Kredittnytt januar 2018
Vi oppsummerer endringene i det norske markedet for kredittkort og forbrukslån i årets første måned.
Publisert: 31.01.2018
Vi har straks lagt bak oss første måned i 2018, og i denne oppdateringen tar vi for oss hva som har skjedd i det norske kredittuniverset i januar. Det inkluderer både debatter om usikret kreditt, framgang på gjeldsregisterfronten, rabattendringer og øvrige betalingsnyheter.
Har vi glemt noe? Legg igjen en kommentar nederst i artikkelen.
1. yA Bank fjerner dagligvarerabatt
Man kunne simpelthen høre rabattjegere over det ganske land sukke dypt idet det gikk opp for dem at yA Bank ikke lenger tilbyr dagligvarerabatt som rabattalternativ.
Dinero.no har tidligere kåret yA Banks kredittkort som det beste dagligvarekortet, siden det inntil nylig har gitt en rabatt på 3 % ved kjøp av mat- og dagligvarer. Da bankens kunder mottok den månedlige rabattoppdatering var derimot denne fordelen tatt bort.
– Vi kommer nok til å satse mer på samarbeid med enkeltaktører enn de store rabattene vi har hatt frem til nå, sier online markedsføringsleder i yA Bank, Øyvind Stormyrbakken, til Dinero.no.
Les også: Kredittkort med rabatter
Hva dagligvarerabatten angår, svarer han lakonisk:
– Den kommer nok mest sannsynlig ikke tilbake.
Det er få rabattkort som matcher yA Banks forhenværende dagligvarerabatt. Det kan lønne seg å se til aktører som Ikano Visa og Cresco Car Premium (begge gir rabatt/cashback på kjøp) i kombinasjon med et vanlig medlemskort hos Coop og Trumf, samt tilsvarende medlemsrabatter.
2. EU-direktiv fjerner kredittkortgebyr
Et nytt EU-direktiv som trådte i kraft 13. januar gjør at brukersteder ikke lenger kan kreve et tilleggsgebyr basert på hvilket betalingsmiddel du bruker. Ved kredittkortbetaling koster det mottaker av betalingen ekstra i brukerstedsgebyrer, noe som er årsaken til at dette inntil nylig har vært en ekstrautgift butikken har videreført til deg som kunde.
Her er hele saken: Slutt med kredittkortgebyrer i EU
Dette er ikke noe som tidligere har vært utbredt i Norge med unntak av kjøp av flybilletter og lignende. I utlandet har det derimot vært regelen flere plasser, og særlig i Danmark har det vært omtrent bransjestandard for ulike butikker å ta et tilleggsgebyr dersom du ønsker å betale med kredittkort.
Det er det nå slutt på, med unntak av ulike tredjepartsløsninger som American Express, Diners Club og lignende.
3. Danske Bank inngår klokkesamarbeid
I overskuelig framtid er det mulig å betale med ditt Danske Bank-kredittkort via smartklokkene Garmin Forerunner 645 og og Garmin vivoactive 3. Samarbeidet med banken og Garmin ble nylig annonsert, og Danske Bank føyer seg dermed inn i den korte rekken av banker som hittil er kompatible med klokkemerket i Norge.
Les saken her: Danske Bank lar deg betale med sportsklokke
Eurocard og SEB er aktørene som allerede har kredittkort som er kompatible med løsningen Garmin Pay, og sammenlagt har disse to aktørene ni kort som virker med tjenesten.
Hvilke(t) Danske Bank-MasterCard som fungerer med tjenesten er enda ikke oppgitt.
4. Ny regjering ønsker mer regulering
Den nye regjeringen har i dokumentet «Politisk plattform» nedfelt ytterlige tiltak de ønsker å iverksette i sin tid som regjering. Hensikten er å bremse forbruksgjeldsveksten. Tidligere tiltak har vært Finanstilsynets reguleringer som hadde sin ikrafttredelse oktober 2017.
De nye, ønskede tiltakene regjeringen nå lufter er blant annet et rentetak på utlån av usikret kreditt. Det finnes i dag ikke noen øvre effektiv rente på forbrukslån og øvrige kredittlån, slik det gjør i blant annet Sverige og Finland.
Under regjeringspartienes forhandlinger foreslo dessuten Venstre å fjerne skattefradraget for gjeldsrenter. Forslaget ble avvist av Høyre og Fremskrittspartiet.
5. Forbrukertilsynet støtter forslag om ny finansavtalelov
Forslag til ny finansavtalelov ble sendt til høring i september i fjor. Nå uttrykker Forbrukertilsynet sin støtte til forslaget.
– Regjeringen vil gjøre det tryggere for kunder som låner penger. Det er én av flere grunner til at Forbrukertilsynet støtter forslaget til den nye Finansavtaleloven, skriver Forbrukerstilsynet.
Lovforslaget inneholder blant annet regler om at banken har ansvar hvis de bryter sine plikter og påfører forbrukeren et tap, og at banken må avslå lån dersom det er risiko for at kunden ikke kan oppfylle de økonomiske forpliktelsene.
6. To aktører i kampen om gjeldsregister
Om et halvt år avgjøres det hvem som skal få danne gjeldsregister. Om beinet er Finans Norge, hovedorganisasjonen for finansnæringen i Norge, og IT-selskapet Evry.
Evry ønsker å etablere et register, som til enhver tid er oppdatert om privatpersoners forbruksgjeld, kredittkortgjeld inkludert. Finans Norge ønsker på sin side å lage en portal, hvor finansinstitusjonen benytter personnummer for å hente ut informasjon og opplysninger fra de andre bankene.
Her kan du lese hele saken: To aktører ønsker å tilby gjeldsregister
Finans Norges forslag gjør blant annet Datatilsynet mer positiv til et gjeldsregister. Forvaltningsorganet har tidligere vært uttalt negative til et slikt register av personvernsårsaker.
7. Ny statistikk over fjorårets kortbruk
Vi mimrer allerede tilbake til fjoråret: Tall fra Nets og BankAxept viser at kortbruken i Norge øker. Ifølge deres statistikk over fjoråret, kunngjort i januar i år, dro vi kortet 1,86 milliarder ganger i 2017. Det tilsvarer 4,5 prosent mer enn i 2016, og kjøpesummen på disse transaksjonene svarer til 627,7 milliarder kroner.
Dette er transaksjoner fordelt utover debetkort, kredittkort, elektroniske gavekort og internasjonale betalingskort. Flertallet av transaksjonene ble foretatt med BankAxept-kort, kort hvor beløpet trekkes direkte fra konto.
Hva kredittkort angår, betaler 7 av 10 nordmenn hele sin kredittkortregning ved forfall.