Test av SAS American Express Premium

SAS American Express Premium

Vurdering

terningkast

Spesielt anbefalt for

• Reisende
• Fordeler
• Bonusjegere

Aldersgrense: 18 år

Rentefrihet: 45 dager

Årsavgift: 1000 kr

Vurdering

terningkast

Priseksempel: 12.000 o/12 mnd. Årsavgift: 1000. Totalt: 13.000

Fra og med 1. november 2018 avsluttet American Express (AmEx) sitt samarbeid med DNB for å selv ta over driften av sin portefølje. Overtakelsen bød samtidig på en rekke endringer – ikke minst i navnestrukturen – og per i dag sitter det amerikanske selskapet igjen med tre SAS-relaterte kredittkort på det norske markedet, henholdsvis Classic, Premium og Elite.

Den aller største endringen er dog at kortene gjøres om fra kreditt- til faktureringskort. Dette vil si at kortet ikke lenger har noen tilknyttet rentesats, samtidig som man heller ikke har muligheten til å nedbetale det utestående beløpet over tid. Den nye ordningen innebærer nemlig at man til å tilbakebetale hele det utestående beløpet senest 14 dager etter man mottar fakturaen.

Blant AmEx sine kort kan dette regnes som den midterste i rekken, og som de fleste som plasserer seg i midten faller den langt på vei mellom to stoler. Kortet er absolutt bra for deg som reiser mye og ønsker å spare opp bonuspoeng, men om du er blant de som reiser mer enn den gjengse nordmann, får du langt bedre satser med Elite-kortet. Samtidig er Premium fire ganger så rimelig som Elite, så om du faller i kategorien mellom å reise av og til og veldig ofte, kan dette fort være det mest lønnsomme kortet.

Flybonus og reisefordeler

Med SAS AmEx Premium mottar du flybonuspoeng hver eneste gang du benytter deg av kortet. Denne ordningen kalles Ekstrapoeng, og når du har opptjent nok Ekstrapoeng kan du bruke disse til å kjøpe deg flybilletter via SAS sine nettsider. Foruten om dette får man også rabattert tilgang til SAS-lounger i Norden når man reiser med SAS eller den øvrige Star Alliance-flåten. Den eneste ulempen er at dette ikke gjelder på innenriksloungene på Arlanda og Gardermoen.

Ordningen fungerer slik at mottar 15 Ekstrapoeng for hver hundrede krone du bruker på normale transaksjoner, og 30 Ekstrapoeng for hver hundrede krone du benytter til å kjøpe flybilletter via sas.no.

Antall poeng du trenger for å veksle inn til en reise avhenger i stor grad av destinasjonen du ønsker å reise til, men SAS sin faste takst starter på 10 000 Ekstrapoeng, mens de mest kostbare ligger på 80 000 poeng.

Companion Ticket: Billetter for to til prisen av én

En av godene som gjør AmEx sine SAS-kort så ettertraktet, er ordningen Companion Ticket (CT). Dersom du bruker mer enn 150 000 kroner i løpet av et kalenderår med SAS AmEx Premium, har du automatisk opparbeidet deg en CT. Denne gir deg enten halv poengpris på flybilletter eller muligheten til å ta med deg en ekstra passasjer på reisen. Husk bare å bestille god tid i forveien, da SAS har et begrenset antall EuroBonus-seter på sine avganger.

Hvilket selskap du kan reise med og hvor langt CT-en kan ta deg, vil i stor grad avhenge av hvilket SAS-kort du har. Med Premium-varianten kan du bestille en bonusreise med SAS Beste Pris eller den øvrige Star Alliance-flåten hvor som helst i verden én gang i året. Det er også verdt å merke seg at CT-en er gyldig ut året du har tjent den opp, samt ytterligere 12 måneder.

Les også: Vi har sett på den faktiske verdien av Ekstrapoeng

Årsavgift og forsikring

Det er vanskelig å komme utenom at en av de største ulempene med SAS EuroBonus American Express Premium er dens årsavgift. Tusen kroner kan fort bli i drøyeste laget for en gjennomsnittlig bruker, men for en som stadig er på farten kan dette raskt lønne seg i lengden.

Nå bør det også nevnes at reiseforsikring inkluderes i denne prisen, og all den tid du oppnår en høyere inntjening enn Classic-varianten – som for all del er kostnadsfri, men samtidig ikke har noen former for forsikringer – veier dette langt på vei opp for prisen.

Testen av SAS American Express Premium er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2019-10-31
Vår vurdering (poengscore): 4 av mulige 6.

Karakterbegrunnelse

Alle faktureringskortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

  Fordeler har en vekting på 35 %

  Gebyrer har en vekting på 30 %

  Helhetsvurdering har en vekting på 20 %

  Brukeropplevelse har en vekting på 15 %

Gebyrer

SAS Amex Premium oppnår 10/100 poeng i kategorien rente og gebyrer. I motsetning til kredittkort opererer ikke betalingskort med rentesatser, og vil følgelig ikke bli vurdert ut ifra dette. Premium kan skilte med en høy årsavgift, og kombinerer man dette med de ufordelaktige gebyrene, sitter man fort igjen med en dårlig score.

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 67/100 poeng. SAS Amex Premium er sentrert rundt fordelsprogrammet EuroBonus, og fungerer akkurat så godt som man kunne forventet. Blander man i tillegg inn den inkluderte reiseforsikringen, sitter man fort igjen med en ganske så attraktiv pakke.

