Test av SAS American Express Elite

SAS American Express Elite

Vurdering

terningkast

Spesielt anbefalt for

• Reisende
• Fordeler
• Bonusjegere

Aldersgrense: 18 år

Rentefrihet: 45 dager

Årsavgift: 4000 kr

Vurdering

terningkast

Priseksempel: 12.000 o/12 mnd. Årsavgift: 4.000. Totalt: 16.000

Fra og med 1. november 2018 avsluttet American Express (AmEx) sitt samarbeid med DNB for å selv ta over driften av sin portefølje. Overtakelsen bød samtidig på en rekke endringer – ikke minst i navnestrukturen – og per i dag sitter det amerikanske selskapet igjen med tre SAS-relaterte kredittkort på det norske markedet, henholdsvis Classic, Premium og Elite.

Den aller største endringen er dog at kortene gjøres om fra kreditt- til faktureringskort. Dette vil si at kortet ikke lenger har noen tilknyttet rentesats, samtidig som man heller ikke har muligheten til å nedbetale det utestående beløpet over tid. Den nye ordningen innebærer nemlig at man til å tilbakebetale hele det utestående beløpet senest 14 dager etter man mottar fakturaen.

Selv om Elite er det dyreste av AmEx sine SAS-relaterte kredittkort, er det samtidig det kortet som gir deg mest valuta for pengene, og kanskje spesielt for den mer avanserte brukeren som reiser mye og ønsker å tjene opp bonuspoeng på veien.

Rask opptjening av bonuspoeng

Med SAS EuroBonus American Express Premium mottar du flybonuspoeng hver eneste gang du benytter deg av kortet. Denne ordningen kalles Ekstrapoeng, og når du har opptjent nok Ekstrapoeng kan du bruke disse til å kjøpe deg flybilletter via SAS sine nettsider. Foruten om dette får man også rabattert tilgang til SAS-lounger i Norden når man reiser med SAS eller den øvrige Star Alliance-flåten. Den eneste ulempen er at dette ikke gjelder på innenriksloungene på Arlanda og Gardermoen.

Ordningen fungerer slik at mottar 20 Ekstrapoeng for hver hundrede krone du bruker på normale transaksjoner, og 30 Ekstrapoeng for hver hundrede krone du benytter til å kjøpe flybilletter via sas.no.

Antall poeng du trenger for å veksle inn til en reise avhenger i stor grad av destinasjonen du ønsker å reise til, men SAS sin faste takst starter på 10 000 Ekstrapoeng, mens de mest kostbare ligger på 80 000 poeng.

Gratis medpassasjerer med Companion Ticket

Et av SAS-kortenes aller største salgsargument er Companion Ticket-ordningen. Dersom du bruker mer enn 150 000 og 300 000 kroner i løpet av et kalenderår med SAS AmEx Elite, får du automatisk tilgang til to Companion Tickets. Denne ordningen gir deg enten halv poengpris på flybilletter eller muligheten til å ta med deg en ekstra passasjer på reisen. Husk bare å bestille god tid i forveien, da SAS har et begrenset antall EuroBonus-seter på sine avganger.

Hvilket selskap du kan reise med og hvor langt CT-en kan ta deg, vil i stor grad avhenge av hvilket SAS-kort du har. Med Elite-varianten kan du bestille inntil to bonusreiser – henholdsvis ved brukte 150 000 og 300 000 kroner – med SAS Beste Pris eller den øvrige Star Alliance-flåten hvor som helst i verden. Det er også verdt å merke seg at CT-en er gyldig ut året du har tjent den opp, samt ytterligere 12 måneder.

Les også: Vi har sett på den faktiske verdien av Ekstrapoeng

Startbonusen veier noe opp for årsavgiften

Nå som AxEx står på sine egne ben har de altså valgt å mer enn doble årsavgiften – fra 1700 til 4000 kroner – som naturlig nok er med på å trekke ned det helhetlige inntrykket voldsomt. På den annen side kan man også velge å se på det som en investering, i alle fall om man benytter seg flittig av kortet og bruker det riktig. Dette er nemlig kortet du tjener opp Ekstrapoeng med aller raskest, samtidig som du også mottar 20 000 Statusgrunnpoeng hvert år. Dette vil automatisk gi deg minimum Eurobonus’ Sølv-nivå og følgelig tilgang til ytterligere fordeler. Dersom du allerede har Sølv-nivå eller høyere, vil poengene også kunne hjelpe deg å nå neste nivå.

