I artikkelserien Kredittnytt oppsummerer vi nyheter og endringer som har skjedd i det norske kreditt- og betalingsmarkedet i løpet av den siste måneden. Vi fortsetter vår månedlige portefølje, og oppsummerer hva som har skjedd med kredittkort, forbrukslån og betalingsløsninger generelt i januar.
Publisert: 07.02.2019
Vi har nå lagt årets første måned bak oss, og i artikkelserien Kredittnytt oppsummerer vi som vanlig de viktigste nyhetene og endringene som har skjedd i det norske kreditt- og betalingsmarkedet i løpet av den siste måneden.
1. Du risikerer å skatte på bonuspoeng
Er du blant dem som også bruker kredittkort med bonusopptjening til jobbutlegg? Da kan du risikere å måtte skatte på poengene du opptjener fra og med 2019. Det kommer an på hvor store utlegg det er snakk om, melder Finansdepartementet til
Dagens Næringsliv .
Har du jevne, store utlegg i jobbsammenheng risikerer du nemlig å måtte skatte på disse poengene fremover, men det er arbeidsgivers oppgave å avgjøre om hvorvidt bonusopptjeningen er høy nok til at den må innrapporteres til etatene.
2. MasterCard må betale milliarder i bøter
Det er ikke snakk om småpenger når EU bøtelegger MasterCard for å hemme konkurransen mellom bankene. Betalingsnettverket – som er å finne i flere norske kreditt- og debetkort – må nemlig punge ut hele 5,5 milliarder norske kroner (570 millioner euro).
Den bakenforliggende årsaken er at MasterCards regler forhindret brukersteder i de ulike EU-landene i å benytte seg av andre medlemslands interchange-rater for kortbruk, som i mange tilfeller kunne gjort korthandel billigere for både butikkeiere og forbrukere.
3. Bank Norwegian vant i retten
Bank Norwegian ble dratt for retten for deres praksis om å kjøpe konkurrentenes navn som søkeord i Google. Dette innebar kort og godt at Bank Norwegian kom på toppen av annonsetreffene i søkemotoren om man søkte på nøkkelord som Komplett Bank, Ikano og lignende, noe som naturlig nok falt i dårlig jord.
Asker og Bærum tingrett konkluderte dog med at Bank Norwegian hadde sitt på det rene, og at praksisen ikke bryter med prinsipper og lovverk om god forretningsskikk. Saken setter dermed presedens for lignende tilfeller i den norske domstolen.
4. Bankansatt: – Gjeldsregisteret blir ikke bra nok
Endre Jo Reite, leder for privatmarkedet i BN Bank, mener de kommende gjeldsregistrene ikke kommer til å bli bra nok med mindre de inkluderer all eksisterende gjeld. Slik det kommer til å bli nå, vil registrene kun oppgi forbruksgjeld –altså gjeld opparbeidet via kredittkort, forbrukslån og øvrig kreditt – og utelate alle andre gjeldsposter.
– Så lenge man ikke har en full oversikt over kundens gjeldssituasjon i registeret, er det risiko for at de får større forbrukslån enn de burde hatt, sier Reite til NRK .
5. …og regjeringen er åpne for mer informasjon – etter hvert
Stortingsrepresentant Åsunn Lyngedal (Ap) er enig i at gjeldsregisteret ikke strekker til i sin nåværende form. Studielån, bidragsgjeld og skattegjeld er noen av gjeldstypene som vil bli utelatt fra de kommende registrene,
melder E24 .
På vegne av regjeringen svarte daværende barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland at de ønsker å se hvordan det planlagte gjeldsregisteret fungerer i praksis før de eventuelt velger å inkludere flere gjeldstyper. Hun understreket samtidig at de ikke er avvisende til forslaget.
– Først og fremst er uheldig opptak av slik gjeld en viktig bidragsyter til gjeldsproblemer i private hushold, skriver Helleland om forbruksgjeld på stortingets hjemmesider .
6. Vipps lanserer Alipay – i første omgang i Oslo
42 prosent av personene som fikk besøksvisum til Norge i fjor var fra Kina. Allerede i april i fjor inngikk
Nets et samarbeid med Alipay i Norge , og når Vipps nå lanserer samme tjeneste i Oslo, legges det i enda større grad til rette for den økende kinesiske tilstrømmingen til Norge.
Sett denne? Hvordan vil Vipps imøtegå konkurransen fra Apple Pay?
– Alle brukersteder som aksepterer Alipay får muligheten til å markedsføre seg i Alipay-appen, noe som vil gjøre din butikk langt mer attraktiv for kinesiske turister. Alipay er den meste foretrukne betalingsmåten i Kina, og ved å akseptere Alipay vil din butikk kunne øke omsetningen og samtidig redusere kontanthåndteringen, skriver Vipps om samarbeidet på sine hjemmesider.
7. Økende flybonussvindel
– Svindel, eller tyveri av lojalitetspoeng er et økende problem i bransjen. Vi har sett noen få tilfeller av dette, men ikke i form av tyveri fra medlemmers CashPoints-kontoer. Vår erfaring er heller at utenlandske profesjonelle aktører leter etter måter å tjene poeng på sine kunders reiser, sier Charlotte Holmbergh Jacobsson, presseansvarlig i Norwegian
til NRK .
Ifølge NRK lekkes innloggingsinformasjon ofte på denne måten, noe som gjør at du risikerer å miste bonuspoengene dine om uvedkommende får tilgang til din konto.
– Vårt klare råd er at man bytter passord ofte, og ikke bruker de samme detaljene overalt i den digitale verden, sier kommunikasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen til NRK.
8. Stor nedgang i kortsvindel
Bank- og finansnæringens infrastrukturselskap (Bits AS) melder at andelen kortsvindler i Norge ble redusert med 35 prosent i 2018 sammenlignet med året før. Tallene gjelder for svindel av norske kort i inn- og utland, og inkluderer både svindel via internett og «skimming» av kort og misbruk av stjålne eller falske kort med eller uten PIN-kode.
– Vi ser at bankenes langsiktige arbeid for økt sikkerhet på kortområdet gir resultater, sier Eivind Gjemdal, daglig leder i Bits i en pressemelding.
Les artikkelen her: Stor nedgang i kortsvindel
9. Nye kortrekorder satt i 2018
Det er kanskje ingen overraskelse at vi stadig vekk setter nye rekorder i både kortbruk og omsetning på betalingskort, all den tid kontanter blir stadig mindre brukt og nye kortbaserte betalingsmetoder dukker opp som paddehatter på den norske handelsfronten.
Ifølge tall fra BankAxept og Nets sto betalingskort for 642,4 milliarder kroner av den totale omsetningen i 2018. Dette er en økning på 2,4 milliarder kroner sammenlignet med 2017. Totalt sett har bruken av betalingskort økt med 3,2 prosent sammenlignet med året før.