Foto: VISA
Apple Pay – som har eksistert siden 2014 – blir nå tilgjengelig i Norge. I denne artikkelen forklarer vi hvordan den digitale lommeboken fungerer.
Publisert: 04.05.2018 | Oppdatert: 04.01.19
Tjenesten er i dag tilgjengelig i 21 land, og 1. mai ble det annonsert at betalingsalternativet også vil bli lansert i Norge. Akkurat når tjenesten kommer er fremdeles uavklart, men det antas at den vil bli tilgjengelig i løpet av de kommende månedene.
Lest denne? Mobilepay legger ned i Norge, inngår Vipps-samarbeid
Hva brukes Apple Pay til?
I Norge tyder det meste på at Apple Pay i hovedsak vil brukes som betalingsinstrument hos ulike brukersteder. I stedet for å smette inn bankkortet eller benytte kortet ditt kontaktløst når du handler, bruker du Apple Watch eller din iPhone som et kontaktløst betalingsmiddel. Så lenge du har med deg telefonen betyr dette at du kan legge igjen lommeboka hjemme.
Med Apple Watch, iPhone og iPad kan man gjøre kjøp i apper på de ulike enhetene. Du identifiserer deg henholdsvis ved å dobbeltklikke på sideknappen (Apple Watch), via Face ID eller passord (iPhone X) eller ved hjelp av Touch ID eller passord (iPhone 8 eller nyere, samt iPad).
Hva må gjøres før Apple Pay kan brukes?
For det andre må banken din støtte betalingsteknologien. For å gjøre dette, må bankkortene «tokeniseres» for å kunne gjennomføre kontaktløse betalinger uten selve kortet. Har ikke banken tilrettelagt for dette, er selve tokeniseringsprosessen på rundt 4-6 måneder, og involverer en rekke eksterne aktører.
Eksempler på banker som har tokenisert sine kort er Nordea, Danske Bank, SEB og Eurocard, som blant annet har gjort dette for å støtte betaling via Garmin- og Fitbit-klokker.
I Danmark er det eksempelvis kun bankene Jyske Bank og Nordea som tilbyr Apple Pay-støtte, og slik har det vært siden betalingsteknologien ble introdusert til vårt naboland i sør.
Vennebetaling kun tilgjengelig i USA
Siden ingen andre land har denne funksjonen tilgjengelig, virker det usannsynlig at Norge vil få tilsvarende løsning med det aller første, men antageligvis vil dette rulles ut når EU-direktivet PSD2 får fotfeste i Europa.
Vipps- og Apple Pay-konkurranse? Etter hvert, men ikke med det første
Person-til-person-betaling er tilgjengelig for norske kunder via Vipps, men ikke Apple Pay. Ved lanseringen er det med andre ord få gnisninger disse alternativene imellom, men Vipps har i slutten av 2019 kommet med nyheten om at de vil benytte seg av QR-koder ved butikkbetaling i Norge.
En ting som er sikkert er at Vipps – til tross for det terminerte prøveprosjekt med Verifone om mobilbetaling i butikk – vil ta opp denne tråden igjen med tiden. Samtidig er det rimelig å anta at Apple Pay vil innføre vennebetaling også for brukere utenfor USA. I mellomtiden vil det kommer flere aktører og konkurrenter på banen, noe som sørger for større konkurranse.
Vil det bli brukt?
Det betyr at Apples teknologi må være særdeles praktisk for at det norske folk skal trykke det til sitt hjerte. Nå er riktignok iPhone-tettheten i Norge relativt høy, men det framstår likevel som en hemsko at Apple Pay kun er tilgjengelig for Apple-brukere. Særlig når Google Pay nå annonserer at de slår seg sammen med Android Pay og blir plattformuavhengige, som vil si at den også blir tilgjengelig for Apples operativsystem iOS.
Hvordan fungerer det?
Kompatible betalingsterminaler benytter seg av NFC-teknologi for å registrere din Apple-enhet. NFC står for «near-field communication». Denne lar enheten kommunisere trådløst med betalingsterminalen. Maksimal distanse er anslått å være rundt 20 centimeter, hvor 10 centimeter er anslått å være «praktisk distanse» for betaling med NFC.
Når transaksjonen oppfattes av enheten din, er du nødt til å benytte TouchID for å identifisere deg og autorisere kjøpet. Alt skjer uten at du trenger å låse opp skjermen eller gå inn på en app.
Sett denne? Fingersensor på betalingskort: MasterCard er først ut
Hva trenger jeg for å bruke Apple Pay?
- For å betale i butikker må du ha en iPhone eller en Apple Watch
- For å betale i apper må du ha iPhone, iPad eller Apple Watch
- For å betale i Safari må du ha enten en MacBook Pro med Touch ID, en Mac sammen med iPhone eller Apple Watch, eller en iPhone og en iPad. Årsaken er at du uten Mac eller iPad med med Touch ID må autorisere kjøpet med klokka eller telefonen
- For betaling på kollektivtrafikk må du ha en iPhone eller Apple Watch
Betaling via Business Chat og vennebetaling vil ikke være tilgjenglig for norske kunder ved lansering.