Hva er en betalingsanmerkning?
Hva er egentlig en betalingsanmerkning, og hva betyr det dersom du har fått en?
Publisert: 18.05.2016
Mange som søker om forbrukslån vet at de aller fleste utlånere ikke innvilger lån dersom du har betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker. Men hva er egentlig en betalingsanmerkning? Og hva innebærer det?
Hvordan får man betalingsanmerkning?
Kort fortalt får du en betalingsanmerkning om du ikke betaler en regning eller faktura for varer eller tjenester du har kjøpt. Får du purringer eller betalingsoppfordringer uten å gjøre noe med de vil fakturaen gå til inkasso, samtidig som fakturabeløpet blir dyrere og dyrere. Deretter sendes fakturaen til forliksrådet, og du får en betalingsanmerkning registrert i navnet eller foretaket ditt.
Les også: Slik kan du ta opp lån med betalingsanmerkning
Det er flere årsaker til at man kan få en betalingsanmerkning registrert på seg, og den vanligste er at man har latt være å betale gjelden sin. Du kan også få betalingsanmerkning ved gjeldsordning eller om man er registrert som personlig konkurs. Det er også mulig å selv be om å bli sperret for kreditt, noe som er nyttig for å begrense skadeomfanget ved for eksempel ID-tyveri.
Hvordan fjerner man betalingsanmerkninger?
Et annet spørsmål man gjerne stiller seg om man får en betalingsanmerkning er hvordan man kan kvitte seg med den. I hovedsak slettes betalingsanmerkninger fire år etter at de har blitt registrert, dersom kreditor ikke gjenopptar saken og tar den til retten eller tvisterådet når de fire årene har gått. Dersom du ønsker å fjerne betalingsanmerkningen før det har gått fire år er det en enkel sak: Gjør opp for deg. Da fjernes anmerkningen med en gang.
Les også: Dette er de billigste (og de dyreste) forbrukslånene
Siste artikler
Hvem gir betalingsanmerkninger?
Det er i hovedsak private inkassobyrå, namsmenn (NAV, skatteetaten, etc) og Statens innkrevingssentral som kan gi deg betalingsanmerkning. Det er vanlig at kreditor (den du skylder penger) benytter private inkassobyrå i tråd med inkassoloven og inkassoforskriften dersom du for eksempel ikke betaler regningene dine eller lar være å betale faktura.
Les også: Kjøp ferie nå – betal senere: Billige flybilletter med rentefri betalingsutsettelse
Hvem kan foreta kredittsjekk?
Hvem kan egentlig ta en kredittvurdering av deg? Ifølge lov om kredittopplysningsvirksomhet paragraf 4-3 kan kredittopplysningene dine bare utgis til de som har saklig behov for den. Kredittopplysningsforetaket er pålagt å sende deg et gjenpartsbrev som forteller at noen har foretatt en kredittvurdering av deg, og i dette brevet skal det samtidig komme fram hvem som har beordret kredittsjekken.
Med andre ord foretas det en kredittsjekk av deg dersom du for eksempel tegner et abonnement, søker om forbrukslån eller kredittkort og lignende. Dette er vanlig for å vurdere deg som kunde sin betalingsevne. Datatilsynet må ha gitt konsesjon for at en bedrift kan behandle slike personopplysninger. Er du i tvil kan du undersøke i denne listen hvilke byråer som har lov til å gjøre kredittvurderinger. Du har krav på innsyn i hvilke opplysninger som lagres om deg.