Brukeropplevelse

Videre får AmEx SAS Eurobonus Premium 83/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. AmEx byr på en enkel søknadsprosess via nett i en moderne og nokså lett tilgjengelig innpakning. De svarer også raskt på henvendelser, og er tilgjengelig på flere plattformer. Videre kan det også bys på kontaktløs betaling og app-løsning, og det eneste kortet dessverre må se seg nødt til å få trekk for er mangel på valg av egen PIN-kode.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får kredittkortet 65/100 poeng. Her er det særlig det gode bonussystemet og den inkluderte forsikringen som trekker opp, mens årsgebyret og de generelle gebyrsatsene er med på å trekke helhetsinntrykket vesentlig ned.

Fordeler med SAS American Express Premium

 • Mulighet for oppsamling av flybonuspoeng, som kan brukes på flybilletter hos SAS og den øvrige Star Alliance-flåten
 • Muligheten til å ta med en medreisende med Companion Ticket-ordningen
 • Redusert pris på SAS-lounger i Norden
 • Reiseforsikring inkludert
 • Støtte for Apple Pay

Ulemper

 • Noe stiv årsavgift
 • Høye gebyrsatser
 • Høyeste valutapåslaget på markedet
 • Sammenlignet med Visa og MasterCard har American Express et begrenset bruksområde

Rabatter og bonusordninger

Som navnet bærer preg av er SAS Amex Premium bygget rundt fordelsprogrammet EuroBonus, og appellerer nok dermed først og fremst til den reiselystne. Under kan du se en oversikt over samtlige fordeler man oppnår ved å benytte kortet:

 • Mulighet for oppsamling av bonuspoeng som kan brukes på flybilletter hos SAS og den øvrige Star Alliance-flåten
 • 15 Ekstrapoeng per 100 brukte krone
 • 30 Ekstrapoeng per 100 brukte krone ved kjøp av flybilletter gjennom sas.no
 • Mulighet for ledsagerbillett ved årlig bruk over 150 000 kroner, som kan benyttes over hele kloden én gang i året
 • Tilgang til SAS-lounger i Norden til reduserte priser
 • Tilgang til globalt restaurantprogram med mer enn 400 restauranter hvor du enten får en gratis forrett, en flaske vin eller 20% rabatt på mat

Rente og gebyrer

Generelle gebyrer
Årsavgift
1000 kr (85 kr/mnd)
Varekjøp
0 kr
Bruk i Norge
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 25 kr)*
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 25 kr)*
Bruk hos Posten/Post i Butikk
4 % (min. 25 kr)*
Bruk i utlandet
Varekjøp
4 % (min. 25 kr)*
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 25 kr)*
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 25 kr)*
Valutapåslag
2,5 %
Grenser for varekjøp og kontantuttak
Varekjøp i inn- og utland
Ta kontakt med American Express om du skal handle for et vesentlig større beløp enn vanlig, grensen avhenger nemlig av kunderelasjonen du har bygget opp over tid
Kontantuttak i inn- og utland
12 000 kr/14 dager
Øvrige gebyrer
Tilleggskort
540 kr**
Erstatningskort
0 kr
Elektronisk faktura
0 kr/mnd
Papirfaktura
45 kr/mnd
Forsinkelsesavgift
60 kr
Forsinkelsesrente
8,5 %
Purregebyr (1. varsel)
70 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
70 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
210 kr
Forsinkelsesrente
9,5 %
Inkassosalær t.o.m 2500
700 kr
Inkassosalær t.o.m 10 000
1400 kr
Inkassosalær t.o.m 50 000
2800 kr
Inkassosalær t.o.m 250 000
5600 kr
Inkassosalær over 250 000
11 200 kr

* Seks måneder etter at kortet aktiveres vil du automatisk få tilgang til Express Cash Service, og da kan du foreta kontantuttak fra minibank eller hos enkelte brukersteder

** 1 kort inkludert, ytterligere 3 kan utstedes. Prisen er pr. ekstrakort

Låneeksempel

 • 12.000 o/12 mnd. Årsavgift: 1000. Totalt: 13.000

Forsikring

Trykk på de ulike forsikringene for å lese mer om hver enkelt:

Med SAS Amex Premium er reise-og avbestillingsforsikring inkludert i kortet uten ekstra kostnad. For at reiseforsikringen skal være gjeldende, må du ha betalt minimum 75 % eller mer av transportkostnadene med kredittkortet eller EuroBonus-poeng.

Så lenge dette er på plass er polisen gyldig for innehaver og den nærmeste familien, så lenge barna i husstanden er under 25 år på avreisedato. Utover dette må også reisen startes og avsluttes på din registrerte adresse, og dagsreiser uten overnatting dekkes kun dersom det er benyttet fly. Forsikringen gjelder for reiser på inntil 60 påfølgende dager eller sammenlagt 120 dager i løpet av en periode på tolv måneder.

Avtaletype: Inkludert i kortet
Forsikringsselskap: Chubb European Group SE og Inter Partner Assistance

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kortet innvilget:

 • Du må ha fylt 18 år
 • Du må ha regelmessig inntekt
 • Du må være fast bosatt i Norge
 • Din samlede gjeld kan ikke overstige fem ganger brutto inntekt Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt
 • Du må kunne håndtere en tenkt renteøkning på inntil fem prosentpoeng Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt

Kontakt­informasjon

Kort­utsteder:
American Express Europe S.A. (Norway Branch)
Org. nummer:
920 854 346
Kreditt­giver:
American Express Europe S.A. (Norway Branch)
Org. nummer:
920 854 346
Besøks­­adresse:
Tegeluddsvägen 21, Stockholm, Sverige
Post­­adresse:
Postboks 472 Sentrum, 0104 Oslo
Telefon:
(+47) 24 05 52 63
Sperring av kort:
(+47) 24 05 52 63
E-post:

Brukererfaring med SAS American Express Premium

Hva er din erfaring med SAS American Express Premium?