Test av yA Visa kredittkort

Kreditt­grense
100 000 kr
Rente­frihet
50 dager
Årsavgift
0 kr
Alders­grense
20 år
Kontakt­løshet
Ja
Smart­betaling
Nei
Vurdering
Låneeksempel:
Eff. rente 25,34 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1853. Totalt: 16.853
Kredittkortet yA Visa utstedes i dag av svenske Resurs Bank, selv om kortet i sin tid ble utgitt av yA Bank. Årsaken til dette er naturlig nok at yA Bank ble kjøpt av Resurs Bank i 2015, og dernest oppløst og innfusjonert i det svenske moderselskapet 2018. Banken mente dog at merkevaren hadde klart å få et såpass godt fotfeste på markedet, at de valgte å beholde det for sine eksisterende produkter.

yA Visa var i sin tid viden kjent for sitt meget gode rabattprogram, og selv om denne har forvitret noe med tiden, er den fremdeles av det kurante slaget. Foruten om dette kan kortet også skilte med en meget god reiseforsikring, som også har funnet plass til egenandelsdekning for leiebil, som er blant de mest attråverdige postene der ute. På toppen av dette kan kortet også skryte på seg å være det eneste kredittkortet på markedet som benytter seg av det norske betalingsnettverket BankAxept, som vil si at kortet kan benyttes i samtlige kortterminaler her til lands, noe man virkelig ikke skal kimse av.

Utover dette kan kortet skilte med en rentefri kredittperiode på 50 dager, etterfulgt av en nominell rente på 22,8 %. Den øvre kredittgrensen er for øvrig 100 000 kroner.

Rabattprogrammet yA Deals

yA Visa var i sin tid – som vi allerede har streifet innom – mest kjent som et meget habilt rabattkort og dette var først og fremst takket være dens månedlige rabattordning. I 2019 valgte derimot Resurs Bank å gjøre vesentlige endringer i denne ordningen, ja, faktisk så dramatisk at de valgte å fjerne ordningen i sin helhet. I stedet valgte de heller å skifte fokuset over på ordningen yA Deals, som faktisk har eksistert som et supplement siden 2016.

Her mottar man enkelt og greit en e-post med gode tilbud med jevne mellomrom, og selv om denne kanskje ikke er like god som den månedlige rabatten, har den tidligere bydd på tilbud som 25 prosent rabatt hos Fjell Sport og Ellos og 20 prosent hos Zalando for å nevne noen. Det blir med andre ord spennende å se hva denne ordningen kan by på fremover.

Gebyrfritt kredittkort med yA Visa

En av de viktigere faktorene vi ser på når vi sammenligner kredittkort, er hvorvidt kortene har mange tilknyttede gebyrer eller ei, og om disse er mer på å gjøre kortet dyrere i drift. yA Visa faller heldigvis inn under det som ofte omtales som gebyrfrie kort, og dette er langt på vei med på å holde de generelle kostnadene nede.

En av de ytterst få ulempene med yA Visa er dog at renten løper umiddelbart ved uttak av kontanter i minibank eller over skranke. Dette er en ganske vanlig praksis for de fleste kredittkort som ikke krever gebyr ved kontantuttak, men det leder allikevel til at kortet ikke er så gebyrfritt som man kanskje skulle tro.

Skal du ha et kredittkort til dagligdagse varekjøp framfor kontantuttak har derimot ikke denne faktoren så mye å si. Dersom behovet for å ta ut kontanter skulle melde seg, kan du heller ta ut penger i kassa når du handler, i og med at yA Visa er tilknyttet BankAxept.

Kredittkort med BankAxept

Som nevnt innledningsvis, er yA Visa det eneste kredittkortet i vår sammenligning som er tilknyttet betalingsnettverket BankAxept. Det betyr at du også kan bruke ditt yA Visa hos brukersteder som hevder at de ikke godtar kredittkort, siden det er betalingsløsninger som Visa og Mastercard de egentlig ikke aksepterer. Det innebærer som nevnt også at du kan ta ut kontanter i dagligvarebutikk med kortet, som virkelig er en liten rosin i pølsa her.

