Test av SAS American Express Elite kredittkort

Kreditt­grense
1 000 000 kr
Rente­frihet
45 dager
Årsavgift
4800 kr
Alders­grense
18 år
Kontakt­løshet
Ja
Smart­betaling
Apple Pay
Vurdering
Låneeksempel:
Eff. rente 27,86 %. 155.000 o/12 mnd. Kostnad: 21.405. Totalt: 176.405
Vi har ikke et samarbeid med den aktuelle banken, men Zensum lar deg søke og sammenligne kort hos 5 banker samtidig
Gå videre til Zensum
Eff. rente 22,69 %. 25.000 o/12 mnd. Kostnad: 3.337. Totalt: 28.337. Ulike kort har ulike renter.
Annonselenke
I 2018 avsluttet American Express (Amex) sitt samarbeid med DNB for å selv ta over driften av sin portefølje. Overtakelsen bød samtidig på en rekke endringer – ikke minst i navnestrukturen – og per i dag sitter det amerikanske selskapet igjen med tre SAS-relaterte kredittkort på det norske markedet, henholdsvis Classic, Premium og SAS American Express Elite kredittkort.

Den mest fremtredende endringen var at Amex valgte å endre sine kreditt- til faktureringskort, som vil si at kortene ikke lenger har noen tilknyttet rentesats, samtidig som man heller ikke har muligheten til å nedbetale det utestående beløpet over tid. Den nye ordningen innebærer nemlig at man til å tilbakebetale hele det utestående beløpet senest fjorten dager etter man mottar fakturaen.

Nytt av 2022 derimot, er at alle som har bestilt kort etter 1. juni 2021, nå har muligheten til å delbetale sitt månedlige beløp. Kort fortalt vil det si at Amex igjen ligner mer på et standard kredittkort, og om du velger dette får du også de sedvanlige 45 dagene med rentefrihet.

Selv om SAS American Express Elite kredittkort er det dyreste av Amex sine SAS-relaterte kredittkort, er det samtidig det kortet som gir deg mest valuta for pengene, og kanskje spesielt for den mer avanserte brukeren som reiser mye og ønsker å tjene opp bonuspoeng på veien.

Rask opptjening av bonuspoeng

Med SAS American Express Elite kredittkort mottar du flybonuspoeng hver eneste gang du benytter deg av kortet. Denne ordningen kalles Ekstrapoeng, og når du har opptjent nok poeng kan du bruke disse til å kjøpe deg flybilletter via SAS sine nettsider. Foruten om dette får man også rabattert tilgang til SAS-lounger i Norden når man reiser med SAS eller den øvrige Star Alliance-flåten. Den eneste ulempen er at dette ikke gjelder på innenriksloungene på Arlanda og Gardermoen.

Ordningen fungerer slik at man mottar 20 Ekstrapoeng for hver hundrede krone man handler for. Antall poeng du trenger for å veksle inn til en reise avhenger i stor grad av destinasjonen du ønsker å reise til, men SAS sine faste takster starter på 10 000 Ekstrapoeng for de rimeligste reisene, mens de mest kostbare starter på 60 000 poeng.

Gratis medpassasjerer med Companion Ticket

Et av SAS-kortenes aller største salgsargument er Companion Ticket-ordningen. Dersom du bruker mer enn 150 000 og 300 000 kroner i løpet av et kalenderår med SAS American Express Elite kredittkort, får du automatisk tilgang til to Companion Tickets. Denne ordningen gir deg enten halv poengpris på flybilletter eller muligheten til å ta med deg en ekstra passasjer på reisen. Husk bare å bestille god tid i forveien, da SAS har et begrenset antall EuroBonus-seter på sine avganger.

