Vi har samlet informasjon for å gjøre det enklere for deg å ivareta en god ferieøkonomi.
Publisert: 06.06.2017 | Oppdatert: 03.01.2019
I mange land aksepteres både debet- og kredittkort som betalingsmiddel, men mange brukersteder aksepterer kun kontanter som betaling. Vi har tidligere skrevet at man må ta ulike forholdsregler når man skal ta ut penger i utlandet, men hva med de lokale forholdene?
Les også: Har ditt kredittkort reiseforsikring? Slik fungerer det
Selv om du bruker et gebyrfritt kort når du tar ut penger, eksempelvis et kredittkort uten uttaksgebyr, krever mange minibanker nemlig et engangsgebyr for å heve kontanter. Du skal i teorien alltid få beskjed når minibanken tar gebyr for uttak, og du skal ha muligheten til å avbryte før du gjennomfører transaksjonen.
I de fleste land i Europa krever ikke minibanker eid av autoriserte banker gebyr, men enkelte private aktører kan kreve dette ved kontantuttak. Dette er nærmest standard i de fleste europeiske land.
Les også: Fem ting du bør vite om kontantuttak i utlandet
I noen land har derimot minibankene gebyr som standard, og da er det heller vanskelig å unnslippe å måtte ut med noen slanter. I denne artikkelen kartlegger vi noen av de mest populære reisemålene for å gjøre deg mest mulig forberedt på hva du kan støte på av gebyrer i utlandet, og i noen tilfeller hvilke tiltak du kan ta for å unngå disse.
Mange minibanker tilbyr deg såkalt «dynamisk valutaomregning». Konseptet er enkelt, og innebærer at minibanken spør om du vil bli belastet i lokal valuta eller norske kroner. Hvis du velger sistnevnte, omregner banken beløpet til norske kroner. Da er det eier av minibanken som bestemmer valutakursen, og erfaringsmessig er denne alltid dårligere enn om du velger lokal valuta.
Les også: Får du spørsmålet om å ta ut i norske kroner? Takk alltid nei
Videre følger en oversikt over gebyrene for kontantuttak i et utvalg land. Vi tar forbehold om feil. Er opplysningene ukorrekte, eller savner du et land i oversikten? Legg igjen en kommentar i kommentarfeltet.
Kontantuttak i Belgia
Landets valuta: Euro (EUR)
I Belgia kan du i stor grad unngå gebyr for kontantuttak
De fleste minibanker i Belgia opereres av banker, og disse krever i hovedsak ikke gebyr for kontantuttak. Unngå enkeltstående minibanker som ikke er tilknyttet banker, disse krever som oftest gebyr.Det er verdt å merke seg at de aller fleste minibanker som ikke krever gebyrer ofte er innendørs, da gjerne tilknyttet bankens filialer. Disse er gjerne stengt mellom midnatt og 6 på morgenen. Det finnes så klart unntak, men ønsker du å unngå å måtte betale gebyrer i bankuavhengige minibanker kan du gjøre lurt i å forholde deg til disse tidspunktene.
Kontantuttak i Brasil
Landets valuta: Brasiliansk real (BRL)
I Brasil må du ikke betale gebyr for å ta ut penger
I Brasil er det veldig vanlig å bruke kort, og særlig kredittkort på grunn av sikkerhet. Disse aksepteres stort sett over alt, fra hoteller og restauranter til butikker og turistattraksjoner. Bare vær forsiktig slik at du unngår skimming!
Minibanker i Brasil har uttaksgrenser på alt fra 500 til 1000 real, (cirka 1300 – 2500 kroner). Hensikten med disse grensene er å begrense ran og ransforsøk. Du bør derfor i stor grad unngå å ha veldig store summer kontanter på deg i Brasil.
Kontantuttak i Bulgaria
Landets valuta: Bulgarsk lev (BGN)
I Bulgaria kan du unngå gebyr for kontantuttak
Noen minibanker krever gebyr, noen krever det ikke. Skal du ta ut penger i Bulgaria bør du i stor grad holde deg til minibanker eid av faktiske banker. Enkeltstående minibanker som ikke er tilknyttet banknettverk tar som regel gebyr. Unngår du disse, kan du også unngå gebyr for å ta ut penger.
