Test av SAS American Express Premium

Kreditt­grense
1 000 000 kr
Rente­frihet
45 dager
Årsavgift
1000 kr
Alders­grense
18 år
Kontakt­løshet
Ja
Smart­betaling
Apple Pay
Vurdering
Låneeksempel:
Eff. rente 23,47 %. 115.000 o/12 mnd. Kostnad: 13.520. Totalt: 128.520
I 2018 valgte American Express (Amex) å avslutte sitt samarbeid med DNB for å ta tilbake driften av sin egen portefølje, og denne overgangen bød naturlig nok på en rekke endringer. Blant det første som ble endret var navnestrukturen, og per i dag sitter det amerikanske selskapet igjen med tre SAS-relaterte kredittkort på det norske markedet, henholdsvis SAS American Express Classic, SAS American Express Premium og SAS American Express Elite kredittkort.

Den aller største endringen var dog at kortene ble omgjort fra kreditt- til faktureringskort, som vil si at kortene ikke lenger hadde noen tilknyttet rentesats eller muligheten til å nedbetale det utestående beløpet over tid. Nytt av 2022 derimot, er at alle som har bestilt kort etter 1. juni 2021, igjen har muligheten til å delbetale sitt månedlige beløp. Enkelt forklart innebærer dette at Amex nok en gang fungerer som et standard kredittkort, og om du velger dette får du også de sedvanlige 45 dagene med rentefrihet.

Blant Amex sine kort kan SAS American Express Premium regnes som den midterste i rekken, og som de fleste som plasserer seg i midten faller den til tider mellom to stoler. Kortet er absolutt gunstig for deg som reiser mye og ønsker å spare opp bonuspoeng, men om du er blant de som reiser mer enn den gjengse nordmann, får du langt bedre satser med Elite-kortet. Samtidig er SAS American Express Premium fire ganger så rimelig som Elite, så om du faller i kategorien mellom å reise av og til og veldig ofte, kan dette fort være det mest lønnsomme kortet.

Flybonus og reisefordeler

Med SAS American Express Premium mottar du 15 Ekstrapoeng hver eneste gang du benytter deg av kortet, og de opptjente poengene kan du siden benytte deg av til å kjøpe flybilletter via SAS sine nettsider. Antall poeng du trenger for å veksle inn til en reise avhenger i stor grad av destinasjonen du ønsker å reise til, men SAS opererer i alle fall med en fast takst på 10 000 Ekstrapoeng for de rimeligste reisene, mens de mest kostbare starter på 60 000 poeng.

Foruten om dette får man også rabatterte priser og tilgang til SAS sine lounger i Norden når man reiser med SAS eller den øvrige Star Alliance-flåten. Den eneste ulempen er at dette ikke gjelder på innenriksloungene på Arlanda og Gardermoen.

Companion Ticket: Billetter for to til prisen av én

En av godene som gjør Amex sine SAS-kort så ettertraktet, er ordningen Companion Ticket (CT). Dersom du bruker mer enn 150 000 kroner i løpet av et kalenderår med SAS American Express Premium, har du automatisk opparbeidet deg en CT. Denne gir deg enten halv poengpris på flybilletter eller muligheten til å ta med deg en ekstra passasjer på reisen. Husk bare å bestille god tid i forveien, da SAS har et begrenset antall EuroBonus-seter på sine avganger.

Hvilket selskap du kan reise med og hvor langt CT-en kan ta deg, vil i stor grad avhenge av hvilket SAS-kort du har. Med Premium-varianten kan du bestille en bonusreise med SAS Beste Pris eller den øvrige Star Alliance-flåten hvor som helst i verden én gang i året. Det er også verdt å merke seg at CT-en er gyldig ut året du har tjent den opp, samt ytterligere 12 måneder.

Årsavgift og forsikring

Det er vanskelig å komme utenom at en av de største ulempene med SAS American Express Premium er dens årsavgift. Tusen kroner kan fort bli i drøyeste laget for en gjennomsnittlig bruker, men for en som stadig er på farten kan dette raskt lønne seg i lengden.

