Å pusse opp boligen er et stort ønske for mange av oss, enten vi vil oppgradere kjøkkenet, pusse opp badet eller gjøre boligen mer energieffektiv. Men å finansiere selve oppussingen kan være utfordrende, og det kan være naturlig å ta opp et oppussingslån for å realisere drømmeprosjektet.
Her forklarer vi hvilke lånemuligheter som er aktuelt for oppussing, og hvordan du kan få mest mulig ut av pengene du skal bruke.
Denne siden ble sist oppdatert November 2024.
Markedsføring (Søk nå-knapper leder til banken)
Sammenligningen vår av lån uten sikkerhet er basert på parametere vi mener er representative for den gjennomsnittlige bruker. Samtidig vil vi gjøre deg oppmerksom på at sammenligningen med noen unntak er avgrenset til landsdekkende og kundeprogram-uavhengige lån for privatpersoner, og at det finnes andre produkter på markedet som ikke er representert i denne sammenhengen. Dette gjelder især tjenester og produkter knyttet opp mot et eksisterende kundeforhold til en bank, eller produkter via foreninger og lignende. Våre data er basert på Finansportalens utvalg.
Alle forbrukslån vi tester gis en karakterer basert på hvordan de scorer i ulike kategorier, og disse vektes igjen etter viktighet:
Rente og gebyrer har en vekting på 50 %
Tilbud har en vekting på 27,5 %
Brukeropplevelse har en vekting på 10 %
Helhetsvurdering har en vekting på 12,5 %
- Beste totalpakke
- Gunstig termingebyr
- Meget god brukeropplevelse
Bank Norwegian forbrukslån
- Beste totalpakke
- Gunstig termingebyr
- Meget god brukeropplevelse
Kort oppsummering:
Bank Norwegian forbrukslån kan skilte med en meget fleksibel kredittramme, overlegen responstid, gunstige rentesatser og en generell høy anseelse blant sine kunder. Sånn sett burde dette lånet passe for de aller fleste som er på utkikk etter usikret kreditt. Kredittgrensen er blant de mer romslige på markedet og her kan du låne mellom 5000 og 600 000 kroner, som langt på vei burde dekke det aller meste du skulle ha behov for. Denne fleksibiliteten er sågar noe de færreste aktørene på markedet kan måle seg med, så dette taler naturlig nok meget positivt i bankens favør.Fordeler:
- Solid kredittramme
- Lavt etableringsgebyr på mindre lån
- Gunstig termingebyr
- Brukervennlig søknadsprosess
- Mulighet for 22 % skattefradag på utgifter knyttet til renter og etableringsgebyr
Ulemper:
- Ingen direkte mulighet for avdragsfrihet (kan kun oppnås ved å kontakte banken)
Fordeler:
- Solid kredittramme
- Lavt etableringsgebyr på mindre lån
- Gunstig termingebyr
- Brukervennlig søknadsprosess
- Mulighet for 22 % skattefradag på utgifter knyttet til renter og etableringsgebyr
Ulemper:
- Ingen direkte mulighet for avdragsfrihet (kan kun oppnås ved å kontakte banken)
- Henter inn tilbud fra 21 banker
- Moderne og intuitiv hjemmeside
- Gratis og uforpliktende
Uno Finans Forbrukslån
- Henter inn tilbud fra 21 banker
- Moderne og intuitiv hjemmeside
- Gratis og uforpliktende
Kort oppsummering:
Uno Finans er en av landets mest populære lånemeglere, og sender søknad til 21 forskjellige banker på dine vegne. Hensikten er at det skal øke sannsynligheten for at du får lån, samtidig som du kan sammenligne tilbudene du får fra de ulike bankene og velge lånet som byr på lavest effektiv rente for akkurat deg. Søknad via Uno Finans er helt uforpliktende, og du velger selv hvilken aktør du vil benytte deg av dersom du får søknaden innvilget.Fordeler:
- Solid kredittramme og fornøyde kunder
- Stort utvalg: Søker hos 21 forskjellige banker
- Velg det beste tilbudet for deg
- Enkel og lettfattelig søknadsprosess
- Mulighet for 22 % skattefradag på utgifter knyttet til renter og etableringsgebyr
Ulemper:
- Begrenset til bankene Uno Finans samarbeider med
Fordeler:
- Solid kredittramme og fornøyde kunder
- Stort utvalg: Søker hos 21 forskjellige banker
- Velg det beste tilbudet for deg
- Enkel og lettfattelig søknadsprosess
- Mulighet for 22 % skattefradag på utgifter knyttet til renter og etableringsgebyr
Ulemper:
- Begrenset til bankene Uno Finans samarbeider med
Flere lånemuligheter for oppussing
Det finnes flere typer lån til oppussing som er verdt å vurdere, og du bør vurdere omfanget av oppussingen og den økonomiske situasjonen din før du bestemmer deg for hvilken type lån du skal gå for. Her ser vi nærmere på aktuelle muligheter, som å øke boliglånet, ta opp lån uten sikkerhet, rammelån, byggelån og grønne lån.
