eller setter inn penger på en BSU-konto. Med fradrag for gjeldsrenter er det derimot annerledes, siden de betalte rentene gjennom et år trekkes fra din årsinntekt. Resultatet er at du i praksis har mindre skattbar inntekt dersom du har betalt renter.
Sett denne? Forbrukslån med medsøker: Hva er fordelene?
– Fradragbeløpet trekkes fra skattepliktig inntekt før beregning av skatt på alminnelig inntekt.
Alminnelig inntekt skattlegges med en sats på 22 % i 2019, sier Ringså.
Eksempelvis hadde 2,9 millioner nordmenn til sammen 92 milliarder fradragsberettigede kroner i 2016, noe som betyr at hver person hadde 31 500 kroner i fradragsgrunnlag da skattemeldingen kom i fjor. Det utgjør til sammen 7875 kroner i fradrag per person, siden skattesatsen var på 25 prosent for 2016.
– 31 500 er fradraget for renter som gis i inntekt. Det trekkes fra inntektsbeløpet før det beregnes skatt.
Som nevnt tidligere får du i utgangspunktet fradrag for alle påløpte og betalte renter, men det finnes dog visse unntak. En av disse avvikene er kredittkjøp, hvor det kun gis fradrag på renter, og her er skattesatsen begrenset oppad til 17 % . Dette omfatter imidlertid ikke kredittkortkjøp, siden kredittyter da er en bank eller et finansieringsforetak.
Du har krav på fradrag for:
- omkostninger ved opptak av lån, også etableringsgebyr
- finansieringsomkostninger i forbindelse med konvertering av lån for å oppnå lavere rente, også kostnader til takstmann
- gebyrer til boligselskap knyttet til særskilt nedbetaling av IN-lån (fellesgjeld med individuell nedbetalingsrett)
- renter på lån fra arbeidsgiver og fra private långivere (for eksempel familiemedlemmer)
- betalte forsinkelsesrenter av gjeldsrenter, og renter og omkostninger ved kredittkjøp
- renter på lån i utlandet
Fristen for å sende inn skattemeldingen i er 30. april for lønnstakere og pensjonister, og 31. mai for personlig næringsdrivende (formues- og inntektsskatt).
Siste artikler