Nå bør det også nevnes at reiseforsikring inkluderes i denne prisen, og all den tid du oppnår en høyere inntjening enn Classic-varianten – som for all del er kostnadsfri, men samtidig ikke har noen former for forsikringer – veier dette langt på vei opp for prisen.

Testen av SAS American Express Premium er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2023-09-11

Vår vurdering (poengsum): 4/6

Karakterbegrunnelse

Alle kredittkortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

Rente og gebyrer har en vekting på 32,5 %
Fordeler har en vekting på 32,5 %
Brukeropplevelse har en vekting på 15 %
Helhetsvurdering har en vekting på 20 %
Rente og gebyrer

SAS American Express Premium oppnår 34/100 poeng i kategorien rente og gebyrer. I og med at Amex nå opererer med en nominell rente, har vi naturlig nok valgt å ta utgangspunkt i denne. SAS American Express Premium kan i alle fall skilte med en relativt høy årsavgift, og kombinerer man dette med de ufordelaktige gebyrene, sitter man fort igjen med en ganske så middelmådig score.

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 66/100 poeng. SAS American Express Premium er sentrert rundt fordelsprogrammet EuroBonus, og fungerer akkurat så godt som man kunne forventet. Blander man i tillegg inn den inkluderte reiseforsikringen, sitter man fort igjen med en ganske så attraktiv pakke.

Brukeropplevelse

Videre får SAS American Express Premium 83/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. Amex byr på en enkel søknadsprosess via nett i en moderne og nokså lett tilgjengelig innpakning. De svarer også raskt på henvendelser, og er tilgjengelig på flere plattformer. Videre kan det også bys på kontaktløs betaling og app-løsning, og det eneste kortet dessverre må se seg nødt til å få trekk for er mangel på valg av egen PIN-kode.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får kredittkortet 65/100 poeng. Her er det særlig det gode bonussystemet og den inkluderte forsikringen som trekker opp, mens årsgebyret og de generelle gebyrsatsene er med på å trekke helhetsinntrykket vesentlig ned.

Fordeler

 • Mulighet for oppsamling av flybonuspoeng, som kan brukes på flybilletter hos SAS og den øvrige Star Alliance-flåten
 • Muligheten til å ta med en medreisende med Companion Ticket-ordningen
 • Redusert pris på SAS-lounger i Norden
 • Reiseforsikring inkludert
 • Støtte for Apple Pay

Ulemper

 • Noe stiv årsavgift
 • Høye gebyrsatser
 • Høyeste valutapåslaget på markedet
 • Sammenlignet med Visa og Mastercard har American Express et begrenset bruksområde

Rabatter og bonusordninger

Som navnet bærer preg av er SAS American Express Premium bygget rundt fordelsprogrammet EuroBonus, og appellerer nok dermed først og fremst til den reiselystne. Under kan du se en oversikt over samtlige fordeler man oppnår ved å benytte kortet:

 • Ekstrapoeng: 15 Ekstrapoeng per 100 krone man handler for, som kan benyttes til flybilletter hos SAS og den øvrige Star Alliance-flåten
 • Companion Ticket: Handle for 150 000 kroner per kalenderår, og reis for halvparten av poengprisen med SAS eller Star Alliance over hele verden
 • SAS-lounger: Rabatterte priser på SAS sine lounger i Norden, med unntak av innenriksloungene på Arlanda og Gardermoen