1. Øke boliglånet (refinansiering)
For deg som allerede har boliglån, kan du se på muligheten for å øke lånesummen din for å finansiere oppussingen.
Boliglån har både lav rente og lang løpetid, noe som gjør at de månedlige kostnadene dine ikke nødvendigvis vil bli mye høyere enn de allerede er, etter oppussingen. En annen fordel med å øke boliglånet, er at du har all finansiering for boligen samlet på ett sted, noe som gjør det hele ryddig.
Utfordringen som er vanlig å møte her, er imidlertid at man allerede har for høy belåningsgrad. Hvis du allerede har boliglån på 85 prosent av boligverdien, vil du nemlig ikke ha mulighet til å få mer boliglån å pusse opp for.
Det er heller ikke alle som ønsker å dra kostnaden av oppussingsprosjektet over den lange løpetiden boliglån gjerne har.
Fordeler:
- Lavere rente sammenlignet med lån uten sikkerhet.
- Lånet er skattefradragsberettiget.
- All finansiering knyttet til boligen på ett sted.
Ulemper:
- Du må ha tilstrekkelig egenkapital i boligen.
- Lengre søknadsprosess: Det kan ta tid å få godkjent mer boliglån, fordi banken ofte krever ny verdivurdering og en grundig gjennomgang av den personlige økonomien din.
- Kostnadene for oppussingen får like lang løpetid som boliglånet, noe som kan bety høye kostnader på sikt.
2. Lån uten sikkerhet til oppussing (Forbrukslån)
Lån uten sikkerhet – også kalt forbrukslån eller oppussingslån, er noe mange velger når de skal pusse opp og ikke har mulighet til å øke boliglånet. Det kan også være et alternativ for deg som ikke vil dra kostnadene av oppussingen over like lang løpetid som resten av boliglånet.
Et lån uten sikkerhet kan brukes til det du selv ønsker, og du står fritt til å bruke det på oppussing så vel som møbler.
Renten er høyere enn et vanlig boliglån fordi utlåner tar høyere risiko ved å låne deg pengene, men det er ofte et raskere og enklere alternativ.
Hvilken rente du blir tilbudt fastsettes individuelt, og du må søke for å få et konkret tilbud. For å sikre at du får best mulig tilbud, anbefaler vi at du søker hos flere banker samtidig slik at du kan sammenligne flere tilbud.
Nedbetalingstiden er vanligvis 1 – 5 år, og lånebeløpet kan være opptil 600 000 kroner avhengig av økonomien din. Det vanligste er å betale ned i henhold til avtalen, men du kan også betale raskere hvis du ønsker og har mulighet.
Fordeler:
- Rask behandling og utbetaling av lånet.
- Ingen krav til sikkerhet: Du trenger ikke stille bolig eller andre eiendeler som sikkerhet for lånet.
- Fleksibel bruk: Du kan bruke lånet til hva du vil, inkludert oppussing og møbler.
