I artikkelserien Kredittnytt oppsummerer vi nyheter og endringer som har skjedd i det norske kreditt- og betalingsmarkedet i løpet av den siste måneden. Vi fortsetter vår månedlige portefølje, og oppsummerer hva som har skjedd med kredittkort, forbrukslån og betalingsløsninger generelt i juni.
- 6delinger
- 6
Publisert: 02.07.2019
1. Norges forbruksgjeld har nådd 117 milliarder kroner
– Siden gjeldsnivået har økt mer enn inntektene over lang tid, er sårbarheten for renteøkninger høyere enn noen gang. Forrige gang husholdningenes rentebelastning var så høy var under bankkrisen, kommer det fram i rapporten.
Du kan lese mer om saken her: Vi har 117 milliarder i forbruksgjeld
2. Mer kontaktløshet i mai enn i hele fjor
Mai bemerker seg også som måneden med flest kontaktløse betalinger. Med 14,4 millioner «tæppinger» ble det faktisk gjennomført flere kontaktløse betalinger i mai enn hele 2018 sammenlagt.
– Det var allerede ved utgangen av mai mer bruk av kontaktløs betaling enn i hele 2018. Hittil i 2019 har det blitt tæppet mer enn 54 millioner ganger med BankAxept-kort. Vi mener dette er tydelig tegn på at stadig flere ser fordelene ved å tæppe med kortet, og tror 2019 blir året hvor de fleste nordmenn tar denne metoden i bruk, sier Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps AS.
3. Styringsrenten hevet
– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt videre opp i løpet av året, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.
Handelskonflikter bidrar til en usikker utvikling internasjonalt, selv om veksten i økonomien her hjemme generelt er god.
Direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket. Foto: John Trygve Tollefsen/Forbrukerrådet
4. Vil ha avslagsplikt på forbrukslån
Til tross for at gjeldsregistrene endelig har kommet på plass, tviler Blyverket likevel på at dette vil føre til store endringer i bankenes utlånspraksis. Hun ønsker derfor avslagsplikt nedfelt i lov.
– Spørsmålene er om man trenger en slik avslagsplikt, og om den skaper enda mer usikkerhet, tvilstilfeller og grunnlag for konflikt? Dagens lovverk, forskrifter og annet regelverk, setter allerede opp grenser for hvilke lånesøknader som kan innvilges og ikke, følger Finans Norges informasjonsdirektør Tom Staavi opp.
5. DNB Supertilbud under kritikk
– Vi er ikke imot tilbud. Det vi syntes er problematisk er å knytte denne typen tilbud til et kredittkort. Slike salgs- og fordelsordninger burde være ulovlig, sier Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet til E24 .
DNBs informasjonsdirektør Even Westerveld mener derimot de fleste som benytter seg av disse tilbudene betaler tilbake sin utestående kreditt før renta løper, og at de er nøye med å bestemme hvem som får kredittkort og ikke.
– At de kundene vi har vurdert som trygge betalere får kjøpt ny vaskemaskin eller nytt regntøy til barna med rabatt, er ikke det største problemet å ta tak i, sier Westerveld.
Han påpeker at DNB-kunder som har benyttet seg av kampanjene til sammen har spart flere hundre millioner kroner.
6. Fusjonen mellom BRAbank og Monobank er nå et faktum
Ifølge en børsmelding er fusjonen nå et faktum, noe som også medfører at navnet Monobank ikke lenger eksisterer, da den nye banken offisielt har valgt å stake ut kursen videre som BRAbank.
7. Nye betalingsløsninger til flere banker
- Fana Sparebank får tilgang til Apple Pay, samt Garmin Pay og Fitbit Pay
- Komplett Bank og Santander tilbyr nå Google Pay
- Revolut får tilgang til både Apple Pay, Google Pay og Fitbit Pay
- Sbanken får snart kompatibilitet med flere tjenester
- Santander og Handelsbanken får tilgang til Fitbit Pay
– Det er først og fremst veldig viktig at kundene våre får ta del i ny teknologi som blir tilgjengelig. Rent praktisk betyr det at kundene våre får en enklere betalingshverdag, hvor de på kontaktløse terminaler kun trenger en mobiltelefon, sier administrerende direktør i Fana Sparebank, Lisbet Nærø, til Dinero.no.
8. Vipps og Alipay starter samarbeid om felles betalingsløsning
– Denne alliansen utfordrer ikke bankene i Europa, men går langs en samarbeidende linje. De amerikanske aktørene går rett i konkurranse med bankene. Jeg tror vi har gode sjanser ved å kjøre den linjen vi gjør nå, uttalte Vipps’ internasjonale direktør, Berit Svendsen, til DN.
Blant de amerikanske aktørene Svendsen referer til har man både Apple og Google, som begge er trygt etablerte på det norske markedet.
Den nye betalingsløsningen baserer seg på Alipays eksisterende format for QR-koder, og fungerer så enkelt som at man betaler ved å skanne en kode ved hjelp av mobilkameraet. Teknologien er primært myntet på reisende innen EU og turister fra kina, og ifølge en pressemelding fra Vipps , vil den samlede brukermassen være på over 5 millioner brukere og 190 000 brukersteder. I første omgang vil teknologien rulles ut i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Tyskland, Østerrike, Slovenia, Spania og Portugal.
9. 300 000 nordmenn tar opp forbrukslån for å dra på ferie
– Jeg reagerer på at mer enn 300 000 med åpne øyne vil feriere med penger de ikke har. Det overrasker fordi ferien ikke kommer overraskende på. Den kommer hvert eneste år, uttalte han til DN .
Videre sier Gundersen, som er kjent fra serien Luksusfellen, at å ta forbrukslån uten en plan for hvordan det skal betales tilbake, kan være starten på det han kaller onde økonomiske spiraler.
– Det er utrolig dumt og er en holdning man møter i Luksusfellen. Mitt budskap er å betale raskt tilbake. […] Og om du ikke har råd til ferien, bør du senke ferieambisjonene dine, sier han til samme avis.