Reiseforsikring inkludert i kredittkortet

Med yA Visa har du også reise- og avbestillingsforsikring inkludert i kortet, så lenge du betaler minst halvparten av dine reisers totale transportutgifter med kredittkortet. Så lenge dette er på plass dekker den foruten om deg selv også dine nærmeste familiemedlemmer, som i denne sammenheng defineres som ektefelle eller samboer og hjemmeboende barn under 23 år, så lenge dere er registrert på felles adresse.

Inkludert i reiseforsikringen har man også egenandelsdekning for leiebil og denne er gyldig så lenge man passer på å betale for leiebilforholdet i sin helhet med kredittkortet. Denne er faktisk blant de gjeveste postene man kan ha i tilknytning til sin reiseforsikring og grunnen til dette er at denne forsikringen er lovpålagt om du ønsker å leie bil i utlandet. Alternativt må du nemlig tegne denne hos utleier, og dette kan fort bli langt dyrere enn du både hadde sett for deg og det strengt tatt hadde trengt å være.

Selv om yA Visa har mistet noe av piffen etter avviklingen av den månedlige rabattordningen, sitter man fremdeles igjen med et kort med en rekke positive kvaliteter.

Testen av yA Visa kredittkort er utført av Dinero.no og ble sist oppdatert 2022-04-07

Vår vurdering (poengsum): 4/6

Karakterbegrunnelse

Alle kredittkortene vi tester gis karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:

Rente og gebyrer har en vekting på 32,5 %
Fordeler har en vekting på 32,5 %
Brukeropplevelse har en vekting på 15 %
Helhetsvurdering har en vekting på 20 %
Rente og gebyrer

yA Visa oppnår 60/100 poeng i kategorien rente og gebyrer. Totalt sett scorer kortet høyt på vilkårene for både renter og gebyrer, men det er særlig sistnevnte kategori som stikker seg ut i positiv forstand her.

Fordeler

I kategorien fordeler noterer kortet seg for 48/100 poeng. Den 1. 2019 valgte yA Visa å gjøre vesentlige endringer i sitt populære rabattprogram, og den største endringen er nok at man ikke lenger kan velge seg ut en månedlig kategori, men nå snarere mottar en e-post med gode tilbud fra tid til annen. Vi vet foreløpig ikke det komplette omfanget av denne overhalingen, og vil derfor komme tilbake til dette så fort det lar seg gjøre. Den får uansett pluss for inkluderingen av reise- og avbestillingsforsikring.

Brukeropplevelse

Videre får yA Visa 80/100 poeng i kategorien brukeropplevelse. Gjennom Resurs Bank byr yA Visa på en enkel søknadsprosess via nett i en moderne og lett tilgjengelig innpakning. De svarer også raskt på henvendelser, og er tilgjengelig på flere plattformer. På toppen av dette har man også muligheten til å velge sin egen PIN-kode, i tillegg til en velfungerende app-løsning. Det eneste ankepunktet i denne sammenhengen er mangel på kontaktløs betaling.

Helhetsvurdering

I vår totalvurdering får kredittkortet 40/100 poeng. Kortet gjør det generelt ganske solid på flere punkter og skal først og fremst få skryt for å være det eneste reelle kredittkort som tilbyr BankAxept. Med det sagt skal det dog sies at kortet har mistet mye av sin x-faktor etter fjerningen av den månedlige rabatten, som skal ha mye av skylden for at kortet ikke lenger når helt opp.