Kontantuttak i Danmark
Landets valuta: Danske kroner (DKK)
Det koster ingenting ekstra å ta ut penger i Danmark
I Danmark har man omtrent like stort behov for kontanter som i Norge. De fleste brukersteder aksepterer kort, men å ta ut penger koster i hovedsak ingenting.
Tidligere var det vanskelig å få betalt med andre kort enn Dankort i landet, men dette har heldigvis endret seg.
Kontantuttak i Filippinene
Landets valuta: Filippinsk peso (PHP)
På Filippinene koster det som regel 200 pesos å ta ut penger
200 filippinske pesos tilsvarer rundt 34 norske kroner. Det finnes unntak hvor man ikke må ut gebyr, men disse er sjeldne.
De fleste minibanker har en øvre uttaksgrense, på alt mellom 4000 til 20 000 peso (700 – 3500 kroner). Unntaket er uttak hos HSBC – her ligger grensen på 40 000 pesos (i underkant av 7000 kroner). Det er vanlig at minibanker går tom for penger i helgene og på lønningsdager, og disse dagene er det gjerne også mye kø for å få ta ut penger.
Kontantuttak i Frankrike
Landets valuta: Euro (EUR)
I Frankrike kan du i stor grad unngå gebyr for kontantuttak
Franske banker krever ikke gebyr for uttak, men andre privateide aktørers minibanker kan finne på å belaste deg med en avgift for å heve penger. Undersøk ulike banker som eksisterer i Frankrike før avreise og hold øynene opp for banklogoer når du skal ta ut penger. BNP Paribas er et eksempel på en av Frankrikes største banker, og i deres minibanker koster det deg ingenting å ta ut penger.
Kontantuttak i Hellas
Landets valuta: Euro (EUR)
Det koster ingenting å ta ut penger i Hellas
Skal du ta ut penger i Hellas trenger du ikke å betale noe ekstra for det i landets minibanker.
Landets økonomiske krise har gjort at det kan være vanskelig å skaffe kontanter, og at minibanker går tomme. Dette har vært vanligst på øyene, og mindre vanlig på det greske fastlandet. Dette er imidlertid ikke et like stort problem i dag som det var for noen år siden. Skulle det være noen problemer er det fremdeles brukersteder som tar i mot betalingskort. Ta gjerne med noen euro før du reiser, men aldri ta ut beløp for hele ferien.
Kontantuttak i Irland
Landets valuta: Euro (EUR)
I Irland koster det ingenting ekstra å ta ut penger
Enkelt og greit. I Irland koster det deg ikke noe ekstra å ta ut penger i minibanken. Når det er sagt er det i stor grad mulig å betale det aller meste med kort i landet, med unntak av kollektivtrafikk og flere barer. Når det er sagt vet man aldri når man trenger kontanter på ferie.
Kontantuttak i Italia
Landets valuta: Euro (EUR)
I Italia kan du i stor grad unngå gebyr for kontantuttak
Minibanker er lett tilgjengelige i Italia. Noen krever gebyr mens andre ikke gjør det, så her er det store muligheter for å unngå å punge ut når man skal heve kontanter. Se etter minibanker tilknyttet større banker framfor uavhengige maskiner. Sier minibanken at den krever gebyr? Gå til neste.
Kontantuttak i Kroatia
Landets valuta: Kroatiske kuna (HRK)
I Kroatia er det i hovedsak gratis å ta ut penger
Så lenge du holder deg til minibanker eid av banker, vil du kunne unngå å måtte betale gebyr for å heve penger i Kroatia. Det er enkelt å finne minibanker, og mange butikker og øvrige brukersteder aksepterer kort som betaling.
Kontantuttak i Marokko
Landets valuta: Marokkansk dirham (MAD)
I Marokko kan du unngå å betale gebyr for å ta ut penger
Minibanker vil i utgangspunktet ikke kreve gebyr i Marokko. Uttaksgrensen er på 2000 dirhams, noe som tilsvarer i overkant av 1700 norske kroner.
I Marokko er det Marokkansk dirham som gjelder. Siden dirham er en lukket valuta, lønner det seg ikke å veksle før man kommer til landet. Ta heller ut i minibanken på flyplassen når du lander dersom du har behov for taxipenger eller lignende.