- Kan brukes som en midlertidig løsning mens du pusser opp hvis du ikke får mer boliglån. Når prosjektet er ferdig, kan du få ny verdivurdering av boligen og potensielt mer tilgjengelig boliglån som kan brukes til å nedbetale lånet uten sikkerhet.
- Kan totalt sett bli rimeligere enn å ta opp mer boliglån hvis du har mulighet til å betale ned raskt – når den lange nedbetalingstiden på boliglån er tatt i betraktning. Månedsbeløpet vil imidlertid være betydelig høyere.
Ulemper:
- Høyere rente enn boliglån: Lån uten sikkerhet har gjerne renter på mellom 10 og 20 prosent.
- Kortere nedbetalingstid: Vanligvis må forbrukslån tilbakebetales i løpet av 1–5 år, noe som kombinert med høy rente gir høyere månedlige avdrag.
- Lavere lånebeløp: Begrenset til 500.000 – 600.000 kr, noe som kanskje ikke dekker hele oppussingen.
3. Rammelån (Boligkreditt, Flexilån)
Et rammelån er knyttet til boligens verdi, og innebærer at du kan låne og tilbakebetale penger fleksibelt innenfor en gitt kredittgrense knyttet til lånet du har på boligen. Du betaler kun renter og avdrag for den delen av kredittrammen som er benyttet.
Rammelån er en praktisk løsning for deg som har under 60 prosent belåningsgrad på boligen, og kan være et smart alternativ dersom du har flere oppussingsprosjekter over tid.
Slik fungerer et rammelån:
Hvis boligens verdi er 5 millioner, kan du ha rammelån på maks 3 millioner. Hvis du har benyttet 2,5 millioner i lån, er det da 500.000 kroner du står fritt til å disponere. Du betaler kun renter på beløpet av rammelånet som benyttes.
Kostnadene for rammelån er litt høyere enn vanlig boliglån, men til gjengjeld mye lavere enn tilsvarende lån uten sikkerhet, og dessuten er det veldig fleksibelt.
Fordeler:
- Du betaler kun renter på beløpet du faktisk bruker.
- Fleksibelt.
- Nesten like lave renter som et vanlig boliglån.
- Så lenge du betaler renter på beløpet du bruker, kan du selv velge når du vil betale ned rammelånet.
Ulemper:
- Krever høy andel egenkapital i bolig: Du må ha belåningsgrad på maksimalt 60 % av boligens verdi.
- Fristelse til å bruke mer: Fleksibiliteten til rammelån kan gjøre det fristende å bruke mer enn planlagt, noe som kan føre til økt gjeld.
- Noe høyere kostnader enn vanlig boliglån.
Obs: Enkelte långivere markedsfører rammelån uten sikkerhet, noe som i realiteten er mer likt et vanlig lån uten sikkerhet. Dette må ikke forveksles med rammelån med sikkerhet i boligen som vi snakker om her.
4. Byggelån
Et byggelån er i utgangspunktet beregnet for deg som skal bygge hus, men kan også egne seg ved store totalrenoveringer. Byggelånet utbetales i puljer som følger fremdriften av oppussingen, og når du er ferdig blir lånet gjort om til et vanlig boliglån.
Denne typen lån krever en del administrasjon og dokumentasjon underveis i byggeprosjektet, og har høyere kostnader enn et vanlig boliglån. Fordelen er at du kun betaler renter for pengene som er blitt utbetalt.
Fordeler:
- Betalingene kan tilpasses prosjektets fremdrift.
- Kan være en god løsning for større oppussingsprosjekter.
Ulemper:
- Krever mer administrasjon og planlegging.
- Renter kan være høyere enn tradisjonelle boliglån.
5. «Grønne» lån uten sikkerhet
Enkelte banker tilbyr gunstigere lånevilkår dersom du gjennomfører energieffektive oppgraderinger, som for eksempel installasjon av etterisolering, solcellepaneler eller varmepumpe. Det finnes grønne lån både med og uten sikkerhet, og dette kan være aktuelt å vurdere om det er miljøvennlige tiltak du skal bruke pengene på.