Fordeler

 • Reise- og avbestillingsforsikring inkludert
 • Egenandelsdekning for leiebil inkludert i reiseforsikringen
 • Har BankAxept implementert i kortet, som følgelig gir flere bruksområder
 • yA Deals

Ulemper

 • Ved kontantuttak løper renten fra uttakstidspunktet
 • Ingen støtte for smartbetaling

Rabatter og bonusordninger

 • Med virkning fra 1. mai 2019 gjorde yA Visa vesentlige endringer i sitt rabattprogram, som vil si at den populære ordningen med månedlige rabatter nå er faset helt ut. Banken har i stedet valgt å fokusere på ordningen yA Deals, hvor man fra tid til annen mottar en e-post med utvalgte tilbud

Rente og gebyrer

Generelt
Aldersgrense
20 år
Årsavgift
0 kr
Kredittramme
5000 – 100 000 kr
Rentefrihet
50 dager
Kortutsteder
Resurs Bank
Betalingsnettverk
Visa
Kontaktløshet
Ja
Smartbetaling
Nei
Grenser for varekjøp og uttak
Varekjøp i inn- og utland
Inntil disponibelt beløp av kredittgrense
Kontantuttak innlands
10 000 kr/døgn, 15 000 kr/4 dager og 25 000 kr/30 dager
Kontantuttak utlands
Inntil disponibelt beløp av kredittgrense
Bruk i Norge
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
0 kr¹
Kontantuttak over skranke
0 kr¹
Bruk av posttjenester
0 kr¹
Bruk i utlandet
Varekjøp
0 kr
Kontantuttak i minibank
0 kr¹
Kontantuttak over skranke
0 kr¹
Valutapåslag
1,75 %
Renter
Månedlig nominell rente
1,9 %
Årlig nominell rente
22,8 %
Årlig effektiv rente
25,34 %
Øvrige gebyrer
Erstatningskort
150 kr
Elektronisk faktura
0 kr/mnd²
Papirfaktura
35 kr/mnd
Regningsbetaling
0 kr¹
Overføring mellom kontoer
0 kr¹
Kopi av faktura/kontoutskrift
35 kr
Nødkort
1350 kr
Nødkontanter
850 kr
Ikke avhentede nødkontanter/-kort
450 kr
Gjenfinning/kopi av bilag
200 kr
Manuelle bekreftelser/overføringer
200 kr
Faste oppdrag
200 kr
Betalingsutsettelse
300 kr/gang
Betalingsfri måned
300 kr/gang
Overtrekksgebyr
250 kr
Purregebyr (1. varsel)
35 kr
Inkassovarsel (2. varsel)
35 kr
Gebyr for betalings­oppfordring (3. varsel)
105 kr
Forsinkelsesrente
8 %
Minimumsinnbetaling per måned
4 % (min. 400 kr)
Låneeksempel
Eff. rente 25,34 %. 15.000 o/12 mnd. Kostnad: 1853. Totalt: 16.853
Rente løper fra uttaks-/bruksdato
For å få faktura på e-post må du sende en e-post til faktura@ya.no, som inneholder ditt kontonummer og e-postadressen du ønsker å motta fakturaen på

Forsikringer

Den inkluderte reise- og avbestillingsforsikring er gjeldende for alle reiser, så lenge man betaler minst halvparten eller mer av reisens totale transportkostnader med ditt yA Visa-kort. Denne er altså uavhengig av transportmiddel, selv om dagsreiser uten overnatting kun dekkes når man benytter seg av fly.

Utover dette stilles det også krav til at man er medlem av Norsk Folketrygd og har en fast bostedsadresse i Folkeregisteret. Så lenge disse kravene er innfridd gjelder den for reiser på inntil 90 dager for deg og din husstand – som i denne sammenheng er definert som ektefelle, registrert partner eller samboer og barn, stebarn og adoptivbarn eller fosterbarn under 23 år med felles adresse – eller inntil tre andre medreisende.

Samtidig er det verdt å merke seg at samtlige satser er oppgitt i norske kroner, samt at dekningsgraden for avbestilling, reisesyke, hjemtransport og ulykke opphører i det man fyller 70 år. Det er dog mulig å tegne utvidet reiseforsikring hos Gouda for de over 70 om ønskelig.

