Foto: Freepik
Ønsker lavere maksgrense for forbrukslån
Finanstilsynet ønsker å erstatte de nåværende boliglåns- og forbrukslånsforskriftene med en ny utlånsforskrift. For forbrukslån innebærer forslaget null fleksibilitetskvote og et lavere tak på hvor mye hver enkelt kan låne.
Publisert: 28.09.2020
De eksisterende forskriftene opererer begge med et lånetak på fem ganger årsinntekt, den såkalte femgangeren, som betyr at privatpersoner maksimalt kan ta opp fem ganger brutto årsinntekt i samlet lån. Denne vil Finanstilsynet nå redusere til 4,5 ganger brutto årsinntekt, og de vil at lån med pant i andre ting enn bolig skal inkluderes i forskriften.
Samtidig vil tilsynet redusere fleksibilitetskvoten på boliglån fra 10 til 5 prosent. For forbrukslån ønsker de å strupe fleksibilitetskvoten totalt.
Historisk høy gjeld
Norske husholdningers gjeld er på et høyt nivå både historisk for Norge og sammenlignet med andre land. På grunn av lave lånerenter antar Finanstilsynet at gjeldsbelastningen vil øke i tiden framover, og at finansiell ustabilitet i stor grad kan medføre svært store kostnader for den enkelte og for samfunnet som helhet.
– Videre er en stor del av den samlede husholdningsgjelden tatt opp av husholdninger med høy gjeldsgrad, og en stor del av nye lån går til husholdninger med svært høy gjeldsgrad, heter det i notatet.
Vil senke lånetaket for å minske risiko
– Koronapandemien viser at kraftig produksjonsnedgang og inntektsreduksjon kan komme uventet og brått. Med en styringsrente på null prosent er mulighetene for ytterligere nedgang i lånerentene begrenset. Et lavere krav til maksimal gjeldsgrad ved nye låneopptak vil redusere risikoen for gjeldsproblemer blant sårbare husholdninger og bidra til finansiell stabilitet.
Vil inkludere flere gjeldstyper
– Også andre lån enn boliglån og usikrede lån kan bidra til finansiell sårbarhet blant husholdningene, skriver tilsynet.
De vektlegger at det er husholdningens samlede gjeld som har betydning for finansiell stabilitet i Norge.