Slik avgjøres valutakursen ved kortbruk i utlandet
Gir din kortleverandør deg ufordelaktige valutakurser for å mele sin egen kake?
Publisert: 27.04.2016 | Oppdatert: 07.08.2018
Vi får stadig vekk tilbakemeldinger fra bevisste forbrukere som mener de har oppdaget hemmeligheten bak hvordan kredittkortleverandørene virkelig tjener penger. Løsningen er angivelig at de ulike kredittkortleverandørene tar skyhøye vekslingskurser når det kommer til valutauttak og kortbruk i utlandet.
Vi i forbrukerportalen Dinero.no har naturligvis tatt til oss denne informasjonen og undersøkt om det virkelig kan stemme. Det korte svaret er nei, dette stemmer ikke. Heldigvis.
VISA og MasterCard bestemmer valutakursen i utlandet
Når du tar ut penger eller betaler i kortterminal i utlandet må beløpet veksles om fra lokal valuta til norske kroner, noe de fleste av oss er kjent med. I denne sammenheng er det viktig å skille mellom
kortutsteder og
betalingsleverandør. DNB og Bank Norwegian er kortutstedere av kredittkort, som benytter seg av henholdsvis betalingsleverandørene MasterCard og VISA.
Det er ikke kortutsteder (eksempelvis nevnte Bank Norwegian og DNB) som bestemmer hvilken valutakurs du får. Denne kursen er det VISA eller MasterCard som bestemmer basert på forhandlinger med sine bankforbindelser. Derfor er det ingen sjanse for at kortutstederen din gir deg en ufordelaktig valutakurs.
Les også: Fem ting du bør vite om kontantuttak i utlandet
Minimal forskjell på VISA og MasterCard
Så kan man stille seg spørsmålet: Er en betalingsleverandør bedre enn en annen? Vi har analysert valutadata med utgangspunkt i den populære valutaen euro via Visa og MasterCard tilbake i tid. Vi kom fram til at forskjellen på VISA og MasterCard er minimal når det kommer til valuta og vekslingskurs. Det er snakk om et par norske øre i margin per euro, hvor VISA kan være billigst den ene dagen og MasterCard billigst den neste.
Les også: Skal jeg betale i lokal valuta eller norske kroner i utlandet?
Andre gebyrer kan gjøre kortbruk dyrere
Det du derimot må være obs på er om kortutstederen din har andre gebyrer som kan påvirke om det koster noe å bruke kortet ditt eller ikke. Kredittkortet DNB Sølvkort MasterCard tar for eksempel 35 kroner i uttaksgebyr om du tar ut penger i minibank eller bank i utlandet, og renten vil løpe allerede ved uttaksdato. I tillegg legges det til minimum
1,75 % i valutapåslag, noe alle kort, både kredittkort og vanlige bankkort har.
Les også: Skal du gjøre kontantuttak i utlandet? Pass på uttaksgebyrene
Unngå valutauttak i Norge
Skal du utenlands kan det være fristende og virke tryggere å ta ut utenlandsk valuta før du reiser. Undersøkelser vi i Dinero har gjort tyder derimot på at det lønner seg å ta ut penger i destinasjonslandet framfor å ta ut utenlandsk valuta i Norge. Mange velger å ta ut penger i DNBs minibanker på Gardermoen for å ha valuta for hånden før de reiser, men særlig denne kursen gjør valutakjøpet dyrere.
Dersom du i utlandet velger å benytte deg av norske kroner framfor lokal valuta når du betaler med kort kan du dessuten få høye administrasjonsgebyrer.
Les også: Ta ut penger på Gardermoen før du reiser? Tenk om igjen!
Reell kurs først ved bokføring
Når du tar ut penger eller belaster kortet ved brukersteder vil beløpet først reserveres på konto. Deretter bokføres beløpet, noe som betyr at det trekkes fra kontoen din. Det er først når beløpet er bokført ut fra konto at den reelle kursen ved kontantuttak vil vises. Det kan gjerne ta en eller flere virkedager før beløpet bokføres og du får se hvilken kurs som er valgt.