Dekning
Pr. pers
Pr. skade
Avbestilling
125 000
250 000
Reisegods
150 000
300 000
Kontanter
5000
10 000
Reisedokumenter
20 000
20 000
Verdigjenstander
20 000
35 000
Enkeltgjenstander
20 000
20 000
Tyveri fra motorvogn
20 000
20 000
Sykkel
25 000
40 000
Forsinket bagasje
5000
20 000
Forsinket avgang
3000
6000
Forsinket ankomst
30 000
75 000
Reisesyke, hjemtransport, hjemkall og evakuering
Ubegrenset
Ubegrenset
Tannbehandling (ulykke)
5000
5000
Tannbehandling (sykdom)
1000
1000
Reiseledsager
25 000
25 000
Veterinærutgifter
1000
Sykeledsagelse/tilkallelse (inntil 2 pers.)
Ubegrenset
Ubegrenset
Reiseavbrudd
100 000
100 000
Privatansvar
15 000 000
15 000 000
Tilbakeholdelse
25 000
50 000
Egenandel på leiebil
10 000
Rettshjelp
100 000
100 000
Ulykke invaliditet barn (0-21 år)
500 000
Ulykke invaliditet voksen (21-70 år)
300 000
Dødsfall barn (0-21 år)
50 000
Dødsfall voksen (21-70 år)
300 000
Behandlingsutgifter
25 000
25 000
Avtaletype
Inkludert forsikring
Forsikringsselskap
Gouda Reiseforsikring (Gjensidige Forsikring)

Såfremt du har imøtekommet kravene til reiseforsikringen, har du også egenandelsdekning for leiebil inkludert. Denne er gyldig så lenge man leier bil fra et registrert bilutleiefirma og forholdet i sin helhet er betalt med ditt yA Visa-kort.

Forsikringen dekker egenandelen ved kaskoskader og tyveri av kjøretøy med inntil 10 000 kroner per skadetilfelle.

Avtaletype
Inkludert i reiseforsikringen
Forsikringsselskap
Gouda Reiseforsikring (Gjensidige Forsikring)

Med yA Visa sin betalingsforsikring for kredittkort er du forsikret ved sykemelding, sykehusinnlegging, arbeidsledighet/permittering eller dødsfall.

Forsikringen dekker hver måned 5 % av utestående saldo ved sykemelding, arbeidsledighet og permittering, begrenset til 10 000 kroner i måneden i inntil 12 måneder. Ved sykehusinnleggelse (gjelder kun for selvstendig næringsdrivende) dekkes hver dag 1/30 (en trettiendedel) av månedlig ytelse i inntil 12 måneder, og maksimalt 36 måneder i løpet av forsikringsperioden.

Avtaletype
Betalt tilleggsforsikring
Forsikrings­selskap
Solid Försäkringsaktiebolag
Pris
0,75 % av månedlig utestående saldo

Betingelser

I tillegg til en vurdering basert på nøkkeltall fra kredittopplysningsselskap, må du også innfri følgende betingelser for å kunne få dette kortet innvilget:

 • Du må ha fylt 20 år
 • Du må ha en årlig inntekt over 200 000 kroner
 • Du kan ikke ha betalingsanmerkninger
 • Din samlede gjeld kan ikke overstige fem ganger brutto inntekt Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt
 • Du må kunne håndtere en tenkt renteøkning på inntil fem prosentpoeng Nasjonale krav iht. retnings­linjene for utlån av usikret kreditt

Kontakt­informasjon

Kortutsteder
Resurs Bank AB
Org. nummer
984 150 865
Besøksadresse
Langkaia 1, 0150 Oslo
Postadresse
Postboks 979 Sentrum, 0104 Oslo
Telefon
(+47) 23 20 46 00
Sperre kort
(+47) 23 20 46 00
E-post
post@ ya.no

Brukererfaring med yA Visa kredittkort

Hva er din erfaring med yA Visa kredittkort?