Fikk du restskatt? Slik kan du dekke restskatten og unngå at det skjer igjen
Skatteoppgjøret kommer i disse dager. Hvordan vil du løse en eventuell restskatt? Vi har tipsene.
- 3delinger
- 2
I dag 19.mars ble selvangivelsen tilgjengelig for de fleste av oss, og en god del av oss får kanskje en ubehagelig overraskelse. Faktisk er det oppunder en million nordmenn som får restskatt hvert år. Uansett om restskatten som må betales er stor eller liten, så har de færreste penger liggende klar på konto til å betale ned, og man må bli kreative for å løse situasjonen. Vi har i denne artikkelen gått gjennom noen forslag for å komme seg ut av skattesmellen med økonomien i behold. I tillegg viser vi deg enkelt hvordan du kan holde kontroll på skatte de neste årene slik at du slipper restskatten igjen.
Slik sjekker du selvangivelsen din
For det første, har du ikke sjekket selvangivelsen, slik gjør du det:
1. Logg inn på Altinn: Klikk her
2. I meldingsboksen ser du meldingen med tittel: «Tilsendt selvangivelse 2014». Klikk på denne
3. På de første sidene finner du informasjon om inntekt, renter, lån etc. Disse bør du gå nøye igjennom (les mer om dette i senere i artikkelen).
4. Midt i selvangivelsen (ca side 5) finner du overskriften «Foreløpig beregning av skatter og avgifter 2014» nederst på denne siden finner du posten «Foreløpig beregnet restskatt – å betale (uten renter)» som avslører hvordan det gikk for deg i 2014.
Dekk restskatten med forbrukslån
Skatteetaten er nådeløse og pengene skal stå på deres konto innen 31.05.15. Dersom du ikke har penger på konto til å betale restskatten, er det mulig å låne penger. Et forbrukslån lar deg låne penger uten krav til sikkerhet, og gir deg mulighet til å finansiere uforutsette ting som skatt. Under har vi listet opp et par gode alternativer til forbrukslån. Du kan også se hele listen over forbrukslån vi har testet ved å klikke her.
Artikkelen fortsetter under oppstillingen av forbrukslån.
Siste artikler
- Beste totalpakke
- Gunstig termingebyr
- Meget god brukeropplevelse
- Gode gebyr- og rentesatser
- Suveren brukeropplevelse
- Meget god kredittramme
Sett opp en plan for nedbetaling
Dersom du benytter et forbrukslån for å betale ned skatten bør du sette opp en plan på hvor raskt du har mulighet til å betale ned lånet. Jo raskere jo bedre. Eksempelvis kan du alt dekke deler av restskatten med årets feriepenger? Har du eksempelvis 50.000 i restskatt og dekker dette gjennom et forbrukslån kan du sette opp avdrag over 2-3 år for å ha mulighet til å dekke lånet med et mindre beløp pr måned. Men husk å sørge for at du betaler nok skatt for inneværende år, og de neste årene, så slipper du å ta opp nye lån ofte. Les mer om hvordan du får bedre kontroll på skatten for tiden fremover, lengre nede i denne artikkelen.
Husk å kontrollere selvangivelsen
Det er svært viktig at du hvert år kontrollerer selvangivelsen. Det er nemlig ikke sikkert alle tall er riktige i selvangivelsen. Kanskje er tall oppført feil, eller kanskje du har rett til fradrag som redder deg denne gangen? Her er noen enkle råd til hvordan du kan få ned skatten:
– Sjekk alle poster, inntekter, renter etc. Kontroller at tallene er reelle.
– Sørg for at renter på lån er fordelt hensiktsmessig om du har ektefelle eller samboer.
– Har du rett på særfradrag som ikke er oppført?
– Har du ført opp og fått fradrag for barnepass (barnehage etc)?
– Pendler du? eller bor du mer en 2 mil fra jobben?
– Eier du bolig bør du sjekke om likningsverdien på boligen din er riktig.
– Har du private lån? Disse kan også føres opp.
– Har du gitt gaver til frivillige organisasjoner? Disse kan du få fradrag for på skatten.
– Har du utleiebolig?
– Har du solgt aksjer?
Slik unngår du restskatt
For å unngå skattesmell i fremtiden er det viktig at du får kontroll på hvilke skattesats du bør ligge på. Betaler du nok skatt havner du selvsagt ikke i knipen. Ved å fylle ut skattebergningsskjemaet fra skatteetaten får du enkelt oversikt over hvor mye du skal betale for å unngå en skattesmell. Utfordringen når man beregner skatten er at man ikke ved hva man skal putte i alle feltene, og at man ikke kjenner til sine rettigheter. Er du usikker på dette anbefaler vi deg å sette deg inn i alle punktene ved å lese instruksjonene i skjemaet. Du kan også ta kontakt med skatteetaten som er behjelpelige med å veilede deg på rett spor.
Vårt enkleste tips er som følger. Beregn skatt på nytt hvert år. Hent erfaring fra tidligere år, og sørg for at det kommende året blir mer gunstig. Dersom du har en økning i inntekter bør du sørge for å øke skatten deretter. Halvveis ut i året, eller oftere, bør du så besøke skatteetatens nettsider og beregne skatten på nytt. Du taster da inn hva du har tjent til nå, og hva du har skattet til nå. Deretter taster du inn beløpene du forventer å hente inn resten av året, og du får da opp en ny skattesats som tar høyde for situasjonen du er i på daværende tidspunkt.
Slik beregner du skatt
For å beregne skatt anbefaler vi deg skatteetatens egne skatteberegningsskjemaer. Du finner disse her: http://www.skatteetaten.no/no/person/skattekort-og-forskuddsskatt/