Hvilket selskap du kan reise med og hvor langt CT-en kan ta deg, vil i stor grad avhenge av hvilket SAS-kort du har. Med Elite-varianten kan du bestille inntil to bonusreiser – henholdsvis ved brukte 150 000 og 300 000 kroner – med SAS Beste Pris eller den øvrige Star Alliance-flåten hvor som helst i verden. Det er også verdt å merke seg at CT-en er gyldig ut året du har tjent den opp, samt ytterligere 12 måneder.

Startbonusen veier noe opp for årsavgiften

Nå som Amex står på sine egne ben har de altså valgt å mer enn doble årsavgiften – fra 1700 til 4800 kroner – som naturlig nok er med på å trekke ned det helhetlige inntrykket voldsomt. På den annen side kan man også velge å se på det som en investering, i alle fall om man benytter seg flittig av kortet og bruker det riktig. Dette er nemlig kortet du tjener opp Ekstrapoeng med aller raskest, samtidig som du også mottar 20 000 Statusgrunnpoeng hvert år. Dette vil automatisk plassere deg på EuroBonus sitt Sølv-nivå og følgelig tilgang til ytterligere fordeler. Dersom du allerede har Sølv-nivå eller høyere, vil poengene også kunne hjelpe deg med å nå neste nivå.

I tillegg til dette får man også en omfattende reise- og avbestillingsforsikring med i den årlige prisen, samtidig som den er toppet med en ganske så beleilig egenandelsdekning for leiebil. Så selv om SAS American Express Elite kredittkort på overflaten kan se ut til å koste skjorten, kan den faktisk være ganske så innsparende om man stadig er på reisefoten.

Testen av SAS American Express Elite kredittkort er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2023-09-04

Vår vurdering (poengsum): 5/6

Karakterbegrunnelse

Alle kredittkortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

Rente og gebyrer har en vekting på 32,5 %
Fordeler har en vekting på 32,5 %
Brukeropplevelse har en vekting på 15 %
Helhetsvurdering har en vekting på 20 %
Rente og gebyrer

SAS American Express Elite kredittkort oppnår 34/100 poeng i kategorien gebyrer. I og med at Amex nå opererer med en nominell rente, har vi naturlig nok valgt å ta utgangspunkt i denne. SAS American Express Elite kredittkort kan i alle fall skilte med en relativt høy årsavgift, og kombinerer man dette med de ufordelaktige gebyrene, sitter man fort igjen med en ganske så middelmådig score.

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 86/100 poeng. I likhet med samtlige av American Express sine SAS-kort er også Elite sentrert rundt fordelsprogrammet EuroBonus. Selv om årsprisen alene kan skremme de aller fleste, er faktisk fordelene og forsikringene såpass gode at de langt på vei veier opp for dette. You get what you pay for, med andre ord.

Brukeropplevelse

Videre får SAS American Express Elite kredittkort 83/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. AmEx byr på en enkel søknadsprosess via nett i en moderne og nokså lett tilgjengelig innpakning. De svarer også raskt på henvendelser, og er tilgjengelig på flere plattformer. Videre kan det også bys på kontaktløs betaling og app-løsning, og det eneste kortet dessverre må se seg nødt til å få trekk for er mangel på valg av egen PIN-kode.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får kredittkortet 80/100 poeng. Kortet scorer totalt sett ganske høyt, og her er det særlig det gode bonussystemet og de inkluderte forsikringene som trekker opp. På den negative siden er årsgebyret i det drøyeste laget for den gjennomsnittelige forbrukeren.

Fordeler

 • Mulighet for oppsamling av flybonuspoeng, som kan brukes på flybilletter hos SAS og den øvrige Star Alliance-flåten
 • 20 000 Statusgrunnpoeng årlig
 • Muligheten til å ta med en medreisende med Companion Ticket-ordningen
 • Redusert pris på SAS-lounger i Norden
 • Reiseforsikring med egenandelsforsikring for leiebil inkludert
 • Støtte for Apple Pay

