Slutt med kredittkortgebyrer i EU
Nytt EU-direktiv gjør det ulovlig for brukersteder å kreve ekstra gebyr for kredittkort.
Publisert: 25.01.2018
Det nye EU-direktivet PSD2 trådte i kraft 13. januar 2018. Direktivet bestemmer at det nå er ulovlig for brukersteder å pålegge forbrukeren gebyr for bruk av kredittkort som betalingsmiddel. I Norge har ikke brukerstedene hatt tradisjon for å tillegge ekstragebyr for kredittkort, likevel slipper vi unna gebyret ved utenlandsreise innad i EU, samt når man bestiller flybilletter på nett.
EUs nye PSD2-direktiv (Revised Payment Services Directive) gjelder også i EØS-landene. Formålet med direktivet er å ensrette EU-medlemsstaters politikk når det gjelder gebyrer. Det vil si at tingene er fair, transparente og like på tvers av EU, også når det gjelder betalinger.
Se også: Finanstilsynet med nye retningslinjer for forbrukslån
De nye reglene gjelder bare betalingskort, og omfatter derfor ikke nye betalingstjenester som Apple Pay og Vipps. Også tredjepartsløsninger som American Express og Diners Club er unntatt det nye direktivet, noe som betyr at du risikerer å måtte betale gebyr dersom du betaler med et slikt kort.
Blir deiligere å være norsk i Danmark
Reiser du til Danmark ofte, kan det nye EU-direktivet muligens kjennes på lommeboken. I Danmark har det hittil vært nærmest bransjestandard for butikker å oppkreve gebyrer på opp til 2 % ved bruk av kredittkort. Dette i motsetning til Norge, hvor vi ikke har hatt tradisjon for å oppkreve et slikt gebyr.
GUIDE: I hvilke land støter man på gebyrer for kontantuttak?
Nå blir det altså gunstigere for kredittkortholdere å reise på ferie i andre EU-land som for eksempel Danmark, der man før 13. januar hadde for vane å oppkreve kredittkortgebyrer.
Null gebyrer betyr billigere flybilletter
De nye EU-regler betyr at de høye kredittkortgebyrer hos flyselskapene nå ikke lenger er lovlige. Det gjelder for alle flyselskaper i EU. Det vil si at blant annet Norwegian og Ryanair, med flere, har måttet vinke et sørgmodig farvel til gebyret på henholdsvis 1,99 % og 2 % av billettprisen.
– Vi vil naturligvis innrette oss etter regelverket fra EU, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til Finansavisen.
Les også: Slik tjener du CashPoints raskt
Det er fortsatt for tidlig å si noe om hvorvidt flyselskapene vil forsøke å kompensere for det nye gebyrforbudet ved å sette opp prisene på flybillettene for å dekke den tapte inntjeningen.