Foto: Lucas Neves/Unsplash
Kredittkort: Ekstra sikkerhet på ferie
Man hører stadig vekk at kredittkort som betalingsmiddelet gir best sikkerhet når man er på ferie i utlandet. Men hvorfor er det slik, og hvordan forsikrer man seg om at man er trygg?
Publisert: 18.04.2017 | Oppdatert: 11.08.2020
Hvorfor er kredittkort tryggere?
Mye av årsaken til at kredittkort forbindes med sikkerhet, er finansavtaleloven. Den går i korte trekk ut på at kortutsteder har et ganske stort ansvar dersom du handler på kreditt.
– Fordelen med å betale med kredittkort er at du kan snu deg mot din egen bank hvis det viser seg at du for eksempel har kjøpt tjeneste som ikke blir utført, betalt for en vare med vesentlig feil, blir dobbeltbelastet eller belastet for feil beløp, sier Jensen.
Fagdirektøren medgir at dette kan være løsningen dersom det er vanskelig å føre dialog med butikken du har handlet hos, siden finansavtaleloven fastslår at banken har ansvar på lik linje med selger. Et av kravene for å kunne klage til kortutsteder er at du først klager til butikken du har handlet i, og at du har handlet hos næringsdrivende virksomhet.
Skru på SMS-varsling for kortbruk
– En trygghet som jeg anbefaler å kjøpe er SMS-varsling hver gang kredittkortet blir belastet. Sjekk om du kan gjøre det, for eksempel i nettbanken. Tjenesten gir deg god oversikt over kortbruken og gjør det mulig for deg å sperre kortet raskt hvis noen misbruker det, sier Jensen.
Bruk chip – unngå magnetstripen
– Unngå bruk av magnetstripen. Prøv alltid først med chip, sier Jorge.
Årsaken er at magnetstripen lett lar seg kopiere sammenlignet med en chip. Å bruke chip medfører derfor større sikkerhet. I Norge har chip vært standarden på de aller fleste betalingskort i en god stund allerede, og dersom du er påpasselig med å bruke chip hvor det er mulig også i utlandet er du bedre sikret mot skimming.
Skimming er betegnelsen for uautorisert kopiering av betalingskort. Ved skimming kopieres informasjonen i magnetstripen, som kan overføres til et duplikatkort og dermed misbrukes.
Også kort som tilbyr kontaktløse betalinger er ansett som en trygg betalingsmåte.
– Når tilbyderne av betalingstjenester åpner for kontaktløs betalingsteknologi, er det også de som bærer risikoen. Vi vurderer det slik at den kontaktløse betalingsteknologien som finnes, er trygg for kortholderne, sier Jorge.
Forbrukerrådet er en del av International Consumer Research & Testing. De kjenner ikke til noen tilfeller hvor svindel har forekommet som følger av misbruk av den kontaktløse NFC-teknologien. Kontaktløse betalinger fungerer kun innenfor et gitt, lavt beløp, og etter å ha brukt tjenesten noen ganger kreves det på ny at du identifiserer deg ved å taste PIN-kode. Det betyr at det er begrenset hvor store summer svindlerne klarer misbruke kortet ditt for.
Gi aldri fra deg kortet
– Gi aldri fra deg kortet, og aldri la det ligge igjen bak disken.
Hvis kredittkortet blir misbrukt etter at du har gitt det fra deg eller lagt kortet i baren, oppfattes dette av banken som at du opptrer grovt uaktsomt. Grov uaktsomhet når det kommer til bruk av kredittkort betyr at du selv må dekke tapet dersom kortet blir misbrukt. Det kan fort bli svært dyrt.
– Det finnes klubber som har gjort kortsvindel til sin sekundære inntektskilde, og kortholdere over hele Europa utsettes for falske betalinger eller skyhøye beløp som ikke står i stil til hva de har kjøpt, sier Jensen.
Ikke oppbevar PIN-kode med kortet
– Det er knapt noen igjen i Norge som oppbevarer nedtegnet kode sammen med kort. Ikke gjør det du heller, sier Jorge.
Det er flere grunner til at PIN-koden må holdes adskilt fra kortet ditt. For det første gjør du det vanskeligere for svindlere å misbruke kortet ditt, og for det andre kan du risikere å måtte betale egenandel – eller til og med hele tapet selv.
I lovverket sier finansavtaleloven at du er pliktig til å «[…] ta alle rimelige forholdsregler for å beskytte de personlige sikkerhetsanordningene knyttet til betalingsinstrumentet».
Dette innebærer å lære seg PIN-koden utenat, og ikke skrive den ned. Skriver du den ned og oppbevarer den med kredittkortet ditt gjør du ikke bare tyven en bjørnetjeneste, du risikerer også å måtte betale hele tapet dersom kortet ditt blir misbrukt. Hvis du oppdager at kortet ditt har forsvunnet, er du også pliktet å si ifra til kortutsteder umiddelbart for sperring for å unngå misbruk.