Test av Shell Mastercard kredittkort

Kreditt­grense
75 000 kr
Rente­frihet
50 dager
Årsavgift
0 kr
Alders­grense
20 år
Kontakt­løshet
Ja
Smart­betaling
Nei
Vurdering
Låneeksempel:
Eff. rente 33,36 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 2750. Totalt: 17.750
Kredittkortet Shell Mastercard kommer via svenske Ikano Bank, som i sin tid ble stiftet av IKEA-gründeren Ingvar Kamprad. Banken etablerte seg på det norske markedet tilbake i 1991, og med en såpass lang fartstid er det ikke rart at de siden kastet seg inn i drivstoffsegmentet.

Som navnet tilsier er Shell Mastercard primært myntet på brukere av stasjonene med det samme navn, og da er det så og si en skreven regel at det bys på drivstoffrabatt. Dette kortet er naturlig nok intet unntak fra regelen, og her bys det på 40 øre i rabatt per fylte liter hos Shell, dog med en liten tvist. Rabatten trekkes nemlig ikke automatisk fra, som er normen hos de fleste andre, men kommer snarere i form av Trumf-bonus. Heldigvis kan denne senere tas ut i form av kontanter, så resultatet er i alle fall det samme, om enn litt mer tungvint. Det som derimot kan være en fordel med denne ordningen, er at Trumf-bonus lar seg overføre til EuroBonus-poeng, som er flyselskapet SAS sitt fordelsprogram.

Utover dette kan Shell Mastercard by på 50 dagers rentefri kreditt med en øvre kredittgrense på 75 000 kroner. Så la oss først se nærmere på kortets fremste salgsargument, nemlig drivstoffrabatten.

Rimeligere drivstoff med Shell Mastercard

Med Shell Mastercard vil du først motta en velkomstbonus på generøse 80 øre rabatt per fylte liter de første 30 dagene, og dernest 40 øre per liter hos alle landets Shell-stasjoner. Drivstoffrabatten fungerer dog slik at du vil motta denne i form av Trumf-bonus, snarere enn at den trekkes ifra direkte, og selv om dette kan virke noe mer tungvint enn nødvendig, har den faktisk sine fordeler og. Grunnen til dette er at du da har muligheten til å konvertere disse til EuroBonus-poeng, noe vil komme nærmere innpå i neste avsnitt. Dette er ikke nødvendigvis den mest fleksible ordningen, all den tid den er låst til en enkelt kjede, men om du er av typen som foretrekker Shell, kan dette være en riktig så gunstig fordel.

Utover dette mottar man også 0,5 prosent Trumf-bonus på alle øvrige kjøp man foretar seg med kortet, og denne gjelder i inn- så vel som utland. Trumf-bonusen kan som nevnt ovenfor enten konverteres til EuroBonus-poeng, tas ut i form av kontanter eller benyttes når man handler hos en av Trumf sine kjeder, som er Kiwi, Meny, Spar, Eurospar, Joker, Jacob’s, CC-mat og Nærbutikken.

Uheldigvis finnes det et ganske så stort aber her, og det er at bonusopptjeningen har et øvre tak på 2500 kroner per år. Dette er dessverre med på å trekke ned store deler av inntrykket her, selv om det burde rekke til ganske så mange liter drivstoff.

Tjen EuroBonus med Shell Mastercard

Shell Mastercard kan også være hendig for deg som er en ivrig sanker av EuroBonus-poeng. For den uinnvidde er EuroBonus flybonuspoeng som kan benyttes hos SAS og den øvrige Star Alliance-flåten, og tjenes opp gjennom flyvninger og kortbruk. Dersom du ønsker å konvertere Trumf-bonus til EuroBonus-poeng, kan du enten velge å gå for en engangsoverføring, eller opprette en fast oppføring. Forskjellen mellom disse er at man mottar flere poeng ved fast overføring. Faste, automatiske overføringer gir nemlig 13,5 EuroBonus-poeng per krone i Trumf-bonus, mens manuelle engangsoverføringer gir 10 EuroBonus-poeng per krone.

Samtidig er det også verdt å merke seg at poengene du overfører fra Trumf til EuroBonus, ikke lar seg overføre tilbake. Du har med andre ord tatt et aktivt valg om du velger å lande på denne løsningen. EuroBonus-poengene er i alle fall gyldige i inntil 5 år, som burde gi deg nok tid til å akkumulere nok poeng til en vel unt ferie.

