Kredittnytt februar 2018:
Nyhetene fra måneden som var
Hvilke endringer har skjedd i det norske markedet for kreditt og betalingsløsninger i februar? Dinero.no gir deg svarene.
- 2delinger
- 2
Publisert: 28.02.2018
I artikkelserien Kredittnytt oppsummerer Dinero.no de viktigste nyhetene og endringene i det norske markedet for kredittkort, forbrukslån og betalingsløsninger. Når mars står for døren kaster vi et tilbakeblikk på februar.
Har vi oversett noen nyheter? Del de med oss i kommentarfeltet nederst i artikkelen!
Se også vår oppsummering av januar: Kredittnytt januar 2018
1. Bank Norwegian dropper CashPoint-opptjening via mobilbetaling
Å tjene CashPoints ved å registrere sitt Bank Norwegian-kredittkort i Vipps og lignende mobilbetalingstjenester har lenge vært bonusjegernes godt bevarte hemmelighet.
Fra og med 9. februar satte derimot Bank Norwegian en stopper for muligheten til å opptjene flybonuspoeng ved slike overføringer.
– Vi har ikke opplevd tap eller misbruk av tjenesten, men det er klart at en liten gruppe kunder har benyttet muligheten til å sende penger frem og tilbake til hverandre etter at grensene for gebyrfri Vippsing ble fjernet. En slik bruk er verken vi eller Vipps tjent med, sa produktansvarlig hos Bank Norwegian, Torstein Røed, til Dinero.no da nyheten sprakk.
CashPoints brukes til å kjøpe Norwegians flyreiser. Med kredittkortet Bank Norwegian Visa [markedsføring] blir 1 % av alt man bruker* omgjort til CashPoints, noe som i utgangspunktet betyr at man med nok poeng kan fly gratis.
*Kontooverføringer, kontantuttak og regningsbetaling gir ikke CashPoints-opptjening.
Les artikkelen i sin helhet: Nå får du ikke lenger CashPoints via Vipps
2. Monobank med subtilt kredittkort-drypp
Mot slutten av 2016 kom nyheten om at Monobank skal lansere kredittkort. Dette skulle etter sigende skje i 2017. Lanseringen lot vente på seg, og en børsmelding banken sendte ut i februar i år kom med en noe etterlengtet statusoppdatering. Av børsmeldingen framgår det at Monobank lanserer ikke bare ett, men to kredittkort i 2018.
Ett av disse er som planlagt et kredittkort med EuroBonus-opptjening lansert i samarbeid med Widerøe.
Siste nytt er at forbruksbanken i tillegg lanserer sitt eget Monobank-kredittkort. Planen er at dette kortet kommer allerede i mai. Widerøe-kortet lanseres i september.
På lik linje med eksisterende EuroBonus-kort, skal Monobanks Widerøe-kort la det tjene SAS EuroBonus’ Ekstrapoeng når du bruker kortet.
– Årsavgiften blir ikke den samme og strukturen for hvordan man tjener opp poeng blir noe annerledes. Samtidig er ikke dette et SAS-kort, men et Widerøe-/Monobank-kort, fortalte Monobank-sjef Bent H. Gjendem til Dinero.no i 2016.
3. Flere bruker kort, færre tar ut kontanter
Det er kanskje ikke overraskende at tall fra Nets og BankAxept viser en økning i antall kortkjøp i Norge. Vi dro kortene 139,8 millioner ganger i januar, noe som tilsvarer en økning på 2,5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
På den annen side viser statistikken at stadig færre nordmenn tar ut kontanter i forbindelse med varekjøp i butikk. Uttakssummen i januar var rekordlav med sine 873 millioner kroner, og dette er første gang BankAxept og Nets opplever at vi gjør uttak for mindre enn én milliard.
– Dette er vel en god indikasjon på at stadig flere klarer seg godt uten kontanter, sier Frode Riis Andersen, kommunikasjons- og markedssjef i BankAxept AS i en pressemelding.
4. Banker risikerer bøter
Forbrukertilsynet synes ikke banker markedsfører usikret kreditt på en ryddig nok måte. Ingen banker har hittil fått bøter for overtredelse, men nå fastslår derimot tilsynets direktør Elisabeth Lier Haugseth at bankene risikerer å bøtelegges dersom de ikke blir flinkere til å overholde retningslinjene.
Direktøren sier ingenting om hvilke banker dette gjelder eller hvilke spesifikke lovbrudd det er snakk om.
5. Bank Norwegian kritiseres
Bank Norwegian får kritikk fra flere hold i februar. Kapitalforvalter Sigmund Håland mener blant annet at banken misbruker den norske innskuddsgarantien for å tiltrekke seg kunder i utlandet.
Den norske garantien gir bankkunder en sikkerhet på inntil to millioner kroner ved eksempelvis en eventuell konkurs. EU-landenes innskuddsgaranti ligger på rundt halvparten av dette, på inntil 980 000 kroner. Et lovforslag kan sette en stopper for dette konkurransefortrinnet i framtiden.
Bank Norwegian kritiseres også av andre forbruksbanker. Monobank og Komplett Bank truer med søksmål mot banken. Årsaken er at Bank Norwegian betaler for Google-annonserer som vises øverst i Googles treffliste når brukeren søker på konkurrentenes navn.
6. Nets kjøpt for 43 milliarder kroner
Hellman & Friedman-kontrollerte Evergood 5 kjøper det dansk-norske selskapet Nets for 33 milliarder danske kroner (omtrent 43 milliarder norske kroner). Nets er en av Nord-Europas største tilbydere av betalingskort og elektroniske betalingsløsninger, og håndterer det meste av betalingsteknologien i Norge.
Nets ble børsnotert i september 2016. Hellman & Friedman er et «private equity»-selskap, en betegnelse på selskaper som investerer i bedrifter som ikke er børsnoterte. Når Nets nå kjøpes opp tas det med andre ord av børsen etter drøye ett og et halvt år.
7. Bergen første storby som lar deg betale med Vipps til kommunen
Bergen er den første storbyen i Norge som lar sine innbyggere betale kommunale fakturaer med betalingsappen Vipps . Det betyr at Bergen kommunes 278 500 innbyggere kan motta kommunale fakturaer i appen og betale disse uten å gå via nettbanken.
Les også: Betale regninger med kredittkort – bør du gjøre det?
Bergen er imidlertid ikke den første kommunen som lar sine innbyggere betale med Vipps. 20 ulike kommuner tilbyr nå denne tjenesten.
– Litt av poenget er at det skal være enklere for innbyggerne våre. Enten det er barnehageregninger eller inngang på svømmeanlegg. Nå slipper du å vente på en faktura i posten eller knote med nettbanken. Regningen får du rett inn på mobilen, sier finansbyråd Dag Inge Ulstein til NRK.