Kredittkort med dårlige vilkår: Disse kortene bør du unngå
Kredittkort er et praktisk betalingsinstrument som kan gi mange fordeler. Likevel gir flere kredittkort dårlige vilkår for brukeren. Vi har tatt en titt på kredittkortene du bør styre unna.
Publisert: 05.10.2017
Vi anbefaler alle om å undersøke hvilke gebyrer og vilkår hvert enkelt kort har. Slik kan man enkelt velge riktig kort. For å gjøre saken enklere for deg presenterer vi her en enkel oversikt over kredittkort du bør holde deg unna.
Kredittkort med løpende rente fra dag én
En av de vanligste og mest innlysende fordelene med et kredittkort er i hovedsak at du har muligheten til å benytte deg av rentefri kreditt. Rentefri kreditt har du i et visst antall dager før du eventuelt må betale renter for det du har brukt. De fleste kredittkort tilbyr vanligvis rentefri kreditt i inntil 45-52 dager, men hva med kortene som krever rente fra dag én?
Det er kanskje overraskende at det finnes kredittkort med slike vilkår, men det gjør det altså. Noen av kredittkortene som har de desidert dårligste vilkårene i vår sammenligning er Cresco Access og Bohus-kortet CASA. Med disse kortene må du betale renter fra første stund, enten det er snakk om et varekjøp eller et minibankuttak.
Les også: 5 tips for deg som sliter med kredittkortgjeld
I samarbeidskjedene til kortene har man mulighet til å få innvilget betalingsutsettelse på mellom 4 og 9 måneder mot et engangsgebyr. Dersom man benytter seg av denne tjenesten vil ikke renta løpe fra dag én på disse kjøpene. Den vil derimot løpe dersom du bruker kortet andre plasser. I tillegg har kortene særdeles høy effektiv rente, henholdsvis hele 36,06 % for CASA og 32,98 % for Cresco Access.
Kredittkort med “administrasjonsgebyr”
De fleste som eier et kredittkort vet hvordan rentefri kreditt fungerer. Da vet man som regel når man må betale tilbake det utestående for å unngå at renta løper. Såkalte “avanserte brukere” betaler gjerne alt de har brukt fra måned til måned ved forfall for å unngå rentene og få mest mulig ut av kortet. Men tenk om du må betale for kortbruken uansett?
Det finnes faktisk noen kort som krever et månedlig administrasjonsgebyr. Dette gebyret får du dersom du bruker over en viss sum med kortet ditt.
Kredittkort som Cresco Unique, Esso MasterCard, BMCard, nevnte Cresco Access og CASA-kortet krever mellom 25 og 50 kroner dersom du overstiger en viss grense. Denne grensen ligger gjerne på 250 kroner for de fleste av disse kredittkortene.
Er du av typen som bruker kortet ditt som et kortsiktig lån – altså at du lar renta løpe litt før du betaler tilbake det du har brukt – finnes det flere kort med tilsvarende gebyr du bør holde deg unna. Kort som Flying Blue Classic og Premium, Shell MasterCard, Vings MyHoliday Card, NSF MasterCard, og Coop Byggekonto er blant kredittkortene som krever administrasjonsgebyr dersom du har rentebærende kreditt på kortet ditt, altså at du ikke betaler tilbake alt ved forfall.
Gebyret ligger på mellom 25 og 55 kroner.
Kredittkort med gebyr for varekjøp
Man skulle ikke tro at slike kort fantes i 2017, men det finnes altså en rekke kredittkort som krever et lite gebyr for hver gang du drar kortet ditt. Gebyret varierer fra 1-3 kroner per kjøp, noe som i utgangspunktet høres lite ut. I det store bildet kan det derimot utgjøre ganske mye.
Drar du for eksempel med kortet ditt hver dag, vil det koste det rundt 90 kroner i måneden dersom du har et kredittkort fra Sparebanken Møre, altså over 1000 kroner i året. Det er flere kredittkort som har et slikt gebyr, og i vår undersøkelse blant over 300 norske kredittkort, fant vi at Skudenes & Aakra Sparebank Visa Gold, Helgeland Sparebanken, Søgne og Greipstad Sparebank og Sparebanken Øst er blant de andre kortene som også krever gebyr for varekjøp.
Sett denne? Ta ut kontanter gebyrfritt med kredittkort
Sparebanken Øst krever i tillegg til 2,5 kroner for hvert varekjøp også 450 kroner i årsavgift for sitt kredittkort Visa Gull. Valutapåslaget på samme kort er på 2,25 %, det høyeste vi i Dinero.no har registrert på et kort hittil.
Kredittkort med høye gebyr for kontantuttak
Ingen kredittkort vi har testet har gratis kontantuttak over hele fjøla. Enten krever kortet et engangsgebyr for uttaket, eller så krever de renter på uttaksbeløpet fra dag én. Det eneste unntaket er Bank Norwegian (nå også Storebrand kredittkort, oppdatert november 2017) som lar deg ta ut penger gebyrfritt, men kun i utlandet.
Noen kredittkort krever både renter og gebyr for ett og samme uttak. Et eksempel på et kredittkort som dette gebyret er Danske Bank MasterCard Basis. Dette kortet krever 40 kroner i tillegg til 2 % av uttakssummen, og på toppen av det hele løper renta fra dag én.
Les også: Dette koster det å ta ut penger med kredittkort
Tar du ut 1000 kroner i minibank koster det deg med andre ord 60 kroner. Tar du ut 1000 kroner i utenlandsk valuta koster det deg 80 kroner på grunn av valutapåslaget på 2 %.
Andre kort som krever tilsvarende gebyrer er Cresco Access og 365Privat, for å nevne noen.
For en bedre oversikt over om kredittkortet ditt krever engangsgebyr, renter eller en kombinasjon av disse, les denne artikkelen: Kredittkort: Disse har uttaksgebyr og disse krever rente fra uttaksdato.