Kredittkort: Disse har uttaksgebyr og disse krever rente fra uttaksdato
Noen kredittkort krever gebyr ved kontantuttak, mens renten løper fra dag én hos andre. I denne oversikten ser du hvilke.
Publisert: 21.07.2017 | Oppdatert: 29.07.2019
Kredittkortene på det norske markedet har ulike betingelser og vilkår hva angår gebyrer og generelle kostnader for bruk. Det som skiller klinten fra hveten er hvorvidt kredittkortet ditt er gebyrfritt eller ikke, altså om kontantuttak og bruk koster penger eller ei.
Samtidig er det lurt å være oppmerksom på ulike ekstrakostnader som kan tilkomme på tross av at kortet i utgangspunktet er gebyrfritt. De fleste kredittkort som skryter av at de er gebyrfrie, krever som regel rente fra uttakstidspunkt hvis man foretar kontantuttak – og kontantuttak defineres på flere måter.
Kontantuttak: Mer enn uttak i minibank
Ettersom kortet ditt kan ha gebyr på kontantuttak, er det viktig å være klar over hva kontantuttak innebærer. Det omfatter nemlig ikke kun uttak i minibank.
Når det kommer til kredittkort er kontantuttak i hovedsak definert som uttak i bank og minibank, og vanligvis inngår også regningsbetaling og overføring mellom kontoer i samme kategori. Det, og vanlig kjøp hos Posten og Post i Butikk hvor du drar kredittkortet i stedet for debetkortet.
Les også: Kredittkort? Kjøp hos Posten regnes som kontantuttak
Kontantuttak er med andre ord ikke begrenset til kun uttak i minibank.
Gebyret for kontantuttak kan variere noe fra bruk i inn- og utlandet. I oversikten nedenfor kan du se hvilke kredittkort som tar gebyr og hvilke kort som regner rente fra uttakstidspunkt.
Renten kan løpe fra uttakstidspunkt
Både kort som er gebyrfrie og ikke, kan ha løpende rente fra uttakstidspunkt ved kontantuttak.
Har du et gebyrfritt kort hvor renten løper fra uttakstidspunkt for kontantuttak, blir ikke kortbruken helt gratis likevel. Bruker du eksempelvis kredittkortet ditt på Post i Butikk vil det påløpe renter på beløpet fra tidspunktet du brukte kortet ditt. Det samme gjelder for kontantene du tar ut i en helt vanlig minibank.
Tar du ut 700 kroner med kredittkortet ditt i minibank løper renten på de 700 kronene allerede samme dag som du tar de ut. Dersom du betaler det utestående beløpet på kredittkortfakturaen din ved forfall, er det kun kontantuttaket som er rentebærende.
Gebyrfritt kredittkort vs. kredittkort med gebyr
Gebyrfrie kredittkort tar ikke årsavgift, termingebyr eller øvrige gebyrer. Det er derimot veldig vanlig at gebyrfrie kort tar rente fra uttaksdato ved kontantuttak. Slike kort kaller seg gebyrfrie ettersom renten i seg selv ikke er definert som et gebyr. Santander Gebyrfri og Sbankens kredittkort er eksempler på gebyrfrie kort som tar rente fra uttaksdato.
På den andre siden har vi kredittkort med gebyr. Ingen kort har gebyr for vanlige varekjøp, disse kortene har vanligvis kun gebyr for uttak av penger. Det vanlige er at kortene enten tar et enkeltstående gebyr, og/eller et prosentvist gebyr av uttaksbeløpet.
Eksempelvis tar DNB MasterCard både gebyr og prosenttakst av uttaksbeløpet: 40 kr. + 1 % av uttakssummen, mens Nordea Privat MasterCard kun tar en prosenttakst av uttaksbeløpet: 2 % av uttakssum, minimum 40 kroner.
Oversikt over kredittkort med gebyr og påløpende rente fra uttakstidspunkt
Det koster å ta ut penger med de fleste kredittkort
Som du kan se i tabellen, krever de aller fleste kredittkortene i oversikten gebyr for å ta ut penger. Dette gebyret er som regel en prosentsats av uttakssummen, med et visst minimumsbeløp. Tar du eksempelvis ut 4000 kroner med DNB MasterCard, som krever 40 kroner i tillegg til 1 % av uttakssummen, må du betale 80 kroner bare for å ta ut penger. Med Danske Bank Basis koster det deg 120 kroner å ta ut samme sum. Gjør du det i utlandet kommer valutapåslaget på toppen av det hele, og for kort som krever både 40 kroner + 4 % av uttakssummen og 2 % i valutapåslag, vil det koste 200 kroner å ta ut penger.
Noen kort krever ikke gebyr i det hele tatt, men fellestrekket for disse er at de regner rente fra uttaksdato. Det betyr at renten løper allerede fra samme dag som du tar ut penger. Det er enkelt å stoppe renten, siden det rentebærende beløpet betales ned først når du overfører penger tilbake til kortet ditt. I utlandet vil du derimot ikke unnslippe valutapåslaget, som alle kort har.
Det eneste kredittkortet vi vet av som ikke krever verken gebyr eller renter fra uttaksdato i utlandet er Bank Norwegian-kortet. Tar du derimot ut penger i Norge med kortet, må du ut med et gebyr på 39 kroner.