Foto: Sbanken
Kontaktløse betalinger – disse bankene støtter de ulike tjenestene
Det finnes stadig flere kontaktløse betalingsløsninger, blant annet mobilbetaling via tjenester som Apple Pay og Google Pay, i tillegg til betalinger med wearables som Garmin og Fitbit. Vi har kartlagt hvilke banker som støtter de tilgjengelige betalingstjenestene.
Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay, Garmin Pay – listen vokser seg bare større og større hva angår kontaktløse, kortløse betalingsmetoder, og det er ikke rent enkelt å holde oversikt over hvilke banker som støtter din foretrukne telefon eller «wearable». Derfor har vi gjort jobben og laget oversikten for deg.
Har vi glemt noe? Si ifra i kommentarfeltet
Betalingsløsningene og bankene som støtter de
Internasjonale kort som støttes i Norge
Slik virker kontaktløse betalinger
De fleste kontaktløse betalinger med mobiler, klokker og øvrige wearables benytter seg av den kontaktløse teknologien NFC, som står for «Near Field Communication». På norsk oversettes det gjerne til nærfeltskommunikasjon, noe som indikerer at betalingsmiddelet du bruker må være i nærheten av en terminal for at det skal virke.
Samtidig er brukerstedets terminal nødt til å støtte denne NFC-teknologien for at du skal kunne betale trådløst, i tillegg til at terminalen må ha denne funksjonen aktivert. Fra og med 2020 skal alle brukersteder støtte kontaktløse betalinger, noe som betyr at du kan betale med kontaktløse kort og betalingsløsninger hos alle som aksepterer kortbetaling.
Tjenester som Vipps og Alipay benytter seg av QR-koder for å autorisere kjøp i butikk. Dette fungerer slik at du skanner en kode for å betale, og løsningen er i så måte ikke kontaktløs på samme måte som med NFC-løsninger.
Se også: Coopay brukt av nesten 100 000
Hva er grensen for kontaktløs betaling?
Betaler du med betalingskort som debet- eller kredittkort, er den kontaktløse grensen på 400 kroner. Beløp som overstiger dette krever at du taster inn din PIN-kode for å autorisere kjøpet. Med en gang du har handlet for mer enn 800 kroner kontaktløst i løpet av et døgn kreves det at du taster inn PIN-kode på nytt for å autorisere transaksjonen. Det skal med andre ord litt til for å bli svindlet med kontaktløse betalingskort.
Sett denne? Økt grense for kontaktløs betaling
Mobilbetalingsløsninger via Apple Pay og Google Pay, i tillegg til gadgetbetalinger via Fitbit og Garmin, har ingen øvre beløpsgrense. Her er det beløpsgrensene i kortet som avgjør.
Hvor sikkert er det?
Til tross for at disse alternativene ikke har de samme autorisasjonsmetodene som kontaktløse betalingskort, bevarer de sikkerheten ved å kryptere kortinformasjon og kreve identifisering med blant annet Touch ID, Face ID eller personlig kode.
Mobilbetalingstjenester er i stor grad ansett som tryggere enn betalingskort, siden appene og smartklokkene holder sensitiv informasjon skjult via kryptering. Dette, kombinert med øvrig identifisering, gjør det vanskelig for uvedkommende å misbruke tjenestene.
Hva er «wearables»?
Ordet «wearables» dukker ofte opp når man snakker om nyere betalingsløsninger og øvrige løsninger hvor du rett og slett kan ikle deg teknologien i form av plagg, smykker, briller og lignende. Språkrådet foreslår «smarttilbehør» og «smartklær» som oversettelser for den engelske termen.
I det norske markedet innbefatter wearables i stor grad smartklokker – som nevnte Fitbit og Garmin – men også løsninger som dekorative smykker, armbånd og lignende har blitt eller skal bli lansert i framtiden. Disse lar deg enkelt avlese disse iklebare dingsene på samme måte som ved øvrig kontaktløs betaling.