I tillegg til dette får man også en omfattende reise- og avbestillingsforsikring med i den årlige prisen, samtidig som den er toppet med en ganske så beleilig leiebilforsikring. Så selv om SAS EuroBonus AmEx Elite på overflaten kan se ut til å koste skjorten, kan den faktisk være ganske så innsparende om man stadig er på reisefoten.

Testen av SAS American Express Elite er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2020-01-31
Vår vurdering (poengscore): 4 av mulige 6.

Karakterbegrunnelse

Alle faktureringskortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

  Fordeler har en vekting på 35 %

  Gebyrer har en vekting på 30 %

  Helhetsvurdering har en vekting på 20 %

  Brukeropplevelse har en vekting på 15 %

Gebyrer

SAS Amex Elite oppnår 10/100 poeng i kategorien gebyrer. I motsetning til kredittkort opererer ikke betalingskort med rentesatser, og vil følgelig ikke bli vurdert ut ifra dette. Kortet kan uansett skilte med en meget høy årsavgift, og kombinerer man dette med de ufordelaktige gebyrene, sitter man fort igjen med en dårlig score.

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 87/100 poeng. I likhet med samtlige av American Express sine SAS-kort er også Elite sentrert rundt fordelsprogrammet EuroBonus. Selv om årsprisen alene kan skremme de aller fleste, er faktisk fordelene og forsikringene såpass gode at de langt på vei veier opp for dette. You get what you pay for, med andre ord.

Brukeropplevelse

Videre får SAS Amex Elite 83/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. AmEx byr på en enkel søknadsprosess via nett i en moderne og nokså lett tilgjengelig innpakning. De svarer også raskt på henvendelser, og er tilgjengelig på flere plattformer. Videre kan det også bys på kontaktløs betaling og app-løsning, og det eneste kortet dessverre må se seg nødt til å få trekk for er mangel på valg av egen PIN-kode.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får kredittkortet 80/100 poeng. Kortet scorer totalt sett ganske høyt, og her er det særlig det gode bonussystemet og de inkluderte forsikringene som trekker opp. På den negative siden er årsgebyret i det drøyeste laget for den gjennomsnittelige forbrukeren.

Fordeler med SAS American Express Elite

 • Mulighet for oppsamling av flybonuspoeng, som kan brukes på flybilletter hos SAS og den øvrige Star Alliance-flåten
 • 20 000 Statusgrunnpoeng årlig
 • Muligheten til å ta med en medreisende med Companion Ticket-ordningen
 • Redusert pris på SAS-lounger i Norden
 • Reiseforsikring med egenandelsforsikring for leiebil inkludert
 • Støtte for Apple Pay

Ulemper

 • Meget høy årsavgift
 • Høye gebyrsatser
 • Høyeste valutapåslaget på markedet
 • Sammenlignet med Visa og MasterCard har American Express et begrenset bruksområde

Rabatter og bonusordninger

Som navnet bærer preg av er SAS Amex Elite bygget rundt fordelsprogrammet EuroBonus, og appellerer nok dermed først og fremst til den reiselystne. Under kan du se en oversikt over samtlige fordeler man oppnår ved å benytte kortet:

 • Mulighet for oppsamling av bonuspoeng som kan brukes på flybilletter hos SAS og den øvrige Star Alliance-flåten
 • 20 Ekstrapoeng per 100 brukte krone
 • 30 Ekstrapoeng per 100 brukte krone ved kjøp av flybilletter gjennom sas.no
 • 20 000 Statusgrunnpoeng hvert år, som gir deg minst Sølv-nivå i EuroBonus og tilgang til ekstra fordeler
 • Mulighet for to ledsagerbilletter ved årlig bruk over 150 000 og 300 000 kroner, som kan benyttes over hele kloden
 • Tilgang til SAS-lounger i Norden til reduserte priser
 • Tilgang til globalt restaurantprogram med mer enn 400 restauranter hvor du enten får en gratis forrett, en flaske vin eller 20% rabatt på mat
 • Tilgang til den eksklusive tjenesten concierge