Et gunstig kort for ivrige Shell-kunder

Så hvem passer egentlig Shell Mastercard for? Svaret sier seg vel nesten selv, nemlig trofaste kunder som er på utkikk etter rimeligere drivstoff hos sin foretrukne kjede. Utover dette mottar man også Trumf-bonus på alle øvrige kjøp, og det kan faktisk vise seg å være en gullgruve for ivrige bonusjegere. For med muligheten til å konvertere nevnte poeng til EuroBonus er dette faktisk det eneste EuroBonus-kortet på markedet ved siden av uten tilknyttet årsavgift.

På den negative siden finner vi dog den nevnte bonusbegrensningen, samt gebyrene knyttet til uttak av kontanter. Ikke bare ligger satsen på drøye 4 prosent – med en minimumssats på 40 kroner – av den totale summen, renten løper i tillegg i det du har gjennomført selve transaksjonen. Dette må sies å være i drøyeste laget, og det vil med andre ord bli et ganske så dyrt kort å holde i om du tar ut penger titt og ofte. Bruker du dog kortet utelukkende til handling og fylling av bensin, kan dette være et riktig så gunstig alternativ.

Testen av Shell Mastercard kredittkort er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2022-04-07

Vår vurdering (poengsum): 4/6

Karakterbegrunnelse

Alle kredittkortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

Rente og gebyrer har en vekting på 32,5 %
Fordeler har en vekting på 32,5 %
Brukeropplevelse har en vekting på 15 %
Helhetsvurdering har en vekting på 20 %
Rente og gebyrer

Shell Mastercard får 36/100 poeng i kategorien rente og gebyrer. Kortet kan hverken skilte med de beste rente- eller gebyrvilkårene, og især gebyrene er blant de stiveste på markdet. Legger man dette sammen ender man fort på det nedre sjiktet av skalaen.

Fordeler

Kortet oppnår 60/100 poeng i kategorien fordeler. Shell Mastercard kan først og fremst by på rabatt på drivstoff og muligheten for opptjening av Trumf-bonus, som også kan overføres til EuroBonus-poeng. Ulempen med denne løsningen er at man er ganske så låst til en spesifikk kjede, men dersom du foretrekker Shell er ikke dette nødvendigvis et onde i seg selv. Den aller største fordelen er dog muligheten for konvertering til EuroBonus-poeng, og dette er takken være denne at kortet kommer så godt ut som det gjør.

Brukeropplevelse

Dernest får Shell Mastercard 60/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. Det som først og fremst trekker ned det totale inntrykket her er den noe forvirrende hjemmesiden. Ja visst er det Ikano Bank som utsteder kortet, men det er til tider umulig å skille mellom om man er inne på deres eller Shell Mastercard sin side. Nå er siden i alle fall ryddig og oversiktlig, men det burde være et langt klarere skille her. Dernest kan det heller ikke bys på noen egen app eller valg av PIN-kode, og da sitter man raskt igjen med en ganske så middelmådig pakke.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får kredittkortet 75/100 poeng. Man skulle vel tro at Shell Mastercard først og fremst var myntet på kunder av nevnte kjede, men det er faktisk ikke tilfelle her. Nå skal det unektelig sies at man kan oppnå drivstoffrabatt med dette kortet, men det er faktisk muligheten til å konvertere Trumf til EuroBonus-poeng som er det aller mest interessante her. Denne muligheten alene er faktisk nok til at dette kortet kommer så godt ut som det gjør.

Fordeler

 • Drivstoffrabatt på 40 øre per liter hos Shell i form av Trumf-bonus
 • 0,5 % Trumf-bonus på alle øvrige kjøp
 • Tankefeilforsikring inkludert i kortet

Ulemper

 • Ingen inkludert reise- og avbestillingsforsikring
 • Høyt gebyr ved uttak av kontanter, samt at renten løper fra første stund

Rabatter og bonusordninger

 • Drivstoffrabatt: 40 øre rabatt per fylte liter med bensin og diesel hos Shell i form av Trumf-bonus
 • Trumf-bonus: 0,5 % i Trumf-bonus på øvrige varekjøp
 • DealPass: Inntil 25 % rabatt i utvalgte butikker