Rente og gebyrer

Generelt
Aldersgrense
18 år
Årsavgift
1000 kr¹
Kredittramme
5000 – 1 000 000 kr
Rentefrihet
45 dager
Kortutsteder
American Express
Betalingsnettverk
American Express
Kontaktløshet
Ja
Smartbetaling
Apple Pay
Grenser for varekjøp og uttak
Varekjøp i inn- og utland
Inntil disponibelt beløp av kredittgrense
Kontantuttak i inn- og utland
12 000 kr/14 dager
Bruk i Norge
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 25 kr)²
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 25 kr)²
Bruk av posttjenester
4 % (min. 25 kr)²
Bruk i utlandet
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 25 kr)²
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 25 kr)²
Valutapåslag
2,5 %
Renter
Månedlig nominell rente
1,65 %
Årlig nominell rente
19,8 %
Årlig effektiv rente
23,47 %
Øvrige gebyrer
Tilleggskort
540 kr³
Erstatningskort
0 kr
Elektronisk faktura
0 kr/mnd
Faktura
45 kr/mnd
Kopi av faktura
45 kr
Forsinkelsesgebyr
60 kr
Saldooverføring
3 %²
Purregebyr (1. varsel)
35 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
35 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
105 kr
Forsinkelsesrente
8 %
Minimumsinnbetaling per måned
8,5 % (min. 400 kr)
Låneeksempel
Eff. rente 23,47 %. 115.000 o/12 mnd. Kostnad: 13.520. Totalt: 128.520
Alternativt kan du velge å betale 85 kr/mnd
Rente løper fra uttaks-/bruksdato
Ett kort inkludert, ytterligere tre kan utstedes. Prisen er pr. ekstrakort

Forsikringer

Den inkluderte reise- og avbestillingsforsikring er gjeldende for alle reiser, så lenge man betaler minst 75 prosent eller mer av reisens totale transportkostnader med ditt SAS American Express Premium. Denne er altså uavhengig av transportmiddel, selv om dagsreiser uten overnatting kun dekkes når man benytter seg av fly.

Utover dette stilles det også krav til at man er medlem av Norsk Folketrygd og har en fast bostedsadresse i Folkeregisteret. Så lenge disse kravene er innfridd gjelder den for reiser på inntil 60 påfølgende dager eller 120 dager sammenlagt i løpet av en periode på 12 måneder. Polisen gjelder både for deg og din husstand – som i denne sammenheng er definert som ektefelle, registrert partner eller samboer og barn, stebarn og adoptivbarn eller fosterbarn under 25 år med felles adresse – eller inntil tre andre medreisende.

Samtidig er det verdt å merke seg at samtlige satser er oppgitt i norske kroner, samt at forsikrede må være under 80 år under hele reisen for å
bli omfattet av ytelsene medisinsk assistanse og dekning av kostnader.

Dekning
Pr. pers
Pr. skade
Avbestilt, utsatt, avbrutt eller endret reise
25 000
Reisegods
10 000
Kontanter og reisedokumenter
2500¹
Tapt eller forsinket avgang
1500
Forsinket reisegods
2000²
Juridisk bistand
100 000
Hjemtransport og reisesyke
Ubegrenset
Ubegrenset
Ulykke invaliditet barn og voksen
1 000 000³
Dødsfall barn (0-16 år)
100 000
Dødsfall voksen (16-80 år)
1 000 000
Begrenset til 750 kroner for barn under 16 år
Ytterligere 2000 kroner pr. person om reisegodset ikke har ankommet innen 48 timer
En prosentandel av summen ut ifra grad av invaliditet
Avtaletype
Inkludert forsikring
Forsikringsselskap
Chubb European Group SE og Inter Partner Assistance

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kortet innvilget:

 • Du må ha fylt 18 år
 • Du må ha regelmessig inntekt
 • Du må være fast bosatt i Norge
 • Din samlede gjeld kan ikke overstige fem ganger brutto inntekt Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt
 • Du må kunne håndtere en tenkt renteøkning på inntil fem prosentpoeng Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt

Kontakt­informasjon

Kortutsteder
American Express Europe S.A. (Norway Branch)
Org. nummer
920 854 346
Besøksadresse
Tegeluddsvägen 21, Stockholm, Sverige
Postadresse
Postboks 472 Sentrum, 0104 Oslo
Telefon
(+47) 24 05 52 63
Sperre kort
(+47) 24 05 52 63
E-post
sac@ aexp.com

Brukererfaring med SAS American Express Premium

Hva er din erfaring med SAS American Express Premium?