Ulempen med grønne lån er at de gjerne har strenge krav knyttet til seg. Du må dokumentere hva du har brukt pengene på, og i enkelte tilfeller kunne dokumentere hvor mye mer energieffektiv boligen din har blitt i prosent.
Fordeler:
- Lavere renter enn andre lån uten sikkerhet.
Ulemper:
- Svært begrenset i bruk.
- Lite utvalg lånetilbydere.
- Krav til dokumentasjon.
Slik søker du lån til oppussing
Nå som du vet litt mer om hvilke typer lån som eksisterer, kan vi se nærmere på hvordan du enkelt kan gå frem for å søke om lån til oppussing. Som eksempel bruker vi forbrukslån:
1. Sett opp budsjett
Før du faktisk søker lån, bør du skaffe deg god oversikt over alle kostnader knyttet til prosjektet. Det innebærer å hente inn pristilbud fra flere forskjellige leverandører og håndverkere.
2. Søk lån hos flere tilbydere
Når du vet hvor mye penger du trenger, er du klar for å søke lån. Å sende inn søknad er enkelt, og hele prosessen gjøres på nett.
Du kan se hele vår test av beste forbrukslån her.
Skal du søke forbrukslån, anbefaler vi enten å søke hos flere tilbydere selv, eller å benytte en lånemegler som søker lån hos flere banker på dine vegne. Renten du blir tilbudt settes individuelt, og du får ikke vite hvilken rente du blir tilbudt av hver bank før du faktisk har søkt. Ved å søke hos flere tilbydere blir det enklere å velge det billigste lånet. Tallet som er viktig å se etter er effektiv rente, som forteller deg de totale kostnadene for lånet.
3. Velg det beste tilbudet
Når du har mottatt lånetilbud fra flere forskjellige banker, kan du velge det beste tilbudet med lavest kostnader. Etter å ha signert låneavtalen digitalt med BankID, blir normalt lånet utbetalt til din konto innen 1-3 virkedager.
Så mye koster det å pusse opp
Hvor mye oppussingen vil koste varierer naturligvis mye ut fra hva slags prosjekter du skal utføre. Et nytt bad er for eksempel mye dyrere enn å pusse opp entréen eller et soverom.
Nettsiden Byggstart.no estimerer at overflateoppussing koster ca 4.000 kr pr kvadratmeter i gjennomsnitt, og at totalrenovering koster ca 14.000 kr pr kvadratmeter i snitt. Disse tallene kan være greie å ha som utgangspunkt, men du bør likevel samle inn ulike tilbud for å se hva akkurat ditt prosjekt vil koste.
Til tross for at oppussing er dyrt, og gjerne dyrere enn vi ser for oss – følger det med mange fordeler:
Økt boligverdi
Oppussing av bolig kan øke verdien på boligen din og gjøre den mer ettertraktet på boligmarkedet dagen du skal selge. En vel utført oppussing, spesielt på områder som bad og kjøkken, vil kunne øke interessen fra fremtidige kjøpere og gjøre det enklere å få solgt på lengre sikt.
Økt trivsel hjemme
Den største fordelen med å oppgradere boligen for deg som bor der, er at det øker komforten, funksjonaliteten og trivselen hjemme.
Energieffektivitet
En god grunn til at mange velger å pusse opp boligen er at det kan bidra til mer energieffektive løsninger som gjør at kostnadene blir mindre. For eksempel nye dører og vinduer, bedre isolasjon, varmepumpe og ikke minst fornybare energikilder som solcellepaneler, kan redusere strømregningen betraktelig.
Slik får du mest mulig ut av oppussingen
For å få mest mulig igjen for pengene du bruker på å pusse opp, har vi samlet noen tips du kan følge for å lykkes. Her er også noen råd for å spare penger på innkjøp til prosjektet.
