Test av Shell Mastercard kredittkort

Kreditt­grense
75 000 kr
Rente­frihet
50 dager
Årsavgift
0 kr
Alders­grense
20 år
Kontakt­løshet
Ja
Smart­betaling
Nei
Vurdering
Låneeksempel:
Eff. rente 28,8 %. 20.000 o/12 mnd. Kostnad: 3256. Totalt: 23.256
Shell Mastercard utstedes gjennom svenske Ikano Bank, som i sin tid ble stiftet av IKEA-gründeren Ingvar Kamprad. Banken etablerte seg på det norske markedet tilbake i 1991, og med en såpass lang fartstid er det ikke rart at de etterhvert kastet seg inn i drivstoffsegmentet. Som navnet tilsier er Shell Mastercard et kredittkort primært myntet på brukere av stasjonene med det samme navn, og da er det så og si en skreven regel at det bys på drivstoffrabatt. Dette kortet er naturlig nok intet unntak fra regelen, og her bys det på 40 øre i rabatt per fylte liter hos Shell, dog med en liten tvist.

Rabatten trekkes nemlig ikke automatisk fra, som er normen hos de fleste andre kort, men kommer snarere i form av Trumf-bonus. Heldigvis kan denne senere tas ut i form av kontanter, så resultatet er i alle fall det samme, om enn litt mer tungvint. Det som derimot kan være en fordel med denne ordningen, er at Trumf-bonus lar seg overføre til SAS EuroBonus-poeng. Sånn sett kan du både oppnå rimeligere flybilletter og oppgradere klassestandarden under reiser med SAS.

Utover dette kan Shell Mastercard by på 50 dagers rentefri kreditt med en øvre kredittgrense på 75 000 kroner, så la oss først starte med å se på den fremste salgsplakaten, nemlig drivstoffrabatten.

Rimeligere drivstoff med Shell Mastercard

Som nevnt ovenfor, mottar man altså 40 øre i Trumf-bonus per fylte liter med drivstoff hos alle landets Shell-stasjoner. Dette er ikke nødvendigvis den mest fleksible ordningen, all den tid den er låst til en enkelt kjede, men om du er av typen som foretrekker Shell, kan dette være en riktig så gunstig fordel.

Utover dette mottar man også 0,75 % Trumf-bonus på alle øvrige kjøp med kortet, i inn- så vel som utland, og denne kan man enten benytte seg av når man handler, tas ut i kontanter eller konverteres i EuroBonus-poeng.

Som Trumf-kunde har man også ytterligere opptjeningsmuligheter gjennom fordelsportalen ViaTrumf. Portalen inneholder et bredt utvalg av nettbutikker med bonus på alt fra klær og sportsartikler til hotellopphold og flyreiser. Eksempler på aktuelle tilbud er 12 % Trumf-bonus gjennom Expedia, 10 % hos Tilbords og 8 % hos Nordic Choice Hotels.

Tjen EuroBonus med Shell Mastercard

Shell Mastercard kan også være hendig for deg som er en ivrig sanker av EuroBonus-poeng. For den uinnvidde er EuroBonus (EB) flybonuspoeng som kan benyttes hos SAS og den øvrige Star Alliance-flåten, og tjenes opp gjennom flyvninger og kortbruk. Dersom du ønsker å konvertere Trumf- til SAS EuroBonus-poeng, kan du enten velge å gå for en engangsoverføring, eller opprette en fast oppføring. Forskjellen mellom de to er at du mottar flere poeng om du velger fast overføring. Faste, automatiske overføringer gir 13,5 EB per overførte krone, mens manuelle engangsoverføringer gir 10 EB per overførte krone.

Samtidig er det også verdt å merke seg at poengene du overfører fra Trumf til EuroBonus, ikke lar seg overføre tilbake. Du har med andre ord tatt et aktivt valg om du velger å lande på denne løsningen. EB-poengene er i alle fall gyldige i opptil 5 år, som burde gi deg nok tid til å akkumulere nok poeng til en vel unt ferie.