Ulemper

 • Meget høy årsavgift
 • Høye gebyrsatser
 • Høyeste valutapåslaget på markedet
 • Sammenlignet med Visa og MasterCard har American Express et begrenset bruksområde
Vi har ikke et samarbeid med den aktuelle banken, men Zensum lar deg søke og sammenligne kort hos 5 banker samtidig
Gå videre til Zensum
Eff. rente 22,69 %. 25.000 o/12 mnd. Kostnad: 3.337. Totalt: 28.337. Ulike kort har ulike renter.
Annonselenke

Rabatter og bonusordninger

Som navnet bærer preg av er SAS American Express Elite kredittkort bygget rundt fordelsprogrammet EuroBonus, og appellerer nok dermed først og fremst til den reiselystne. Under kan du se en oversikt over samtlige fordeler man oppnår ved å benytte kortet:

 • Ekstrapoeng: 20 Ekstrapoeng per 100 krone man handler for, som kan benyttes til flybilletter hos SAS og den øvrige Star Alliance-flåten
 • Grunnpoeng: 20 000 Statusgrunnpoeng hvert år, som vil gi deg Sølv-nivå hos EuroBonus og tilgang til ytterligere fordeler
 • Companion Ticket: Handle for 150 000 og 300 000 kroner per kalenderår, og reis for halvparten av poengprisen med SAS eller Star Alliance over hele verden
 • SAS-lounger: Rabatterte priser på SAS sine lounger i Norden, med unntak av innenriksloungene på Arlanda og Gardermoen

Rente og gebyrer

Generelt
Aldersgrense
18 år
Årsavgift
4800 kr¹
Kredittramme
5000 – 1 000 000 kr
Rentefrihet
45 dager
Kortutsteder
American Express
Betalingsnettverk
American Express
Kontaktløshet
Ja
Smartbetaling
Apple Pay
Grenser for varekjøp og uttak
Varekjøp i inn- og utland
Inntil disponibelt beløp av kredittgrense
Kontantuttak i inn- og utland
30 000 kr/14 dager
Bruk i Norge
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 25 kr)²
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 25 kr)²
Bruk av posttjenester
4 % (min. 25 kr)²
Bruk i utlandet
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 25 kr)²
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 25 kr)²
Valutapåslag
2,5 %
Renter
Månedlig nominell rente
1,65 %
Årlig nominell rente
19,8 %
Årlig effektiv rente
27,86 %
Øvrige gebyrer
Tilleggskort
540 kr/kort³
Erstatningskort
0 kr
Elektronisk faktura
0 kr/mnd
Faktura
45 kr/mnd
Kopi av faktura
45 kr
Forsinkelsesgebyr
60 kr
Saldooverføring
3 %²
Purregebyr (1. varsel)
35 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
35 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
105 kr
Forsinkelsesrente
8 %
Minimumsinnbetaling per måned
8,5 % (min. 400 kr)
Låneeksempel
Eff. rente 27,86 %. 155.000 o/12 mnd. Kostnad: 21.405. Totalt: 176.405
Alternativt kan du velge å betale 335 kr/mnd
Rente løper fra uttaks-/bruksdato
Tre kort inkludert, ytterligere ett kan utstedes. Prisen er pr. ekstrakort
Vi har ikke et samarbeid med den aktuelle banken, men Zensum lar deg søke og sammenligne kort hos 5 banker samtidig
Gå videre til Zensum
Eff. rente 22,69 %. 25.000 o/12 mnd. Kostnad: 3.337. Totalt: 28.337. Ulike kort har ulike renter.
Annonselenke

Forsikringer

Den inkluderte reise- og avbestillingsforsikring er gjeldende for alle reiser, så lenge man betaler minst 75 prosent eller mer av reisens totale transportkostnader med ditt SAS American Express Elite kredittkort. Denne er altså uavhengig av transportmiddel, selv om dagsreiser uten overnatting kun dekkes når man benytter seg av fly.