Det finnes mange butikker og restauranter i Marokko som aksepterer kort som betalingsmiddel. Likevel er det en utbredt tipsekultur i landet som forutsetter at du til enhver tid har kontanter på deg.
Kontantuttak i Nederland
Landets valuta: Euro (EUR)
I Nederland kan du i stor grad unngå gebyr for kontantuttak
Går du etter minibankene eid av Nederlandske banker er du sikret mot høye gebyrer. Slike banker inkluderer Plus og Cirrus, med flere. Du bør unngå bankuavhengige minibanker som ikke er knyttet opp mot autoriserte banker.
I Nederland aksepteres ikke kort som betalingsmiddel i dagligvarebutikker, så her er kontanter en absolutt nødvendighet. Det er generelt lurt å ha kontanter på seg i Nederland, da enkelte brukersteder gjerne krever et lite, prosentvis gebyr for kort, da især kredittkort.
Kontantuttak i Polen
Landets valuta: Polsk złoty (PLN)
I Polen kan du i stor grad unngå gebyr for kontantuttak
I hovedsak koster det ingenting å ta ut penger når man bruker minibank i Polen. Det finnes dog unntak, men holder du deg til kjente, polske banker vil du i stor grad unngå gebyr.
NB: Minibanker som er tilknyttet bankfilialer låses gjerne inne når banken er stengt. Da kan man lukke opp denne ved å dra kortet sitt ved døra, men da denne ofte er utsatt for skimming anbefales det å bruke et annet kort enn bankkortet sitt for å åpne døren.
Kontantuttak i Portugal
Landets valuta: Euro (EUR)
Det koster ingenting ekstra å ta ut penger i Portugal
De aller fleste minibankene i landet går under navnet Multibanco, som forener 27 forskjellige portugisiske banker. Disse krever ikke noe ekstra gebyr for at du skal kunne ta ut kontanter.
Kontantuttak i Spania
Landets valuta: Euro (EUR)
I Spania må du som regel betale et gebyr for å ta ut penger
Tidligere var det fritt vilt for banker i Spania å gebyrlegge kunder uten bankforhold i landet. Konsekvensen var at ikke-kunder, eksempelvis nordmenn med norske kort, ble pålagt gebyr for å ta ut penger i minibankene i Spania. Dette har endret seg noe, og det er fremdeles noen banker som krever gebyr for å heve kontanter.
Ifølge informasjon Dinero.no har anskaffet, er Deutsche Bank alltid gebyrfrie, mens aktører som Caixa Bank krever et av de høyeste gebyrene. Det er fint mulig å søke opp minibanker fra en enkelt bank på forhånd av reisen slik at man enkelt kan oppsøke disse. NB: Det er sannsynlig at Deutsche Bank trekker seg ut av Spania i løpet av året.
Kontantuttak i Storbritannia
Landets valuta: Britiske pund (GBP)
I England og Storbritannia for øvrig er det hovedsakelig gratis å ta ut penger
97 % av kontantuttak i Storbritannia koster ingenting. Det betyr at det som regel ikke koster noe å ta ut penger i de fleste minibanker. Likevel eksisterer det minibanker som krever gebyr – såkalte ”pay-to-use”-maskiner. Disse finner du gjerne i kiosker, puber og lignende, og krever 2-3 pund for uttak.
Dette gjelder for England, Nord-Irland, Skottland og Wales.
Kontantuttak i Sverige
Landets valuta: Svenske kroner (SEK)
Det koster ingenting ekstra å ta ut penger i Sverige
Du skal i stor grad klare å unngå minibanker som krever gebyrer når du er i Sverige. Så lenge du velger lokal valuta (ikke norske kroner) og minibanken ikke gir beskjed om at den tar gebyr, er det fritt fram å ta ut penger. Tar minibanken gebyr? Gå til den neste.
Kontantuttak i Thailand
Landets valuta: Baht (THB)
I Thailand må du nesten alltid betale et gebyr for å ta ut penger. Oppdatert: Ifølge våre lesere koster det ingenting i gebyr å ta ut penger fra HSBCs minibanker i Thailand.