Konklusjon: Gunstig kort for ivrige Shell-kunder

Så hvem passer egentlig Shell Mastercard for? Svaret sier seg vel nesten selv, nemlig trofaste kunder som er på utkikk etter rimeligere drivstoff hos sin foretrukne kjede. Utover dette mottar man også Trumf-bonus på alle øvrige kjøp, og det kan faktisk vise seg å være en gullgruve for ivrige bonusjegere. For med muligheten til å konvertere nevnte poeng til EuroBonus er dette faktiske det eneste EuroBonus-kortet uten årsavgift.

På den negative siden finner vi dog gebyrene knyttet til uttak av kontanter. Ikke bare ligger satsen på drøye 4 % med en minimumssats på 40 kroner, renten løper i tillegg i det du har gjennomført selve transaksjonen. Dette må sies å være i drøyeste laget, og det vil med andre ord bli er ganske så dyrt kort å holde i om du tar ut penger ofte. Bruker du dog kortet utelukkende til handling og fylling av bensin, kan dette være et riktig så gunstig alternativ.

Testen av Shell Mastercard kredittkort er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2021-08-05
Vår vurdering (poengscore): 4 av mulige 6.

Karakterbegrunnelse

Alle kredittkortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

Rente og gebyrer har en vekting på 32,5 %
Fordeler har en vekting på 32,5 %
Brukeropplevelse har en vekting på 15 %
Helhetsvurdering har en vekting på 20 %
Rente og gebyrer

Shell Mastercard får 36/100 poeng i kategorien rente og gebyrer. Kortet kan hverken skilte med de beste rente- eller gebyrvilkårene, og især gebyrene er blant de stiveste på markdet. Legger man dette sammen ender man fort på det nedre sjiktet av skalaen.

Fordeler

Kortet oppnår 61/100 poeng i kategorien fordeler. Shell Mastercard kan først og fremst by på rabatt på drivstoff og muligheten for opptjening av Trumf-bonus, som også kan overføres til EuroBonus-poeng. Ulempen med denne løsningen er at man er ganske så låst til en spesifikk kjede, men dersom du foretrekker Shell er ikke dette nødvendigvis et onde i seg selv. Den aller største fordelen er dog muligheten for konvertering til EuroBonus-poeng, og dette er takken være denne at kortet kommer så godt ut som det gjør.

Brukeropplevelse

Dernest får Shell Mastercard 60/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. Det som først og fremst trekker ned det totale inntrykket her er den noe forvirrende hjemmesiden. Ja visst er det Ikano Bank som utsteder kortet, men det er til tider umulig å skille mellom om man er inne på deres eller Shell Mastercard sin side. Nå er siden i alle fall ryddig og oversiktlig, men det burde være et langt klarere skille her. Dernest kan det heller ikke bys på noen egen app eller valg av PIN-kode, og da sitter man raskt igjen med en ganske så middelmådig pakke.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får kredittkortet 75/100 poeng. Man skulle vel tro at Shell Mastercard først og fremst var myntet på kunder av nevnte kjede, men det er faktisk ikke tilfelle her. Nå skal det unektelig sies at man kan oppnå drivstoffrabatt med dette kortet, men det er faktisk muligheten til å konvertere Trumf til EuroBonus-poeng som er det aller mest interessante her. Denne muligheten alene er faktisk nok til at dette kortet kommer så godt ut som det gjør.

Fordeler

 • 40 øre i drivstoffrabatt hos Shell i form av Trumf-bonus
 • 0,75 % Trumf-bonus på alle øvrig kjøp
 • Tankefeilforsikring inkludert i kortet

Ulemper

 • Mangler inkluderingen av reise- og avbestillingsforsikring
 • Høyt gebyr ved uttak av kontanter, samt at renten løper fra første stund

Rabatter og bonusordninger

 • Drivstoffrabatt på 40 øre per liter hos Shell i form av Trumf-bonus
 • 0,75 % rabatt på all øvrig kjøp
 • Inntil 25 % rabatt i utvalgte butikker gjennom DealPass
 • Mulighet for ytterligere Trumf-bonus gjennom fordelsportalen ViaTrumf

