Storbankenes Kredittkort er dyre og ugunstige
Storbankene tar seg godt betalt for sine kredittkort. Småbankene derimot må levere bedre for å overbevise kundene, det kan du nyte godt av.
Kredittkort er noe de aller fleste i Norge bærer i sine lommebøker. De aller fleste bærer et fra en av de største bankene i Norge, nemlig DNB, Sparebank 1 eller Nordea. Men er dette de mest gunstige kredittkortene? Eller har kredittkort fra mindre banker bedre vilkår. Vi har tatt et dypdykk i kredittkort fra storbankene, og fra de mindre, og dette er resultatet. For å gjøre sammenligningen enkel har vi forholdt oss til følgende kredittkort:
Fra Storbankene:
Fra Småbanker (Våre topp 3 kredittkort i test):
Uttaksgebyr er det store skillet
Et kredittkort kan brukes stort sett over alt. Det er få begrensninger med kredittkort som er underordnet teknologien til Mastercard eller Visa. Ved kjøp av vare og betaling i vanlig terminal ser vi ingen gebyrer hos de seks kortene vi har tatt med i denne vurderingen. Når vi ser på kontantuttak derimot dukker det opp en større overraskelse. Vi begynner med en liste over gebyrer ved kontantuttak med kredittkortene i testen:
DNB Mastercard Grønn – Ved uttak i minibank 35 kroner + 1% av uttaksbeløpet. Ved uttak i bank 70 kroner + 1% av uttaksbeløpet.
Nordea Privat Mastercard – Ved uttak i minibank 2% minimum 40 kroner.
Sparebank 1 Visa – Ved uttak i minibank 35 kroner 0 1% av uttaksbeløpet. Ved uttak i bank 75 kroner + 1% av uttaksbeløpet.
Remember Mastercard – Ved uttak i minibank 35 kroner + 1% av uttaksbeløpet. Ved uttak i bank 75 kroner + 1% av uttaksbeløpet.
Ikano Visa – Ved uttak i minibank 35 kroner + 1% av uttaksbeløpet. Ved uttak i bank 75 kroner + 1% av uttaksbeløpet.
Bank Norwegian Visa – Ved uttak i minibank i utlandet 0 kroner. I norge 39 kroner fast.
Basert på listen over ser vi at alle kortene tar ca samme gebyrer ved uttak. Det eneste kredittkortet som skiller seg positivt ut er Bank Norwegian. Bank Norwegian Visa tar ingen gebyr for kontantuttak i utland, og bare 39 kroner i Norge. Dette er et stort pluss til Bank Norwegian, og en viktig ting å notere seg: Skal du benytte kredittkort til kontantuttak, skaff deg Bank Norwegian. Andre kort med denne fordelen er blant annet Gebyrfri kredittkort fra Santander
Rentene overasker
For de som benytter betalingsutsettelse på kredittkort er renten viktig. Vi setter derfor opp en liste over rentesatsene til de ulike selskapene:
DNB Mastercard Grønn – Effektiv rente: 26,11%.
Nordea Privat Mastercard – Effektiv rente: 23,39%.
Sparebank 1 Visa – Effektiv rente: 25,39%.
Remember Mastercard – Effektiv rente: 25,4%.
Ikano Visa – Effektiv rente: 20,1%.
Bank Norwegian Visa – Effektiv rente: 23,1%.
Basert på effektiv rente, ser vi hva det faktisk vil koste å utsette betaling med kortene. I denne sammenligningen ser vi at bankene holder et relativt høyt rentenivå. Men Ikano Visa, fra banken til Ikea-gründeren, ser vi den laveste renten i sammenligningen, 20,1%.
Funksjonaliteten er relativ lik
I forhold til kredittkortenes funksjonalitet er resultatet de ut relativt likt. Aller er underordnet enten Visa eller Mastercard og fungerer derfor stort sett overalt i hele verden. Største forskjellen på de seks kredittkortene er tilgang på informasjon når du er på farten. Her er kortene fra de store bankene vinnerne. Spesielt om du alt er kunde hos en av dem og er vant til å følge kortbruken fra nettbank på mobil eller i app. Her kommer DNB sterkt ut, da korttransaksjoner på kredittkort dukker opp raskt i appen. Nordea er på ingen måte live, da du må vente opp til 14 dager før transaksjoner blir synlig. Bank Norwegian viser transaksjoner alt samme dag, men de har igjen ingen app som gjøre dette synlig for deg på farten.
Sikkerheten er den samme
En av de desidert største fordelene med kredittkort er sikkerheten. Her er kredittkort langt sterkere en et vanlig debetkort. Dersom du opplever å bli svindlet på nett eller på en annen måte er man beskyttet av Finansavtalelovens paragraf 54b. Paragrafen sier at du har rett på erstatning fra kredittselskapet dersom du blir svindlet. Kravene for at du skal være beskyttet av loven er som følger:
1. Du må ha handlet på kreditt.
2. Du har handlet hos en næringsdrivende.
3. Det må foreligge en feil eller mangel ved varen eller tjenesten du har kjøpt.
4. Du må forsøke å løse problemet med selgeren først.
Les mer om sikkerhet ved kredittkortbetaling her
Fordelsprogrammer – mye å hente
Et aspekt ved kredittkort som ikke like ofte er fremhevet, men som kan være svært gunstig, er fordelsprogrammer. Vi ser blant annet Remember som tilbyr rabatter i over 200 nettbutikker. På samme måte tilbyr DNB og Nordea rabattordninger, den mest profilerte rabatten er kanskje DNBs rabatt hos Expert på 20% som er tilgjengelig i kortere perioder. Vi oppsummerer bankenes fordelsprogrammer slik:
DNB Mastercard Grønn – Stort rabattprogram med rabatter i en rekke butikker.
Nordea Privat Mastercard – Rabattprogram mot restauranter og hoteller.
Sparebank 1 Visa – Ingen rabattprogram.
Remember Mastercard – Stort rabattprogram i blant annet over 200 nettbutikker. Samt rabattprogram på hotell og restaurant.
Ikano Visa – Månedlig rabatt + faste rabatter innen en bransje. Blant annet 7% rabatt på dagligvare i desember.
Bank Norwegian Visa – Stort bonusprogram hvor man blant annet kan samle opp bonuspoeng og kjøpe rimeligere flybilletter og reiser.
I denne delen av sammenligningen ser vi ikke noen klare vinnere, men vi avdekker de kort som ikke har rabattprogrammer eller fordelsprogrammer.
Oppsummering
I denne sammenligningen ser vi at kredittkortene fra de aller største bankene i landet ikke nødvendigvis er så gode. Vi ser at de mindre bankene ofte kommer med goder som gjør de langt mer attraktive. Skal du eksempelvis reise og ta ut kontanter er det viktig å skaffe seg bank Norwegians Visakort. Trenger du lav rente er det Ikano Visa du skal velge. På fordelsprogrammer er det DNB, Bank Norwegian, Ikano og Remember som skiller seg positivt ut. Kredittkortene fra de tre storbankenes skiller seg ikke like ofte frem positivt.