Rente og gebyrer

Generelle gebyrer
Årsavgift
4000 kr (335 kr/mnd)
Varekjøp
0 kr
Bruk i Norge
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 25 kr)*
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 25 kr)*
Bruk hos Posten/Post i Butikk
4 % (min. 25 kr)*
Bruk i utlandet
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 25 kr)*
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 25 kr)*
Valutapåslag
2,5 %
Grenser for varekjøp og kontantuttak
Varekjøp i inn- og utland
Ta kontakt med American Express om du skal handle for et vesentlig større beløp enn vanlig, grensen avhenger nemlig av kunderelasjonen du har bygget opp over tid
Kontantuttak i inn- og utland
30 000 kr/14 dager
Øvrige gebyrer
Tilleggskort
540 kr**
Nytt kort
0 kr
Elektronisk faktura
0 kr/mnd
Papirfaktura
45 kr/mnd
Forsinkelsesavgift
60 kr
Forsinkelsesrente
8,5 %
Purregebyr (1. varsel)
70 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
70 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
210 kr
Forsinkelsesrente
9,5 %
Inkassosalær t.o.m 2500
700 kr
Inkassosalær t.o.m 10 000
1400 kr
Inkassosalær t.o.m 50 000
2800 kr
Inkassosalær t.o.m 250 000
5600 kr
Inkassosalær over 250 000
11 200 kr

* Seks måneder etter at kortet aktiveres vil du automatisk få tilgang til Express Cash Service, og da kan du foreta kontantuttak fra minibank eller hos enkelte brukersteder

** 3 kort inkludert, ytterligere 1 kan utstedes. Prisen er pr. ekstrakort

Låneeksempel

 • 12.000 o/12 mnd. Årsavgift: 4.000. Totalt: 16.000

Forsikring

Trykk på de ulike forsikringene for å lese mer om hver enkelt:

Med SAS Amex Elite er reise-og avbestillingsforsikring inkludert i kortet uten ekstra kostnad. For at reiseforsikringen skal være gjeldende, må du ha betalt minimum 75 % eller mer av transportkostnadene med kredittkortet eller EuroBonus-poeng.

Så lenge dette er på plass er polisen gyldig for innehaver og den nærmeste familien, så lenge barna i husstanden er under 25 år på avreisedato. Utover dette må også reisen startes og avsluttes på din registrerte adresse, og dagsreiser uten overnatting dekkes kun dersom det er benyttet fly. Forsikringen gjelder for reiser på inntil 60 påfølgende dager eller sammenlagt 120 dager i løpet av en periode på tolv måneder.

Avtaletype: Inkludert forsikring
Forsikringsselskap: Chubb European Group SE og Inter Partner Assistance

Med SAS Amex Elite har du egenandelsforsikring for leiebil inkludert i kortet ditt, og denne er gjeldende så lenge du betaler minimum 75 % av dine leiebilkostnader med kortet. Egenandelsforsikringen dekker alle beløp den forsikrede er ansvarlig for under leieavtalen, inklusive egenandel. Dette gjelder uansett om den forsikrede er ansvarlig for hendelsen eller ikke. Det er dog verdt å merke seg at det ikke dekkes mer enn verdien av leiebilen, og maksimalt inntil 750 000 norske kroner.

Forsikringen dekker følgende poster:

 • Bilskade (Collision Damage Waiver- CDW)
 • Tap (Loss Damage Waiver-LDW)
 • Opphevelse/reduksjon av egenandel (Removal/reduction of excess – CDW/LDW)
 • Tyveribeskyttelse (Theft Protection-TP)
 • Utvidet ansvarsforsikring (Top Up/Supplemental Liability-SLI)
 • Personskade (Personal Accident-PA)

Avtaletype: Inkludert forsikring
Forsikringsselskap: Chubb European Group SE og Inter Partner Assistance

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kortet innvilget:

 • Du må ha fylt 18 år
 • Du må ha regelmessig inntekt
 • Du må være fast bosatt i Norge

Kontakt­informasjon

Kort­utsteder:
American Express Europe S.A. (Norway Branch)
Org. nummer:
920 854 346
Kreditt­giver:
American Express Europe S.A. (Norway Branch)
Org. nummer:
920 854 346
Besøks­­adresse:
Tegeluddsvägen 21, Stockholm, Sverige
Post­­adresse:
Postboks 472 Sentrum, 0104 Oslo
Telefon:
(+47) 24 05 52 64
Sperring av kort:
(+47) 24 05 52 63
E-post:

Brukererfaring med SAS American Express Elite

Hva er din erfaring med SAS American Express Elite?