Rente og gebyrer

Generelt
Årsavgift
0 kr
Kredittramme
5000 – 75.000 kr
Rentefrihet
50 dager
Kontaktløshet
Ja
Smartbetaling
Nei
Grenser for varekjøp og uttak
Varekjøp i inn- og utland
Inntil disponibelt beløp av kredittgrense
Kontantuttak i inn- og utland
5000 kr/døgn og 10.000 kr/30 dager (maks 10 uttak/døgn og 30 dager)
Vipps
75.000 kr/30 dager (maks 10 overføringer/døgn og 50 overføringer/30 dager)
Bruk i Norge
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 40 kr)¹
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 40 kr)¹
Bruk av posttjenester
4 % (min. 40 kr)¹
Bruk i utlandet
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 40 kr)¹
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 40 kr)¹
Valutapåslag
2 %
Renter
Månedlig nominell rente
1,88 %
Årlig nominell rente
22,5 %
Årlig effektiv rente
28,8 %
Øvrige gebyrer
Erstatningskort
0 kr
Termingebyr
45 kr/mnd
Elektronisk faktura
0 kr/mnd
Fakturagebyr per post eller Digipost
45 kr/mnd
Kopi av kontoutskrift
0 kr
Kontantoverføring til bankkonto
60 kr¹
Hente PIN
0 kr
Forsinkelsesgebyr
70 kr
Overtrekksgebyr
95 kr
Purregebyr (1. varsel)
35 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
35 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
105 kr
Forsinkelsesrente
8 %
Minimumsinnbetaling per måned
3 % (min. 250 kr)
Låneeksempel
Eff. rente 28,8 %. 20.000 o/12 mnd. Kostnad: 3256. Totalt: 23.256
Rente løper fra uttaks-/bruksdato

Forsikringer

Med Shell Mastercard har man tankefeilforsikring inkludert i kortet, og denne dekker avgifter på inntil 3000 kroner dersom du har behov for sanering av tank og bytte av drivstoffilter ved fylling av feil drivstoff. Betingelsen for forsikringen er at du fyller minst 20 liter og betaler hele beløpet med ditt Shell MasterCard kredittkort. Forsikringen gjelder i 60 dager etter at du har fylt opp.

Avtaletype
Inkludert forsikring
Forsikrings­selskap
ERV Försäkringssaktiebolag

Med Shell Mastercard sin betalingsforsikring (kalt betalingsbeskyttelse) nedbetaler forsikringen deler av din utestående saldo ved 100 % arbeidsuførhet, arbeidsledighet/permittering, sykemelding og kritisk sykdom/dødsfall. Forsikringen dekker 7 % av utestående saldo (inntil 9000 kroner) per måned for arbeidsledighet, permittering, sykemelding og arbeidsuførhet. Ved kritisk sykdom/dødsfall dekker forsikringen hele din utestående saldo på kredittkortet.

Avtaletype
Betalt tilleggsforsikring
Forsikrings­selskap
AXA France Vie
Pris
0,7 % av din månedlige utestående saldo

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kortet innvilget:

 • Du må ha fylt 20 år
 • Du må ha en fast årsinntekt på minst 180 000 kroner
 • Du kan ikke ha betalingsanmerkninger
 • Din samlede gjeld kan ikke overstige fem ganger brutto inntekt Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt
 • Du må kunne håndtere en tenkt renteøkning på inntil fem prosentpoeng Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt

Kontakt­informasjon

Kortutsteder
Ikano Bank AB (publ), Norway Branch
Org. nummer
993 417 262
Kredittgiver
Ikano Bank AB (publ), Norway Branch
Org. nummer
993 417 262
Besøksadresse
Skysstasjon 11, 1383 Asker
Postadresse
Postboks 295, 1372 Asker
Telefon
(+47) 66 85 86 50
Sperre kort
(+47) 66 85 86 50
E-post
kundeservice@​ikano.no

Brukererfaring med Shell Mastercard kredittkort

Hva er din erfaring med Shell Mastercard kredittkort?