Gebyret, som tidligere var på 200 baht, økte nylig til 220 baht. Dette tilsvarer rundt 55 norske kroner, og er et gebyr alle minibanker i Thailand krever. For å unngå å måtte punge ut for mye i gebyrer, lønner det seg å ta ut maksimalutløpet for hver enkelt bank. Som regel er dette beløpet på 10 000 eller 20 000 baht (rundt 2500 og 5000 norske kroner).
Maksbeløpet hos Citibank er derimot på 50 000 baht (i overkant av 12 000 NOK), og banker som Krungsri Bank, Thai Military Bank og CIMB Bank har uttaksbegrensninger på maks 30 000 baht (ca 7500 NOK).
Tar du ut så mye i kontanter kan det være lurt å ikke gå med alt på seg til enhver tid. Legg igjen noe av beløpet i en safe på hotellrommet eller tilsvarende.
I noen tilfeller anbefales det å ta med seg kontanter fra landet man reiser fra og veksle når man kommer til Thailand. Dette vil trolig ikke fungere med norske kroner, siden dette ikke er en veldig populær valuta.
Kontantuttak i Tjsekkia
Landets valuta: Tsjekkisk koruna (CZK)
I Tsjekkia kan du unngå gebyr for kontantuttak
Som i mange andre land i Europa, gjelder det å peile seg inn på minibanker drevet av banker for å unngå å måtte betale ekstra for å ta ut penger i Tsjekkia. Enkeltstående minibanker som ikke drives av banker tar vanligvis et gebyr, og da sparer du på å holde deg unna disse. En gjenganger vi har fått tips om å unngå er Monetas minibanker – disse krever nærmere 200 tsjekkiske koruna for å heve kontanter – i overkant av 70 norske kroner.
Noen brukersteder aksepterer euro som valuta i Tsjekkia, som hoteller og lignende. Det anbefales imidlertid å holde seg til den tsjekkiske korunaen når man betaler – å betale i euro er gjerne forbundet med lite valuta for pengene.
Kontantuttak i Tyrkia
Lokal valuta: Tyrkisk lira (TRY)
I Tyrkia kan du unngå gebyr på kontantuttak
I hovedsak koster det ikke noe å ta ut penger i Tyrkia, men et gjennomgående tips vi har bemerket oss, er å i så stor grad som mulig ta ut penger i minibanker plassert ved bankfilialen som eier den. Dersom minibanken sluker kortet ditt, har du mulighet til å få assistanse fra de bankansatte dersom du prøver å gjøre uttak i deres åpningstid.
Kontantuttak i Tyskland
Landets valuta: Euro (EUR)
I Tyskland kan du i stor grad unngå gebyr for kontantuttak
Ifølge statistikk står kontanter for 80 % av alle transaksjoner i Tyskland. Likevel er det flere brukersteder som aksepterer kort, men da må du gjerne handle for en viss sum, alt fra 10 til 20 euro.
Mange plasser aksepterer ikke kort i det hele tatt, så her gjør du lurt i å ha kontanter på deg. Se etter kjente, tyske banknavn (for eksempel Deutsche Bank) og hold deg unna minibankene til private aktører (som ikke er banker).
Kontantuttak i USA
Landets valuta: Amerikansk dollar (USD)
I USA må du som regel betale et gebyr for å ta ut penger
USA er et stort land, og variablene er mange. Likevel må man som regel ut med et gebyr dersom man ønsker å heve penger i minibank. Gjennomsnittsprisen for et slikt gebyr ligger nå på rundt 4,57 dollar , altså nærmere 40 kroner.
JPMorgan, en av USAs største banker i USA, tjente 22 % mer på minibankgebyrer i fjor sammenlignet med året før på grunn av gebyrøkning.
Phoenix, Atlanta, Cleveland og Miami er blant byene med de høyeste gjennomsnittlige gebyrene. Byer som San Francisco, Cincinnati, Dallas og Los Angeles har de laveste gjennomsnittlige gebyrene.
I noen butikker kan du kostnadsfritt benytte deg av «cashback»-tjenester. Det vil si at du på samme måte som i Norge tar ut penger når du handler i butikken. Som regel kreves det at du bruker et debetkort for at dette skal fungere.