Prioriter de viktigste områdene i boligen
For å få best mulig avkastning fra oppussingen, anbefaler de fleste eksperter å prioritere kjøkken og bad. Dette er spesielt lurt dersom du ikke har et veldig stort budsjett og ønsker best mulig resultat.
Når det er sagt, betyr det ikke nødvendigvis at du må totalrenovere disse rommene. Hvis du skal selge i nær fremtid, kan det hjelpe mye å bytte skapfronter, fuger og male noen vegger for å heve helhetsinntrykket mange hakk.
Hvis du er usikker på hva du bør prioritere, kan det være smart å kontakte en eiendomsmegler for å få tips og råd. Eiendomsmeglere er jevnlig i kontakt med boligkjøpere og vet godt hva markedet ønsker seg.
Vurder å gjøre hele eller deler av oppussingen selv
For å spare mest mulig penger, kan det være smart å ta på deg malerarbeidet og snekkerarbeidet selv.
Det er mange videoer og guider på nett som kan følges om du ønsker å gjøre mye av arbeidet selv. Det er likevel lurt å være forsiktig med komplekse oppgaver som krever skikkelig fagkompetanse.
Planlegg innkjøp
Du kan spare store summer på å planlegge innkjøp av materialer etter når det er tilbud hos de forskjellige byggevarehusene. Dette gjelder også for møbler og hvitevarer.
Sett deg inn i interiørtrender
Hvis deler av målet med oppussingen er å gjøre boligen mer ettertraktet på boligmarkedet, kan det være smart å sette seg inn i gjeldende interiørtrender og legge personlige preferanser litt til side, hvertfall hvis preferansene dine er spesielle. Selv om du synes knall røde fliser på badet er stilig, er det ikke sikkert potensielle kjøpere på boligjakt tenker det samme.
Tenk langsiktig
Videre anbefaler vi å velge materialer og løsninger som holder i lengden, og som gjør at du slipper hyppige oppgraderinger og vedlikehold. Dette vil ikke bare øke boligens verdi, men også redusere fremtidige vedlikeholdskostnader.
Oppsummering om lån til oppussing
Å låne penger for å pusse opp kan være en god investering, så lenge du tar riktige valg med pengene. Det finnes flere forskjellige lån som kan brukes til formålet, og hvilket som passer best for akkurat deg, avhenger av din egen økonomi, muligheter og ønsker.
Det viktigste før du søker oppussingslån, er å sette deg godt inn i hvor mye prosjektet faktisk vil koste, og å sammenligne lånetilbud fra flere aktører for å få et godt grunnlag til å velge det beste lånetilbudet.
- Henter inn tilbud fra 26 banker
- Meget godt og bredt utvalg
- Brukervennlig søknadsprosess
Lendo Forbrukslån
- Henter inn tilbud fra 26 banker
- Meget godt og bredt utvalg
- Brukervennlig søknadsprosess
Kort oppsummering:
Lendo sender søknad til 26 forskjellige banker på dine vegne. Hensikten er at det skal øke sannsynligheten for at du får lån, samtidig som du kan sammenligne tilbudene du får fra de ulike bankene og velge lånet som byr på lavest effektiv rente for akkurat deg. Søknad via Lendo er helt uforpliktende, og du velger selv hvilken aktør du vil benytte deg av dersom du får søknaden innvilget.Fordeler:
- Solid kredittramme og fornøyde kunder
- Størst på utvalg: Søker hos 26 forskjellige banker
- Velg det beste tilbudet for deg
- Brukervennlig søknadsprosess
- Mulighet for 22 % skattefradag på utgifter knyttet til renter og etableringsgebyr
Ulemper:
- Begrenset til bankene Lendo samarbeider med
Fordeler:
- Solid kredittramme og fornøyde kunder
- Størst på utvalg: Søker hos 26 forskjellige banker
- Velg det beste tilbudet for deg
- Brukervennlig søknadsprosess
- Mulighet for 22 % skattefradag på utgifter knyttet til renter og etableringsgebyr
Ulemper:
- Begrenset til bankene Lendo samarbeider med