Utover dette stilles det også krav til at man er medlem av Norsk Folketrygd og har en fast bostedsadresse i Folkeregisteret. Så lenge disse kravene er innfridd gjelder den for reiser på inntil 60 påfølgende dager eller 120 dager sammenlagt i løpet av en periode på 12 måneder. Polisen gjelder både for deg og din husstand – som i denne sammenheng er definert som ektefelle, registrert partner eller samboer og barn, stebarn og adoptivbarn eller fosterbarn under 25 år med felles adresse – eller inntil tre andre medreisende.

Samtidig er det verdt å merke seg at samtlige satser er oppgitt i norske kroner, samt at forsikrede må være under 80 år under hele reisen for å
bli omfattet av ytelsene medisinsk assistanse og dekning av kostnader.

Dekning
Pr. pers
Pr. skade
Avbestilt, utsatt, avbrutt eller endret reise
50 000
Medisinsk behandling
2 000 000
Akutt tannpleie
10 000
10 000
Forlenget opphold etter behandling
2000/døgn
20 000
Redningstjeneste
1 500 000
Begravelses- og jordfestelseskostnader
25 000
Reisegods
20 000
Kontanter og reisedokumenter
5000¹
Tapt eller forsinket avgang
2000
Forsinket reisegods
3000²
Juridisk bistand
100 000
Hjemtransport og reisesyke
Ubegrenset
Ubegrenset
Ulykke invaliditet barn og voksen
1 500 000³
Dødsfall barn (0-16 år)
150 000
Dødsfall voksen (16-80 år)
1 500 000
Begrenset til 750 kroner for barn under 16 år
Ytterligere 3000 kroner pr. person om reisegodset ikke har ankommet innen 48 timer
En prosentandel av summen ut ifra grad av invaliditet
Avtaletype
Inkludert forsikring
Forsikringsselskap
Chubb European Group SE og Inter Partner Assistance

Inkludert i reiseforsikringen har man også leiebilsdekning, og også her forutsettes det at du har betalt minst 75 prosent av leiebilforholdet med ditt SAS American Express Elite kredittkort-kort.

Forsikringen gjelder for inntil fem personer per reise, og dekker alle beløp den forsikrede er ansvarlig for under leieavtalen – inkludert egenandelen – uavhengig av om du er ansvarlig for hendelsen eller ei. Dekningsgraden kan dog ikke overskride verdien på leiebilen eller inntil maksimalt 750 000 kroner. Dersom du anses å være juridisk ansvarlig for skade på person eller eiendom, dekkes kostnadene knyttet til hendelsen og videre juridisk bistand med inntil 7 500 000 kroner.

Forsikringen dekker følgende poster:

 • Bilskade (Collision Damage Waiver – CDW)
 • Tap (Loss Damage Waiver – LDW)
 • Opphevelse/reduksjon av egenandel (Removal/reduction of excess – CDW/LDW)
 • Tyveribeskyttelse (Theft Protection – TP)
 • Utvidet ansvarsforsikring (Top Up/Supplemental Liability – SLI)
 • Personskade (Personal Accident – PA)
Avtaletype
Inkludert i reiseforsikringen
Forsikringsselskap
Chubb European Group SE og Inter Partner Assistance

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kortet innvilget:

 • Du må ha fylt 18 år
 • Du må ha regelmessig inntekt
 • Du må være fast bosatt i Norge
 • Din samlede gjeld kan ikke overstige fem ganger brutto inntekt Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt
 • Du må kunne håndtere en tenkt renteøkning på inntil fem prosentpoeng Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt

Kontakt­informasjon

Kortutsteder
American Express Europe S.A. (Norway Branch)
Org. nummer
920 854 346
Besøksadresse
Tegeluddsvägen 21, Stockholm, Sverige
Postadresse
Postboks 472 Sentrum, 0104 Oslo
Telefon
(+47) 24 05 52 64
Sperre kort
(+47) 24 05 52 63
E-post
sac@ aexp.com

Brukererfaring med SAS American Express Elite kredittkort

Hva er din erfaring med SAS American Express Elite kredittkort?