Rente og gebyrer

Generelt
Aldersgrense
20 år
Årsavgift
0 kr
Kredittramme
5000 – 75 000 kr
Rentefrihet
50 dager
Kortutsteder
Ikano Bank
Betalingsnettverk
Mastercard
Kontaktløshet
Ja
Smartbetaling
Nei
Grenser for varekjøp og uttak
Varekjøp i inn- og utland
Inntil disponibelt beløp av kredittgrense
Kontantuttak i inn- og utland
5000 kr/døgn og 10 000 kr/30 dager¹
Bruk i Norge
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 40 kr)²
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 40 kr)²
Bruk av posttjenester
4 % (min. 40 kr)²
Bruk i utlandet
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
4 % (min. 40 kr)²
Kontantuttak over skranke
4 % (min. 40 kr)²
Valutapåslag
2 %
Renter
Månedlig nominell rente
1,95 %
Årlig nominell rente
23,5 %
Årlig effektiv rente
33,36 %
Øvrige gebyrer
Erstatningskort
0 kr
Termingebyr
55 kr/mnd
Elektronisk faktura
0 kr/mnd
Fakturagebyr per post eller Digipost
55 kr/mnd
Kopi av kontoutskrift
0 kr
Kontantoverføring til bankkonto
4 %²
Hente PIN
0 kr
Forsinkelsesgebyr
70 kr
Overtrekksgebyr
95 kr
Purregebyr (1. varsel)
35 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
35 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
105 kr
Forsinkelsesrente
8 %
Minimumsinnbetaling per måned
3 % (min. 250 kr)
Låneeksempel
Eff. rente 33,36 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 2750. Totalt: 17.750
Maks 10 uttak per døgn og per 30 dager)
Rente løper fra uttaks-/bruksdato

Forsikringer

Med Shell Mastercard har man tankefeilforsikring inkludert i kortet, og denne dekker avgifter på inntil 3000 kroner dersom du har behov for sanering av tank og bytte av drivstoffilter ved fylling av feil drivstoff. Betingelsen for forsikringen er at du fyller minst 20 liter og betaler hele beløpet med ditt Shell MasterCard kredittkort. Forsikringen gjelder i 60 dager etter at du har fylt opp.

Avtaletype
Inkludert forsikring
Forsikrings­selskap
ERV Försäkringssaktiebolag

Betalingsforsikringen hos Ikano Bank dekker hele eller deler av ditt månedlige terminbeløp ved uforutsette hendelser som sykdom og arbeidsledighet. For å kunne tegne denne må du være mellom 18 og 64 år og enten være selvstendig næringsdrivende eller ha en arbeidstid på minst 16 timer per uke. Ved siden av dette må du også være registrert i folkeregisteret, medlem av norsk folketrygd og bosatt i Norge.

Erstatning er her det maksimale beløpet du kan motta per skadetilfelle, mens varigheten er hvor lenge du kan motta erstatning for ett og samme skadetilfelle. Dersom varighet ikke er oppgitt, utbetales erstatningen som et engangsbeløp.

Karensperiode er tidsrommet fra du kjøpte forsikringen til du er berettiget til å søke om erstatning, mens kvalifiseringstiden er perioden fra hendelsen inntraff frem til man kan motta erstatning.

Dekning
Erstatning
Varighet
Karens
Kvalifisering
Arbeids­ledighet (100 %)
7 %/mnd¹
120 dg²
90 dg
30 dg
Sykdom (100 %)
7 %/mnd¹
120 dg²
30 dg
30 dg
Sykehus­innleggelse³
7 %/mnd¹
120 dg²
7 dg
30 dg
Kritisk sykdom
150 000 kr
30 dg
30 dg
Dødsfall
150 000 kr
0 dg
0 dg
Av utestående saldo beregnet fra skadedato
Etter den angitte perioden vil forsikringen kunne innfri resten av utestående saldo
Gjelder kun for selvstendig næringsdrivende
Avtaletype
Betalt tilleggsforsikring
Forsikringsselskap
AXA France Vie
Pris
0,7 % av månedlig utestående saldo

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kortet innvilget:

 • Du må ha fylt 20 år
 • Du må ha en fast årsinntekt på minst 180 000 kroner
 • Du kan ikke ha betalingsanmerkninger
 • Din samlede gjeld kan ikke overstige fem ganger brutto inntekt Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt
 • Du må kunne håndtere en tenkt renteøkning på inntil fem prosentpoeng Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt

Kontakt­informasjon

Kortutsteder
Ikano Bank AB (publ), Norway Branch
Org. nummer
993 417 262
Besøksadresse
Skysstasjon 11, 1383 Asker
Postadresse
Postboks 295, 1372 Asker
Telefon
(+47) 66 85 86 50
Sperre kort
(+47) 66 85 86 50
E-post
kundeservice@ ikano.no

Brukererfaring med Shell Mastercard kredittkort

Hva er din erfaring med Shell Mastercard kredittkort?