SpareBank 1 øker innlandsgebyr og fjerner gebyr i utlandet
Fra og med 1. mai økes gebyr for kontantuttak innlands og valutapåslaget på samtlige av SpareBank 1s kredittkort. Samtidig fjerner banken gebyret for kontantuttak i utlandet. – Et ønske om endret kundeadferd og mer riktig kortbruk, melder banken.
- 7delinger
- 7
Publisert: 09.03.2018
SpareBank 1 slutter seg til rekken av banker som i de siste årene har endret prisene på både uttaksgebyr og valutapåslag på sine kredittkort. Banken øker gebyret for kontantuttak i Norge fra 35 til 40 kroner, men som plaster på såret fjerner de gebyret for kontantuttak i utlandet. Samtidig økes valutapåslaget fra 1,75 til 2 prosent.
Endringene trer i kraft 1. mai i år, og påvirker 565 000 kredittkortkunder.
– Vil motivere til trygg kortbruk
Banken selv kaller endringene en forenkling av prisstrukturen. Samtidig som minibankgebyret innlands økes, senkes gebyret for kontantuttak over skranke fra 75 til 40 kroner.
– Vi mener at kontantuttak innenlands best skjer ved bruk av debetkort som er knyttet til kundens lønnskonto. Kredittkortet vil i denne sammenheng representere en reserve for kunden, og prisøkningen vil derfor ved riktig bruk være marginal.
Det sier leder for forretningsutvikling i SpareBank 1 Kredittkort, Kjell Terje Kleveland til Dinero.no. Ifølge Kleveland har banken registrert en økning i antall svindelsaker i forbindelse med kortbruk på utenlandsreiser. Ved å fjerne uttaksgebyret håper han at flere oppmuntres til å bruke kredittkortet i utlandet, slik at kundene får større kontroll og et bedre rettsvern.
Les også: – Gjør vårt ytterste for å unngå at kostnaden skal tilfalle kundene
– Vi fjerner gebyret for kontantuttak i utlandet for å motivere kundene til riktig og trygg kortbruk når de er på reise. Altfor mange av våre kunder bruker fortsatt debetkortet når de er i utlandet. Vi håper at gebyrfritt kontantuttak kan bidra til en mer riktig kortbruk og færre svindeltilfeller, sier han.
Bruk av kredittkort beskyttes i større grad av det norske lovverket på grunn av finansavtaleloven. Dette fører til at du har et større forbrukervern dersom du blant annet blir svindlet eller dersom kredittkortet ditt misbrukes.
– En god balanse i endringene
«Inntektsgrunnlaget til bankene fra kortbruk er fallende» kunne Sbanken fortelle Dinero.no da de bestemte seg for å øke sine priser. «… økte kostnader knyttet til håndtering av kontanter» var en av årsakene Danske Bank oppga da de gjorde det samme.
– Andre banker begrunner gebyrøkninger med fallende inntekter og økte kostnader knyttet til håndtering av kontanter. Kjenner SpareBank 1 seg igjen i dette for sine kort?
– Det gjør vi, men vi vil presisere at de fleste endringene for vår del skyldes et ønske om endret kundeadferd og mer riktig kortbruk.
Sett denne? DNB setter opp prisene for kortbruk [markedsføring]
– Er det rimelig å la kundene ta støyten for bankens utgifter ved kontanthåndtering?
– Vi mener at vi har en god balanse i de endringene vi nå gjør. Kundene får ved riktig bruk en bedre og rimeligere tjeneste, ikke minst som følge av at vi har fjernet gebyret på alle kontantuttak i utlandet, forteller Kleveland.
Valutapåslag økes til to prosent
Uttaksgebyret i utlandet forsvinner, men kortets valutapåslag økes fra 1,75 til 2 prosent. Valutapåslaget er en utgift som plusses på alt du bruker i andre valutaer enn norske. Med et påslag på 2 prosent betyr det i praksis at det koster deg 20 kroner ekstra for hver 1000 kroner du bruker når SpareBank 1s endringer trer i kraft.
Banker som DNB, Sbanken, KLP og Nordea har også økt sine valutapåslag i løpet av de siste årene. Et påslag på rundt 2 % ser ut til å være en ny bransjestandard.
– Vi opplever at det er en generell enighet i bransjen om at dette er et fornuftig nivå. For vår del er økningen også et resultat av reduserte inntekter knyttet til kortbruk i utlandet. Marginene ved bruk utenlands er som kjent sterkt redusert de senere årene, sier Kleveland.
Endringene vil påvirke kredittkort fra SpareBank 1 i hele Norge fra og med 1. mai. Endringene påvirker også kredittkortet LOfavør MasterCard, som gis ut av samme bank.